Ha Tesco vagy Auchan van a közelben, a vásárló meg sem érzi a február 1-től életbe lépő élelmiszerárstopot – ez derül ki a VG gyűjtéséből. A két lánc online platformját tekintettük át, amelyen házhozszállítási lehetőséget kínál, és az árak alapján van olyan termék ami momentán lényegesen olcsóbban megvásárolható, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által jegyzett átlagos októberi fogyasztói ár – közölte a Világgazdaság.

Az élelmiszerárstop fogyasztókra gyakorolt hatásait és következményeit elemezték (A kép illusztráció. Kép: PIxabay)

Ábra: VG

A kristálycukor esetében ez 261 forint kilónként, miközben a Tesco 255 forintos áron is kínál terméket, igaz, az Auchannál csak porcukor található ennél olcsóbban, a kristálycukor esetében 275 forint a legkedvezőbb ár.

A finomlisztnél 203 forint volt az átlagár kilogrammonként, miközben a Tesco és az Auchan polcain is találunk 159 forintba kerülő kilogrammos kiszerelést. A napraforgó-étolajnál a KSH 713 forintot mért, és bár a vásárlók jelentős áremelkedést tapasztaltak az elmúlt hónapokban – a VG elemzői konszenzusa szerint egyébként decemberben 7,2 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi adatokhoz képest –, ha megnézzük a két lánc kínálatát, 599 és 699 forintos áron kapható a literes termék.

Ugyanez a helyzet a 2,8 százalékos tej esetében, a 273 forintos októberi átlagárhoz képest literenként 239 és 249 forintért árusítják a boltokban.

A húsok esetében (is) sok múlik a részletszabályokon – amelyekről talán többet tudunk meg a ma 11 órakor kezdődő Kormányinfón, kövesse élőben a VG-n! –, ám sertéscombot 949 forintért és 1299 forintért is találunk, csirkemellfilét pedig 1500 forint alatti összegért, miközben a KSH átlagára 1420 forintot és 1600 forintot mutat.