Keressen minket

Tudomány

KITEKINTÉS – Az MTZ rövid távú tervei

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az MTZ traktorgyártó vállalatnak pénzt kell keresnie, ahelyett, hogy segítséget kérne az államtól – tudta meg a BelTA-nevű hírügynökség Vitaly Vovk-tól, az MTZ főigazgatójától. Vitaly Vovkot, a Minszki Traktorgyár élére Aleksandr Lukasenko Belorusz elnök engedélyével nevezték ki. Minszkben több, mint száz traktormodellt, kétszáz összeszerelési lehetőségben kínálnak, amely minden klimatikus és üzemeltetési körülményhez egyaránt rendelhető. 

Vitaly Vovk megjegyezte, hogy saját koncepciója van a vállalat fejlesztésének stratégiájáról, mivel a termelési ágazatban jelentős tapasztalatokat szerzett vezetőként. Az új pozíciójában elsőként említette meg a jövedelmezőséget, a kibocsátás növekedését és az export magasabb szintjét. A hatékonyságot tekinti a legfontosabb feladatnak. Az MTZ-nek pénzt kell keresnie ahelyett, hogy azt kér – hangsúlyozta a főigazgató.

Az export volumenének növeléséről a vezető megjegyezte, hogy vannak bizonyos nehézségek, ugyanis számos tényező megváltozott a nemzetközi piacon. A környezetvédelmi előírások szigorúbbak, amelyek magasabb árakat eredményeznek. Nem mindenki hajlandó fizetni egy új termékért. Ez az értékesítés problémáinak az egyik oka. A csapattal együtt optimalizálnunk kell a kiskereskedelmi láncokat, világos célokat kell kitűznünk, modern minőségi traktort kell készítenünk – mondta Vitaly Vovk.

Véleménye szerint a vállalat helyzetének megőrzése érdekében intézkedéseket kell hozni az orosz piacon. Számos ismert márka versenyez az Oroszországi Föderációban. Számunkra az orosz piac kiemelkedő, és sok éves gyártási együttműködési rendszerekkel kapcsolódik hozzánk. Ezen a piacon nem veszíthetjük el pozíciónkat – véli Vovk.

Bonyolult helyzet alakul ki Oroszországon kívül is, például Pakisztánban. Az ország a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok szempontjából nagyon politizált. Ennek ellenére biztosított bizonyos előrelépés, amit folytatni és bővíteni kívánunk, de a teljesítmény elérése a legfontosabb célja az MTZ gyárnak.

A vezetőség biztosította, hogy az MTZ folytatja a korábbi vezérigazgatók hagyományát, hogy eredeti hirdetési kampányokat szervezzen, amelyeket az emberek megszerettek. Olyan kampányokat, amelyek a márkát jobban felismerhetővé tették. Megemlítette például a traktor versenyeket. Minden, ami a gyártás számára előnyös, megmarad – mondta Vovk.

A Minski Traktorgyár Holding

A minszki traktorgyárat 1946. május 29-én alapították. Jelenleg több, mint 17 ezer embert foglalkoztatnak és a mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb gyártójává vált nemcsak a FÁK-országokban, hanem világszerte is. A híres Belarus védjegy nagy értékkel bír nekünk beloruszoknak – nemcsak kereskedelmi, hanem bizonyos mértékig hazafias termék is – vélik Fehéroroszországban.

Lépésről lépésre érték el világhírű traktorok gyártását, a munka a lánctalpas járművekkel indult. 1953-ban megkezdődött a gumiabroncsos traktorok gyártása, amely meghatározta a vállalkozás további specializálódását. 1958-ban a minszki gyár már százezer traktort gyártott.

1966. úlius 25-én a Minski Traktorgyár elnyerte a Lenin érdemrendet az új gépi tervek készítéséért és a fejlett technológia bevezetéséért. 1971. január 22-én a traktorgyártó csapat megkapta az Októberi Forradalom Rendjét a traktorgyártásban, a gyártóberendezések használatában és a magas termelésű traktor-tervek fejlesztésében elért nagy sikerért. 1972 novemberében bocsátotta ki a gyártósor az egymilliomodik traktorát.

1995-ben a gyári munkások egy csoportja a Fehérorosz Köztársaság állami díját kapták meg a kompakt gépek fejlesztéséért. A gyártott „Belarus” traktorok alapján, valamint az alkatrészek és részegységek felhasználásával 15 úgynevezett alternatív gépmodell gyártását indították  el: közmű, erdészeti munkagépek, rakodó gépek.

