Keressen minket

Horgászat

A születésnapi kapitális harcsa

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Iszkádi Tamás júliusban ünnepelte a 34. születésnapját, amely több okból felejthetetlenné vált számára. Párjával, Alexandrával, a nyár egyik legmelegebb időszakában, pár napig Zamárdiban pihentek. Szabadságuk utolsó napján  azonban egy markáns hidegfront érkezett nyugatról. A szállásról délig kellett kiköltözni, a nagy vihart pedig  a meteorológusok órákkal későbbre jósolták. Kézenfekvő volt, hogy a “nyaralást” pár óra vezetés után a Lehőczi holtágon folytassák, még a vihar megérkezése előtt.

A Lehőczi-holtág szürkeharcsa horgászai: Balról-jobbra: Iszkádi Tamás, Bíró Robert, Wimmer Ferenc és Barna Tamás. Fotó: Agro Jager News

A Bogyiszló és Tolna között elterülő vízterületen már gyülekezett a “kemény mag”, a Lehőczi holtág ismert horgászai. Barna Tamás, Bíró Róbert, Wimmer Ferenc és a Rohr család tagjai is megjelentek. A civil életben mindenki keményen dolgozik, a csapatból Wimmer Feri és Iszkádi Tamás társadalmi halőrök is. Itt Tolnán olyan közösség formálódott, ami országos szinten is egyedülálló. A  helyiek a tudást és tapasztalatokat megosztják egymással. Az egyesület területén a horgászat összeköti a pecásokat, mivel mindenki segíti a másikat, amiben tudja.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

Bíró Robi sérült ujja. (Fotó: Wimmer Ferenc – Agro Jager News)

A Tolnai Dunáért Egyesület vízterület egyik kevésbé látogatott szakaszán próbáltak szerencsét. A tolnai felső holtágon kanyargott régen a Nagy – Duna.

Hetekkel korábban Póta Gábor, 40 éves tapasztalattal rendelkező barátjuk, egy tippet adott: “Rossz helyen horgásztok, fiúk! Az egyesület egyik területén még márciusban négy-öt nagy harcsát láttam a víz felszínén úszni fényes nappal! Próbáljátok meg! Ezeknek a halaknak enniük kell, próbáljátok megfogni őket”.

2023. július 21-én a késő délutáni órákban kezdődött el az “alaptábor felállítása”. A vihar egyre jobban közeledett, fojtó, nyomasztó melegben kellett mindent előkészíteni. Előkerült Feri bográcsa is. Önkéntes alapon Feri és Tamás kiválasztotta a maga számára tetsző munkát. Valaki hagymát pucolt, húst vágott össze.

Előtte azonban a harcsás botokat előkészítették. A piacon kapható legjobb felszereléssel indultak el horgászni. A csapatból többen veszítettek már el kapitális halat fárasztás közben. Legutoljára Bíró Róbert, aki már többször megakasztott pergetve egy közel 100 kilós harcsát. Kiemelni azonban még senki nem volt képes, pedig sokan szeretnék partra emelni egy fénykép erejéig az ismeretlen óriást.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A gyerekeknek írt mesekönyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Felállították a tábori sátrat. Lassú tűzön a hagyma is elkezdett megpirulni. A közös horgászattal ünnepelték meg Tamás születésnapját, aki már több éve horgászik harcsára. Igazán komoly halat azonban még egyszer sem fogott. Kivéve egy horgászversenyt Gyál mellett, ahol megakasztott egy 38 kilós szürkeharcsát, amivel néhány évvel ezelőtt első helyezést ért el.

A csapat egyik részének mindig szerencséje van, míg a többiek ámulva nézik a nagyobbnál nagyobb halakat. Azonban itt, Tolnán közös a siker és a kudarc is. Nem irigyek az emberek. Csapatmunka nélkül nem lehetne ennyi szép halat kifogni. Előbb-utóbb mindenkinek sikerül nagy halat megakasztani. Így történt ez most Tamással is.

A munka és az időhiány miatt sokszor a csalihal megszerzése az egyik legnagyobb kihívás az esti horgászatok előtt. Mindig van valaki, aki kisegíti a másikat.

 

Éveket kellett várni a sikerhez, de megérte! (Fotó: Wimmer Ferenc – Agro Jager News)

Tamás születésnapja azonban nem várt meglepetést is tartogatott. Egymás mellett sorakoztak a botok a parton. A két 10-15 centiméteres nagyságú kárászt csónakkal vitték be, spannolós módszert alkalmazva.  A vihar egyre közeledett, a hatalmas front szinte a fél Dunántúlt körbeölelte.

