Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

15,7 kg-os aranysakált lőttek Csikérián

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Dúvadhajtást szerveztek a Bács-Kiskun vármegyei Csikérián, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén, ahol a település körüli gazdaságok, tanyák jelezték és egyben kérték is a vadásztársaság vezetését, hogy segítsenek a dúvad visszaszorításában. 2023-ban, immáron második alkalommal dúvadhajtást szerveztek, hogy közvetlenül a falu körüli erdőket, sűrűket megmozgatva, puskavégre kaphassák az éjszakai tolvajokat.

Csikéria: a Szent István király templom neoromán stílusú tornyát pillantja meg leghamarabb az ideérkező Forrás: Szent István király templom

Csikéria alig 100 éve még Szabadkához tartozott, ma a magyar-szerb határ mentén fekszik. Légvonalban talán, ha hat kilométerre található a vajdasági nagyváros. Ezen az oldalon Kunbaja, Bácsszőlős, Tompa községek határolják. Önállóan településként 1924. óta létezik. Nevét feltehetően a Csík-ér után kaphatta. A település egyik érdekessége a Szent István király templom, amelyet 1929-ben szenteltek fel. A neoromán stílusú épület azért is figyelemreméltó, mert a Budai halászbástyát és a szegedi dómot is ebben a stílusban építették meg, bár ez utóbbiban gótikus motívumok is feltűnnek. A gróf Zichy Gyula kalocsai érsek által felszentelt templomot, aki erre jár vadászni, mindenképpen látogassa meg, mert különleges építészeti stílusa elragadó. Lakossága sokszínű, ezért konyhaművészetében, vendéglátásában is turisztikai értékkel bír, annak is, aki csak vadászni érkezik a településre.

Csikéria címere

A falura a gazdálkodás és az állattenyésztés ma is jellemző. Az elmúlt időszakban azonban gyakran felkeresték a vadászokat a helyiek, hogy az állattartó telepekre betört a róka és nem egy esetben a sakál, azaz az aranysakál is. Sajnos nemcsak hallható, hanem már látható károkat is okoztak. Legutóbb egy kacsatelepen pusztított az aranysakál.

Aklan Richárd, a társaság egyik tagja, ezért 2022-ben hirdette meg az első dúvadhajtást, amelyet 2023-ban újra megrendeztek. Kiemelte, hogy mind a társaságon belül, mind pedig a barátok, a vendégek vonatkozásában kijelenthetjük, hogy nagy érdeklődést tapasztaltak, amelyet – érthető módon – a falu lakossága is támogatóan fogadott.

A hajtásokat úgy szervezték, hogy minden esetben a falutól kifelé haladjanak. Végül egy sakál, három róka és egy szajkó került terítékre. Az elnök hozzátette, hogy a társaság új tagja, Moravcsik Henrik, olyan szerencsés volt a 2023-as hajtáson, hogy egy 15,7 kilogrammos aranysakált sikerült elejtenie!

Moravcsik Henrik lapunknak elmesélte, hogy a hajtásderékban vezette a fenékvonalat. Folyamatosan tartottam a kapcsolatot Aklan Richárd vadászatvezetővel a rádió-adóvevőn keresztül. Fontos volt, mert olyan sűrűket, erdőket mozgattunk meg, ahol mindenképpen egyben kellett tartani a hajtósort és a szárnyakat, hogy mindig kellő távolságra legyünk egymástól és a vonalat is tartsuk! Természetesen meg-megszólalt a rádió, lehet emiatt sem sütöttem el a puskámat egész nap.

A csikériai vadászterület nagyrésze szántó, de jelentős erdőket találhatunk. Olyan erdőkkel is bírnak, amelyben az állományt alkotó fő fafajok elsősorban az akác, a hazai nyárak és az erdei fenyő.

Négy hajtás terveztünk – vágott bele ismét Moravcsik Henrik. Az első hajtás a falu felől délre indult, aztán a második hajtás falu szélétől északra, Bácsszőlősnek. A harmadik pedig inkább a falu körüli sűrűket mozgatta át, de az is jobban a lakott területtől kifelé irányult! A negyedik pedig, végül, a vasúti sínektől indult a kacsatelep erdeinek!

Terítéken a csikériai sakál

Az első hajtásban egy róka, a második hajtásban semmi, majd a harmadik hajtásban két róka esett.

Persze ki nem szomorú, ha nem előtte ugrik a dúvad – mondta lapunknak az elejtő. Ennek ellenére nagyon figyeltem és a negyedik hajtásban is lankadatlanul járt a szemem! Mikor a fenyők között egy tisztásra értem, akkor a tőlem jobb oldalra, hajtó vadászbarátom rálőtt egy aranysakálra! El se tudjuk képzelni, hogyan keveredhetett oda. Sütött a nap és úgy gondoljuk, hogy a dombok déli oldalában napozhatott, amikor is a gyorsan, csendben érkező hajtósor meglepte. A vadászbarátom rálőtt, el is találta, de csak tovább ugrott felém. Igen közel volt, de még így nagyon gyorsan rohant. Mind a két lövésem viszonylag hátrébb csúszott, sőt annyira közel volt, hogy a sörétraj nem nyílt ki! Mind a két lövés érte, de újra kellett töltenem, így került végül terítékre.

Tekintélyes sakált ejtettek el Csikárián. Súlya 15,7 kilogramm volt

Mikor a közelébe értünk, akkor láttuk meg, hogy mekkora sakál is keveredett a hajtásba! Persze, ahogy illik behoztuk és felkerült a terítékre is, majd megmértük. A mérleg akkor 15,7 kilogrammot mutatott. Mindenképpen megmentettük a trófeámat, preparálás után bírálatra is bevisszük.

Moravcsik Henrik termetes, csikériai aranysakálja

Nyúl Tamás a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnöke és Aklan Richárd vadászatvezető hangsúlyozta, hogy az aranysakálkérdés, az aranysakál okozta problémakör kiterjedt és nem csak közvetlenül a vadgazdálkodókat érinti. Míg súlyos és érzékeny veszteséget okoz a sakál jelenléte az apróvadban, az őz állományaiban, addig a nagyvad vonatkozásában is számolni kell a pusztításával. Károkozása már számszerűsíthető. A természetvédelem mellett azonban a gazdálkodóknak, a falusi embereknek is egyre több fejtörést okoz a jelenléte. A róka okozta problémáknál azonban messze túlmutat a sakál pusztítása.

Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Moravcsik Henrik és Szent István király templom

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

ÚJDONSÁG: Már ONLINE is foglalhatsz időpontot a FROMMER fegyverműhelyébe

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol másutt, mint a fővárosban találta ki a FROMMER Fegyverbolt, hogy a fegyverjavító műhelyükbe már online is lehet időpontot foglalni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a FROMMER weboldalán megkeresni a linket és két, három kattintás után már pontos dátumon várnak bennünket. Innovatív és ügyfélbarát, hiszen a mai felgyorsult világunkban, ma már parancsoló, hogy ne kelljen várakozni. Így, ezek után a FROMMER Fegyverbolt fegyverműveséhez is bejuthatunk anélkül, hogy bárkivel telefonon kellene egyeztetni – tájékoztatta az Agro Jagert, Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER 

Nincs annál rosszabb, mikor megérkezünk egy fegyverműhelybe és előttünk ott állnak, várakoznak. Két lehetőségünk van: maradunk vagy elmegyünk. Igen ám, de ha messziről jövünk, már pedig kevesen vagyunk úgy, hogy az utca végén működik egy műhely, ezért rászánjuk az időt és a várakozás ingoványos, idegőrlő útjára lépünk. Közben meghallgatjuk a bajba jutott vadásztársat, aki szintén messziről jött s ha már útra kelt, talán ráérősebb, mint mi. Mi több, örül, hogy egyáltalán eljutott, foglalkoznak vele, mert hát erről is kell beszélni s mindent megértünk és az is lehet, hogy új barátaink lesznek. De mennünk kellene. Nagyon..

Postabontás: a FROMMER fegyverboltba újonnan érkezett FRANCHI fegyver hamarosan új gazdájához kerül. Gyári KONUS távcsővel, eredeti KONUS szerelékkel, amely mellé a svéd Aim Sport hangtompítóját szerelik fel. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Mindenki rohanna, sietne, közben meg ég a lábunk alatt a talaj, vagy várnak ránk odakint, vagy menni kell az oviba, vagy menni kell vissza dolgozni, netán a nyaralást kihasználva megszökünk a strandról, azzal a címszóval: Egy perc! Mindjárt jövök!

Persze olyan a fegyverbolt egy vadásznak, olyan egy fegyverműhely nekünk, mint maga a Kánaán és akit komolyan vesz a párja, aki körül elfogadják, hogy a vadászat egy életforma, pontosan jól tudja, hogy az egy percből hipp-hopp egy óra lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A FROMMER felszámolta a várakozást

A FROMMER Fegyverbolt weboldalára, ha rákattintunk (akár ide is!), akkor két helyen is feltüntették a fegyverműhely linkjét. A következő képen nyíllal jelöltük, ahol egyet felül, egyet pedig kicsit az oldal közepére navigálva találunk meg, ami már piros betűkkel szembetűnő! Itt a cikkben sárga nyilakkal, bekarikázva lehet megtalálni! A képre kattintva pedig betölt a weboldal.

A FROMMER weboldalán két helyen is lehet a fegyverjavító műhelybe időpontot foglalni! Fotó: Agro Jager

Mind a két esetben egy naptár ugrik fel és már válogathatunk is a számunkra megfelelő időpontok közül.

Kattintsunk rá az időpontfoglalásra – mutatom lentebb egy képen, hogy mi fogad bennünket

A képen a július 22-vel kezdődő hetet láthatjuk, ha ott kiválasztunk egy órát, akkor egy panel ugrik fel. Ezt láthatjuk ->

Naptárnézetben, órákra bontva lehet kiválasztani a számunkra kedvező időpontot. Fotó: Agro Jager

Ha a számítógépünk, laptopunk, telefonunk bejelentkezett a postafiókunkba, akkor már be is olvassa a nevünket. Ez az ablak ugrik fel ->

Felugró ablak kérdez rá az adatainkra és a problémára.

Adjuk meg a telefonszámunkat és pár sorban érdemes összefoglalni, mi a problémánk, mjad a rendszer azonnal visszajelez.

Mikor beküldjük az időpontfoglalást, a műhely visszaigazolja az időpontot és erről egy visszaigazoló e-mailt kapunk. Ezt az üzenetet kapjuk ->

A foglalást így igazolja vissza Magyarország legnagyobb fegyverboltja, a FROMMER. Fotó: Agro Jager

Albert Attila kiemelte, hogy azok, akik nem tudnak időpontot foglalni, ettől ugyanúgy le tudják adni javításra a fegyvereiket, de, ha nincs időpontjuk, akkor a fegyvermesterük nem tud azonnal foglalkozni a javításokkal.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója egy új, FERANCHI fegyvert ad át.  Fotó: Agro Jager / FROMMER 

A FROMMER Fegyverbolt online időpontfoglalása, ugyan még csak két hete üzemel, de nagyon jók a visszajelzések. A vásárlók, az ügyfelek elégedettek és a műhely javítási, karbantartási feladatai kiszámíthatóak, tervezhetőek. A mögöttünk álló két hét is megmutatta, hogy a vadászok, sportlövők körében mennyire kedvelt alkalmazás lett ez az új, innovatív időpontfoglalás, itt, a FROMMER Fegyverbolt weboldalán. Látogassanak el a honlapra, használják bátran a FROMMER Fegyverbolt legújabb fejlesztését.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok garázdálkodnak Kárpátalján

Print Friendly, PDF & Email

Farkas rabolt egy kiskutyát Ukrajnában – videóval:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A térfigyelő kamera kapta lencsevégre, ahogy egy farkas zsákmányul ejt egy kiskutyát a Perecsenyi kistérséghez tartozó Poroskő (Poroskovo) településen. Az esetről a Kárpátaljai Megyei Vadászok és Halászok Egyesülete számolt be. A felvételen jól látszik, ahogy a farkas az udvarra merészkedik, majd zsákmányul ejti a kiskutyát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az egyesület elmondása szerint a teljes körű háború óta érvényben lévő ukrajnai vadászati ​​tilalom miatt legalább négyszeresére nőtt a ragadozó állatok állománya a kárpátaljai erdőkben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A farkasok, sakálok, rókák és más állatok egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe élelem után kutatva, és ez nagyon veszélyes, mivel a ragadozók nemcsak támadhatnak, hanem számos fertőzést is hordozhatnak.

Az elmúlt két évben kárpátaljai szakemberek többször is észlelték a veszettséget és leptospirózist ragadozóállatoknál, valamint az afrikai vadsertéspestis kitörését is észlelték.

Forrás: Kárpátalja.ma

Tovább olvasom