Noha a világpiaci konjunktúrát 1998 – 1999-ben az értékesítés jelentős visszaesése jellemezte, a Minszki Traktorgyár megőrizte pozícióját mind a FÁK-országokban, mind a világ legnagyobb piacán: 1999-ben az Minszki Traktorgyár az összes termék 57,7%-át gyártotta.

A fejlődő külföldi piacokon,  a FÁK traktor gyártói között a  Minszki Traktorgyár volt az első, amely a Silsoe Intézetben (Egyesült Királyság) igazolta az összes gyártott traktornak az Európai Unió szabványainak való megfelelését. 2000. május elején vállalkozásuk megszerezte az ISO-9001 megfelelőségi tanúsítványt a traktor tervezéséhez és gyártásához. Ez azt jelentette, hogy a Minszki Traktorgyárnál létrehozott minőségbiztosítási rendszer megfelel a nemzetközi szabványok követelményeinek. Ezt megerősítették a TÜV-Thüringia (Németország) által végzett tanúsítási ellenőrzés eredményei is.

2006-ban a Minszki Traktorgyár fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte. A gazdasági fejlődés terén elért kiemelkedő eredményeiért a traktorgyár megkapta a Fehéroroszország tiszteletbeli állami zászlaját. 2008. októberében a minszki traktorüzem szakemberei aranyérmet kaptak a moszkvai Arany ősz orosz agráripari kiállításon.

2009-ben Hannoverben, az Agritechnica nemzetközi szakkiállításon, a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) elnöke, Karl Albrecht Bartmer ezüst érmet adott át a belorusz ipari zászlóshajó képviselőinek. Ez volt az első alkalom az Agritechnica története során, hogy a FÁK-országokból származó gyártó ilyen magas díjat nyert. Az Arany Ősz részeként Moszkvában megrendezett VI. AgroTech Russia – 2011 mezőgazdasági gépek nemzetközi kiállításán való részvételük egyik legnagyobb eredménye, hogy a gazdálkodók által adott legmagasabb díjat kapták meg.

Ma az ügyfeleknek több mint száz traktor modellt kínálnak, több, mint kétszáz összeszerelési lehetőségben, amely minden klimatikus és üzemeltetési körülményhez egyaránt rendelhető. Az új modellek hatalmas egyesítési lehetőségeket kínálnak a különböző gyártók mezőgazdasági gépeivel. Valamennyi forgalmazott traktor nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkezik, amely igazolja, hogy megfelelnek az Európai Unió előírásainak, és a homologizációs teszteket a nyugati országok legnagyobb tesztközpontjaiban végezték el. A nyílt részvénytársaság (OJSC) Minszki Traktorgyár gumiabroncsos traktorokat és alkatrészeket tervez, gyárt és exportál. Licence alapján külföldön indítja gyártását, létrehozza és végzi a szállított gépek szervizelését, képzéseket nyújt a gyártott gépek üzemeltetésére és karbantartására.

Jelenleg az alaptermelést végző munkáknál létrehozták az összes szükséges segédüzletét, valamint a nem szabványos felszerelés gyártásával és az alapok javításával foglalkozó javítóműhelyeket. A Minszki Traktorgyár kohászati gyártása modern, ahol a gyártás kellően magas műszaki színvonalra épül. A nyílt részvénytársaság (OJSC) Minszki Traktorgyár termékeinek versenyképességét maga az élet és a fejlett országok piacán való hosszú megjelenés teszteli. A Belarus traktorok a világ minden tájáról vonzzák a gazdálkodókat, elsősorban a szolgáltatás megbízhatósága, a könnyű üzemeltetés, a karbantartás és az elfogadható árak miatt.

Jelenleg a Holding struktúrája a nyílt részvénytársaság (OJSC) Minszki Traktorgyár mellett 9 vállalkozást foglal magában:

 • Bobruisk traktor alkatrészek és egységek üzem
 • Vitebsk traktor alkatrész üzem
 • Minszki váltó üzem
 • Smorgon összeszerelő üzem
 • Khoyniki hidraulikus berendezés üzem
 • Narovlya hidraulikus berendezés üzem
 • Mozyr gépgyártó üzem
 • Lepel javító és mechanikus üzem
 • Orsha szerszámgyár

 

Cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

 

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.belarus.by/en/business/business-news/new-ceo-of-belarusian-tractor-maker-mtz-reveals-ambitious-plans_i_0000099605.html

http://belarus-tractor.com/en/company/

 

Képek megnevezése:

 1. MTZ gyár
 2. MTZ gyár
 3. Vitaly Vovk elnök
 4. bORÍTÓKÉP: Minski gyár – Belarus – 5022 típus

 

Képek forrása:

