Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Jól gondoljuk meg, mit vállalunk a földszerzéskor!

Print Friendly, PDF & Email

A NAK figyelmeztet az átgondolatlan földvásárlásokra

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Súlyos következménye lehet, ha a földvásárlás során meggondolatlanul teszünk olyan – egyébként a törvény által előírt – kötelezettség vállalásokat, amiket nem tudunk, vagy már eleve nem is akarunk teljesíteni. Január 1-étől egy új szankció került bevezetésre a „földszerzéshez vállalt kötelezettség megsértése” esetén. Először tekintsük át, hogy mik ezek a vállalt kötelezettségek?

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A legtipikusabb az a vállalás, amit minden, a föld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződésnek tartalmaznia kell. Ez az a nyilatkozat, amikor a szerző fél vállalja, hogy „a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja” és 5 évig más célra nem hasznosítja. (Természetesen a törvény biztosít néhány kivételt ezek alól.)

De vannak speciális vállalások is, ezek olyan elővásárlási jogosultságokhoz kapcsolódódnak, amikor a tulajdonszerzés célja valamilyen kiemelt tevékenység folytatása. Talán a leggyakoribb az ökológiai gazdálkodási célú elővásárlási jog. Ha valaki azért kerül előnyösebb helyzetbe az elővásárlók között, mert célja, hogy a megszerzett területen ökológiai gazdálkodást folytasson, annak a szerződésben vagy az elfogadó nyilatkozatban köteleznie kell magát arra, hogy legkésőbb 3 éven belül birtokba veszi a területet és 10 évig ökológiai gazdálkodást fog folytatni. Hasonló 10 éves szaporítóanyag-előállításra kötelező előírás van az ilyen célú tulajdonszerzésnél is. (Mindkét esetben, ezek a vállalások a jogutódo(ka)t is kötik.) Továbbá az oltalom alatt álló földrajzi árujelzővel ellátott termék előállítása, mint privilegizált tulajdonszerzési cél ugyancsak maga után vonja az ilyen terméknek, vagy annak alapanyagának előállítására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást. Sőt, ha a 10 éves időszak alatt eladják a földet, akkor a vevő a 10 évből fennmaradó időre tovább viszi a vállalt alapanyag- vagy termék előállítási kötelezettséget.

Mivel hosszútávú és esetleg a jogutódra is vonatkozó kötelezettség vállalásokról van szó, így mindenképpen körültekintően kell eljárni mielőtt ilyen kijelentést tenne bármely földműves. Ezen vállalások betartását ugyanis a hatóság ellenőrzi. Erre sor kerülhet hivatalból vagy akár egy bejelentés alapján is és ha a hatóság arra a megállapításra jut, hogy valaki nem tesz eleget a tulajdonjog megszerzésekor vállalt kötelezettségének, akkor – az új szankciós szabály következtében – 5 évig újabb földet nem szerezhet, mert a hatóságnak vele szemben meg kell tagadni az adásvételi szerződés jóváhagyását, függetlenül attól, hogy vevőként vagy elővásárlóként lenne tulajdonos.

Az ellenőrzés során a hatóság először figyelmezteti a mulasztót, hogy határidőn belül tegyen eleget a kötelezettségének. Ha ez eredménytelen, akkor a hatóság bírságot szab kiami – ezen felül – még a fenti 5 éves szankciót is maga után vonja, melynek időtartama a bírságot kiszabó végleges döntéstől egy jövőbeni adásvételi szerződés közléséig tart.

Ez az 5 éves szerzési korlátozás nem csak a tulajdonjog esetén érvényesül, hanem ugyanígy megvan a földhasználati jogosultságnál is. Ha valaki például haszonbérlőként vagy előhaszonbérleti jogára hivatkozva tett bizonyos vállalásokat, de azokat mégsem tartja be és az ellenőrzés során erre fény derül, majd bírság kiszabására is sor kerül, akkor a jövőben 5 évig nem tud földet bérelni.

Fentiekkel szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy érdemes alaposan átgondolni egy földvásárláskor vagy egy haszonbérlet esetén, hogy milyen nyilatkozatokat, milyen vállalásokat teszünk a szerződésben vagy éppen az elfogadó nyilatkozatban. Fontos, hogy ne tegyünk felelőtlen, meggondolatlan vállalásokat azért, mert így elővásárlóként vagy előhaszonbérlőként előnyösebb pozícióba kerülnénk, viszont, ha utóbb mégsem teljesítjük azokat, akkor hosszú évekig megszűnik a földhöz jutás lehetősége.

Forrás: NAK / Dr. Farkas Diana

Mezőgazdaság

Az árpa már a magtárakban van

Print Friendly, PDF & Email

Adatokat közöltek az őszi árpa termésmennyiségéről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért.

Fotó: AM

Az őszi árpa vetésterülete csaknem 260 ezer hektár volt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani. A kultúra termésátlaga 5,7 tonna hektáronként, ám országosan nagy szórás mutatkozik. A legjobb – 6,5 t/ha feletti – terméseredmények a dél-dunántúli megyékben születtek, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány jobban éreztette a hatását.

Több mint 864 ezer hektáron vetettek őszi búzát, amelynek az aratása megfelelő ütemben zajlik és jelenleg a terület 76 százalékáról takarították be a termést. Az országos termésátlag az eddigi területeken hektáronként 5,7 tonna körül van, ami a korábbi évekkel összehasonlítva országos szinten átlagos hozamúnak mondható. A terméseredményeket a búza esetében is befolyásolja a korábbi hónapok területenként jelentősen eltérő csapadékeloszlása. Ennek is köszönhetően a legmagasabb átlagokat Baranya és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből. Nagy eltérések vannak fajtától, termeléstechnológiától függően a minőség és a mennyiség tekintetében is.

Őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, a betakarításának előrehaladottsága 80 százalék felett van, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal lehet számolni országosan. A magborsó betakarítása szintén meghaladja a 80 százalékot, termésátlaga 2,7 tonna.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is folyamatosan történik. A rozs nagy részét állattartó gazdálkodók zölden betakarították, így sok helyen csak becsült termésátlaggal lehet számolni. Az eddigi betakarítási adatok alapján a rozsnál 3,1 t/ha, a tavaszi árpánál 5 t/ha, a tritikálénál 4,4 t/ha, a zabnál pedig 2,8 t/ha a termésátlag.

A betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.

Érdekesség, hogy a Copa-Cogeca 2024 évre vonatkozó aratási értékelése szerint uniós szinten a búza (-6,3%) és árpa (-9%) termelése jelentősen visszaesett.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lezárták a GPS-vevőket ellopó litvánok ügyét

Print Friendly, PDF & Email

Elkapták a litván bandát, Eljárás indult ellenük

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a mezőgazdasági munkagépekről elvitt, több millió forint értékű eszközök miatt indított nyomozást. 

Fotó: Rendőrség

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zalai rendőrök Békés vármegyei kollégáikkal együttműködve 2023. augusztus 12-én elfogtak egy férfit, aki az akkor még ismeretlen társával egy körösladányi telepről, három munkagépről öt GPS-vevőegységet vitt el több mint 10 millió forint értékben.

Fotó: Rendőrség

A zalai nyomozók megállapították, hogy a 38 és 33 éves litván állampolgárságú férfi az elmúlt hónapokban Lenti környékén is több hasonló bűncselekményt követett el. Szentgyörgyvölgyön és Csesztregen 12 millió forintos kárt okoztak a traktorok gazdáinak.

Fotó: Rendőrség

A rendőrök nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki a szökésben lévő bűntárs ellen, akit 2024. május 13-án Angliában fogtak el a hatóságok, az átadási eljárás folyamatban van. Az általa elkövetett bűncselekmények miatti nyomozást elkülönítették.

Fotó: Rendőrség

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság befejezte a letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben az üzletszerűen elkövetett lopás bűntett miatt folytatott nyomozást, az iratokat megküldte az ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Mit látnak a műholdak? Zöldugar területek ellenőrzése

Print Friendly, PDF & Email

A zöldugar ellenőrzése a gyakorlatban. Mire figyel a hatóság:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új uniós előírásoknak megfelelően a 2023-as esztendőtől a Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket, ezt a vizsgálatot végzi a Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR).

 

1. Miért vizsgáljuk?

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program feltételeinek megfelelően a zöldugart meg kell őrizni egész évben, vagy a zöldugar utolsó évében július 30. után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával. Kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni, legkorábban június 1-jén.

2. Mit vizsgálunk?

Mivel 2024-ben lejár a kötelezettségvállalási időszak, így a TMR-nek egyrészt azt kell figyelni, hogy július 30-ig jelen van-e a területen a zöldugar, másrészt pedig azt, hogy június 1. előtt nem került-e sor a tábla kaszálására. A TMR jelzést ad, amennyiben a határidő előtt történik a terület feltörésére utaló, drasztikus vegetáció csökkenést mutató változás.

3. Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására?

I.    Valós konfliktus – részterületre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy a táblája egy részén a zöldugar kultúra feltörése történt. Tudatában van az érintett terület elhelyezkedésével, és annak alapján módosítja az igénylés határát.

II.    Valós konfliktus – teljes területre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy az igényelt terület már nem felel meg a támogathatósági követelményeknek – feltörte a területet. A zöldugar kultúrára vonatkozó igénylés visszavonását megteszi.

III.    Nem valós konfliktus – Ellenbizonyítás
Az igénylés beadója nem ért egyetért azzal, hogy a területe nem felel meg a támogathatósági feltételeknek. Ennek bizonyítását a MobilGazda applikációban megkapott fényképkészítési feladatra válaszolva irányított fotó beküldésével teheti meg, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

4. Fel nem oldott konfliktusok

Amennyiben a TMR jelzésre nem reagál megadott határidőn belül a kedvezményezett, vagy a reakció nem oldja fel a konfliktust, akkor valószínűleg helyszíni ellenőrzés dönt majd a terület támogathatóságáról.

5. Példatár

1. példa:

 Június első felében nincs nyoma zöldugar kultúrának, a Sentinel-2 felvételen szabadföldfelszínt láhatunk (bal oldalon), pedig a zöldugar kultúrának a területen kéne lennie ezen időpontban. Ebben az esetben potenciális meg nem felelésről értesítjük majd a gazdálkodót. A jobb oldali képen szépen vegetál a zöldugar kultúra ugyanezen időpontban, a támogatási feltételeket betartották a területen.

2. példa:

 ​​​Áprilisi Sentinel-2 felvételen (bal) egy magas vegetációs állapotban lévő zöldugar kultúrát láthatunk, míg a júliusi felvételen (jobb) feltörésre került a tábla, emiatt potenciális meg nem felelés kerülhet megállapításra.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom