Keressen minket

Horgászat

Tapasztalatok a Látóképi – víztározóról

Print Friendly, PDF & Email

A Látókép – víztározó Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút 95-ös km szelvényénél, Debrecentől 11 km-re, a Hajdúsági löszhát szívében található Hortobágy irányába. Látókép szó állítólag művészektől ered, akik a Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep mellett festették meg a Hajdúság jellegzetes tájképét.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Látókép – víztározó Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút 95-ös km szelvényénél, Debrecentől 11 km-re, a Hajdúsági löszhát szívében található Hortobágy irányába. Látókép szó állítólag művészektől ered, akik a Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep mellett festették meg a Hajdúság jellegzetes tájképét.

Kecskés János és egy látóképi ponty (Kép: Kecskés János)

A Látóképi – víztározót mesterségesen alakították ki még 1982-ben azért, hogy segítse a helyi növénytermesztőket az öntözésben. A valaha itt folyt folyómeder helyén, völgyzárógátat hoztak létre, majd a Keleti-főcsatornából duzzasztásos módszerrel vizet hoztak ide a szakemberek. Ennek köszönhetően született meg a Hajdú-Bihar megyében ismert horgásztó.

Látóképen kisebb-nagyobb halakat is lehet fogni, minden csak szerencse és tudás kérdése (Kép: Kecskés János)

Kecskés János, helyi horgász már gyerekkorában is itt szeretett volna horgászni. Először azonban tapasztalatokra volt szüksége. Gyerekként, unokatestvérével a Nagyhegyes közeli tavakra jártak ki nyaranta pecázni úszós készséggel. A kezdeti siker kis halakban mutatkozott, ami újból és újból lázba hozta a hajdúsági kishorgászokat. Jani tisztán emlékszik arra, amikor 10 évesen kijelentette, ha egyszer nagy lesz, akkor a Látóképi tavon szeretne horgászni. Kívánsága jó pár évvel később teljesült.

Igazán különleges érzés ekkora halakat horogra csalni (Kép: Kecskés János)

Éppen a tó mellett kapott munkát, mint gépész. A növénytermesztési ágazatban eltöltött évek során volt lehetősége a tavat is megfigyelni, amikor a lineár öntöző berendezést üzemeltették. 1999-től kezdve Jani a szabadidejében folyamatosan a tavon horgászott. Az eltöltött évek alatt viszonylag kiismerte ezt a 60 hektáros vadvizet, de a mai napig érik meglepetések. A tó átlagos mélysége 2-2,5 méter, a legmélyebb részek 4,5-5,5 métert elérik. Csapadékbőség során akár helyenként 6 méter mély is lehet a víz.

Miért jó itt horgászni, számodra miért különleges?

Itt, a Hajdúság szívében, a helyiek és a nagyszámú vendég azért szeret itt horgászni, mert rend van, szép rendezett a környezet, a helyi közösség szabálykövető, amit erősít a halőrök jelenléte is.

Harangi István, Jani egyik jóbarátja (Kép: Kecskés János)

Az itteni emberek segítőkészek, aki újként érkezik, számíthat segítségre, csak kérdezni-e kell. Gyerekkoromban nekem is segítettek mások, én is szeretném továbbadni ezt a tudást fiatalabbaknak. Amiért számomra különleges ez a hely, az a halállománya. Itt mindent meg lehet találni – lehet valaki éppen rablóhalakba szerelmes, vagy busahorgász, vagy szürkeharcsa-specialista. 1982-óta eltelt években a halállomány rendkívüli mértékben felszaporodott, amit telepítésekkel is fokoznak. Van egy kíméleti terület is a tavon, aminek a mérete három hektár. Ide horgász még a lábát sem teheti be, a halőrök mellett, mi helyiek is tiszteletben tartjuk ezt a védett vízivilágot.

 

Ferenczi Józsefnek is mindene a bojlizás Látóképen (Kép: Kecskés János)

Látókép jó hírneve, a halállománya mellett, a számos horgászversenyben is mérhető. Hazánk egyik horgászvilágbajnoka szerint, az ország legjobb három finomszerelékes tavába tartozik. A növénytermesztés vízfelhasználása miatt a vízcseréje a tónak óriási. A tiszai víz a Keleti Főcsatornából jön, Balmazújvároson keresztül, ahol szivattyúkkal megemelik a vizet, majd azt követően gravitációs úton érkezik meg hozzánk. A tóban lévő víz egy része itt, másik része Ebes, Nagyhegyesen hasznosul, az ország legkiválóbb talajain. Éppen emiatt a tó ökoszisztémája is egyedülálló, mivel folyami rákok, kagylók, giliszták nagy számban élnek a mederben, amit előszeretettel fogyaszt számos halfaj. Az óriási víztömeg mozgása miatt olyan mintha tiszai halat ennénk, rendkívül jóízű az itteni hal.

Mesélj pár szót, te mire szeretsz horgászni?

Gépészként ma már egy nagyhegyesi mezőgazdasági cégnél dolgozom. A növénytermesztésben szezonalitás van, azaz, ha vetni, betakarítani kell, szinte nincs időm. Éppen ezért most csak időnként tudok kimenni a barátaimmal horgászni, de ha kijutok, akkor azt úgy intézem, hogy legalább 1-2 nap legyen. Az elmúlt egy-két évben, egy barátomnak köszönhetően szerelmese lettem a nagypontyoknak. Kölcsönadta nekem az egyik bojlis botját– avval a feltétellel, ha megszeretem ezt a horgászati módot, használjam egészséggel és vigyázzak rá. Természetesen nem kért érte semmit. Előtte úszóztam és nem is ment rosszul a pecázás. A bojlis bot és ez az új mód, azonban új távlatokat nyitott meg előttem. A kezdeti próbálkozások után, egyre nagyobb pontyokat sikerült kifogni a Látóképi víztározóból. A saját rekordjaim sorról sorra dőltek meg. Én se értettem, mi történik, úgy jött az egyik nagy ponty után a másik. Mint minden horgászati módszer esetében, el kell azt dönteni, hogy ki melyik módot választja ki magának, arra specializálódik és tudatosan felépíti a maga technikáját, felszerelését módszereit. Én ezt választottam, a bojlizás lett a mindenem. Barátaimmal, Harangi Istvánnal, és Ferenczi Józseffel együtt járunk ki horgászni, sokszor a családjaink is itt vannak velünk. A tó méretei miatt mindenkinek van kedvenc helye, miénk a 10-es állás, ahol csónakkal és korábbi tapasztalat alapján GPS-es halradarral helyezzük ki az etetőanyagot – ami általában 20 – 24 mm közötti, különböző ízesítésű bojlit jelent. A horog mellé viszont csak 30 mm méretű bojlit kínálunk fel. A bojli nagyság növelésével szelektáljuk a pontyok méretét is, de ez nem minden esetben sikerül. Vannak kisebb testű pontyok, amik képesek a 30 mm nagyságú bojlit is probléma nélkül felvenni. A horgászat során olyan töréseket keresnek a helyi horgászok, ahol védve vannak a nagytestű ragadozóhalaktól.  Ha minden adott és esznek a halak, valamint jó csillag ragyog felettünk, már csak a szerencsén múlik, mikor, mi jön meg.

Az etetés után pedig eljön a csönd, amit mindannyian várunk a feszült munkanapokat követően. A horgászat közösségi ereje óriási. Leülünk, sütünk, főzünk, beszélgetünk és jól érezzük magunkat. Ha valaki elfárad a várakozásban, és a nagy melegtől – ami szeret beszorulni ide a tó mellé, alszik egyet. Ezért is szeretek a barátaimmal menni horgászni, mert lehetőség van egy kicsit lazítani. Az esetek nagy százalékában várakozunk, akár egy napot is, mire megjön egy igazán kapitális ponty. A parttól 200 méterre vannak kihelyezve a csalijaink, ha megszólal a kapásjelző, biztos, hogy van rajta hal, mert 200 méteren a damil képes megnyúlni.

