Keressen minket

Mezőgazdaság

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nébih: Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Vásároljunk a kamránkban, fagyasztónkban!
Nem is gondolnánk mennyi finomság lapul a szekrényben vagy a fagyasztóban, amelyeket felhasználhatunk az ünnepi fogásokhoz. Érdemes szétnézni otthonunkban, hátha lapul a kamrában egy adag háztartási keksz kókuszgolyó készítéséhez, vagy aprított hús a fagyasztóban az ünnepi ebédhez. A minőségmegőrzési idővel rendelkező alapanyagok, mint a száraz tészta, a liszt vagy a cukor a lejárati időt követően is biztonsággal elfogyaszthatóak. Amennyiben ilyet találnunk a kamrában vegyük szemügyre, szagoljuk-, ízleljük meg és, ha rendben találjuk nyugodtan használjuk fel. Ezzel ellentétben a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek (tejtermékek, húsfélék) esetében nem érdemes kísérletezni, mert a lejárati idő után megbetegedést okozhatnak.

Tervezzük meg a menüt
A kamrában és a fagyasztóban talált alapanyagok jó kiindulópontok lehetnek számunkra a menü megtervezése során. Érdemes egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő menüt összeállítanunk, ezzel magunkat és a pénztárcánkat is megkímélve. Használjunk helyi, szezonális alapanyagokat, amelyek megvásárlásával a magyar termelők támogatása mellett, olcsóbban is hozzájuthatunk a szezon kincseihez.

Készüljünk tartós finomságokkal
Azt, hogy mennyi locsoló érkezik hozzánk húsvét hétfőn, gyakran nehéz előre megmondani. Ezért érdemes olyan, tartós, jól tárolható vendégváró falatokkal készülni, amelyek a locsolkodás után is biztonsággal elfogyaszthatóak majd. Ilyen tartós aprósütemény a pogácsa, a sajtos tallér vagy a linzer.

Tudatos bevásárlás
A vásárlás során is érdemes észben tartanunk néhány szempontot! Ne menjünk éhesen vásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan dolgokat is a kosárba rakni, amire nincs szükségünk. Érkezzünk bevásárlólistával és tartsuk is magunkat hozzá, így elkerülhetjük a felesleges költekezést. Akciós terméket akkor tegyünk a kosarunkba, ha pontosan tudjuk mikor és mihez fogjuk felhasználni, mert ezek a termékek jellemzően rövidebb lejárati idővel rendelkeznek.

Batyus húsvét
Az elmúlt évek egymástól külön töltött ünnepei miatt a családi közös együttlét még nagyobb jelentőséget nyert. Szervezzünk családi batyus húsvétot, amire mindenki készül valamilyen étellel vagy süteménnyel. Érdemes előre megbeszélni és szétosztani egymás között, hogy ki mit hoz, így változatosan lesz mindenféle finomság. A maradékot ugyanebben a szemléletben elcsomagolhatjuk a vendégeknek útravalóként, így mindenkinek jut egy kicsi otthonra is a közös élményből.

Húsvét, reggeli, család

Fotó: Nébih

Tudatosan a konyhában is
Használjuk fel az alapanyagokat szőröstől-bőröstől. A sonka főzőlevét érdemes eltenni a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, mert bablevest, lencsefőzeléket készíthetünk belőle később. Húsfilézés során, ne dobjuk ki a csontot, hanem használjuk fel csontleves, alaplé vagy raguk ízesítéséhez! A sütemények receptjéhez gyakran csak a tojás sárgáját vagy fehérjéjét kell felhasználni. Ha a kettő közül bármelyik megmaradna gazdagíthatjuk vele a leveseket, a gyümölcskenyér masszáját és a palacsintatésztát, emellett pedig a reggeli részeként is elfogyaszthatjuk.
Az ünnepi étkezések során megmaradt főtt sonka, akár később is felhasználható új ételek készítéséhez. Szerencsére több napig is eláll a hűtőszekrényben, így a maradékok megmentésére az ünnepek után is van lehetőség. A maradék sonkából készíthetünk szendvicskrémet, sonkás tésztát, vagy gazdagíthatunk vele krémleveseket, rakott ételeket.

egytálétel

Fotó: Nébih

A megmaradt húsvéti tojásból is számtalan fogást készíthetünk. Reggelire tojáskrémet, főételként rakott burgonyát, stefánia szeletet, tojásos salátát vagy tojáslevest varázsolhatunk belőle a család számára. Fontos tudni, hogy a főtt tojás 5-7 napig fogyasztható 0-5 °C-os tárolás mellett, viszont ha több órán keresztül szobahőmérsékleten tároljuk, a kedvezőtlen mikrobiológiai folyamatok már nem gátolhatóak meg.
Az édes, húsvéti kalácsból készíthetünk kalácsfelfújtat, máglyarakást a megmaradt csokinyuszit pedig felhasználhatjuk kakaó, brownie vagy csokiskekszhez.

Forrás: Nébih

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom