Keressen minket

Vadászat

Nagyon kevés a vaddisznó a megyében

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

HAJDÚ-BIHAR MEGYE | Vadkár esetén a gazda és a vadász törekedjen a kompromisszumra, a megegyezésre.

Nagy Lajos tájegységi fővadász

– A város és környéke is a megye szigorúan korlátozott területei közé tartozik az afrikai sertéspestis veszélye miatt – ezt Nagy Lajos, a tájegységi fővadász mondta a Létavértes város napja alkalmából rendezett vadászati kiállítás megnyitóján pénteken. Hozzátette, hogy az országhatár mellett lévő területek szigorú védettségi besorolása azonban nem jelent különlegességet, hiszen Hajdú-Bihar jelentős része ebben a besorolásban van. Hozzáfűzte, hogy jelenleg nagyon kevés a vaddisznó a térségben, tehát biztonságban van a házisertés-állomány.

A tájegységi fővadász ismertette a vadászati aktualitásokat is, amelyek között kiemelten szerepelt a vadkárok megtérítésének lehetősége. A szakember arra kérte a vadkárt szenvedett gazdákat, hogy kár észlelése esetén, a megtérítése érdekében keresse a vadászatra jogosult személyt. A vadkárt az észleléstől számítva tizenöt napon belül be kell jelenteni. – Ha ezt mindenki betartaná, már azzal sok vitát el lehetne kerülni! – jelentette ki Nagy Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a keletkezett vadkár tíz százaléka az önfenntartó rész, azt a földtulajdonosnak kötelessége elismerni, azért nem nyújthat be kárigényt. Ugyanakkor hangsúlyozta, a felek minden esetben törekedjenek a kompromisszumra, a megegyezésre.

haon.hu

Vadászat

Trófeabemutató Domaszéken – GALÉRIVÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Domaszéki Vadásztársaság, Szegedtől nyugatra, a Homokhátság keleti csücskében gazdálkodik. Le se tagadhatnák, hogy ez már a nagybetűs Kiskunság, még akkor is, ha éppen csak magunk mögött hagyjuk Szegedet. Nyugatra tartunk, Domaszékre, amely ma, amellett, hogy igen jelentős zöldség-, és gyümölcstermő körzete hazánknak és igen kedvelt, a vidéket kereső, letelepedni, családalapításra készülő városi családok körében, azért mégiscsak egy hamisítatlan vadászterület. Valami olyan maradt itt meg a történelem viharaiban, amiről a régi öregek meséltek, hogy a tanya, tanyát követett és annyi volt az apróvad, hogy…

Aranyérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Az elmúlt hét évtized sem volt elég ahhoz, hogy a tanya eltűnjön, innen, a Homokhátságról. Éppen csak egy bakugrásnyira innen, Szatymazon, egy régi jóbarátom édesapja mindig azt mondta: fiam, a tanya eltart. Ma már nemcsak, hogy eltartja az itt élőket, hanem igen jelentős árut termelnek az itteni gazdák, amelynek egy része a szegedi piacokra kerül, míg a másik hányada a nagybani piacról kerül kamionokra és indulnak a fővárosba, illetve Romániába.

Bronzérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Igaz homokos, rendkívül száraz, arid ez a terület, de gyorsan melegszik a homok s ha tudnak öntözni, akkor a kertészetek számára ideális – meséli Lőw Szabolcs, a Domaszéki Vadásztársaság tagja, aki a tagsága mellett egyben vérebes utánkereső is. Domaszéken nehéz összeszámolni, de 1000-1200 lakott tanyával bírnak s hogy mennyien járnak ki nap, mint nap a faluból a jószághoz, a fóliához, nehéz megmondani. Egy azonban bizonyos: az öntözés, a változatos mezőgazdasági, kertészeti kultúrák nyitott, barátságos, kommunikatív vadgazdálkodási irányítással, nemcsak az apróvadnak, az őznek, hanem a védett természeti értékeknek is kedveznek s igen, a társaság, ahol tud segít és aki szeretne vadászni, azok előtt nyitottak a társaság kapui.

Lőw Szabolcs kiemelte, hogy minden évben hagyomány, hogy az őzbak vadászati idényében, mielőtt a trófeákat megkaphatnánk az elejtők az egyesület, a társaság összejön és megtekintik az az évi trófeákat.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nincs titok – emelte ki Lőw Szabolcs. Az elnök, a vadászmester, az intézőbizottság azért kapta a bizalmat, hogy gazdálkodjon, fejlessze, építse ezt a kis közösséget, ezt a pici klubbot, ami a településünkön, ha úgy vesszük, fontos szerepet is tölt be, mert a hivatásos vadászunk nap, mint nap találkozik a tanyavilágban élőkkel. Mi számítunk a segítségükre és ha tudunk mi is segítjük őket. Más vonatkozásban pedig, a tagság minden tagja megtekintheti az agancsokat és mindannyian tanulunk is belőle, hogy mire képes az őzbak. Az őzbakbírálat ugyanis nehéz műfaj, még nagy rutinnal is „csúszhatnak” be hibák.

Az idény április 13-án kezdődött. Először a hazai vendégek, majd április 16-án egy német, utánuk egy olasz, majd egy újabb hazai és végül egy spanyol csoport érkezett. Aki tehette, segítette ezt a munkát és összesen 31 őzbakot ejtettünk el, a 2024-ben engedélyezett, mintegy 45 őzbakból.

Bronzérmes őzbak Domaszékről. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

Nagy várakozással néztünk 2024 elé, de látni kell, hogy sajnos megcsappant az őzállományunk. Megjelent az aranysakál, befészkelte magát és küzdünk ellene, tűzzel-vassal. Ez fontos nekünk, fontos az apróvad miatt, fontos a természetvédelemnek és bizony elvárják tőlünk a tanyavilágban élők is. Le kell szögezni, hogy az őz szaporulatára rossz hatással bír az állomány növekedése. Fontos lenne, hogy minden társaság egységesen tegyen azért, hogy az aranysakál populációja legalább ne növekedjen, de ehhez az kell, hogy a régi regula újra megvethesse a lábát, hogy: előbb mindig a dúvadat lőjük!

Márciusban már látszódott, hogy elég jó agancsokat raktak fel az őzbakok s ahogy az idősebb agancsosok letisztítottak, türelmetlenül vártuk a kezdést. Sokat jártuk a hajnalokat, az estéket Domaszék alatt, de végül terítékre kerültek az első őzbakok s a 2024-es év azt hozta, hogy a sűrűség annyit mutatott a mérlegen is, amit mi saccoltunk a távcsövekben. Erős trófeákat adott nekünk ez az év – emlékezni fogunk erre.

Az elejtők egyedi jelzéseket is tesznek az agancsra, amelyet csak sérüléssel lehetne eltávolítani. Persze erre nem kerül sor. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

A vadászat, így olvasva, talán egyszerűnek tűnhet, de bakancsba ugorva, beváltani az őzbakok után a sűrűbe, már korántsem egyszerű feladat. S mi több, még a terepet egyáltalán nem ismerő vendéget is sikerre vezetni – nagyon nehéz feladat.

Nagy szerencsénk, hogy egyes területen, a feketéken, a nagy feketén nincs olyan mennyiségű őszi káposztarepce, mint azt az előző években láthattunk, de az, hogy az őszibúza is hamarabb szárba szökkent, hogy hamarabb kalászolt minden s hogy szinte pár nap alatt, de jó két héttel korábban belombosodtak a sűrűk, igen nehéz vadászatokat ígért mindannyiónknak.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Fent, Szeged alatt, a Szegedi repülőteret körbekerítették, majd az Olimpiai Központ, a Maty-ér evezőspálya hatalmas vízfelülete, azt követően pedig Európa leghosszabb útvonala, az E75 főútvonal M5-ös autópályája csak nehezíti a vadászatokat. A tanyákban ilyenkor már szedik a primőr árut és a hideg fóliákban is gőzerővel folynak a munkák. Nagyon kell vigyázni, merre, hol vadászunk. Olyan, mint egy üzemi terület. Ennek ellenére, erős dúvadkontrollal, a múlt évben volt olyan hajtásunk, hogy 89 mezei nyúl esett. Sikerült talpra állítani az apróvadat és az őzzel együtt stabil a társaság gazdasági alapja, de ezért mindenki dolgozik. Ha a társadalmi munka nem is kötelező, de ennek ellenére mindenki részt vesz az évről, évre tartó fejlesztésekben. Ebbe a társaságba mindenki betesz s úgy vadászunk, hogy mesterséges fácánnevelésünk nincs, mégis, minden vadászaton jut kompetencia a tagságnak és a vendégeknek is egyaránt – nem maradunk szégyenben.

Jó kapcsolatban állunk a szomszéd társasággal, a Zákányszéki Vadásztársasággal, olyannyira, hogy az őzbakvadászatok alatt együttműködünk és közösen vadásztatunk csoportokat.

Sokszor a rendellenes agancsállású őzbakot nagyon nehéz elejteni. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

2024. számunkra egyik legkedvesebb pillanata volt, amikor vendégeink, mikor szálltak be az autókba és búcsúzkodtak, akkor egy mezei nyúl is felbukkant. Az indulás váratott magára, mert kiderült, hogy a vadászatok alatt minden spanyol azt kérdezte, hogy milyen állatok ezek, mert, hogy náluk sokkal kisebbek a nyulak s ha lehetne, akkor visszatérnének Domaszékre…

Úgy gondolom, hogy egy-egy ilyen kijelentés után, mikor tényleg visszajön egy-egy vendég, érthetjük meg azt, mit is jelent etikus és jó vadásznak lenni. Persze nekünk is fontos, hogy a vendég, hogyan viselkedik, de le kell szögezni, hogy nem ismerünk példát arra, hogy a társaság vendégei valaha is, akár még csak az elégedetlenségüket kifejezték volna.

Persze ehhez profi kísérők, vadászmester, elnök kell, aki tudja, aki kézben tartja egy-egy vadászat menetét, irányítását – bár azt hiszem, a vadászat, a természet szeretete az, ami összeköti a domaszéki vadászokat. Persze súrlódások mindig vannak, de azok előre mutatóak és itt, Domaszéken, a megoldás, a megfelelő válaszok keresése a legfontosabb feladat.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Ezért saját Viber csoportot hoztunk létre, hogy a tagság tudja, hogy ki, merre vadászik, hogy egymást nem zavarva, de képesek legyünk a gazdálkodók kérését is teljesítve, a vadkár problémákat megoldani.

Domaszéki őzbak. Fotó: Lőw Szabolcs / Agro Jager

A 2024-es domaszéki őzbakmustrán 31 őzbakot állítottunk ki, amelyek közül egy arany, egy ezüst és két bronzérmes trófeát láthattunk s hogy összejött a társaság, arra gondoltunk, hogy a vadászházat is csinosítsuk meg egy kicsit. Így délelőtt kilenc órától, délután kettőig társadalmi munkában parkosítottunk a vadászház körül.

VADÁSSZON DOMASZÉKEN

Vőneki István elnök
+36 30 4882829
istvan.voneki@gmail.com

Kétségtelen tény, hogy egy nehéz idény kezdetet éltünk meg, de minden év más és más s hogy 31 őzbak trófeáit nézhettük meg, láthatott a társaság, mindenképpen nagy eredmény. Az őzbakok trófeáit ki kellett készíteni, be kellett mutatni a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak, miközben a vadtesteket a vadhúsfelvásárlóknak is át kellett adni. Ezek a munkák, ha gördülékenyen is mentek, sokszor több ember együttes munkáját követelték meg – tájékoztatta az Agro Jager Newst Lőw Szabolcs, a Domaszéki Vadásztársaság tagja.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Fényképezte: Lőw Szabolcs

Agro Jager News

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász Gyermeknap 2024

Print Friendly, PDF & Email

Egy nap, amikor mindenki Kisvadász lehetett az Erdőspusztán!

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Egy nap, amikor mindenki Kisvadász lehetett az Erdőspusztán!

Dátum: 2024. május 26., 10:30-14:30
Helyszín: Debrecen, Hármashegy – A Természet Iskolája, Debreceni Természet Háza

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

Május 26-án egy igazán különleges élményben lehetett része azoknak, akik ellátogattak a Vadász Gyermeknapra Debrecenben, a Hármashegy festői környezetébe. Az esemény célja az volt, hogy a városi élet zajától elszakadva, a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez és megismerkedjenek az erdőspuszták varázslatos élővilágával.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

A program során a gyermekek számos izgalmas és tanulságos tevékenységben vehettek részt, miközben a humoros történetek és élménypedagógiai módszerek segítségével fedezték fel a természet titkait. A programot támogatta az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar vármegyei Területi Szervezete, ifjúságnevelési program keretében. A vadász gyermeknap szervezője és kivitelezője Varga Edit természetpedagógiai szakvezető.

Színes programok és érdekességek:

Ragadozómadarak bemutatása: A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány jóvoltából a résztvevők testközelből csodálhatták meg a parlagi sast és az egerészölyvet. A solymászat és madárvédelem bemutatása lenyűgözte a kicsiket és nagyokat egyaránt. A madarak fenséges röpte és a vadászat művészete mindenkit ámulatba ejtett.

Év madara és év emlőse bemutatkozása: A dioráma kiállításon a gyerekek megismerkedhettek a magyarság madarával és az év emlősével, a magányos cicussal. A Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület által szervezett bemutató igazán szemléletes és informatív volt. Az élethű ábrázolások és az aprólékos részletek mindenkit lenyűgöztek.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

Tájegységi fővadászok bemutatása: A Tiszántúli Tájegység tájegységi fővadászai – Marozsán Ramóna, Polonkai László – meséltek munkájukról és Magyarország jellemző vadfajairól. A gyerekek lenyűgözve hallgatták a trófeák történeteit és a vadászhivatás szépségeit. Az interaktív előadások során a gyerekek kérdéseikkel is aktívan részt vehettek.

Vadászkutyás bemutató: A rövid szőrű magyar vizsla, a rövid szőrű német vizsla, a szálkás szőrű tacskó és a labrador retriever látványos bemutatója nagy sikert aratott. A gyerekek megismerkedhettek a különböző vadászkutya fajtákkal és azok képességeivel. Az ügyességi bemutatók és a kutyák játékos viselkedése mindenkit elvarázsolt.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

Trófeabemutató: Dr. Marozsán Károly hivatásos vadász előadásában és bemutatásában a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének világhírű trófeái kerültek reflektorfénybe. A résztvevők elámultak a vadgazdálkodás eredményein és a trófeák szépségén. A bemutató során a gyerekek saját kezükkel is megérinthették a trófeákat, ami különleges élményt jelentett számukra.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

Folyamatos programok: A nap folyamán a gyerekek Kisvadász gyakorlatokon és foglalkozásokon vehettek részt, ahol megtanulták felismerni a lábnyomokat és a különböző vadfajokat. Preparátumok és hanganyagok segítségével bővítették ismereteiket, és Fekete István ifjúsági gyerekkönyveit is ajánlották számukra. A játékos feladatok és az interaktív tanulás minden percét élvezték a gyerekek.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

A nap végén minden gyermek ajándék ifjúsági kiadványt kapott, ami tovább fokozta az élményt és emlékeket. Debrecenből és környékéről sokan érkeztek, és mindannyian alig várják a következő hasonló programot.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

A Vadász Gyermeknap 2024 egy felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek, aki részt vett rajta. A természet szépségei és titkai a gyermekek számára egy új, izgalmas világot nyitottak meg, amelyben játékosan és szórakoztató módon tanulhattak. Az esemény minden résztvevő számára maradandó élmény marad, amely közelebb hozta őket a természethez és a vadászat világához.

Fotó: Varga Edit – A Természet Iskolája

Együttműködő és társzervezetek:

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft és Zsuzsi Erdei Vasút Alapítvány

Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület

Agrárminisztérium

Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar vármegyei Területi Szervezete

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítvány

Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészet

Vadászati Kulturális Egyesület

A Természet Iskolája

Kiegészítő programok:

Kiállítások megtekintése (Dioráma, HNP interaktív kiállítás standok látogatása

Rendőrségi és honvédségi bemutatók

Gyermek táncbemutatók

Terápiás és rendőrkutyák bemutatója

Cukorkaeső és egyéb játékok

 

Írta és fényképezte:

Varga Edit, természetpedagógiai szakvezető

A Természet Iskolája

Telefon: +36 70 501 7175

A Természet Iskolájáról további részletek itt érhetőek el

Tovább olvasom

Vadászat

Vármegyei Vadásznap 2024.- Visszatekintő

Print Friendly, PDF & Email

Vadásznapot szerveztek Szentlőrincen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Színes programok, remek hangulat, ínycsiklandó ízek várták a látogatókat a Baranya Vármegyei Vadásznapon

Május 25-én szombaton, Szentlőrincen rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei Területi Szervezete a már több évtizedes múltra visszatekintő vadásznapot.

Fotó: OMVK

Az időjárásra nem lehetett panasz, igazi május végi napsütés fogadta a rendezvényre érkező vadásztársaságokat, családokat, érdeklődőket. Reggel 8-kor már nagy volt a nyüzsgés a vad- és halétel főző versenyben részt vevő csapatok sátrainál, a vadgasztronómia számos remeke készült az ínyencek örömére és a zsűri megelégedésére. A gasztronómia szorosan kapcsolódik a vadászati kultúrához, hagyományokhoz és a kiváló minőségű magyar vadhús nemcsak finom, hanem egészséges is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadásznaphoz kapcsolódó ünnepi programok a művelődési ház mögötti fedett színpadnál, a Ronta László esperesplébános által celebrált Hubertus misével kezdődtek. A szentmisét a Baranya Vadászkürt Együttes felemelő szólamai tették még különlegesebbé.

A rendezvény megnyitóján a megjelenteket Koltai Péter, Szentlőrinc város polgármestere és Agyaki Gábor az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete elnöke köszöntötték. Szintén hagyomány, hogy a vadásznap alkalmával kerülnek átadásra a kitüntetések azon vadászok számára, akik a vadgazdálkodás, vadászati kultúra területén kiemelkedő munkát végeztek. A délelőtti ünnepi események az új vadászok avatásával, majd a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel kitüntetett Hajnalcsillag Vadásztársaság által berendezett színvonalas trófeakiállítás megnyitójával zárultak.

Fotó: OMVK

Eközben a „vásártér” megtelt a látogatókkal, akik a vadászatra jogosultak standjainál nemcsak az ott készülő ételekből, hanem a vadászterületeken folyó gazdálkodásból is ízelítőt kaphattak a kiállított trófeák és preparátumok által. Persze nem csak nézelődni lehetett, hiszen a Mecsekerdő Zrt erdei iskolai foglalkoztatója mellett íjászat is várta a gyermekeket, valamint a kiállítók és vásárosok is színes kínálattal jelentek meg. A kézműves portékákat kínáló árusok mellett a legújabb vadászati optikai eszközöket, terepjárókat is szemügyre lehetett venni. A Martonfai Vadászudvar sátránál Békés Sándor és Kovács József vadászírók dedikálták könyveiket, illetve Rékasi Csaba festőművésszel és képeivel is találkozhattak az érdeklődők.

Fotó: OMVK

A délutáni programok is sok-sok érdeklődőt vonzottak. A közönség együtt izgult a gyermek- és ifjúsági vadászkürtös verseny résztvevőivel. Az indulók nagyon felkészültek voltak, így aztán a zsűrinek sem volt könnyű dolga, szoros versenyben alakult ki a végeredmény. A „műsorvezető” Kovács Márk, aki maga is a Baranya Vadászkürt Együttes tagja, a szakértő felvezetések mellett a jó hangulatról is gondoskodott.

Fotó: OMVK

A hagyományos vadászati módok közé tartozó solymászatba nyújtott betekintést Fábos Bence és csapata, valamint a két Harris-héja, akik a közönséget többször is meglepve szinte fejmagasságban a nézők között repültek a solymász hívására. A Martonfai Vadászudvar kutyás csapatából Dr. Visegrády Zoltán vállalta a szakkommentátor feladatát a vadászkutya fajtabemutatón, ahol ismert és kevésbé ismert vadászkutyafajtákat vezettek fel tulajdonosaik. Különösen nagy sikere volt a kitűnően képzett vizslák bemutatójának.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Délután 4 órakor a vadásznapi versenyszámok eredményhirdetésére gyűltek össze az indulók, csapatok és szurkolók. Elsőként a Vadásznapi Lövészverseny helyezettjei nyakába került érem, illetve vehették át serlegeiket, majd ezt követte a gyermek és ifjúsági vadászkürtös verseny eredményeinek ismertetése.

Fotó: OMVK

Az ifjú kürtösök a serlegek mellett a Mecsekerdő Zrt. által felajánlott Mecsextrém Parkba szóló családi belépőket, valamint a vadászkamara jóvoltából Szabó József verses foglalkoztató könyvét is hazavihették. Végezetül a vad – és halételek készítőire került a sor.

Fotó: OMVK

A bírálók kihangsúlyozták, hogy igazán kis különbségek döntöttek a helyezésekről, mivel ebben az évben is kitűnő ételek kerültek a tányérokra. A hivatalos programok végeztével még számos sátorban zajlottak a jó hangulatú beszélgetések.

Fotó: OMVK

Úgy gondolom az idei vadásznap is megmutatta, hogy a baranyai vadászok nemcsak a kiemelkedő minőségű vadállománynak gondos gazdái, hanem ápolói és művelői a vadászati kultúrának, hagyományoknak.

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom