Keressen minket

Vadászat

KITEKINTŐ: Vadkanvadászat Törökországban

Print Friendly, PDF & Email

Ányos József vaddisznókanokra vadászott Törökországban.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

 

A pandémia elmúlásával az év elején újra külföldi vadászati program tervezésébe fogtunk Péter fiammal. Mivel már számos sikeres külföldi vadászatom szervezését Paller Attila, a Vadászutak Kft. tulajdonosa szervezte, most is Attilával kezdtük el a szóba jöhető programok számbavételét.

Fotó: Ányos József – Agro Jager News

A magyar vadászok kedvelt vadjára, a vaddisznóra esett a választás, mivel az ASP miatt itthon igencsak megcsappant a sikeres vadászatuk lehetősége. Ráadásul Törökországban híresen nagy agyarú kanok elejtésére van lehetőség. Az utazás 2023.08.02-án indult, leküzdve a fegyverkivitel adminisztrációs nehézségeit. A célállomás Antalya, a kedvelt török üdülőhely reptere volt, ahol Serkan Mert, a Caprovishunt cég vezetője igazi török vendégszeretettel várt, pillanatok alatt intézve a fegyverek beléptetését az országba.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászterület közepén elhelyezkedő 60.000 lakosú Bucak városba 1 órás út után érkeztünk meg. Mivel az utazás nem volt fárasztó, még az érkezés napján este kilenc órakor, a kíváncsiságtól hajtva, kimentünk a várost övező 1.000-1.200 m magas hegyekbe, felmérni a terepet.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

A teliholdat követő éjszaka a hold a felhőtlen égen ragyogott, ahogy tette ezt végig a vadászati program alatt. Estére már a levegő is lehűlt, így a nappali 37 Celsius fok után kellemes 20 fok volt éjszakánként. A vadászterület kb. 100km hosszú, és helyenként 70 km széles, így a fiammal nyugodtan tudtunk egymástól független mozogni a terepen.

A vadászati rituálé a következő volt: terepjáróval a kanok egymást követő élőhelyének egymástól 15-20 km-re lévő megközelítése, cserkelés a kan előfordulásának helyéig, kb. 150-200 métert, ami általában a visszaforduló útkanyarokban volt. Aztán megfigyelés, majd lőbotról lövés, 100-néha 200m távolságra. A cserkelés nem hasonlítható a magyar erdőkben szokásoshoz. Nincs hallgatódzás, nyomkeresés. Itt a cél; minél halkabb megközelítése a vélelmezett helynek, ami néha nem is volt olyan könnyű a murvás, köves, de jó állapotú hegyi utakon. A Péter fiam kísérője minden eseten levettette a bakancsot, az utolsó 50-60 méteren. Az este 9 órakor kezdődő vadászat, minden éjszaka hajnal 3-4 órakor végződött, ami azért több nap után némi fáradságot okozott.Egy-egy vadászat alkalmával 6-7 helyet jártunk be. Az érkezésnapi éjszaka nem láttam disznót, de Péter fiamnak sikerült egy 23 cm-es kant lőni. A nappali alvás rövid volt, de aztán elérkezett a második vadásznap estéje is. A vendéglátóink által biztosított bőséges, és finom vacsora után, megint az erdőkben talált a fénylő telihold. A gépkocsis közelítést követően, vállamon a 23 éve hű társam, a 30-06 kaliberű TIKKA puskámmal, a tárban a SAKO super hammerhead 11,7 g lőszerrel, elindultunk az óvatos gyaloglásra. Az útkanyart óvatosan megközelítve, kibújva a takarásból, előtűnt a kan az út szélén. Sok nem látszott az agyarából, de a kísérő kiadta a vezényszót: Shot!

Fotó: Ányos József – Agro Jager News

Perceknek tűnő pillanatok alatt a kan, semmit nem sejtve, lassan keresztbe fordult. Az éjszaka csendjét felszakította a lövés hangja, de a kannak nem volt ideje erre reagálni, mert a lövés helyben marasztalta. Még egy darabig figyeltem, ismétlésre készülve, de a kan nem mozdult. A cédrusfenyők holdsütötte, sötét árnyékában, birtokba vettük a vadat. A vad a baloldalán feküdt, és így azonnal feltűnt a jobb oldali agyarának fehérlő rendkívüli mérete. A tíz centinél is nagyobbnak látszó agyarhoz mindenki csodálkozva hajolt le. Még a török viszonylatok között is nagynak számító agyarméret, kimondhatatlan örömöt váltott ki. Kavarogtam gondolataim, a vad tisztelete, a szerencse, és boldogság körül. Aztán az iszlám vallású kísérők győzelmi mámora mellett, magamra maradtam a vadnak járó tisztelet megadásában. A kannak nem jutott sebtakaró, utolsó falat, a vadász nem kapott töretet, de Szent Hubertus szellemét sikerült megidéznem. A körülbelül 10 évesre becsült kan baloldali agyarából 15 mm korábban letört, de így is tekintélyes méretű volt, nem is beszélve a vaskos kisagyarokról. A kifőzést követően a többször ismételt mérés alapján, az agyar mérete: 27.5 cm volt!

Ilyen méretek ellenére nem lett a vadászterület csúcstartója, de Paller Attila szerint, a Vadászutak Kft. által szervezett vadászatok eredménylistáján, átvette a csúcstartó helyet. Az éjszaki mozgások során a hegyek lábát övező tarlókon is eredményesen kerestük a disznókat. Láttunk népes kondákat, sőt farkasokat is, melyeket az egyre erősebb török zöldmozgalmak védelmük alá vontak a bezoár kecskékkel együtt, melyek igen nagy érdeklődést kiváltó vadászata, jelenleg tiltott. A következő napi éjszakai vadászat alkalmával a tarlón találtunk egy méretes tömeget mutató kant. A cserkelésnek egy kerítés szabott határt, így 200 méternél jobban nem tudtuk a kant megközelíteni. A lőbot gondos igazítására hagyott bőven időt, mert zavartalanul, velünk szemben ette az elhullott gabonaszemeket, túrta a földet.

Fotó: Ányos József – Agro Jager News

A visszatartott levegőt többször kellett kiengedni, mire lövésre szánhattam el magam. A lövedék süvítő hangját is hallva, a becsapódási hang nyugtatólag hatott, majd amikor látszott, hogy a kan minden lába az égnek állva kalimpált, megnyugodtunk. Sajnos a nyugalom nem tartott sokáig, mert a kan lábra állt, és mire az üres tárat cserélve, újabb lövést tettem,  eltűnt a környező erdő aljnövényzetében. A keresés indulásakor találtunk vért köveken, kenést fűszálakon, de a biztonság érdekében a sűrűség előtt megálltunk. A keresést reggel, alvás nélkül folytattuk. Meglepetésemre a kísérőm kutya nélkül érkezett, ami számára természetes volt. Sajnos a vérnyomok egyre ritkultak, a cseppek hegynek fel vezettek, ami nem sok jóval kecsegtetett.

Fotó: Ányos József – Agro Jager News

A forróságban alaposan megizzadtunk a keresésben, de aztán fel kellett adnunk. A török kísérőm sosem hallott Széchenyi Zsigmond híres mondásáról a sebzett vadakról. A keresésben azért is érdekelt voltam, mivel a sebzés esetén a kilövési díj 85%-át ki kellett fizetni. A sebzési díjból aztán lődíj lett, mert estére a pásztorok jelezték a bomló vad szagát, így előkerült a 23 cm agyaras kan. A négy napos vadászprogram sikeres zárult, a fiammal együtt, hét kant hoztunk terítékre. A 27,5 cm-es mellett kettő volt 23 cm felett, kettő 22 cm-es volt de a többi is mind 20 cm felett volt.

Köszönet ezért a szervezőknek! Bucak-Debrecen. 2023. 08.02-06.

Írta és fényképezte: Ányos József

**

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is. Hirdetni szeretne?

Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Apáról fiúra száll

Print Friendly, PDF & Email

A három generáció együtt vadászott a Nyugat-Zselicben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászat szenvedélye gyakran öröklődik apáról fiúra, így van ez hosszú évek óta visszajáró olasz vendégeink esetében is, ahol három nemzedéken ível át a natúra és a vadászat szeretete.

Fotó: SEFAG Zrt.

A három generáció idén együtt vett részt a szeptemberi vadászaton, sőt a nagyapa régi vadászbarátja is csatlakozott a társasághoz. Egy hangulatos reggeli cserkelővadászat alkalmával így került terítékre a Nyugat-Zselicben a képen látható – körübelül 8 kilogramm agancstömegű, 12-13 éves – gímbika, vendégeinket Plucsinszki Zsolt kísérte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egykor a nagyapa és vadászbarátja is a SEFAG területein vadászott, de átadták a stafétabotot a következő nemzedéknek és az elmúlt években már kísérőként vesznek részt a vadászatokon, mentorként segítve az ifjakat és a teríték mellett együtt elevenítik fel a régi vadásztörténeteket. Ki tudja, talán egyszer a kisfiút is vendégeink között köszönthetjük majd…

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom

Vadászat

Terítéken a kétezredik aranysakál

Print Friendly, PDF & Email

Horváth Mihály elejtette a kétezredik aranysakálját

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa volt úgy nekivágni az estének, hogy: „egy sakált azért jó lenne lőni” … „jobb lenne, ha felnőtt lenne” … „ itt vagy ott kellene elejteni”…, szóval, valahogy az elvárások – a kívülről jövők és a magamban felállítottak – kerekedtek ezúttal felül bennem, nem pedig az évtizedes tapasztalat.

Fotó: Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok

Amit fejben összeraktam, köddé is vált hamarosan, mert a kedvenc etetőhelyemen sikerült egy kölyöksakált elhibáznom. Nyomban szedtem a sátorfámat és fejben már indultam is hazafelé, amikor „becsippent” Gabi üzenete: „Ha megvan, szólj, kijövök koccintani!” Na, jól van! Végül is van „bé tervem”, adok még egy esély magamnak!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Januárban sakáloztunk utoljára a kis vadföldön, a hivatásosvadász kolléga pedig nemrég egy kölyöksakált is látott ott, nosza, ezt akkor még megpróbálom. Amikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és legnagyobb vadgazdálkodója.

Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom. Méltó terítéket készítettünk és a koccintás sem maradt el.

Egy kalappal Mindannyiótoknak!

 

Forrás: Horváth Mihály – Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Koronglövő verseny Takács Tibor emlékére

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt. A nevezési díjak a Fejér Megyei Hivatásos Vadászok Alapítvány számlájára folytak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér szeptember 8-án, a szarvasbőgés tradicionális kezdetén, Kisasszony napján adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 29-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A megyei vadászkamara szolidaritási céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Fontos, hogy a közösség tagjai jelezzék, ha van olyan személy a környezetükben, aki nem várt esemény, életszínvonalának romlása miatt segítségre szorul. Manapság sajnos, az emberi értékmérőkkel nem állunk túl jól, a kapcsolatok leépülnek, sokszor észre sem vesszük, hogy hol kél el a segítség. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Takács Tiborra így emlékezik: – Tibor hivatásos vadász volt, aki mindannyiunk megdöbbenésére, a Covidnak esett áldozatul.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy mennyire fontosak a minőségi kapcsolataink, hiszen ezek és a megélt élmények maradnak meg a szívünkben, lelkünkben. E földi létben akkor nőnek óriássá, amikor már nincsenek közöttünk. Az elmúlt évben rendeztük meg először a Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező alapítványi versenyt. Elmondhatom, hogy az idein is sokak szíve megdobbant a nemes ügyért.

Külön köszönjük a felajánlott támogatásokat a VADEX Mezőföldi Zrt.-nek, a Vérteserdő Zrt.-nek, a Lutra Vadászboltnak a Magyar Vadászlapnak és minden jószándékú embernek aki hozzájárult az Emlékverseny megrendezéséhez! 

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei

Vadász kategóriában: 1. Vizler István, 2. Domonkos Richárd, 3. Csákány Csaba

Sportlövő kategóriában: 1. Házi Gergely, 2. Szegedi József, 3. Maár Gyula

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.