 1. https://www.alamy.com/stock-photo/mtw-holding.html
 2. https://www.alamy.com/stock-photo-minsk-belarus-may-31-2017
 3. https://twitter.com/meaindia/status/881879932497833984
 4. https://www.dreamstime.com/golden-most-powerful-tractor-belarus-hp-made-belarusian-mtz-minsk-works-engine-caterpillar-c-image148652626

Tudomány

A HUN-REN ATK kutatói azonosították a búzanemesítés szempontjából értékes vad kecskebúzafajok kromoszóma-szegmentumait tartalmazó búzavonalakat

Print Friendly, PDF & Email

Új tudományos hírek az őszi búzáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (HUN-REN ATK MGI) kutatói nemzetközi kooperációban a csehországi Olmützi Kísérleti Botanikai intézet munkatársaival génspecifikus molekuláris markerek kifejlesztésével új markerkapcsolt szelekciós rendszert dolgoztak ki, melynek segítségével lehetővé vált a búzával rokon kecskebúza (Aegilops biuncialis) génbanki tételeinek hatékonyabb kiaknázása a búzanemesítésben. A markerkapcsolt szelekciós rendszer és molekuláris citogenetikai módszerek kombinációjával a kutatók számos értékes búzavonalat válogattak ki, amelyek az Ae. biuncialis egy-egy kromoszómáját vagy azok egy szegmentumát hordozták. Az eredményeket bemutató publikáció a rangos Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

A különböző kromoszómákat tartalmazó búza/Aegilops biuncialis utódvonalak eltérő kalászmorfológiát mutatnak az Mv9kr1 búzaszülő kalászával összehasonlítva (fotó: Farkas András)

A HUN-REN ATK MGI Biológiai Erőforrások Osztályának Molnár István által vezetett Génmegőrzési Csoportja több mint 20 éve végzett kutatásainak fő célja fajkeresztezések segítségével olyan nemesítési alapanyagok előállítása a búzanemesítés számára, amelyekben a búza rokonsági körének genetikai variabilitásával javíthatók a minőségi paraméterek, a stresszadaptáció és a termésmennyiség. Génforrásként a búzával rokon vadon élő fajoknak egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak, azonban az általuk hordozott genetikai diverzitás máig nagyrészt kiaknázatlan. A kecskebúzafélékhez tartozó Aegilops biuncialis számos hasznos tulajdonságot hordoz, így például levél- és szárrozsda-rezisztencia, hő-, szárazság- és sótűrés, magas mikroelem- és élelmirost-tartalom.

A búza és az Ae. biuncialis keresztezésekből származó utódvonalak szelekcióját eddig főként a nagyobb előnemesítési populációk vizsgálatára nehezen alkalmazható molekuláris citogenetikai módszerekkel végezte a csoport. Az új, génalapú molekuláris markerek fejlesztéséhez az Aegilops biuncialis U és M genomjait hordozó diploid őseiből – Ae. umbellulata és Ae. comosa – korábban izolált kromoszómaszekvencia-adatok adtak lehetőséget, amelyek meghatározásában a kutatócsoport is részt vett.

A jelenlegi publikációban három markerfejlesztési stratégiát alkalmaztak, melynek során EST-, IT (Intron-targeting)- és cDNS-alapú markereket fejlesztettek. A keresztezési partnerként szolgáló búza és az Aegilops genotípusokon tesztelt 482 marker közül 126 esetében sikerült búza/Aegilops addíciós vonalak segítségével meghatározni a markerek kromoszomális lokalizációját. A 32 markert tartalmazó szelekciós rendszer segítségével nyomon követhetővé vált az Ae. biuncialis kromoszómáinak jelenléte egy 44 búza/Aegilops hibridszármazékot tartalmazó előnemesítési populációban.

Búza/Aegilops biuncialis szubsztitúciós vonal kromoszomális összetételének azonosítása fluoreszcens in situ hibridizációval. A mitotikus kromoszómák azonosítása különböző színekkel vizualizált repetitív DNS-próbák (Afa: vörös, pSc119.2: zöld, 45S rDNS: narancs) mintázata alapján történt (A). Kinagyítva a hiányzó 4D kromoszómák FISH mintázata látható. Genomi in situ hibridizációval a 42 kromoszómával rendelkező szubsztitúciós vonalban a búzakromoszómák (kék) mellett kimutatható a 4M Ae. biuncialis kromoszóma (piros, nyilak) (B). Az ábra jobb oldalán a szubsztitúciós vonal kalásza látható, a benne lévő Aegilops kromoszómák GISH és FISH mintázatával. (fotó: Farkas András)

A kutatók génspecifikus markerek, valamint citogenetikai módszerek kombinált alkalmazásával több új búza/Ae. biuncialis introgressziós vonalat azonosítottak, melyek felszaporítása, agronómiai értékelése és a nemesítés szempontjából értékes tulajdonságokat hordozó vonalak búzanemesítésbe való bevonása a következő években várható.