Kecskés Jánoska is megfertőzödött a horgászat szenvedélyével (Kép: Kecskés János)

Mindent megteszünk a halak kíméletes kifogásáért. Ha kapást észlelünk, ketten a csapatból elindulnak csónakkal a hal irányába. A damilt mindig feszesen kell tartani, nehogy elveszítsük a halat. Közelebbre érve, ilyen nagy testű halakat még így is 15 percig kell fárasztani azért, hogy ki tudjuk fogni.

és Kecskés Bence is apukája nyomdokaiban jár (Kép: Kecskés János)

A helyi szabályok szerint, ha nagyobb a ponty, mint 15 kilogramm, szólni kell a halőröknek, akik csippel látják el a halat ha eddig ilyet nem kapott, amit természetesen sebkezelést, s egy-két gyors fotót követően, azonnal visszaengedünk a vízbe. Amellett, hogy sporthorgászok vagyunk, ha szükséges, otthonra viszünk haza halat a gyerekeknek is, – akik koruk miatt még spiccbottal ugyan, de szorosan a nyomdokainkban járnak. A következő generáció bontogatja a szárnyait itt mellettünk, ami nagy örömmel tölt el két kisfiú apukájaként – összegezte tapasztalatait Kecskés János.

Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Horgászat

Pettyes harcsa a Tolnai-Felső holtágban

Print Friendly, PDF & Email

Pettyes harcsát fogtak a Tolnai-Felső holtágban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2022. májusában, a Tolnai-Felső holtágban, egy helyi horgász éjszakai pontyhorgászatra indult. A Tolnai Horgászegyesületek vízterülete az óriási holtágáról ismert, amely megközelítőleg 13 kilométer hosszú. A vízterület egyes partszakaszai  csak nehezen közelíthetők meg.

Fotó: Wimmer Ferenc – Agro Jager News

Ha esik egy kis eső, a földutakon szinte lehetetlen közlekedni. Dombori felől csak csónakkal lehet bejutni ide. Egy igazi vadregényes víz, számos ismert, és egyes esetekben ismeretlen halfajjal.

A régi komp átkelő helyén, amit a helyiek csak francia révnek hívnak, kezdődött el aznap este a horgászat. Egy marék tigrismogyoró volt az alapetetés. Ez elsőre kevésnek tűnhet de nem itt a Tolnai-Felső holtágban. Szerencsére a halállomány jelentős, meg egyébként sem szabad túletetni a helyi halakat – kezdte beszámolóját a horgász.

Megfőzött tigrismogyorót  kínált fel egy Hayabusa P1 -es négyes méretű horoggal. Hajnal egy óra után, viszonylag erős kapása lett. Erőteljes bevágás után érződött a feederboton, hogy sikerült valamit megakasztania. Nem tipikus pontykapás volt, inkább hasonlított a harcsáéra. Rövid fárasztás után, kiemelve a vízből, egy ismeretlen harcsafaj nézett vele szembe. A horog a szája szélébe akadt, csak a szerencsén múlott, hogy nem a hal nem szakította le magát.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Sokáig nézte a harcsát, majd eszébe jutott, hogy a helyiek körében jól ismert halőrt, Wimmer Ferencet kellene felhívnia.  A hajnali fél kettő nem volt optimális telefonálásra való idő, de az éberen örködő, sötét éjszakában egyedül szolgálatot teljesítő halőr, azonnal felvette a telefont. Nemsokára ki is érkezett a helyszínre, azonnal tudta a választ: ez egy pettyes harcsa!

2022. július 25-én egy szerencsés horgász, süllőzés közben, már fogott egy ilyen halat kishallal a Lehőczi holtágban…

Ez az idegenhonos harcsa Észak-Amerika fontos tógazdasági haszonhala, amelyet számos kontinensen tenyésztenek. A pettyes harcsa Észak-Amerika legelterjedtebb harcsája, egyben kedvelt horgászhal is. Az Amerikai Egyesült Államokban megközelítőleg évente nyolcmillióan horgásznak a fajra. Ez a harcsa Missouri, Iowa, Nebraska, Kansas és Tennessee államok hivatalos hala is egyben. Magyarországra 1975 óta több importált állománya került, melyet zárt, üzemi körülmények között továbbtenyésztettek. A szakemberek eddigi kutatásai alapján a magyarországi meghonosodására nincs sok esély, mivel viszonylagosan nagy vízhőmérsékleti igényű halfajok egyike. A mostani második fogás, cáfolja ezt a megfigyelést.

A Tolnai-Felső holtágban ez az első dokumentált fogás, ami sok kérdést felvet. A telek egyre enyhébbek, vélhetően ez az új megjelent harcsafaj képes volt túlélni az eddigi teleket. Mivel a holtág kapcsolatban áll a Dombori-holtággal, a Sió csatornán keresztül a Balatonnal is, lehetetlen megállapítani azt, hogy került ez a faj Tolnai Horgászegyesületek vízterületébe.

Idegenhonos halakat a hazai vizekbe tilos betelepíteni, amelyet számos jogszabály egyértelműen definiál. Új fajok betelepítése a hazai ökoszisztémába súlyos károkat okozhat – zárta beszámolóját Wimmer Ferenc.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

Halvédelem

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Engedjétek meg, hogy a halvédelemről megosszam veletek azokat a gondolatokat, amik elsősorban számomra fontosak, de ha ti is olyan elvetemült harcsaimádók vagytok, mint én, bizonyára nektek is fontos lesz. Az utóbbi pár évben az internetnek köszönhetően erőteljesen gyarapodott a harcsahorgászok száma. A harcsás csoportoknak köszönhetően többet találkozunk azokkal a gyönyörű fogásokkal, amiket sikerül elejteni, akár véglegesen, akár rövid időre.

Fotó: Zala Márk – Agro Jager News

Én úgy gondolom, hogy nekünk harcsahorgászoknak, (mivel a horgászok közül nekünk van a legnehezebb dolgunk) az általunk kifogott halaknak kötelező, a neki kijáró tiszteletet és védelmet megadni. Igen, abban az esetben is, ha a hal konyhára kerül.
Nagyon sokáig úgy gondoltam, hogy a harcsával való tisztességes bánásmód és a hal védelme akkor kezdődik el, amikor a halat már a partra segítettük. Jó pár év alatt rájöttem arra és szerencsére nem csak én, hanem rengeteg sporttárs, tógazda és a Magyar Országos Horgász Szövetség is, hogy a halvédelem ott kezdődik, ahol a felszerelésünk véget ér. Ez pedig nem más, mint a horog. A hármashorgok fokozatos kivezetése, véleményem szerint, az egyik legjobb, legokosabb és leghalkímélőbb döntés. Sajnos, a magyar horgászok fejében, a hármashorog úgy van jelen, mivel három ága van, sokkal biztosabban akad. Azonban rengeteg horgász, rengeteg hal és tapasztalat alapján nyugodtan elmondható az, hogy egy megfelelően összeállított végszereléknél, az egyes horgok sokkal nagyobb százalékban, sokkal biztosabban akadnak és sokkal kíméletesebbek a halhoz.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Remélhetőleg fokozatosan azok a horgásztársak is belátják ezt a dolgot, akik megszállottjai a hármashorgok használatának. A legnagyobb hátránya, hogy a hármashorog úgy össze tudja varrni a hal száját, hogy az sem táplálkozni, sem a vízben lélegezni nem tud. Egyértelműen a hal pusztulásához vezethet, amennyiben esetlegesen a halban marad. Szerencsére ez annyira nem gyakori eset, viszont akadás szempontjából sokkal jobban roncsolja a hal száját.

A hal fárasztása

Hogy pontosan meg is értsétek, mire gondolok, egy kicsit kifejtem. A harcsa fárasztása, kifejezetten a nagyobb a halaké, intenzív, sok energiát, gyakorlatot és ügyességet igényel annak érdekében hogy a halat sikeresen partra tudjuk segíteni. A fárasztás, védelemben játszott szerepe pedig nem más, mint az, hogy a halnak a lehető legkevesebb esélyt adjuk meg arra, hogy befűzze magát az adóba, összetörje magát, magára tekerve a zsinórt sérüljön, túlfáradjon stb. stb… A fárasztás kétélű fegyver, mert bár látszatra durván bánunk a hallal (nevezzhetjük így is, de inkább nevezzük nevén a gyereket, hívjuk inkább fárasztási intenzitásnak, mintsem durvaságnak) elsősorban az ő érdekét szolgálja. A legnagyobb harcsák (és most itt a passzív harcsahorgászokról van szó) fárasztása sem tarthat tovább 25-30 percnél.

Fotó: Zala Márk – Agro Jager News

Biztosan vannak extrém helyzetek és helyek, ahol esetleg elhuzódhat de ez nem gyakori. Teljesen felesleges órákat fárasztgatni. Egyrészt olyan szinten lefáraszthatjuk a halat hogy a kimerültségtől akár el is pusztulhat, másrészt sokkal több esélyt adunk neki arra, hogy a fentebb említett dolgok közül valamelyiket megtegye: pl. leakadás vagy horog kiszakadása. Tehát a harcsa fárasztását kellő erővel, és megfelelő intenzitással kell végezni ahhoz, hogy a fárasztás eredményes legyen és a halvédelem megvalósuljon. Ezzel a ponttal szoros összefüggésben van a következő, hiszen ha a felszerelésünk nem megfelelő, az intenzív fárasztás nem kivitelezhető.

A  felszerelés

Ez a pont is, mint a többi, ugyanúgy nem elhanyagolható dolog, mivel ez is azt a célt szolgálja, hogy a halunk minél gyorsabban, minél kevesebb sérüléssel partra jöjjön, majd eredményesen vissza is tudjuk engedni. Ha belegondolunk, egy nem megfelelő felszereléssel, legyen az bojlis, feeder vagy egy könnyebb pergető felszerelés, amelyik nem harcsára van optimalizálva, gyakorlatilag a fárasztás eredménye az elejétől a végéig kizárólagosan csak a szerencse kérdése. Senkinek sem jó, főleg a halnak nem, ha egy alkalmatlan felszerelést betépnek a szájába és hosszú, hosszú időn keresztül vonszolja magával mint egy koloncot. Egy rosszabb minőségű harcsázó végszerelék esetében fennakadhat valamin ami úgyszint a hal pusztulását okozhatja. Aki eredménnyel akar harcsázni, annak KÖTELEZŐ a tőle elvárható legjobb, harcsára alkalmas felszerelés, beszerzése. Ez nem minden esetben jelenti a drága felszerelést. A halban maradt szerelékek miatti fertőzésveszélyről ne is beszéljünk.

A hal kiemelése
A kisebb egyedeknél ez nem jelent problémát, hiszen a szájába nyúlva könnyűszerrel kiemelhetjük a horgot. A gond a nagyobbaknál kezdődik. Olyan testsúlyú egyedeket is fogunk szerencsére, amiket nem egyszerű partra segíteni, és kizárólagosan úgy lehet a matracra fektetni, hogy halat vagy behúzzuk a csónakba, vagy kihúzzuk a partra. Ez a húzás, mivel az életterétől eltérő környezetben történik, véleményem szerint mindenféleképpen valamilyen negatív hatással érinti  halat. Próbáljuk ezt a hatást a lehető legminimálisabbra csökkenteni. A halat mindig az oldalán húzzuk és lehetőleg minden esetben tegyünk alá egy harcsamatracot, vagy erre alkalmas eszközt.  A hal nyálkahártyájának vagy bőrének sérülése fertőzésveszélyes, ezért kerüljük a földön, füvön, de még a száraz harcsamatracon való húzgálást is. Ügyeljünk oda arra, hogy a kiemelés során ne a hasán vonszoljuk, hiszen a belső szerveinek megnyomása úgyszintén a pusztulásához vezethet.

A harcsamatrac

A harcsamatracot a fent leírt okok miatt használjuk. Nagyon sok boltban kapható, de barkácsolhatunk is. Ki miben hisz, mit szeret. A pokróc, takaró és hasonló jellegű dolgok természetesen mind alkalmatlanok, felejtsük el őket. Mindenképpen olyan anyagot keressünk, ami nem szívja el a vizet, felülete sima, csúszós. Vagy választhatjuk az egyszerűbb megoldást, elmegyünk a boltba és veszünk egyet.  Ahhoz, hogy a matracra fektetett halat megszabadítsuk a horogtól, mindenképpen javaslom a fogó használatát. Az általunk használt horgok úgy mennek át a kezünkön mint a vajon. Nem játék.

Fotó: Horváth Róbert – Agro Jager News

Ha átmegy és a hal vergődni kezd, kiszakítja a kezünkből… Jobb ezt elkerülni. Apropó kezünk! Bár nem halvédelmi szempont, de elengedhetetlen a megfelelő kesztyű használata. Védjük azért magunkat is. És nem mellesleg egy jó kesztyű jól mutat a fényképen. Ide sorolom a sebfertőtlenítőt is. Én használom, biztosan jobb, mint a semmi. Kerüljük a földre, betonra, sárba letett halat. Nagyon kiábrándító egy paníros hal fényképe, a lógatott halért pedig én az engedélyt is elvenném. Bocsánat de igy gondolom. Ami megmarad egy hal után, az az emlék, a fotó és esetleg videó. Legyen olyan minőségű, hogy jó legyen később visszanézni.

A hallal való bánásmód a fotózás során 

A harcsának diszkomfortos a szárazföld. A vízben teljesen máshogyan hat a gravitáció a testére, szerveire. Kerüljük a hal sokszori emelgetését, hasának nyomását, a hosszú idejű parton való tartását. A kisebb halaknál (olyan 10-15 kg-ig) nincs gond de nagyobb halak alsó állkapcsánál való emelését egyenesen ellenzem.  Mekkora terhelést kap a hal porcos gerince, ha az állánál lógatjuk lefelé? Gyors fotó, videó, és hadd menjen dolgára. Én személy szerint a hal lepányvázását nem szeretem, mivel én halat nem viszek haza. Amennyiben mégis szükséges, akkor a nagyobb halak esetében, a sokak által használt szilikonos pányva a legjobb megoldás. Figyeljünk oda, hogy nyáron, amikor meleg a víz, hosszú pórázra tegyük, mert a túl meleg vízben könnyen feladhatja a harcot. Kicsi harcsákat nyugodtan tehetjük pontyzsákba, esetleg úszó mérlegelőbe. A lényeg, hogy ne törjük a halat. Ne tekerjük bele, ha nem fér.

Videót készítette: Horváth Róbert

Mérlegelés, mérés

Személy szerint kizárólag a hal hosszát mérem. Nem töröm a halat azzal, hogy mindenféle összetekert, bebugyolált pózban emelgetem. A hosszából hellyel közel meg lehet tippelni, mekkora súlyú. Már persze ha érdekel minket…… Versenyeken van ennek jelentősége, de szerencsére a harcsafogó versenyeket rendező tavak rendelkeznek megfelelő méretű soroglyával. A nagy halak mérését, ha kell, akkor kizárólag így…. Így leírva és olvasva soknak tűnhet, de higyjétek el, hogy a parton ez nem több mint pár perc… De kizárólag így tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy a hal is biztonsággal elússzon és az emlék is élménnyé tudjon alakulni, amit egy szép fotóval is megtámogathatunk. Köszönöm, hogy rászántátok az időtöket és elolvastátok ezt a kis szösszenetet. Így csinálom én. Ha már senki nem védi a harcsákat (tisztelet a kivételnek) legalább mi védjük, ami nekünk fontos. Legyen ez a zárszó. A következő részben a horgászbotokról lesz szó.

Írta és fényképezte: Horváth Róbert

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

50 éves a Kiskörei vízlépcső

Print Friendly, PDF & Email

Fél évszázaddal ezelőtt, 1973. május 16-án avatták fel a Kiskörei vízlépcsőt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Fél évszázaddal ezelőtt, 1973. május 16-án avatták fel a Kiskörei vízlépcsőt. A létesítmény elsősorban a Tisza áradásainak szabályozása, valamint az ország egyik legszárazabb térségében az öntözéses gazdálkodás lehetőségének megteremtése érdekében létesült. Az akkori döntéshozók azzal számoltak, hogy Közép-Európában a legnagyobb öntözőrendszer jön majd létre, amely az innen kiinduló Jászsági- és Nagykunsági-főcsatornákon keresztül összesen 300 ezer hektáron biztosítja majd az éltető vizet a szántóföldekre, rizstelepekre, halastavakba.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

Az eredeti tervekben négy duzzasztási ütemet határoztak meg, a tározó ökológiai változásainak és a várható vízigények figyelembevételével. Az első a vízlépcső üzembe helyezésével egyidőben valósult meg, gyakorlatilag mederduzzasztást jelentett, a víz szintje mindenütt a partok között maradt, nem lépett ki a hullámtérre.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

A második ütemű, térségi duzzasztásra öt évvel később, 1978-ban került sor. A hasznos tározott víztérfogat ezzel 96-101 millió köbméterre nőtt a Tiszán érkező vízhozamok függvényében. 1984-ben további 25 centiméteres vízszintemelés történt, így a tározó területe 127 négyzetkilométerre nőtt, és – nyári duzzasztási szintnél – 123 millió köbméterre bővült a hasznos tározótérfogata.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

A mesterséges vízbázist eredetileg Kiskörei-tározóként ismerhettük, a Tisza-tó elnevezést csak 1988-ban kapta. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által üzemeltetett létesítményegyüttes azóta is meghatározó szerepet tölt be az egész Alföld társadalmi és gazdasági életében. Kiemelt jelentőséggel bír a klímaváltozás eredőjeként mind gyakoribbá váló időjárási szélsőségek kedvezőtlen hatásainak mérséklésében.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

Körzetét üdülőterületté nyilvánították, ami közvetlenül 13 tóparti települést érint, de közvetetten 46 település turisztikai attrakcióit, szolgáltatásait foglalja magába. Különösen az elmúlt három évtizedben eresztett gyökeret itt az aktív-, az öko- és a horgászturizmus, sorra létesültek kereskedelmi és falusi szálláshelyek, valamint létre jöttek az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások. A természet ezzel egyidejűleg pedig egyedülálló ökoszisztémákat „hozott létre” a tározóban és környezetében.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

A Kiskörei vízlépcső az elmúlt fél évszázadban nagyon sokszor bizonyította létjogosultságát: a mértékadó szintet meghaladó árhullámok, jeges árvizek szabályozott levezetésében épp úgy, mint az egyre gyakoribbá váló szélsőségeses vízhiányos időszakokban, amikor az Alföld oázisaként a Tisza alacsony vízhozama ellenére komolyabb vízkorlátozás nélkül ki tudta szolgálni a térségi mezőgazdasági és ökológiai vízigényeket.

Fotó: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

Ugyancsak emlékezetes, életmentő szerepet játszott az ezredforduló évében, a cianid szennyhullám levonulásakor. A duzzasztómű rendkívüli, utólag találóan Noé bárkájának nevezett üzeme ugyanis lehetővé tette, a hullámtér, a biológiai sokszínűséggel rendelkező holtágak és a Tisza-tó öblözeteinek páratlanul gazdag élővilága gyakorlatilag nem károsodott.

Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig

Tovább olvasom