A szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén ma ismét jelentős mennyiségű olaj jelent meg az esőcsatorna kifolyó műtárgyban. A helyszínen lévő vízügyi ügyeletesek azonnal megkezdték az érkező olaj befogását. A Vízügy a legmagasabb, III. fokú vízminőség védelmi fokozatban védekezik!

Az olajszennyezés folytatódik Szigetszentmiklósnál. A szennyezés a hálózatból jött, amit 7 kilométerig tudtak követni a szakemberek (Kép: Rikárd Pfeifer Facebook oldala)

A szükséges védekező erők a helyszínen. Az olaj nem került az RSD-be, sem a sérült területre. A kifolyó műtárgyban fogják meg és gyűjtik. Vízügy, Katasztrófavédelem, Rendőrség a helyszínen. Csatorna búvár ezekben a percekben is lent van. A szennyezés most nyilvánvalóan a hálózatból érkezett!

A kutatócsapat mely vízügyesekből, rendőrökből, búvárokból és csatornázási szakemberekből áll, kora délutántól, kb. 21 óráig követte a csapadékcsatorna nyomvonalát a torkolattól Szigetszentmiklós város belterületére. Kb. 7-8 kilométert tudtak átvizsgálni tüzetesen. Az átvizsgált szakasz végig olajos volt, úgyhogy a szennyezés még távolabbról érkezett. A kutatás-felderítés holnap hajnalban folytatódik!
Ezen közben a torkolatnál védekező vízügyesek folyamatosan gyűjtik a rendszerből érkező olajos vizet.
Dolgukat jelentősen megnehezíti, hogy a sérült területen lévő zagy-kazetta befogadó képessége kb. 2000 köbméter lehet. Amennyiben a beígért csapadék megérkezik, úgy a csatorna vízgyűjtőjéről a tárolási kapacitás többszöröse várható! És amennyiben a csatornahálózatban van még számottevő olajszennyezés, akkor annak megfogása nehéz feladat lesz. Szerencsére a profi szakemberek felkészültek minden esetre. A különféle tartályos-szippantós szállítójárművektől, a medencén belüli lefölözős-szivornyás átvezetésekig. Így remélhetően ismét meg tudják menteni az RSD-t az olajbetörés következtében előálló katasztrófától.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, – Rikárd Pfeifer Facebook oldala