Keressen minket

Horgászat

Egy kisfiú nagy fogása a Lehőczi holtágon

Print Friendly, PDF & Email

Rohr Gergő egy busát fogott a Lehőczön

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2023. április elsején, Bíró Róbert  a Rohr családdal horgászott együtt a Lehőczi holtágon. Ő és a barátai szürkeharcsa horgászatára készültek, a legkisebbek ezalatt finom szerelékkel békés halakra horgásztak.  A Rohr család legfiatalabb tagja, Gergő, már 10 évesen több kisebb-nagyobb halat csalt horogvégre az elmúlt években. A fiatal kishorgász halak iránt érzett mélységes tisztelete megkérdőjelezhetetlen. Talán ennek is köszönhető, hogy a lehőczi holtág felejthetetlen élményekkel gazdagította április elsején.

Fotó: Agro Jager News

Késő délután a finom szerelékes felszerelése, egy szem gumikukoricával a horgon, a fenéken pihent. Használt egy kis etetőanyagot is, amit etetőkosárral juttatott a vízbe. Míg várakoztak és beszélgettek, Gergő feederbotja majdnem széttört, akkora kapás érkezett a semmiből. A 10 éves kisfiú miután megemelte a botját, azonnal segítséget kért. Karikában állt a bot a kezében!

Robi azonnal ott termett, instrukciókkal látta el a kis barátját: mit, hogyan kell csinálnia. A botot egy pillanatra elkérte. A hal jóval nagyobb volt, mint azt elsőre hitte. Nem sok esélyt adott neki, hogy evvel a felszereléssel meg tudják állítani ezt a nagy halat.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

A csapat azonnal csónakba szállt. Éjszakánként a kapitális harcsákat is ebből a csónakból fárasztják. A jól összeszokott társaság megindult a holtág közepébe. Sokáig nem tudták, vajon milyen halat akaszthatott meg Gergő. Amurnak gondolta mindenki, mert a kitörései erre a halfajéra emlékeztették a horgászokat. A tolnai kishorgász becsülettel fárasztotta az ismeretlen ellenfelét. Az idősebbek úgy döntöttek, hogy ezt a küzdelmet Gergőnek kell egyedül végigcsinálni, alakuljon bárhogy is ez a fárasztás.Megjósolhatatlan volt, hogyan alakul a küzdelem. A feederboton lévő kis orsó időnként olyanokat reccsent, mintha ezek lennének utolsó másodpercei. A felszerelés, a pici horog és a 20-as monofil damil, egyelőre tartotta magát. A kisfiú ugyanúgy fáradt, mint a hal. Robi egy picit sürgette fiatal barátját, hogy most már húzzon bele, mert a harcsák is nemsokára felébrednek – addigra készen kell állniuk!

Közel 50 perc elteltével a hal elkezdett fáradni, és megmutatta magát. Egy hatalmas busát pillantottak meg, ami körülbelül akkora volt mint a kishorgász. Miután a hal véglegesen elfáradt, előzetesen megállapodtak, hogy Robi a szákkal a hal fejénél emeli meg, addig Gergő a hal farkát fogja meg, ezután közös erővel emelik a csónakba. Csodával határos módon, a közel 20 kilós busát meg tudták szákolni, a finom szerelékes felszerelés kiállta a terhelést. A 10 éves kisfiú elfáradva, kimerülve, telve adrenalinnal kifogta élete legnagyobb halát. A parton is egyre nagyobb lett az öröm. A busa hossza, fejétől a farka végéig, elérte a 131 centimétert. A tömege megközelítőleg 18-20 kilogramm lehetett. A fényképet már a parton készítették, ahol jól látszódtak a busa méretei Gergőhöz képest.

Fotó: Agro Jager News

Az este azonban még okozott meglepetéseket. Mivel Gergő a nagyhal-specialisták csoportjához csatlakozott a busájával, ezért illő volt, hogy marad még egy kicsit és segít Robinak. Éjfél előtt, amikor már tervezték hogy indulnak haza, az egyik harcsásbot kapást jelzett. A összeszokott csapat elindult a szürkeharcsa irányába. A megközelítőleg négy-öt kilós harcsát könnyedén csónakba emelte Gergő, aki először megkopogtatta a harcsa fejét, majd egy vágásbiztos kesztyűvel csónakba emelte a meglepett harcsát – zárta beszámolóját Bíró Róbert.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Bíró Róbert

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom