Keressen minket

Mezőgazdaság

Rendkívüli körülmények alakultak ki a szántóföldi növénytermesztésben

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Agrárminisztérium: Rendkívüli körülmények alakultak ki a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben az idei súlyos aszály, valamint az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón.

Fotó: Vermes Tibor – AM Sajtó

Feldman Zsolt elmondta, hogy az idei aszály miatt már a nyári aratásnál jelentősen csökkentek a termésátlagok: a szokásos 5-5,5 millió tonna búza helyett csak 3,9 millió tonnát takarítottak be. Már akkor látszott, hogy az őszi betakarításnál szintén súlyos helyzet lesz – tette hozzá. Az államtitkár tájékoztatása szerint a napraforgó betakarítása lényegében befejeződött, a gazdálkodók mintegy 1,1 millió tonna napraforgót takarítanak be 689 ezer hektár területről, a termésátlag több mint egyharmaddal kevesebb az elmúlt öt év termésátlagánál. A szója betakarítása 60 százalékon áll, jelenlegi állapot szerint az elmúlt öt év átlagánál 25 százalékkal kevesebb lesz a termés, ami várhatóan 130 ezer tonna körül alakul az év végére.

A kukorica esetében 40 százalékon áll a betakarítás – összegezte az államtitkár. Mint fogalmazott, az eddig betakarított területekről a gazdálkodók hektáronként 3,1 tonnás termésátlagot jelentettek, de a végső szám még nagyban függ a hátra lévő kukoricatáblák hozamától – ismertette. Megjegyezte: a kukorica kultúrában uniós szinten is jelentős terméskiesést okozott a rendkívüli aszály. Az látszik, hogy Európa a kieső termésmennyiséget importból pótolja, aminek Ukrajna lesz a jelentős forrása.

Az államtitkár kiemelte: az idei történelmi mértékű aszály következménye, hogy Magyarország a jelenlegi gazdasági évben kukoricából nettó importőrré válik, a behozatal mértéke a hazai piaci szereplők igényei szerint alakul majd. Az már látható, hogy a hazai állati takarmány, valamint ipari felhasználói igények alapján gabonából és olajosnövényből havonta 200 ezer tonna import érkezik az országba. A hazai ellátásbiztonság érdekében a kormány fenntartja az exporttételek kiviteli bejelentési kötelezettségét – jelezte az államtitkár. Feldman Zsolt elmondta, a magyar mezőgazdaság az elmúlt évtizedekben nem szembesült a mostanihoz hasonló nehézségekkel, sem azzal, hogy a hagyományosan 5-6 millió tonnás gabonaexportőri pozícióját a következő időszakban nettó importőri pozícióra kell cserélnie. Az államtitkár beszámolt arról, hogy az őszi vetések megkezdődtek, jelentősen nőtt a vetési terület. A vetési szándékok alapján 12 százalékkal több az őszi búza vetésterülete, egynegyeddel növekszik az árpa tervezett vetésterülete a tavalyihoz képest, és várhatóan egynegyeddel csökken a repce vetésterülete.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a mezőgazdaságnak nemcsak a csapadék hiányzott, hanem súlyos hőstressz is érte a növényeket. A folyóvizek szintje nagyon lecsökkent, az őszi növényeket többnyire az tette tönkre, hogy a talajvízcsökkenés miatt nem jutottak megfelelő mennyiségű vízhez. Petőházi Tamás szerint a termelőket megnyugtatja, hogy a kialakult nehéz helyzet kezelésében napi szinten tudnak együtt dolgozni a szaktárcával.

Forrás: Agrárminisztérium

Mezőgazdaság

Visszaáll a normál rend az ukrán társállatok behozatalában

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih közleménye társállatok behozatalának szabályairól:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Június 1-jétől újra a normál rend szerint léphetik át az ukrán-magyar határt a kutya, macska, vagy vadászgörény kedvencükkel érkező tulajdonosok. A társállatok EU-ba történő behozatalához többek között mikrochipes jelölés és kedvező eredményű veszettség vérvizsgálat szükséges.

Fotó: Nébih

Figyelembe véve az ukrán-magyar határszakasz helyzetét, folyamatosan csökkenő „forgalmát” hazánkban is lehetővé vált, hogy – igazodva a többi EU-s tagállamhoz – újra a normál állategészségügyi szabályok szerint történjen a kedvtelésből tartott kutyák, macskák és vadászgörények beléptetése. Június 1-jétől a társállatok Magyarországra (így az EU-ba) történő behozatalának ismét feltétele lesz
–    a mikrochipes jelölés,
–    az EU által akkreditált laboratóriumban végzett, kedvező eredményű veszettség szerológiai titer vizsgálat, valamint
–    a vérvizsgálatot követő 3 hónapos várakozási idő.

A társállatok Ukrajnából történő behozatalának aktuális, részletes szabályai alábbi cikkünkben olvashatóak:
https://portal.nebih.gov.hu/-/magyarorszag-biztositja-hogy-az-ukrajnabol-menekulok-magukkal-hozhassak-tarsallataikat 
Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Print Friendly, PDF & Email

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Fotó: Nagy István Facebook oldala

Nagy István agrárminiszter és Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági minisztere Tbilisziben folytatott megbeszélést. A felek egyetértettek abban, hogy óriási lehetőséget rejt a két ország közötti agráregyüttműködés, hiszen Georgia számára hazánk Európa kapujaként szolgálhat, míg Magyarország számára kelet felé nyithat utat a georgiai partnerség. A tárcavezetők együttműködési nyilatkozatot írtak alá, amely többek között előrevetíti a magyar nemesítésű vetőmagok georgiai termesztését, a közös munkát a szőlészet és borászat terén, valamint kétoldalú projektek indítását a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a méztermelés kapcsán.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A végéhez közelednek a tavaszi szántóföldi munkák Magyarországon

Print Friendly, PDF & Email

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel. A kedvező téli és tavaszi időjárásnak, valamint az utóbbi hetekben lehulló csapadéknak köszönhetően várhatóan az őszi vetésű növények jó termésátlagával számolhatnak a hazai gazdák.

Fotó: AM

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentése alapján a tavaszi árpa, a magborsó, a zab és a cukorrépa vetése már befejeződött, a napraforgó vetőmagból is kevés van már a zsákokban, míg a kukoricából a tervezett terület 97 %-át, burgonyából pedig a 93 %-át vetették már be.  A szója vetése is jelentősen előrehaladt az előző héthez képest és már elérte a 90%-os készültséget.

A teljes, 2,1 millió hektáros tavaszi vetésterület lényegében megfelel a korábbi évek nagyságrendjének, a vetésterületen belül azonban eltolódás tapasztalható: a korábbi évek átlagához képest a gazdálkodók által idénre tervezett napraforgó vetések 714 ezer hektáros területe nagyobb, a kukorica vetési szándékában jelzett 871 ezer hektárnyi vetésterülete pedig kevesebb az előző évekhez viszonyítva. A napraforgó kukoricával szembeni térnyerése mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év miatti, átlagosnál alacsonyabb kukorica termésátlag áll. A kisebb kultúrák közül kiemelendő a szója 67,4 ezer hektár, a cukorrépa 13 ezer hektár és a burgonya közel 6700 hektáros területnagysága.

Az elvetett állományok állapota kielégítő, az ilyenkor szokásoshoz képest hűvösebb idő azonban egyes helyeken nyomot hagyott a vetéseken. A csapadékos időjárás miatt a gombás betegségek elleni védekezés jelenleg kiemelt fontosságú.

A téli és tavaszi időjárás az ősszel elvetett búzára, árpára és repcére nézve is kedvező. Ha a betakarításig hátralévő időszakban nem történik extrém időjárási körülmény, az őszi vetésű gabonáknál megfelelő termés várható.

Forrás: AM

Tovább olvasom