Debrecen – A Látóképi víztározóba 35 mázsa biharugrai fajta háromnyaras pontyot telepítettek. A tó népszerű a horgászok körében, így fontos a halutánpótlás. A tapasztalat itt az elmúlt időszakban az, hogy egyre többen döntenek a horgászat mellett annak ellenére, hogy a kijárási tilalom miatt éjszaka nem folytathatják ezt a tevékenységet.

35 mázsa halat telepítettek a Látóképi víztározóba – videóval
A Látóképi víztározó Hajdú-Bihar megyében, Debrecen mellett található (Kép: dehir.hu)

Sokan pecáztak péntek délelőtt a látóképi víztározónál. A  víztározó 60 hektáron terül el, mélysége helyenként a 7-8 métert is eléri. Évente csaknem 10 ezren horgásznak itt.

Rengeteg napijegyesünk van, éves jegyet is egyre többen vásárolnak, hétközben viszonylag kevesebben, de hétvégén szinte telt ház van, tumultus, mindegyik beálló foglalt – mondta Molnár József tógazda. A horgászok örömére pénteken 35 mázsa úgynevezett háromnyaras pontyot telepítettek a tóba.

A Látóképi víztározó halőre Simon Zsolt (Kép: dehir.hu)

Szerencsére elég sok vendégünk van, horgászok főleg. Sok ember azért jön ki, hogy halat fogjon, s hazavigye. De nincs is ezzel semmi probléma, mert sokan szeretjük a halat… S van egy másik réteg is, aki meg kifogja és visszadobja. Ők gyakran inkább a nagyobb halakra pályáznak, amiket már el se lehet vinni – nálunk ez 5 kiló felett van így… – nyilatkozta Simon Zsolt, halőr.

A most telepített ponty mellett harcsa, keszeg, süllő, csuk  és egy igazi különlegesség, fekete sügér is úszkál a vízben. Az elmúlt évben összesen 165 mázsa pontyot telepítettek a tározóba, a statisztikák szerint ebből 132 mázsát fogtak ki a horgászok.

Keszegből összességében tavaly telepítettünk 41 mázsát, és 20 mázsát vittek el a horgászok. Harcsából mintegy 13 mázsát vittek el erről a vízről, süllőből 4,5 mázsát telepítettünk, és 4 mázsa volt a fogás, pontosabban az a horgász fogás, amit étkezési célra haza vittek a horgászok – ismertette Szűcs István, a Ponty-Centrum Horgász Egyesület elnöke.

A következő haltelepítés a tervek szerint nyár elején lesz esedékes. Azt követően pedig – figyelembe véve a horgászok igényeit – két hetente hoznak majd halakat a Látóképi víztározóba.

Forrás: dehir.hu