A rendezvény a korábbiaktól eltérően, tekintettel a COVID-járványra, kizárólag szántóföldön zajlott. A résztvevőket Dr. Polgár Zsolt üdvözölte, valamint az Állomást és a hazai burgonyaágazatot érintő általános helyzetismertetés után Wolf István mérnök bemutatta a rendezvényen szereplő növényvédő-szer gyártó, illetve forgalmazó cégeket és a beállított nagyüzemi kísérleteket. A rendezvény idei partnerei a Jeli 200 Kft., az FMC-Agro Hungary Kft., az Organic Humin Trade Zrt. és a Belchim Crop Protection Kft. voltak.

A bevezető tájékoztatók után az érdeklődők megtekintették az Állomás 17 hektáros szuperelit vetőburgonya tábláját és a szaporításban lévő fajtákat. Legnagyobb területen a Balatoni rózsa és Botond, kisebb részarányban pedig a Démon és a Hópehely fajták szaporítása folyik ebben az évben. Mint elhangzott, 2022-től a Katica, Arany Chipke, White Lady és a legújabb fajtajelölt, a Balatoni sárga is szerepelni fog a szaporított fajták között.

A jó hangulatú rendezvényen a visszajelzések alapján a résztvevők elégedetten nyugtázták, hogy a Burgonyakutatóban újra színvonalas szakmai munka folyik. A keszthelyi fajták szaporító táblái a rendkívüli aszály és hőség ellenére is nagyon ígéretes termést mutatnak, s remélhetőleg semmi akadálya nem lesz annak, hogy a már most nagy számban jelentkező szaporítóanyag-igényt az Állomás ki tudja elégíteni.

Forrás: MATE