Keressen minket

Mezőgazdaság

Somogy-megyei tehenek naponta nyolcvanezer liter tejet adnak

Print Friendly, PDF & Email

A kaposvári tejüzem új szerződéseket köt stratégiai beszállítóival. Az öt nagy gazdaság hetente csaknem
egymillió liter tejet szállít a cégnek. Már javában tart a tárgyalássorozat a beszállítóinkkal – mondta el
Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője a Somogy megyei internes hírportálnak.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A kaposvári tejüzem új szerződéseket köt stratégiai beszállítóival. Az öt nagy gazdaság hetente csaknem egymillió liter tejet szállít a cégnek. Már javában tart a tárgyalássorozat a beszállítóinkkal – mondta el Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője a Somogy megyei internes hírportálnak.

Az állattenyésztésben nélkülözhetetlen a kiszámíthatóság. Stabil piacok és “jó árak” -ban érdekeltek a termelők. (Fotó: Pixabay)

Az eddigi egy, illetve két év helyett három esztendőre szólnak majd a megállapodások. A stratégiai partnerek között van a kazsoki, illetve a homokszentgyörgyi telephelyen működő Bos-Frucht agrárszövetkezet, ahonnan naponta közel 80 ezer liter tejet kapunk. Rajtuk kívül a toponári, a szentgáloskéri, a kaposszekcsői, valamint a mosdósi gazdasággal állunk kapcsolatban. Előreláthatóan egy-két héten belül lezárulnak az egyeztetések.
Szommer Gábor szerint korrekt, mindkét oldal számára előnyös szerződést kívánnak aláírni. A hosszú távú megállapodás előnye alapvetően a kiszámíthatóság. A tejtermelő gazdaságok biztosak lehetnek, hogy az általuk megtermelt alapanyagra 2023. december 31-ig folyamatosan számítanak a kaposvári tejüzemben. Utóbbinak is kiemelt kérdés, hogy állandóan megfelelő mennyiségű, minőségű tejet dolgozzon fel. Az árrendszer kapcsán a kereskedelmi vezető hangsúlyozta: átlátható lesz és az aktuális uniós tejárakhoz igazodik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha csökkennek a nyugat-európai árak, akkor idehaza is hasonló folyamatok játszódnak le, viszont amennyiben emelkedés következik be, úgy ezt a trendet követi le a belföldi piac is. Szommer Gábor kérdésünkre azt mondta: jelenleg egy liter tej felvásárlási ára 108 forint körül alakul, 2021-ben enyhe növekedés várható, és talán az első fél évben lépi túl a 110 forintot ez az összeg. A kaposvári tejüzemben feldolgozott tej csaknem 90 százaléka somogyi, és kizárólag extra minőségű tejet vesznek át folyamatosan. A szakember kiemelte: a koronavírus-járvány 2020-ban alapvető változásokat indított el a gazdaság minden területén. Ehhez a környezethez lehetőségeikhez mérten gyorsan alkalmazkodnak, és gazdasági érdek a hatékonyságnövelő beruházások folytatása. A fejlesztési projekt döntően hozzájárul a meglévő munkahelyek stabilizálásához. Jelenleg csaknem 200 kaposvári és környékbeli településről ingázó dolgozónak biztosítanak állást. „Készülünk a következő évre, a fejlesztés egyebek mellett a sajtgyártást érinti – közölte a kereskedelmi vezető. „Százmilliós nagyságrendű beruházás eredményeként rövidesen jelentősen több sajtot állítunk elő, mint korábban. Alapvetően két fajta sajtot készítünk: a trappistán kívül grillsajtot, utóbbi kilencven százalékát exportáljuk, a terméket Máltától Nagy-Britanniáig szállítjuk. A napi belföldi eladásokon kívül a 2021–2022-es tanévben is folytatni szeretnénk az iskolatejprogramot, naponta közel 10 ezer liter tejet és tejterméket gyártunk a gyermekeknek.

Forrás: Sonline.hu

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom