Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Hivatásos Vadász Szakmai Nap

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete tovább képzést szervezett

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Hivatásos vadászok továbbképzése Konfucius kínai filozófus intelme szerint, ami a tanulást illeti, ne ismerj határt! Éppen ide illő a Hivatásos vadászok továbbképzéséhez, amit 2024. június 6-án a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete rendezett a Csákvári Publó panzió konferencia termében. 

Fotó: OMVK

HIVATÁSOS VADÁSZOK TOVÁBBKÉPZÉSE

Konfucius kínai filozófus intelme szerint, ami a tanulást illeti, ne ismerj határt! Éppen ide illő a Hivatásos vadászok továbbképzéséhez, amit 2024. június 6-án a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete rendezett a Csákvári Publó panzió konferencia termében. Haas Béla hivatásos vadász alelnök köszöntője után a meghívó fő és kényes témája volt a vadkár, amit az Agrárkamara vadkár-stratégiája virtuális csatatérré változtatott a szabályok és szokások mellett működő vad által okozott károk rendezésében. Ezt hivatott a hatályos jogszabályok erre vonatkozó részével Groszeibl Zoltán tájegységi fővadász, igazságügyi vadkárszakértő a jelenlevőkkel ismertetni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A témához kapcsolódva a vadkárok megelőzéséhez információt és kapcsolati lehetőséget biztosított az Első Magyar Kenderfonó Zrt. képviselője Rácz József.

Az elmúlt év novemberében Tájékoztató Fórumon megismerhettük az egyes vadgazdálkodással összefüggő 57/2023 ( X.16. ) AM miniszteri rendelet módosításait. Weidinger István tájegységi fővadász ismertette, hogy május 17-től, majd 2025. január 1-jétől több ponton változik a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.). A jogszabályban egyebek mellett módosulnak, pontosításra kerülnek, valamint kiegészülnek a kerítéstelepítésre, a nemkívánatos fajok egyedeinek elejtésére, a zárttéri vadtartásra (különösen a vadaskertekre) vonatkozó előírások. A törvény 2025. március 1-jétől opcionálisan lehetővé teszi az „elektronikus beírókönyv” használatát a papíralapú adminisztráció helyett.

Pechtol Lajos kamarai tikár ismertette a Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete által elnyert Kiemelt Kamarai Programok nyertes pályázatait különös tekintettel a Hivatásos vadászok orvosi vizsgálatára –  ami az előző évben 53 fő -, az idei évben 25 fő hivatásos vadász orvosi szűrését biztosította, illetve biztosítja.

Az egyebek napirendi pontokban Somos Gergő a Feedbackpack Kft. részéről bemutatta az általuk kifejlesztett csapdajelző készüléket, aminek használata költséghatékonyabbá teszi a vadgazdálkodók csapdapark működtetését.

Fotó: OMVK

Kiss Sándor a Fejér megyei Kormányhivatal részéről beszámolt a vadgazdálkodási tervek jóváhagyásáról, és a 2023/2024 évi vadgazdálkodás jelentések folyamatban lévő kiértékeléséről.

árásként Haas Béla alelnök ünnepélyesen átadta a hivatásos vadászok versenyén helyezést elért résztvevők díjait.

Nyári Zoltán első helyezettnek 200.000,- forint pénzjutalom és a VADEX Zrt. által felajánlott dám bika kilövés.

Kratancsik Dávid második helyezett 100.000,- forint pénzjutalom és a Sárréti Egyetértés Vadásztársaságnál apróvadvadászatán való részvétel.

Csikós Gergely harmadik helyezett 50.000,- forint pénzjutalom, valamint a Sárréti Egyetértés Vadásztársaságnál apróvadvadászatán való részvétel.

Megbízható autót keres? Akkor Ön a Doma Autót keresi! Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort, a +36303233852-as telefonszámon.

A képzés, továbbképzés mindig egy önvizsgálat is, ami segít eligazodni, hogy tudásban hol tartunk. Gyakran találkozunk azzal, hogy a minimális tudással és tapasztalattal rendelkezők hajlamosak azt hinni magukról, hogy ők a kiválóak. A tudás és a tapasztalat gyarapodásával jellemző a magabiztosság visszaesése, a saját hiányosságok felismerésének képessége ilyenkor nő.

Fotó: OMVK

Kultúrtörténeti ismeretből ajánlom – Szente Tünde válogatásából és legyezéséből – minden hivatásos vadász figyelmébe gróf Széchenyi Zsigmond szemelvényeit .

Forrás: Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött… – Egy magyar vadász hitvallása /Szépirodalmi Könyvkiadó, Harmadik kiadás, 1978/

Harmincnegyedik fejezet: Somogyvár, részlet:

A „nemesebb értelemben vett vadászérzék” megléte, avagy hiánya

Forrás: Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött… – Egy magyar vadász hitvallása /Szépirodalmi Könyvkiadó, Harmadik kiadás, 1978/

Harmincnegyedik fejezet: Somogyvár, részlet:

„Azokra a boldog somogyvári időkre emlékezve, sorra ötlenek szemem elé az ottani vadőrök is, köztük néhány eredeti, tollhegyre kívánkozó alak. A vadászat magasabb tudományához, főképpen pedig etikájához, bezzeg nem sokat konyítottak. De így volt ám ez akkoriban csaknem országszerte. Szakvizsgázott vadőrt keveset lehetett látni. A „kerülők”, „csőszök”, „jágerok” nagyobb része, bár vadászos gúnyába öltöztetett, puskaviselő ember volt, mégis iskolázatlan, sok mindenben járatlan erdőbakter volt. Amit tudott, azt főképpen saját emberségéből, odakint az erdőn tanulta meg. Ami tudvalevően rendkívül fontos. Sőt – a legfontosabb. Ámde hivatásos vadásznak – mégsem elég.

Mit áltassuk magunkat, hiszen általános panasz volt akkoriban, hogy a magyar hivatásos vadászok, sőt iskolázott erdészek közt, sajnos aránylag kevés a vadászatilag valóban képzett, a német „Waidmann” fogalmának minden próbáját kiálló szakember.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Sajátságos dolog, hogy magyar emberből, noha ősi foglalkozásának vallja a vadászatot, mégis, milyen gyakran hiányzik a nemesebb értelemben vett vadászérzék. Bátran merem állítani – hiszen eleget tapasztaltam ezen a téren -, hogy a született vadásztehetség nem volt mindennapos dolog minálunk. A magyar vadőr átlaga, sajnos, igen messze járt a szomszédos stájer, tiroli, cseh vagy német jágerok átlagától.

Pedig magam is jó néhány kiváló, minden követelménynek megfelelő vadőrt ismertem. Sajnos azonban – ezek kivételek. S mint ilyenek, csakis erősítik fenti állításomat. Pedig ők is bizonyára tapasztalhatták – ha sok hazai vadőrrel volt dolguk -, milyen nehéz a magyar embert erdőben való viselkedésre tanítani!

Az átlagos magyar vadőr – tisztelet-becsület a szerencsére mind gyakrabban mutatkozó kivételnek – hangosan járatja a száját az erdőn, cserkészés közben váratlan-nagyokat krákog-prüsszög-csuklik, tenyeres-talpas bakancsa valóságos élvezettel lép száraz gallyra, pattanó makkszemre, megcsikorgó kőre, „vaskos lábnyomától messze reng a parlag”, akárcsak Toldi Miklósé…

… És vajon hányat találunk a magyar hivatásos vadászok közt, aki a csapdázással, a ragadozófogás sokrétű, magas tudományával maradéktalanul tisztában lenne? …És hány olyant, aki vadászkutya idomításához, véreb vezetéséhez hiánytalanul ért? – Olyat pedig hányat, aki a hazai ragadozó madarak világában igazán otthonos?

Pedig ez egyik sem kivételes, egyik sem rendkívüli erénye ám az alaposan képzett hivatásos vadásznak!”

Forrás: OMVK

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom