Keressen minket

Horgászat

Horgászjegyeket sorsoltak a Tisza-tóra

Szövetségünk székházában 2021. január 12-én délután, élő bejelentkezés keretében megtartottuk a „Szép fogások – Küldjön és nyerjen!” nyereményjátékunk sorsolását, amelyben a 2020. évi fogási beszámolók kerültek terítékre és ahol a megnövelt nyereményalap szerint 30 db 2021. évre szóló KHESZ éves általános területi jegy talált gazdára.

2021. január 12-én délután, élő bejelentkezés keretében megtartották a „Szép fogások – Küldjön és nyerjen!” nyereményjáték sorsolását, amelyben a 2020. évi fogási beszámolók kerültek terítékre és ahol a megnövelt nyereményalap szerint 30 db 2021. évre szóló KHESZ éves általános területi jegy talált gazdára – tájékoztatott a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

A 2020. évi nyereményjáték kapcsán ki kell hangsúlyozni, hogy a járvánnyal sújtott horgászév ellenére minden eddiginél színesebben alakult fogási a paletta, ami nagyban köszönhető a korábbi évekhez képest ismét rekordszámú beküldésnek. Összesen 214 érvényes beszámolót tudtunk listánkba felvenni, amelyek 143 beküldőtől érkeztek – közölte KHESZ.

Sajnos számos beszámoló nem felet meg a kiírásban foglalt kritériumoknak, jellemzően hiányos adatok, illetve néhány esetben a fotókon visszatükröződő, a halakkal nem túl etikus bánásmód miatt.

Szintén rekord, hogy 28 különböző faj szerepel a 2020. évi fogási listán, köztük ismét fellelhetőek a védett, illetve a – főként a folyóinkon – kuriózumnak számító halak.

Először fordult elő, hogy ezúttal nem a holtágakról, hanem a folyókról érkezett a legtöbb fogási beszámoló (91 db), szorosan nyomában az eddig mindig listavezető holtágak (86 db) következtek. Figyelemreméltó, hogy szép számmal szerepeltek csatornai vízterületek is a listán (20 db), illetve, hogy a tavak esetében az összes beküldést (17 db) a Fás-tó prezentálta.

A top halfajt ezúttal a ponty adta (60 db), de – több szempontból is – figyelemreméltó, hogy az utóbbi időben ugyancsak népszerűvé vált (stupekos) rablóhalas horgászat a harcsát (29 db) hozta be második helyre, a dobogó harmadik fokára szorítva a süllős (22 db) horgászkalandokat.

A beszámolók ezúttal is számos kapitális fogást adtak, akadt olyan horgász, aki 5 halfajból is jegyzett felettébb termetes példányokat. Most is kiemeljük azonban, hogy a nyereményjáték szellemiségéhez híven ismét akadtak olyan beküldők is, akik pontosan tisztában voltak (mérettől függetlenül) egy-egy ritkábban horgászkézbe kerülő vagy természetvédelmi szempontból értékesebb hal fogásának jelentőségével, úgyszintén „szép” fogási hírt adva róluk.

Amellett, hogy teljes körű képet nyilvánvalóan nem lehet alkotni a 2020-es évről pusztán fogási beszámolók alapján, mindenesetre kitűnik, hogy a KHESZ vízterületek horgászati lehetőségek és halfogási élmények tekintetében olyan rendkívüli spektrumot ölelnek fel, amelyre joggal büszkék lehetünk.

A 2020. évi „Szép fogások – Küldjön és nyerjen!” nyereményjáték hivatalos nyerteslistája:

Legnagyobb őshonos hal kategória (gyakoribb halfajok):

 • Makráné Kecse Andrea – ponty 17,60 kg
 • Farkas Szabolcs – amur 25,40 kg (nem őshonosként)
 • Könye Géza – süllő 10 kg
 • Bakos László – harcsa 82 kg
 • Pálfi Zoltán – csuka 12,89 kg
 • Bíró Róbert – balin 6 kg
 • Eilre Anett – compó 1,38 kg
 • Krausz János – dévérkeszeg 3,10 kg

Legnagyobb őshonos hal kategória (ritkább halfajok):

 • Somvári Zoltán – márna 1,98 kg
 • Uhrin Mihály – selymes durbincs 18 cm
 • Dobra Tamás – jászkeszeg 2,30 kg
 • Liszkai János – kősüllő 1,1 kg // Ungor Gábor – kősüllő 1,1 kg
 • Laukó Zoltán – magyar bucó 0,335 kg
 • Vajas Viktor – domolykó 1,85 kg
 • Styecz György – fekete amur 28,30 (nem őshonosként)

Hölgyhorgász kategória (sorsolással)

 • Csillag Beáta – amur 7,5 kg
 • Bereczki Norina – paduc 0,8 kg

További beküldők kategória (sorsolással):

 • Varga Mihályné – tőponty 6,6 kg
 • Sipiczki Mónika – amur 12,10 kg
 • Tóth Szilvia – süllő 5 kg
 • Csikós István – dévérkeszeg 1,77 kg
 • Gál László – tőponty 9,80 kg
 • Pavlovics Bence – amur 19,65 kg
 • Kovács Dávid – Harcsa 12,6 kg
 • Bajusz Zoltánné – dévérkeszeg 2 kg
 • Havai Zsolt – süllő 6,40 kg
 • Felegyi Péter – ponty 8,90 kg
 • Szabó Gábor – tőponty 10,36 kg
 • Pasek Balázs – tőponty 8,75 kg

A nyeremények személyenként 1 db 2021. évre szóló KHESZ éves általános területi jegy, amely kiváltásához és eljuttatásához a +36 (66) 328-945-ös +36 (30) 478-3783 telefonszámon lehet segítséget kérni.
Forrás: KHESZ

Horgászat

Meghirdette a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a 2023-as versenyeit

A Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége arról tájékoztatta a horgászokat, hogy a vázlatos időpontok szerint korábban meghirdetett 2023. évi KHESZ horgászversenyek részletes kiírásai a nevezések feltételeivel együtt folyamatosan megjelennek honlapon a „Versenynaptár” menüpontja alá a listázott eseményekhez rendelve.

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége

Az idén is kiemelt érdeklődés övezte Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Horgászverseny kiírását az elsők között tettük elérhetővé, így arra már lehet jelentkezni:

https://www.khesz.hu/punkosdi-felhalmi-nagyhalfogo…/

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége

A versenykiírásokat folyamatossan frissítik – tájékoztatott a Körösvédiék Horgász Egyesületek szövetsége

Kép és szöveg: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Tovább olvasom

Horgászat

Jogszabályi változások a Balatonon

A napokban megjelent, a horgászatot érintő jogszabályi változások kapcsán sok kérdést kaptunk a horgásztársaktól. Sajnos egyes (bulvár) hírportálok pontatlanul, olykor tárgyi tévedéseket sem mellőzve írtak a változásokról, ezért alábbi cikkünkben igyekszünk tisztába tenni a helyzetet, természetesen elsősorban a balatoni horgászok szemszögéből –  írta a Balatonihal.

Fotó: Pixabay

Január 17-én, a Magyar Közlöny 2023/14. számában jelent meg (többek között) a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet módosítása, amelynek teljes szövegét ide kattintva meg lehet tekinteni.

A MOHOSZ a HORINFO szakrendszerben rendszerüzenet formájában tájékoztatta a felhasználókat a módosításokról, amelyet minden horgászkártyával (és így regisztrációval) rendelkező horgász lát, amennyiben bejelentkezik profiljába a www.horgaszjegy.hu oldalon.

Félreértésre elsősorban az éves kvótát érintő módosítás adott okot, amely a tájékoztatóból idézve így szól:

A MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból egy személy érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki”

Ez a változás a Társaságunk kezelésében lévő vizeken nem érvényes, ugyanis ezen vízterületek nincsenek a MOHOSZ haszonbérletében. A Balaton és vízrendszere különleges rendeltetésűként nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodási jogát vagyonkezelési szerződés keretében kapta meg Társaságunk 2016. január 1-jétől számított 15 éves időtartamra. Így azoknak a horgászoknak, akik a Társaságunk által kibocsátott területi jegyeket váltják meg, az éves kvóták tekintetében elegendő betartania a Balatoni Horgászrend 22. pontjában foglaltakat.

A MOHOSZ tájékoztatóban felsorolt többi változás valóban minden horgászt érint:

 • „a menyhal, sügér és domolykó mellett 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében”, – itt a gyakorlatban a garda napi 3 kg-os korlátozása jelent tényleges változást a balatoni horgászoknak.
 • „a harcsa faj tekintetében a tilalmi időben korábban meghatározott 100 centiméteres legkisebb kifogható méret törlődik, azaz a harcsa tilalmi idejében (május 2. – június 15.) tilos a harcsát kifogni” – ez a korlátozás nálunk már eddig is így volt, a Balatoni Horgászrend 25. pontja szerint.

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjanak, ha kétségeik vannak keressék bizalommal ügyfélszolgálatunkat!

Forrás: Balatonihal

 

Tovább olvasom

Horgászat

Különleges fogás Hatvanban

Juhos György a szenvedélyes horgászok egyike Hatvanban. Amikor csak ideje és munkája engedi pontyokra horgászik a hatvani A Beton tavon. A mesterséges tóra sokan járnak horgászni, amit körülbelül 30-40 éve létesítettek és 10 éve újból megkotorták. Ennek köszönhetően egy félsziget alakult ki, amivel szemben Gyuri a saját stégén horgászik.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A rutinos horgászt, , úgy 25 éve, a fiai csábították ki a partra. A gyerekek felnőttek, mindenki éli az életét, de nekem a horgászat lett a mindenem – mesélte lapunknak a horgász, aki az elmúlt 10 évben egyedül pecázik.

Sok-sok éve figyeli a halak, madarakat szokásait, viselkedését. Mivel a pontyokat etetéssel egyszerűbb horogra csalni, ezért  az etetőhajójával 20 mm bojlikat juttat a vízbe. Azonban az ingyen eleség, nemcsak a halakat vonzza. A récék valahogy megérzik az ízesített csalianyag szagát, és mindig ott tűnnek fel, ahová kijuttatta az etetőanyagot.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A tavon jelentős a különböző récefélék állománya, így az elmúlt években többször furcsa kapásai is voltak.  A legutóbbi alkalommal egy barátréce csapat okozott meglepetéseket. A pontyok kapása jellegzetes: az egyik a húzós kapás, amikor elindul a horoggal, a másik, amikor elkezdi ejteni a kapásjelzőt.

A réce azonban teljesen más, először szintén elkezdi ejteni a kapásjelzőt, majd ráharap a horogra és menekül, megpróbálja kirázni lemezes csőréből a horgot. Ez a próbálkozás nem mindig sikerül. Kiszámíthatatlan, mi történik. A kapás után bevágott és ekkor még nem is tudta, milyen különleges zsákmányt akasztott az öt méter mély vízben.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A Balatonon nem ritka, hogy a vízimadarak és halak ugyanazon a helyen,  egyidőben táplálkoznak. Itt Hatvanban ilyet még nem tapasztalt. A bevágás után a récék szétrebbentek. Érezte, hogy valami akadt. Nem látott semmit, majd egy fiatal kerceréce hím bukkant fel a víz felszínén. Rémült volt, többször lebukott a víz alá. Viszonylag hamar kihúzta a partra  és amikor már közel volt, akkor a nagyhalra való szákjával a partra emelte. A horogszabadításban nagy rutinra tett szert a madaraknál. Az elmúlt években fogott már vöcsköt, vízityúkot, tőkésrécét is.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A horog a kerceréce lemezes csőrének a szélébe akadt. Óvatosan kiszabadította, majd készített néhány fényképet a meglepett madárral, amely az ijedtségen kívül semmilyen más sérülés nem szenvedett. Ezután természetesen azonnal az útjára engedte. A réce a szeme előtt felszállt és kereste a társait. Valószínű nem számolt be a csapatnak, hogy mi történt vele, mert a következő napokon a kercerécék ugyanúgy feltűntek. – zárta beszámolóját Juhos György.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely
***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom