Keressen minket

Mezőgazdaság

Országos jégkármérséklő rendszer – két heti összesítő 2022.06.06-06.19.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: 2022. június 6. és 19. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

Az elemzési időszak első felében több front követte egymást, melyek hatására jégveszélyes zivatarfelhők is érkeztek hazánkba. Ugyanakkor az ilyen (nem szupercellás) típusú zivataroknál a jégkármérséklő rendszer hatékonyan tud védekezni, így ennek is köszönhetően csak kisebb méretű jég hullott. Az időszak második felében egy antickilon helyeződött fölénk, melynek köszönhetően nyugodtabb időjárásban volt részünk. A vizsgált időszak alatt az időjárás 8 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma június 6. és 19. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban június 6. és 19. között

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján június 6. és 19. között

  ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján június 6. és 19. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Június 8-án hidegfront érte el hazánk térségét, ami záporok, zivatarok formájában nagyobb mennyiségű csapadékot is hozott magával az ország nyugati részére. A főváros és környéken kiadós felhőszakadással kísért zivatarok mostak el több települést. Tatabánya és Dorog térségén is nagy mennyiségű csapadék hullott le rövid idő alatt, Dunakeszi utcáit is elöntötte a víz a felhőszakadás után (5. kép).

 

5. kép Dunakeszi utcáit is elöntötte a víz a felhőszakadást követően június 8-án

 

Június 9-én az országban több helyen kísérte a zivatarokat viharos erejű szél, kisebb méretű jég, illetve villámárvizek is kialakultak. A szélviharokat okozó szupercellák mellett szinte egyhelyben álló cellák is létrejöttek, néhol rendkívül nagy mennyiségű csapadékot okozva. A villámárvizek a legnagyobb kárt a Dunakanyarban okozták, ahol 62 mm csapadék hullott le. Ezen a környéken a vonatközlekedésben okozott károkat a vihar, melyek javítását a MÁV csak szeptemberi helyreállítási idővel tudta vállalni. A legtöbb csapadékot Kaposvár és Dombóvár térségében mérték (6. kép), ahol 74 mm hullott. Szintén jelentős károk keletkeztek Budapesten, a belvárosban lehullott 44 mm, illetve Pécsen, ahol 54 mm csapadékot hullott a felhőszakadások következtében (videó).

6. kép Dombóváron a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék érkezett június 9-én

Annak ellenére, hogy jégveszélyes zivatarok alakultak ki az ország területén, a védekezésnek köszönhetően, csak kisebb méretű jég hullott, ellentétben a környező országokban, ahol ugyanannak a hidegfrontnak hatására több helyen, Romániában (7. kép), Szlovákiában (8. kép), Olaszországban (9. kép) és Lengyelországban (10. kép) nagy mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak.

7. kép Június 9-én a zivatarokat nagy mennyiségű jég kísért Romániában

 

8. kép Június 9-én Szlovákiában a heves zivatarokat nagyobb méretű jégszemek kísérték

9. kép Olaszországban a többfelé hullott jég június 9-én

10. kép Június 9-én a heves zivatarokat jég kísérte

Június 6. és 19. között 218 879 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (11. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

https://www.eswd.eu/

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=3190&hir=Villam_arvizeket_okozo_idojaras_2022._junius_9-en

https://www.idokep.hu/hirek/leszakadt-az-eg-fovarostol-nyugatra

https://www.idokep.hu/hirek/elmosta-a-felhoszakadas-dunakeszit

https://www.idokep.hu/hirek/elmosta-a-vihar-a-dunakanyart-is

https://www.idokep.hu/hirek/ozonviz-zudult-dombovar-kornyekere

https://www.idokep.hu/hirek/ujabb-20-mm-zalaban-mar-nincs-csapadekhiany

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom