Hattyúk tavává változott a Szakmári-halastavak, 674 bütykös hattyút számolt össze tegnap Tamás Ádám, természetvédelmi őr. Nincs tudomásunk róla, hogy ennél nagyobb csapat valaha is tartózkodott volna Bács-Kiskun megyében.

Hattyúk tavává változott a Szakmári-halastavak, 674 bütykös hattyút számoltak össze, melyet több rétisas színesített (Kép:  Tamás Ádám – KNP)
Kiskunsági Nemzeti Park logója (Ábra: KNP)

A helyi költő állomány 3-4 pár volt az idén, de a nyár folyamán már 200-300, főként ivaréretlen, ún. átnyaraló példány tartózkodott a tórendszeren.  Az őszi vonulás idején a hazai állomány feldúsul az északról érkezőkkel, melyek a fagyok beálltáig itt próbálnak meg áttelelni. A madarak egy része a tavakon táplálkozik főleg vízinövényekkel, de nem ritkán kijárnak a környező tarlókra, vetésekre összeszedni az elhullott magokat, valamint repcét, gabonát legelni.

Időnként gyűrűvel ellátott egyedek is felbukkannak, ezek többnyire a Balatonról és a Dunakanyarból érkeznek a tavakra, de megfigyeltünk már szlovák és lengyel gyűrűs madarakat is.

(Kép:  Tamás Ádám – KNP)

A fotókon látszik, hogy a Szakmári-halastavakon a hattyúk mellett több, fenséges látványt nyújtó rétisas is tartózkodik.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park