Egy európai kutatási programnak köszönhetően két éven belül 100 százalékosan megbízható vakcinát adna az állattartók kezébe a sertéspestis-megbetegedésekkel szemben.

A sertéspestis ellen vélhetően két éven belül vakcina áll majd rendelkezésre (Kép: Néhih)

Erste kommentár

A pandémia egyik „mellékhatása” a bioélelmiszerek piacának élénkülése. Az EU piaca továbbra is – immár évtizedek óta! – évente 8-10 százalékkal bővül. A miénket nem ismerjük, nincsenek adataink, de az elmúlt év nálunk is biztosan élénkülést hozott. Ez a fogyasztói tudatosság erősödésének köszönhető. Jobban odafigyelünk az étkezésekre. Már csak azért is, mert többet főzünk. Az ökoterületek örvendetes bővülése növekvő árualapokat ígér. Ez azonban feladatokat is hordoz. A lényeg, az elsődleges feladat –véleményem szerint – nem a feldolgozottság minden erőteljesebb növelése, hanem az egységes árualapok kialakítása, a szervezettség növelése, a közös piaci mozgás. Jó alapanyag-előállítónak lenni sem ördögtől való, de csak úgy lehet fenntartható, ha nem egymás árait romboljuk. Ne legyünk restek tanulni a nyugati példákból! A közétkeztetésbe való bevonással komolyan stabilizálható a belföldi piac bővülése. Ez pedig a nemzetközi piaci terjeszkedés alapja is egyben. A sok-sok év tapasztalat azt mondatja velem, hogy a biotermelők együttműködésének elősegítése beavatkozást igénylő terület. A legjobb lenne támogatással, annak feltételrendszerével ezt megtenni. Egy biztos, hogy a piac továbbra is minden irányban bővülni fog. Tehát érdemes fejleszteni a szektorban.

Az elmúlt két évtizedben nem sikerült, most pedig már csak két év kell hozzá. A vakcina ma az emberiség leggyakrabban használt kifejezése. Ettől még nem értünk hozzá, de a kétségek mindannyiunkban felmerülnek. Eközben az általunk már évekkel ezelőtt emlegetett génszerkesztési módszer is napirendre került brit Roslin Intézetben. A két vírus hatására azonban nem csak az emberiség élete változik meg, hanem a sertészektor is. Már látjuk a jeleit annak, hogy az európai húsipar jelentősen át fog alakulni az előttünk álló években. Minket is érint, hogy a Penta Investment csoport megállapodott a szlovákiai és a magyarországi húsfeldolgozó vállalatokat tömörítő Mecom Csoport eladásáról. A vevő a húsiparban a világ egyik vezető vállalata, az amerikai (de kínai kézben lévő) Smithfield Foods cégcsoport. Ez ugye Magyarországon a szolnoki és a békéscsabai üzemet érinti. Ez új időszámítást jelent a magyarországi húsipar történetében. A verseny mindenképpen más szintre emelkedik. Ez lökést adhat a konszolidáció gyorsulásának. Meggyőződésünk, hogy a német húsiparban is tulajdonosváltások következnek. Úgy tűnik, Spanyolország tartósan átvette a vezető szerepet a kontinens sertésszektorában. A német foglalkoztatási szabályok és járványokkal kapcsolatos helyzet ott is lökést adhat a konszolidációnak.

Forrás: Erste Agrár Szemle – IV. évfolyam 3. szám 4. pp.