Tovább olvasom

Tudomány

A HUN-REN ÖK kutatója Citizen Science módszerrel, nemzetközi együttműködésben vizsgálta a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat a macskák kórokozó-terjesztésben játszott szerepének megértése céljával

Print Friendly, PDF & Email

A szabadon élő házi macskák szerepét vizsgálták a kórokozók terjesztésében

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontjának (HUN-REN ÖK) tudományos munkatársa, Szentiványi Tamara egy új-kaledóniai és egy brit kutatóval közösen a Citizen Science módszer alkalmazásával elsőként vizsgálta a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat, illetve a potenciális kórokozó-átterjedési események előfordulását a lakosság által gyűjtött adatok felhasználásával. A kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is. Az eredményeket bemutató tanulmány a Mammal Review tudományos folyóiratban jelent meg.

Fotó: M. J. Botha (iNaturalist.com) – HUN-REN

A háziállatok – leginkább a vadon élő állatokkal és az emberekkel való szoros, közvetlen és közvetett kapcsolataik miatt – alkalmasak arra, hogy zoonotikus fertőzések, vagyis embert fertőzni képes kórokozók közvetítőiként működjenek. A házi macskák jelentős ragadozói a kistestű vadállatoknak, például rágcsálóknak, denevéreknek és madaraknak, amelyek fertőzéshordozók lehetnek, ennek ellenére egyre több az arra utaló bizonyíték, hogy a zoonotikus betegségek megjelenésében játszott szerepüket nem ismerjük eléggé.

Fotó: HUN-REN

A HUN-REN ÖK tudományos munkatársa, Szentiványi Tamara elsőszerzőségével megjelent tanulmányban a kutatók elsőként vizsgálták a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat, valamint a potenciális kórokozó-átterjedési események előfordulását. Munkájuk során az iNaturalist nevű Citizen Science platform adatait használták fel. A Citizen Science módszer azt jelenti, hogy a lakosság szolgáltat általa gyűjtött megfigyelési adatokat, legyen szó elektronikus anyagok – például fénykép, videó – feltöltéséről, minta beküldéséről vagy akár kérdőív kitöltéséről. A kutatók ezeket az adatokat számos tudományágban – úgymint az ökológiában, a konzervációbiológiában, az invázióbiológiában vagy a köz- és állategészségügyi kutatásokban – tudják hasznosítani.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A tanulmány szerint világszerte elterjedt és megfigyelhető, hogy a házi macskák denevéreket zsákmányolnak, de Európában és Észak-Amerikában – feltehetőleg a Citizen Science platformok népszerűsége miatt – gyakrabban jelentik ezeket. Számos megfigyelés védett és veszélyeztetett denevérfajokra vonatkozik, ami feltételezhető természetvédelmi problémára utal, leginkább olyan területeken, ahol jelentős a védett fajok száma, mint például hazánkban is, ahol mindegyik denevérfaj természetvédelemi oltalom alatt áll. A macskák által zsákmányolt különböző denevérfajok zoonotikus betegségek ismert gazdái is lehetnek, erre példa az afrikai szelindekdenevér-faj, a Mops pumilus, amely a nemrégiben leírt bombali Ebola-vírus gazdája. Európában, beleértve hazánkat is, jelentős lehet a denevérek macskák általi predációja, ami akár a veszettség terjedéséhez is hozzájárulhat.

Fotó: Szentiványi Tamara – HUN-REN

A tanulmány rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is, kritikus szerepüket mégis gyakran alábecsülik. A kutatók kiemelik, hogy a házi macskák jelentős köz- és állategészségügyi veszélyforrást jelenthetnek bizonyos körülmények között. Hangsúlyozzák, a legjobban úgy védekezhetünk a kórokozók ellen, ha nem engedjük ki a szabadba macskáinkat, kiküszöbölve ezzel a vadon élő állatokkal való találkozásukat és így csökkentve a kórokozók terjedésének kockázatát. Továbbá javasolják, ha házi kedvenceinken betegségre utaló jeleket látunk, azonnal forduljunk velük állatorvoshoz. Így védhetjük leginkább a környezetünkben vadon élő állatokat, önmagunkat és kedvenceinket, és így csökkenthetjük a macskák által okozott jelentős természetvédelemi károkat.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A tanulmány végén a kutatók részletes útmutatóval szolgálnak a Citizen Science programok résztvevőinek adatszolgáltatási készségeik fejlesztéséhez annak érdekében, hogy adataik később felhasználhatók legyenek az állat- és közegészségügyi kutatásokra fókuszáló tudományos projektekben. Ezekre példa:

A zsákmányállatfajok azonosítása:

 • Készítsen több fényképet a zsákmányállat testéről, az arc és a profil tiszta, részletes képeire összpontosítva.
 • Ha lehetséges, a méretarányok érzékeltetése érdekében a fényképen szerepeljenek referenciaelemek, például egy ismert méretű tárgy (vonalzó, pénzérme, telefon stb.).
 • Kerülje a sötét háttér előtti fényképezést, mivel az ronthatja az állat vonásainak tisztaságát.
 • +1 Kerülje az állat közvetlen érintését, szabad kézzel soha ne nyúljon elpusztult vagy láthatóan beteg, haldokló állathoz. Egészségesnek tűnő vadállathoz se nyúljon soha.

A ragadozási esemény kontextusának megadása:

 • Szánjon időt arra, hogy leírja a körülményeket és a látott esemény részleteit.
 • Ha lehetséges, adjon információt a ragadozó macskáról, különösen annak meghatározására törekedve, hogy házi, kóbor vagy elvadult macska volt-e.

A kutatókkal való kommunikáció megkönnyítése:

 • Tegye lehetővé a kutatók számára, hogy kapcsolatba lépjenek Önnel a megfigyelésre vonatkozó további információkért.
 • Maradjon kapcsolatban a megfigyelései megosztására használt eszközzel vagy platformmal, és rendszeresen jelentkezzen be, hogy ellenőrizze a frissítéseket vagy a további kérdéseket.

Publikáció:

Tamara Szentivanyi, Malik Oedin, Ricardo Rocha (2023): Cat–wildlife interactions and zoonotic disease risk: a call for more and better community science data Mammal Review, 1-12. DOI: 10.1111/mam.12332

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Tovább olvasom

Tudomány

Magyarországi erdészeti tájai – teljessé vált a könyvsorozat

Print Friendly, PDF & Email

Teljessé vált Magyarország erdészeti tájait bemutató kiadvány

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyarország erdészeti tájait bemutató kiadvány V. és VI., a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Dunántúl erdészeti tájcsoportokat bemutató köteteinek megjelenésével immár teljessé vált az a hatkötetes könyvsorozat, aminek a következő évtizedekben biztosan ott van a helye minden erdész szakember könyvespolcán.

Fotó: Vérteserdő Zrt.

2012-ben kezdődött meg a Magyarország erdészeti tájai című hatkötetes szakmai kiadványsorozat elkészítése, mely – kétkötetenként – magában foglalta a kéziratok megírását, a kiadványszerkesztést és a nyomdai kivitelezést. A munkák dr. Führer Ernő főszerkesztő irányítása, az erdészeti hatóság mindenkori szervezete (Nébih, majd az NFK) felügyelete és az Agrárminisztérium támogatása mellett zajlottak.

A kiadványsorozat 2017-ben megjelent Nagyalföld és Északi-középhegység, majd a 2019-es Dunántúli-középhegység és Kisalföld köteteit – a sorozat lezárásaként – követték most a Nyugat-Magyarországról és a Dél-Magyarországról szóló kötetek. A hat kötet összesen 4064 oldalon keresztül mutatja be a hazai erdészeti tájbeosztásnak megfelelően az erdészeti tájcsoportokat, tájakat, tájrészleteket.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Magyarország erdészeti tájai kiadvány egy átfogó – összevetésre is alkalmas – pillanatképet ad a magyar erdőkről és erdőgazdálkodásról az erdészeti tudományok, az oktatás és a gyakorlat, valamint az igazgatás szakembereiből létrejött szerzői közösség munkája eredményeként.

Az elmúlt 12 évben 106 szakember vett részt szerzőként a kéziratok elkészítésében, munkájukat közel 80 fő segítette az alapadatok előállításával, a kiadvány szerkesztésével, grafikai kivitelezésével, nyelvi és tartalmi lektorálásával. Kitűnő és lelkiismeretes munkát végeztek, köszönet érte!

Fotó: Vérteserdő Zrt.

Ajánljuk a két újabb kötetet – s természetesen a teljes kiadványsorozatot – mindazoknak, kiket érdekel, hogy a magyar erdészet az elmúlt ötven évben honnan hova jutott el, melyek az ágazat legfontosabb jellemzői és aktuális folyamatai a kétezres évek elején.

A kiadványok terjesztését a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya végzi.

Forrás: Vérteserdő Zrt.

Tovább olvasom