Eközben csirkepörkölt lassú tüzön rotyogott a bográcsban. Az illata tapintható volt, sok éhes horgász talán jobban várta a főzés végét, mint a halakat.

Ekkor hirtelen Tomi botján lévő orsó fékje elemi erővel megszólalt. Alig múlt el negyed hét. Annyira szürreális volt a helyzet, hogy el kellett telnie fél másodpercnek, mire a csapat mozgásba lendült. Feri, a bogrács mellől, azonnal ott termett és segített barátjának. A hal keresztbe indult el, a többi bot irányába. El is érte azokat. Közben megérkezett Bíró Robi és Barna Tamás is, aki kételkedve figyelték a barátait. Előfordult a korábban olyan eset, amikor kisebb-nagyobb apróságokkal sikerült a megviccelni egymást. A csapat tagjai rutinossá váltak társaikkal szemben. Minden körülményt alaposan végigelemezve nem ugranak be a másiknak azonnal, még akkor sem, ha félig már ég a tető.

“Ne vicceljetek! Nincs itt semmilyen hal, alig múlt el hat óra” – mondta Robi. Feri egyértelmű parancsot adott: “Robi! Ne hülyéskedj! Gyere segíteni. Ez most nem vicc.” Eközben Tamás próbálta visszatartani a halat, amit nem lehetett. Két botot sikerült még időben átemelni, de az utolsót sajnos nem.  Eközben az eső lassan eleredt, megérkezett a nagy vihar. A jelentősen duzzadt társaság a partról figyelte a fárasztást.

Közben megérkezett Ausztriából Bániczki Béla is, akit csak “Békának” szólítanak a barátai. Amennyire lehetett, a halat még az akadók előtt vissza akarta tartani Tamás, de a hal teljes erejével azok felé indult. Minden igyekezete ellenére, egy száraz, kidőlt fa felé vette az irányt. Nyilvánvaló volt, ez egy hatalmas nagy harcsa lesz. A kiváló fizikai állapotban levő Tamás, aki talán a legedzettebb a csapatban, csak részben tudta kontrollálni a harcsát.

A hal elérte az akadó részt. A horgászatban bármi megtörténhet, főleg nagy halaknál. A sors azonban ma másképp rendelte. Sok-sok év tapasztalatszerzése, küzdelme, kudarca után a harcsa mégsem tudta magát megakasztani a mélyben. Egy a millióhoz esély volt arra, hogy kijön onnan. Mégis sikerült!

Amint a nyílt víz felé sikerült terelni, a szakadó esőben körülbelül tíz perc után feladta a küzdelmet. Robi amikor látta, hogy nem tudja a csónakba emelni a harcsát egy sekélyebb részen a telefonját és a pénztárcáját sem féltve a vízbe vetődött. Puszta kézzel, testi épségét nem kímélve próbálta megfogni. Azonban a harcsa gereben fogai keményebbnek bizonyultak. A próbálkozás elsőre elbukott. Másodjára sikerült kiemelni a vízből Tamás eddigi legnagyobb halát, amely fejtől a farokvégéig 213 centiméter volt, összsúlya pedig 53,80 kilogramm.

213 centiméter hosszúságú harcsa a parton. (Fotó: Wimmer Ferenc – Agro Jager News)

A szakadó esőben közel a parthoz vette “birtokba” élete harcsáját, miközben barátai és ismerősei gratuláltak a fogáshoz. A hal teljes hossza a parton látszódott csak igazán. Egy ekkora halnak természetes ellensége már nincs. A harcsa a vizek egyik egyedülálló ragadozója. A hal, amely életkorát tekintve egy fiatal felnőttnek tekinthető, a horogszabadítás és fertőtlenítés után visszanyerte a szabadságát.

Tamás 34. születésnapja egy örök emlék marad a Lehőczi holtágon,  az ünnepi csirkepörkölttel együtt.

Köszönet illeti a csapat összes tagját, akik mindenben segítettek és a párját, aki elfogadja és támogatja Tamás hobbyját.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Wimmer Ferenc, Bíró Róbert és Barna Tamás

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Horgászat

Szakirodalom: Halászati irodalmunk első nagy fogása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, folytatva azon kezdeményezését, amelynek keretében állományának régi darabjai közül bemutat néhány olyan művet, amelyek a vadászat és halászat hazai fejlődésében fontos előrelépést jelentenek, ezúttal egy olyan könyvet választott, amely egyaránt gazdagítja a halászat, horgászat, néprajz és gazdaságtörténet irodalmát: a 19. század végének egyik legnagyobb magyar természettudósa, Herman Ottó (1835–1914) írását, A magyar halászat könyvét.

A szerzőt aligha kell bárkinek is bemutatni, hiszen egy igazi polihisztorról van szó, akit ma is a magyar tudománytörténet jelentős alakjaként tartanak számon. Annak ellenére van ez így, hogy Herman Ottó szepességi szász-cipszer családból származott, és gyermekkorában kizárólag németül beszélt. Hamar kiderült azonban, hogy sem a hazafiasság, sem a nemes eszmék iránti elkötelezettség nem hiányzik belőle: bár még csak tizenhárom éves volt, 1848-ban megpróbált jelentkezni a hadseregbe (sikertelenül), később pedig az olasz és lengyel mozgalmakban szolgálta a szabadság ügyét. Idősebb korában kevésbé kalandos, de talán hatékonyabb lehetősége nyílt elvei képviseletére: 1879-ben Szeged város – Kossuth Lajos személyes ajánlására – beválasztotta az Alsóházba a Függetlenségi Párt színeiben induló Hermant, aki onnantól kezdve folyamatosan részt vett a közéletben, minden fontosabb kérdésben hallatva szavát.

Fő működési területe azonban a tudomány volt. Tanulmányai ugyan nem ilyen irányba mutattak (a bécsi politechnikumba járt, a szülei mérnöknek szánták), de hamar nyilvánvalóvá vált a természet világa iránti olthatatlan érdeklődése. Ennek jegyében alakult – képviselősége előtt – a karrierje is: a kolozsvári Erdélyi Múzeum, majd a Természettudományi Társulat munkatársa volt, utána a Nemzeti Múzeumban kapott állást. Noha ezek nem voltak túl jövedelmező pozíciók, lehetőséget nyújtottak Herman számára a természettudományos kutatásokhoz és eredményei publikálásához. Megjelenő írásai a szakmai elismerésen túl a népszerűséget is meghozták a számára, mivel nem csupán a szó szoros értelmében vett szakmunkák kerültek ki a tolla alól, hanem tehetségesnek bizonyult a tudományos ismeretterjesztő irodalom terén is.

Herman Ottó első jelentős írása a magyarországi pókokról szólt, később pedig ornitológusként vált híressé, ez utóbbi témában jelent meg a legtöbb műve is. Arról, hogy miért és hogyan került kapcsolatba a halászattal, ő maga számolt be:

Petrányi Salamon János

Egy szegény magyar rajongva szerette a természetet s érezte, hogy nemzetének szüksége van a természet ismeretére, mely nélkül igazi szellemi fejlődés lehetetlen; de érezte azt is, hogy a tudománynak, annak a nagy egyetemnek … szüksége van arra is, a mit magyar föld termel, rejteget. A feladat nagy, szép és nemes volt s az a szegény magyar rászánta életét. … Czélja az volt, hogy megírja majdan a magyar állatvilág természethistóriáját.

Ez a „szegény magyar” a század jeles természettudósa, Petényi Salamon János volt, aki tervbe vette egy monográfia megírását Magyarország gerinces állatairól. Sajnos munkásságának valóban hányattatott sors jutott osztályrészül, mivel ez és számos másik műve kéziratban maradt, vagy egyenesen megsemmisült. Amikor azonban a megmaradt jegyzetek Herman kezébe kerültek, a halfaunáról szóló rész megihlette őt. Kezdetben csak a Petényi-kéziratok kiadására gondolt, ám később megfogant benne egy sokkal grandiózusabb terv: elhatározta, hogy ő maga fogja felkeresni Magyarország valamennyi halászvidékét, és pontos leírást készít nem csupán magukról a halakról, hanem a halászat mesterségéről is, beleértve a különböző halfogási módszereket, eszközöket, a halászok életének hagyományait és szokásait, feljegyezve az összes ezzel kapcsolatos népi kifejezést. Arra a következtetésre jutott ugyanis, hogy „a halászat az emberiség ősfoglalkozása, hogy szerszáma, fogása a népismeret, az ősrégészet szempontjából legalább is érdekes lehet: mert hiszen az ősfoglalkozások terén a nép szívósan ragaszkodik mindenhez, ami ősi, hátha egy-egy nyom elvezet oda is, ahol az írott történet eddig néma?” A halászélet kutatásától tehát néprajzi felfedezéseket is remélt.

a magyar népi halászati eszközei és szerszámai

Herman Ottó egy széles körű, zoológiai, néprajzi és nyelvi szempontokat egyaránt felölelő kutatást folytatott. 1883 és 1886 között bejárta gyakorlatilag az egész országot, és minden vidéken, ahol foglalkoztak halászattal, részletes leírást készített az ott látott módszerekről, eszközökről, továbbá magukról a halfajokról is. Munkáját nagyban megkönnyítették személyes adottságai: „sok az összeköttetésem, szeretem a népet, foglalkozását s tudok vele bánni.” Ennek bizonyítéka néhány regénybe illő jelenet a könyvben:

 

Egyáltalában mondható a magyar emberről s így a magyar halászról is, hogy mihelyt észreveszi, hogy valaki megbecsüli a dolgát, sőt ért is hozzá, tartózkodása legott eltűnik s a közlékenység szállja meg. Különösen a tudás töri meg a jeget. Egy körösmenti öreg halászt, ki sehogysem akarta ereszteni a szót, egy véletlen kérdéssel nyertem meg. Észrevettem ugyanis, hogy hálójának úszófái a vörösfűz fájából valók s azt kérdeztem:

– Hát öregem, maga is vörösfűzből faragja a párát?

Az öreg erősen megnézett, igazított a kalapján, azután így szólt:

– No már, kérem alássan, hetvenöt esztendőt értem meg; Örzsébet napján ülöm mög a feleségömmel az aranylakodalmat; mög is öttem már a java kinyeremet, de még olyan úri embör nem járt erre, a ki mögmondta vóna, hogy az a para vörösfűzből való – pedig abból való a!

Hagyományos halászati formák: a “kullogó” és a “pöndörös”

Miután az anyaggyűjtést befejezte, Herman nekifogott az összegzés és a szerkesztés munkájának. A kész mű, A magyar halászat könyve 1887-ben látott napvilágot, összesen 860 oldalon, háromszáz ábrával, tizenkét műlappal és kilenc kőnyomatú táblával illusztrálva. A képeket személyes tapasztalatai alapján maga a szerző készítette, aki intellektuális képességei mellett rajztehetséggel is meg volt áldva. A művet két részre osztotta: az első a magyarországi halászat történetével, hagyományaival és szokásaival foglalkozik, részletesen bemutatja a különböző vidékeken használt módszereket és eszközöket, a halászok mindennapi életét, természetét. A második rész „természethistória”, vagyis a tulajdonképpeni zoológiai leírás, az országban honos halfajok részletes (és szintén illusztrált) bemutatása. A művet a „mesterszavak”, a halászattal kapcsolatos népi kifejezések szótára zárja.

Magyarországi halfajok ábrázolása

Herman a könyv előszavában azt állítja, „Ezt a könyvet nem irta tudós ember tudósok– a szó czéhes értelmében – kielégítésére, hanem írta egyszerű magyar ember magyar emberek okulására, általános műveltséggel bíró emberek tudásvágyának kielégítésére.” A könyv tartalmát tekintve ez meglehetősen félrevezető, hiszen gondos kutatómunkán alapuló, tudományos igénnyel megírt monográfiáról van szó. Mindamellett Herman valóban ügyelt arra, hogy műve azok számára is érthető, sőt élvezhető legyen, akik nem tartoznak a szűkebb szakmai közönséghez. Már nagy tapasztalatra tett szert tudományos ismeretterjesztő munkák megírásában, és ez A magyar halászat könyvén is megmutatkozik. A szöveg ízes és gazdag magyarsággal megírt, olvasmányos munka, a szórakoztatva tanítás kiváló példája; az egyes fejezetek novellisztikus jellegűek, önálló írásként is megállják a helyüket.

Az érzékletes leírásokra álljon itt egy példa, a halászok táltalános jelleméről:

A magyar halász majdnem kivétel nélkül az, a mit a „jóra való magyar ember” alatt értünk. Nyugodtlelkű, becsületes; jobbadán hallgatag, de a mellett nyílt, vendégszerető; kiválóan mértékletes; munkában serény és kitartó. Legtöbbször bámulatos a megfigvelő tehetsége, mely mindent felölel, a mi a vízben s a víz körű van; hozzá példásan rendszerető, ki sohasem pihen le addig, a míg szerszámját rendbe nem rakta.”

Hangulatos életkép-leírás a halászok mulatságának az ismertetése:

De mikor beüt a jó szerencse, vagy vendég vetődik közéjök, akkor erősebben lüktet a bokor mulatozása; a kisbiró sűrűn jár a kancsóval a pinczébe s járja a felköszöntés, meg a tréfás szó is; és ha ügyes a vendég, kicsalja azt a magyar természetet, mely akkor nyilatkozik a maga zamatosságában, a mikor a kulcsos, poharat ragadva, a szoba közepére áll s a bokor tagjai körbefogják; kiki tele pohárral.

Ekkor rákezdi a kisbiró:

 

“Én vagyok a halászlegény,

Én járok a viz tetején;

Én fogom az aranyhalat

A tihanyi hegyek alatt.

 

Könnyű apró halat fogni,

De nehéz megtisztogatni;

Könnyű szeretőt tartani,

De nehéz tőle megválni.

 

Megváltam én szeretőmtől,

Mint a zöld ág levelétől;

Messzire estem szegénytől,

Hirét sem hallom senkitől.”

Leginkább csak az első versszakot éneklik; a kulcsos csöndesen, a legénység élénken bokázik; közben-közben hol az egyik, hol a másik magasra ugrik s nagy erővel összecsapja a levegőben a két lábát; az a nehéz, kemény halászsaru ilyenkor akkorát szól, mint valami kölyökágyú. Ez a halászverbunk. Semmi kicsapongó sincsen benne; sőt, inkább komoly, mint víg.

Nép horgászszerszámok

A halászat egyes formáinak ismertetése során is hű marad önmagához Herman, és nagyon olvasmányosan fogalmaz. A horgászatot például így vezeti be:

 

„A halászat őstörténete reátanított, hogy a horogéul való halászat a legősibb halászati módok között foglal helyet … Azt is láttuk, hogy a mai legmagasabb fokon álló horgászat, amely a mesterséges csalira épít. alapelve szerint az őskorból származik. … Mindezeken kívül a horgászat az, a mely a halásztól a legtöbb tudást kívánja. Ismernie kell a halas víz természetét, a benne élő halaknak e természethez való alkalmazkodását, a halak táplálékát, sőt még a módot is, hogyan ragadják meg azt. Ismernie kell az évszak, az időjárás, sőt az éj és nap szakának befolyását is a halak életmódjára. Végre ismernie kell szerszámának tulajdonságait s innen a fogást. Csak a midőn ezekkel tisztában van, csak akkor foghatja meg azt a halat, a melyre szüksége van s épen ebben a biztosságban rejlik a horgász művészete.

Nem hiányzik a leírásából a hazafiasság és a nép iránti szeretet sem:

Ki merem mondani, hogy az oly tökéletességre fejlődött angol horgászat a magyar népiesnek csak finomított képmása: de még az is áll. hogy a magyar népies horgászatnak vannak oly részei is, a melyek az ún. sportszerű horgászaton túltesznek. A magyar népies horgászatnak legjellemzőbb vonása az, hogy a horgász tudatosan azon van, hogy szerszámjának minden része, külsője szerint, minél természetesebb legyen: evvel pedig biztosabban éri el azt az eredményt, a melyre a sportember szerszámjának finomsságával törekszik.

Leliismeretes íróként és tudósként azonban a negatívumokat sem hallgatja el, kapcsolódjanak akár magához a halászati tevékenységhez, akár az emberi jellem árnyoldalaihoz. A halak felbontásáról szóló leírásánál például az olvasó alighanem elbizonytalanodik, hogy örülnie kell-e Herman érzékletes stílusának, részletes ábrázolásmódjának:

A halhasítás roppant mocskos egy mesterség; ebben fölötte áll még a timárságnak is. A halak nyálkája ezerszeres rétegben egymásra szárad s mindent ellep, a mihez a hal teste, a hasító keze hozzányúl; asztal, kosár, kád, késnyél, a hasítok keze, köténye barna kéreggel van bevonva, a melybe a hal pénze belészárad. S már e kéreg is erős bűzöket fejt ki, a melyek a száradó halak, az elszórt apróság s a halzsírüst gőzével, bűzével összeházasodva, oly légkört teremtenek, a mely a purgatórium illető osztályában is megtenné puhító hatását még a legmegrögzöttebb lelkekre is.

Hasítótanya: száradni kitett, kihasított és sózott halak

Az orvhalászatot így vezeti be:

Hasonlatot keresve az orvhalász számára, csak a nyest juthat eszünkbe … A nyest nappal nem mozdul ki odvából; alszik, tehát ilyenkor ártatlan; de a mint a nap leáldozott s az első csillag felragyog az ég boltozatán, a nyest ébren van, rabolni, fojtogatni indul. …. Szakasztott ilyen az orvhalász is. Napközben a faluban „csöndes, jóravaló állampolgár”; nem vét a légynek sem; de a mint az esti csillag kiragyog, elindul „szétnézni” …

A bámulatos az, hogy a halász időjártával mégis észreveszi, hogy a szerszámját „feljárják”; mert bámulatos az a halászszem és – nem mondhatom másképpen – az a halászszimat; s ekkor magától kezdődik a magyar népet jellemző megtorlás, a melyhez képest az ángolszász „lynch”, vagy a m. kir. statárium csupa játék, mert ez a kettő kurtán végez, holott az a magyar megtorlás életfogytig; tart.

Herman olyan szempontokat is alkalmazott a könyvben, amelyek már a jövő felé mutatnak előre, és a fenntarthatóság, mai kifejezéssel élve, a dinamikus ökológiai egyensúly kérdéskörét érintik:

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Mind apróbb szemre kötik a hálót, hogy még·azt az istenadta ujjnyi keszeget, süllőt, pontyot, csukát, őnhalat is a szárazra kerítse …Hát ezt csinálja az aprósággal s bámul, panaszkodik, hogy a nagy hal egyre ritkul; mintha nem tudná, hogy a ki minden csirkét megöl, nem lesz annak se tyúkja, se kakasa, se tojása.

Ezt a témát egyébként egy későbbi művében (A halgazdaság rövid foglalatja) bővebben is kifejtette, mintegy összekapcsolva az élővilágot megfigyelő tudós és az ország gazdasági-természeti értékeit megvédeni igyekvő államférfi szerepkörét.

“Kuttyogtató” halász a Tiszán

A magyar halászat könyvének jelentőségét és hatását nehéz lenne eltúlozni. Egy olyan munkáról van szó, amelyhez foghatót azelőtt nemcsak Magyarországon nem csináltak soha, de még Európában sem nagyon. Összehasonlításként: a Petényi kézirataiban szereplő hatvanhét halfaj Herman könyvében négyszázhatvanra gyarapodott, a „mesterszavak” (halászati kifejezések) száma pedig százhetvenötről csaknem ezernyolcszázra.. Kulcsszerepet játszott az időzítés is: Herman Ottó még majdnem abban az állapotban tanulmányozhatta a halászatot, ahogyan az évszázadokon át virult. A nagy folyamszabályozási munkálatok és lecsapolások azonban ekkor már éreztették hatásukat, és pár évtized múlva az általa tapasztaltak egy része már csak az ő írásaiban maradt meg.

A  kiadványról olyan jelentős személyek nyilatkoztak osztatlan elismeréssel, mint Hunfalvy Pál akadémikus vagy éppen Kossuth Lajos. Többen sürgették Hermant, hogy a nemzetközi ismertség elősegítése érdekében adja ki németül is a művet. Egy ideig valóban foglalkoztatta a gondolat, bár a terv megvalósítása komoly nehézségekbe ütközött: “azt mondtam: nem lehet, mert a német nyelvben nincsen hozzá való mesterszó! Kiraktuk egymás ellenében s kisült, hogy igazam van: 200 és valami harminc német szóval nem lehet 2500 magyart forditani.” Az idegen nyelvű kiadás így végül nem valósult meg, de a szakmai elismerés külföldön sem maradt el. Itthon pedig korszakos jelentőségűnek bizonyult A magyar halászat könyve, amennyiben – Herman Ottó egyik életrajzírója szerint –  „lelkes buvárok egész raját termékenyitette meg és buzditotta a tárgyi néprajz müvelésére; és tény, hogy tárgyi néprajzunk ifju generációja ezen a munkán nevelkedett, ebből meritett buzditást, ebben talált irányt és ebből tanult mesterkéletlen rendszert.” A mű maradandó értékét pedig mi sem mutatja jobban, hogy többször is kiadták újra, 1991-ben és 2008-ban. Herman Ottót tehát méltán lehet a magyar tudománytörténet legnagyobb alakjai között emlegetni; könyvét pedig bizalommal kézbe veheti bárki, akit érdekel a magyarországi halászat és horgászat története, hagyományos eszközei és módszerei, s szeretne bepillantást nyerni egy olyan életbe, amely hazánkban a legősibb időktől kezdve egészen a modern korig szinte változatlan fomában fennmaradt.

Szabó Ádám
Logo

 

Felhasznált irodalom

Bíró Péter: „Herman Ottó és a magyar halászat”, Magyar Tudomány, 2005/2, 232.

Herman  Ottó: A magyar halászat könyve I-II.  Budapest: Kiadja a K. M. Természettudományi Társulat, 1887.

Kiss József: Herman Ottó élete és munkássága. a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület, 2000.

Lambrecht Kálmán: Herman Ottó : Az utolsó magyar polihisztor élete és kora. Budapest: Biró Miklós, 1920.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: Digitalizált múlt| Herman Ottó: A magyar halászat könyve. Online elérés: http://www.mezogazdasagikonyvtar.hu/hirek-esemenyek/konyvtari-hirek/digitalizalt-mult-herman-otto-a-magyar-halaszat-konyve

2023-09-19.

Székely Sándor: Herman Ottó. Budapest: Művelt Nép Könyvkiadó, 1955.

 

 

 

 

Tovább olvasom

Horgászat

A bodrogi harcsa – Tóth Roland élményei

Print Friendly, PDF & Email

Tóth Roland 42 kilogrammos harcsát fogott a Bodrogon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol is kezdjem az egészet? Lényegében három éve gondoltam arra, hogy szeretnék a legnagyobb hazai ragadozó halunkra, a harcsára horgászni. Szóval belevágtam. Kezdetben nem volt könnyű nagy harcsát fogni az emelt fenekezős módszerrel.

Roland 42 kilogrammos harcsája. (Fotó: Tóth Roland – Agro Jager News)

Sikerült néhány 3-4 kg körüli harcsát fognom, a legjobbak mind a Berek holtágában kerültek horogra. Valahogy mindig a Bodrogi horgászat vonzott, u-pose módszerrel sikerült egy 4 kg-os harcsát fognom. Miután úgy éreztem, hogy nem szabad abbahagynom, egy pergető bottal is felszerelkeztem. Ezután sikerült kifognom egy 4+ kilós harcsát. A vadvízi horgászat fantasztikus érzéssel töltött el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Aztán elérkezett az az év, amikor el sem tudom mondani, milyen fantasztikus érzést éltem át. Ahogy megérkezett a jó idő, igyekeztem a víz közelébe kerülni, de a célhalam mindig a harcsa volt. Jó barátomat, Kondrát Balázst is többször rávettem, hogy csatlakozzon hozzám. Elkezdtük a pergetést az év elején, de sajnos kevés halat fogtunk, bár sok éjszakát töltöttünk horgászattal. Aztán Balázstól, aki mellesleg munkatársam is, megkérdeztem, hogy van-e kedve horgászni, de nem a partot dobálgatva. Balázs azt mondta: persze, menjünk, jó ötlet, különösen, hogy a kiszámíthatatlan Bodrog partján várjuk a csodát. És elérkezett 2023. augusztus 28.

Fotó: Tóth Roland – Agro Jager News

Ezen a napon először a csalihalfogással próbálkoztam, de sajnos csak kisebb halakat sikerült fognom. Volt hat halam, és mivel már nagyon horgászni akartam, úgy döntöttem, megelégszem ennyivel. Este 20 óra körül indultunk, és 21:00 után nem sokkal már a vízben voltak a csalihalak. Őszintén szólva, nem sok reményt fűztem hozzá, mivel csak kis keszegeket tudtam fogni. De vártunk. Közben, amint általában a horgászat közben szokás, reménykedtem, hogy talán lesz kapás és egy jó nagy hal. A csalihalak szépen jelezték a botokon a mozgásukat, de különösen csend volt, a telihold és a fülledt meleg miatt. Kezdtem feladni a reményt, amikor az egyik bottól erős csörgést hallottam és rávilágítottam a fejlámpával. Láttam, hogy a bot hajlik, és tudtam, hogy valami jó lehet. Elsiettem, és bevágtam. Éreztem, hogy erős hal van a horgon. Az előző napok tapasztalatai alapján tudtam, most mennem kell utána.

Egy csónakba szálltunk, és sikerült kifárasztani a hatalmas halat. Hatalmas öröm volt, amikor végre a csónakban volt, és a fényképzővel megörökítettük az első szép harcsámat.

De itt még nem ért véget az éjszaka. Másnap, vagyis ugyanazon a napon, még mindig az érzést éreztem, amit egy közel 10 kg-os harcsa hozhat, és úgy döntöttem, hogy újra lemegyek. Most én vittem a csónakkal a halakat a helyre, sajnos rossz helyre tettem le őket, de nem adtam fel.

Fotó: Tóth Roland – Agro Jager News

Elmondtam Balázsnak, hogy most a balos bot nem jó, többször is oda mentem, hogy megnézzem a fejlámpával, de semmi. Általában ilyenkor lehet látni, hogy a bot mozog, de most semmi. De mondtam neki, hogy van még egy súly, vigyük be idővel. Azt mondta, hogy várjunk meg éjfélig. Én is úgy gondoltam, hogy már úgysem lesz hal, úgyhogy hagyjuk.

De 23:00 óra körül megtört a csend és én, rávilágítva a fejlámpával, láttam, hogy a bot hajlik. Először nem hittem el, de aztán bevágtam, és éreztem, hogy erős a hal. Aztán elkezdett húzni. Balázs evezett a folyó közepére, de én csak azt mondogattam, hogy mi ez, olyan erős. Beértünk a partra és a hal megváltoztatta az irányt, összekeverte a másik szerelékemet, de azt mondtam a barátomnak, hogy vágja el. Megint mondogattam, hogy ez erős, de megpróbáltam felhúzni és lassan jött. Aztán kifújta magát és hirtelen elkezdett húzni. A hal húzott minket a csónakkal, és azt mondtam Balázsnak, hogy most már ne evezzen tovább.  Végül sikerült kifárasztanunk a halat és egy hatalmas példányt emeltünk a csónakba. Egy hatalmas harcsa, amiről mindketten álmodtunk, törte meg az éjszaka csendjét. Nagyot kiáltottam örömömben, mert végre megfogtam a vágyott halat, a hatalmas harcsát.

Írta és fényképezte: Tóth Roland

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Horgászat

A csuka és a törpeharcsa

Print Friendly, PDF & Email

Törpeharcsa okozta a csuka vesztét.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Takács István zenetanár vagyok, szeretném önökkel megosztani egy tegnapi élményemet! Magamról annyit, hogy a Szigetközben élek, Dunaszigeten, annak is a nagyszigeti falurészében. Nagysziget, a falu határát tekintve, tényleg a legnagyobb sziget. A töltés, a Zátonyi-Duna (Gazfűi-Duna) és az un. Hídi-tó (ez egy holtág) által határolt területet nevezzük Nagyszigetnek.

Fotó: Takács István zenetanár – Agro Jager News

Ennek a Hídi-tónak a partján lakom, a belterületi rész legszélső házában. Szép és érintetlen, nyugalmas rész, csak egyik oldalamon vannak szomszédok, a komámék. A holtág túlsó felén 50 m széles nádas húzódik, utána kezdődnek a kányási szántók. Rengeteg madárral és vaddal találkozom nap nap után. Szürke- és vörösgém, nagy- és kiskócsag, héják, ölyvek, vízicsibék, hódok, nutriák, vidrák a túlparton szarvasok és vaddisznók a „szomszédaim”. A vízicsibék, és a nutriák néha együtt esznek a tyúkokkal. Na és természetesen sokféle hal van a holtágban: csuka, sügér, csík, ezüst- és aranykárász, keszegfélék, naphal, és „természetesen” törpeharcsa. Én már régóta nem horgászom, de azért ismerem a halakat. Amikor ideköltöztem, még nem jelentek meg a törpeharcsák, aztán volt, hogy 1-1 darabot láttam. Sajnos kb. 2 éve tömegével jelentek meg.

Fotó: Takács István zenetanár – Agro Jager News

A történetem is velük kapcsolatos. Tegnap lesétáltam a partra, megnézni az egy szem megmaradt kacsámat, akkor láttam meg a kis, kb. 25-30 cm-es csukát a part közelében. Először el sem tudtam képzelni, mitől pusztult el, de aztán amikor kivettem, akkor láttam meg a szájából kikandikáló halfarkat, ami egyértelműen törpeharcsának látszott. Lefotóztam, és csak utána próbáltam kivenni a kis halat. Az volt, amit sejtettem, a törpeharcsa befeszítette a 3 tüskéjét, amik belefúródtak a csuka torkába és kopoltyúiba, ettől pusztult el. Már sajnálom, hogy nem fotóztam még egyet, mert amikor húztam kifelé a törpeharcsát, akkor lehetett volna jó fényképet készíteni arról, hogy miként is ékelődött be a csuka torkába. A törpeharcsa annyira érintetlen volt, hogy simán elúszott volna.

Fotó: Takács István zenetanár – Agro Jager News

A történet ennyi, viszont eszembe jutott még egy eset. Ez pár éve télen történt. Az egyik befagyott holtágon, a „Hátulvonyón” valószínűleg előző nap valakik egy lékből kihálóztak és a jégre kidobáltak törpeharcsákat. Rengeteget, több százat. Mi másnap jártunk arra – csavarogni, fényképezni voltunk –, és szomorúan láttunk a döglött törpeharcsák mellett egy megfulladt gémet, és egy ölyvet. Gondolom kapva kaptak az olcsó ebéden, ami aztán sajnos a torkukon akadt. Arra már nem emlékszem, hogy akkor miért nem fotóztam, ma már sajnálom. Persze jobban sajnálom az elpusztult madarakat és az invazív törpeharcsák terjeszkedését!

Nagysziget, 2023.szeptember 6.

Írta és fényképezte:  Takács István zenetanár

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.