Keressen minket

Vadászat

FEGYVERMESTER: Libázzunk, de ne hibázzunk!

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A legutóbbi írásomat egy általam fontosnak tartott jelmondattal zártam, amit adoptálok a mostani elmélkedésembe is. Sokunk életében kiemelkedő fontossággal bír a liba vadászata, de köztük is akad megszállott, már-már mindent ennek alárendelő vadásztárs. Persze nem szentírást, vagy a vadászok „libázó tíz parancsolatát” szeretném megírni, de megosztom az évek alatt felszedett tudásom. Tibori Ádám, a budapesti  Frommer Fegyverbolt fegyverművesének írása következik:

Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

Aki most kezdené el vagy csak kacérkodik vele, annak hasznos tanácsok is lehetnek, de amit biztosan tudunk, hogy ez a vadászat azért nehéz, mert a vadlibának roppant éles szeme van és bizony sokszor igen magas röptű madár. Az előbbin nem egyszerű túljárni, mert akármilyen profi a környezetbe olvadó ruházatunk, vagy éppen lessátrunk, a vadliba valamilyen okból kifolyólag a legkisebb mozgást is kiszúrja. Van aki lesgödörből, van aki nádból vadászik rá – mindenkinek van egy bevált módszere és persze egy bakónyi “szerencséje” is.  Az éles szeme miatt, mikor észleli a veszélyt olyan meredek emelkedésbe kezd, hogy sok vadászpilóta megirigyelné! Ilyenkor már csak a fegyverünk jó szórásképében bízhatunk, amelyet elsősorban azonban a szűkítése fog meghatározni, másodsorban pedig a magunkkal cipelt és előtte gondosan kiválasztott lőszerünk.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Ábra: Frommer fegyverbolt

Kezdjük a szűkítéssel vagy másnéven choke-kal: a távoli lövésekhez, ez esetben magasba történő vadászathoz teljes szűkítéseket szoktak/szoktunk használni. Azért írom többes számban, mert nem csak egy teljes szűkítésünk lehet, hanem a sorrend így alakul: Full, Extra Full.

Részemről, a Gemini szűkítéseket szeretem, mert nagy választékban gyártanak ilyen choke-kokat és mivel a sörétes fegyverekben is kiemelkedőek az olaszok, ezért egy jó választásnak tartom.

Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

Az általuk gyártott kiegészítők között segítségünkre lehet a 100 mm hosszú full szűkítés, ami egy toldás is egyben és megnöveli a fegyverünk hosszát! Ám mielőtt valaki megrendelné, fontos megjegyezni, hogy csak félautomata rendszerű fegyverekhez ajánlatos! A bock vagy dupla puskák csőössszetartásából kifolyólag, egyszerűen nem lehet kettőt egymás mellé “betekerni”. Így a „tűzerőnk” igencsak lecsökkenne. Bár az is igaz, hogy félautomata fegyveren kívül mást nem is igazán tudok elképzelni ilyen célra.

Lássuk be, hogy az a 100 mm sokat számít, s ha a helyzet megkívánja és miért is lennénk hátrányban a vadásztársakkal szemben? Persze most biztos páran felszisszennek és magukban sorolják az érveket, hogy miért nem vesz a kezébe egy valamire való vadász ilyen fegyvert?! De mi sikeres vadászatra törekszünk, és nem akarjuk, hogy a mellettünk várakozó vadásztárs orra alatt elmorzsoljon egy apám által igen kedvelt mondást, amikor csak épp hogy érte pár szem a madarat: „Láttam azért kapott két szemet… Az annyától”

Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

Igen is nagyon sok múlik azon, hogy sikeresek legyünk a fegyver megfelelő megválasztásában és a vadászatra való felkészítésben!

A lőszer kérdés

Rendben van, hogy megfelelő a fegyverünk, de milyen lőszert használjunk? Persze ez terület- és libafüggő is, de szerintem nem igazán mondok nagy butaságot, ha a 4 mm-es sörétszemet és a megfelelően nagy töltetet javaslok mindenkinek. Nem elég, hogy valahogy feljut az ólomszem, a sörétraj, de szükség van behatolási erőre is, amit a kemény tollazat igencsak megnehezít.

Fotó: Tibori Ádám – Frommer Fegyverbolt

Ha tehetem, így a vevőknek nagy töltetű magnum lőszert ajánlok, hogy ne csak puffogtatás legyen a végeredmény! 36 gramm-től felfelé bátran választhatunk. Persze ésszerű határok között maradva, mert úgy is csak a végén a vállunk bánja és az önmérséklet fontos ebben a vadászati formában is.

Összegzésképpen, ha az ember teheti, akkor egy félautomata fegyver az ideális választás, amelyet 76 cm-es csővel szereltek. Ehhez egy Full, vagy Extra Full szűkítést javaslok és egy 4 mm-es söréttel töltött 36 gramm, vagy annál erősebb lőszert. Itt is érvényes az a mondás, hogy a minél hamarabb és minél gyorsabban hozzuk terítékre a vadat. Fegyvermesterként fontos kiemelnem, hogy mindig törekedjünk arra, hogy abból a sok tényezőből, ami a vad biztos elejtését gátolja, a lehető legtöbbet iktassuk ki vagy minimalizáljuk!

Találkozzunk a Frommerben, Budapesten, a Szenes Iván téren. Üzletünk előtt az első órában ingyenesen lehet parkolni!

Kattintson és töltse be a térképnézetet!

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

Vadászat

Dúvadgyérítési hét Dél-Hevesben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: A helyi adottságoknak köszönhetően Heves vármegye déli területein, a 309. sz. Jászsági, a 310. sz. Mátra-alja-dél-hevesi, valamint a 311. sz. Tiszatavi vadgazdálkodási tájegységben az apróvadállományok védelme kiemelt jelentőséggel bír. Az apróvad (emellett védett és fokozottan védett fajok) egyedszámát csökkentő vadfajok vadászata – a vonatkozó jogszabályok betartása mellett – egész évben végzendő feladat, de ezen belül is vannak olyan időszakok, amikor intenzív tevékenységgel jó eredmények érhetőek el.

Fotó: OMVK

Ezzel összefüggésben az itt gazdálkodó vadászatra jogosultak közül számos részt vett a 2023. januárjában a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetsége által meghirdetett dúvadgyérítési héten is.

A március közepére eső időszakban a Pélyi Tiszatáj Vadásztársaság – Lázár Viktor hivatásos vadász kezdeményezésére és szervezésében – újabb, ezúttal helyi szintű dúvadgyérítési hetet hirdetett meg a saját, valamint a vele közvetlenül határos Duna-Tisza közi vadgazdálkodók részére. A 2023. 03. 19-én, Tarnaszentmiklós közelében megtartott záró rendezvényen képviseltette magát a házigazda mellett a Forrás Vt. (Heves), a Tiszanánai Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesülete, az Alba Vt. (Kisköre), a Wild-Farm Vt. (Tiszasüly), továbbá az Ördöghát Vt. (Jászkisér).

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A résztvevők éltek a Heves vármegyei vadászati hatóság által az apróvad szaporodási időszakára tekintettel kiadott, vadászati idényen kívüli elejtésre vonatkozó engedéllyel, így a terítéken 2 aranysakál és 35 róka mellett 13 borz, 1 dolmányos varjú, valamint 3 szarka is feküdt. A legeredményesebb a Pélyi Tiszatáj Vt. volt összesen 19 vaddal, de a cél hangsúlyozottan nem a versengés, hanem az apróvad érdekében végzett közös munka volt.

Fotó: OMVK

A gyérítésben szinte kizárólag az érintett vadásztársaságok hivatásos vadászai vettek részt, munkájukat elismerés illeti! Vona Dénes, a vendéglátó vadásztársaság elnöke, valamint Nagy Szabolcs vadászmester köszöntői után a megjelentek a teríték melletti tiszteletadást követően közös vacsorával zárták az eredményes hetet.

Forrás: Kovács Imre tájegységi fővadász, Mátra-alja-dél-hevesi tájegység Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hamarosan kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Fotó: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki az adott területekre. Ez a művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat fogja tájékoztatni a lakosságot, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területeken a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Ábra: Nébih

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy ötvenkilencezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában még rendszeresen előfordul, valamint az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. Sajnos tavaly Magyarországon is jelentősen megváltozott a veszettséghelyzet. 2022 szeptembere óta ugyanis öt igazolt eset is volt: négy róka és egy kóbor kutya. Mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványveszély, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A fentiek rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

A téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját (www.veszettsegmentesites.hu), ami többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is tájékoztatást nyújt.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Vadászat

Drága parfümöket és lőfegyvert is loptak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el egy 34 éves férfival szemben, aki nemcsak pszichoaktív anyagokat árult, de társaival autókat megrongálva azokból nagy értékű tárgyakat is lopott.

Fotó: Ügyészség

A nyomozás eddigi adatai alapján a férfi több nógrádi településen követett el bűncselekményeket:

2023. február 1-jén társaival egy Nagylócon, a tulajdonos háza előtt parkoló autó vezető oldali ablakát egy kővel betörték, abból a sértett pénztárcáját, annak személyi okmányaival, bankkártyájával és 5.000 forint készpénzzel együtt elvitték.

Február 5-én Hollókőn két parkoló személygépkocsit is feltörtek, melyekből nap- és olvasószemüvegeket, márkás parfümöket, készpénzt, sminkkészletet és töltőkábelt is zsákmányoltak.

Másnap este ugyanezen településen egy családi ház udvarán parkoló autóból elvittek egy hőkamerát, egy keresőtávcsövet és egy elemlámpát is.

Pár nappal később visszatértek Hollókőre, ahol egy közterületen álló autóból elvitték a benne talált búvárszivattyút, aprópénzt, a gépkocsi forgalmi engedélyét, hivatalos iratokat, egy pénztárcát, valamint egy többfunkciós kést is.

Utolsóként február 8-án Alsótoldon törték be egy autó hátsó ablaküvegét, és ellopták az abban elhelyezett vadászlőfegyvert, valamint egy céltávcsövet és lőszereket is.

A lopásokkal összesen 2.335.000 forint, a járművek megrongálásával további 100.000 forint kárt okoztak a sértetteknek.

A férfival szemben más bűncselekmény miatt is folyamatban van büntetőeljárás, a rendelkezésre álló információk szerint N-etil-norpentedron nevű új pszichoaktív anyagot szerzett be és adott el többek közt kiskorú személyek részére is.

A gyanúsított által elkövetett bűncselekmények súlyára és a büntetett előéletére figyelemmel a nyomozó hatóság előterjesztést tett a letartóztatására, melyet az ügyészség indítványozott, a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája pedig a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében el is rendelt.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom