Keressen minket

Vadászat

10. Vas Megyei Trófeaszemle – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Szombathelyi Erdészeti Zrt.: A megyei vadgazdálkodás seregszemléjén 19 vadászatra jogosult 135 trófeáját állították ki a Káld-Hidegkúti Vadászház melletti területen. Majdnem a dupláját annak, mint a szép hagyomány indulásakor, és az érdeklődők száma is több volt az eddigieknél.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Ábra: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Vas megyei vadászkürtösök játéka nyitotta meg a 10. Vas Megyei Trófeaszemlét.

A vadásztársakat, a vadászatra jogosultakat, a hazai és külföldi bérvadászokat, a megjelenteket Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte elsőként. Szólt arról, hogy a megye 46 ezer hektár állami erdeit kezelő társaság az 53-ból 6 vadászterületen gazdálkodik. Ezeken eddig 139 bikát ejtettek el, 70-et pedig el is hoztak a kiállításra. Az eseményen részt vett a Tolna megyei vadászkamara elnöke, aki egyben Vas megye rendőrfőkapitánya. Az erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, a jövőben szorosabbra fűzik az együttműködést a rendőrséggel.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A trófeamustra társszervezőjeként a megyei vadászkamara elnöke, Gagyi István kiemelte, a kiállított agancsok is azt mutatják, hogy a vasi vadászatra jogosultak jól, szakszerűen végzik a vadgazdálkodást. Minden évben olyan trófeákat hoznak, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak, pedig a terheik nőttek, hiszen a terményárak 2-3-szorosra nőttek, az eladható vadhús ára azonban alig emelkedett, a vadászatok értéke csak az árfolyamváltozásnak köszönhetően nőtt. A felelős vadgazdálkodást a körülmények és az éghajlatváltozás is nehezíti.

Majthényi László megyei közgyűlési elnök, egyben a megyei vadászkamara felügyelőbizottságának elnöke a tíz évvel ezelőtt létrehozott szép hagyományt, a vasi trófeaszemlét méltatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesz jótékonysági vadászat, amelynek bevételét a Markusovszky Kórház javára ajánlják fel.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az idei gímbika vadászat eredményeit Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője ismertette. A hatóság által jóváhagyott éves vadgazdálkodási terv a megyében összesen 1508 gímbika elejtését írja elő. Október 12-ig az 53 vadászatra jogosult 661 trófeáját bírálták el. Ebből 57 % az érmes arány.

A Vas megyében a bőgés idején elejtett legerősebb trófea 14,93 kg, a második helyen végző 13,18 kg-os, a harmadik helyen pedig az a 12,46 kg-os agancs áll, amelyet egy visszatérő német vendégvadász a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászterületén, Rátót térségében lőtt Perjési Balázs kerületvezető vadász kíséretében. A 12 éves gím a bérvadász „élete bikája”, az eddigi legnagyobb elejtése lett.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

2022 nyara rendkívül aszályos volt, valószínűleg a csapadékhiánynak is köszönhető, hogy a terítékre hozott trófeák átlagsúlya 24 dekagrammal elmaradt a tavalyitól.

A Vas megyei trófeaszemlék elmaradhatatlan vendége már Erdélyi Tamás többszörös szarvasbőgő bajnok, akinek bemutatója ezúttal is közönségsiker volt.

A 10. Vas Megyei Trófeaszemle résztvevőit a szervezők szarvaspörkölttel, valamint a Balatoni Halgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt és munkatársai halászlével vendégelték meg.

Tudósítás és a fényképek forrása: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom