Keressen minket

Tudomány

Cseresznyetermesztés Tlemcen (Nyugat-Algéria) környékén

Print Friendly, PDF & Email

Tlemcen környékén (Nyugat-Algéria) jelentős gyümölcstermesztés folyik, az egyik legnagyobb felületen cseresznyét telepítenek a gazdálkodók.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar:

Noha a Földközi-tenger partvidékét is érinti, a nyugat-algériai Tlemcen megyében jobbára szemi-arid körülmények között gazdálkodnak a termelők, a délebbre lévő, a tell-Atlasz és a Szaharai-Atlasz közötti fennsíkon (hautes plateaux) található Naama megyében pedig már az oázis-gazdálkodás is jelen van. 

1. kép: Tlemcen (Nyugat-Algéria) környékén jelentős gyümölcstermesztés folyik,

2. kép: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar logója

 

Mindez számunkra azért érdekes, sőt fontos, mert a klímaváltozás árnyékában biztatást adhat ahhoz, hogy 350-400 mm (vagy ennél is kevesebb) éves csapadék mellett sem kell föladni, jól megválasztott agrotechnikával, víztakarékos öntözéssel eredményesen lehet gazdálkodni – igaz, teljesen másként kell gondolkodni.

 

Tlemcen környékén jelentős gyümölcstermesztés folyik, az egyik legnagyobb felületen cseresznyét telepítenek a gazdálkodók. Természetesen a termelés alapföltétele az öntözés, a gazdálkodók szinte kizárólag csepegtető öntözésre rendezik be az ültetvényeket, ahol talán a leggyakoribb az 500 tő/ha növényállomány. Ezzel a tőszámmal állította be a meglátogatott termelő is azt a 25 fajtát (részben helyi tájfajta, részben külföldről származó fajta[1]), amivel egyszerre folytat termelést és bizonyos szempontból alkalmazott – elsősorban adaptációs -kutatást is, a gazdaság nyitott a szakemberek, oktatók és kutatók, valamint diákok előtt is.

3. kép: Tlemcen – Nyugat-Algéria

A termelő az utóbbi időben egyre komolyabban foglalkozik a dióval is, már közel 250 a telepített fák száma, a helyi fajták mellett az amerikai ’Chandler’ jelenti az állomány gerincét. A gazdaságban elsősorban szakmai érdeklődésből mintegy 20 különböző gyümölcsfaj (pl. gránátalma, szőlő, alma, körte, pekándió, mogyoró, jujuba vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba) stb.) található, ami viszont kifejezetten további üzleti tevékenységet jelent, az a sáfrány termesztése (egy darab 3-5 cm átmérőjű hagymát 200 DA áron lehet értékesíteni). A cseresznye esetében nem lehet az ültetvény európai értelemben vett élettartamáról beszélni, itt ugyanis a fákat gyakorlatilag addig tartják termesztésben, ameddig lehet – akár 70-80 évig is (a jelenlegi idősebb ültetvény 13 éves, míg a távolabbi, 10 hektáros terület egy részén telepített fák most fordultak termőre). A gazdálkodó szerint a fák hosszú életének két titka van: a jó öntözés és a jól megválasztott alany. Ez utóbbi célra vagy az eredeti Santa Lucia-t, vagy az SL64-et (Santa Lucia 64) használja, ami a Földközi-tenger menti országok standard cseresznye és meggy alanya. Egy sajmeggy (Cerasus mahaleb L.) genotípusról van szó, ami kiváló szárazság- és mésztűrő képességgel rendelkezik. Előfordul, hogy a nemes rész alatt két alany is van, legalul keserűmandula, ami kiváló szárazságtűrő és ellenáll a kökény-tükrösdíszbogár támadásának, viszont erre először Santa Lucia-t (vagy a gyengébb növekedést eredményező SL64-et oltják, és csak erre kerül a cseresznye, mivel ez utóbbi nem kompatibilis a keserűamdulával. Az SL 64 egyébként kedveltebb, mivel kisebb fákat nevel, így jobban sűríthető és intenzívebbé tehető az állomány. Növényvédelmi problémák gyakorlatilag nincsenek, viszont virágzáskor az eső és a köd komoly károkat tud okozni. Termelői megfigyelés – és ez minden fajtánál előfordul -, hogy forró és száraz nyarat követő évben az átlagosnál sokkal nagyobb számban fordul elő egy kocsányon dupla termés – ami az európai piacon már nem szabályos, de Algériában nem okoz problémát. A tradicionális tudás része az is, hogy mandulák közelében mindig érdemes eperfát (Morus spp.) ültetni, mert a feketerigó ebben az esetben nem a mandulát, hanem az eperfa gyümölcsét részesíti előnyben. Gyakori, hogy a fák kérgét függőleges irányban hosszan fölsértik, tapasztalataik szerint az emiatt bekövetkező stressz okán a fa erőteljesebben növekszik és nagyobb termést hoz.

Az értékesítés a magyarországi – és általában az európai – viszonyoktól teljesen eltérő rendszerben történik, a termelő ugyanis a termést „lábon” adja el egy kifejezetten gyümölcsszedésre és tovább-értékesítésre szakosodott vállalkozónak, anélkül, hogy bármikor és bárhogy is lemérnék a gyümölcsöt. A vállalkozót versenyeztetés útján választja ki, rendszerint 4-5 jelentkező is van, az szedheti, aki a legtöbbet adja. A gazdálkodónak kifizetett összegen felül a vállalkozó fizeti a szedést végző alkalmi munkásokat is, akik fél nap alatt – rendszerint reggel nyolctól délig – fejenként mintegy 50 kilogrammot tudnak leszedni (és ezzel jobban keresnek, mint egy építkezésen dolgozó segédmunkás, hiszen 1200 DA-t kapnak, míg az utóbbi egész napért kap 1500 DA-t), a leszedett gyümölcsöt pedig rendszerint a több mint 500 kilométerre lévő Algírba szállítja értékesítésre. Szezon elején a nagybani ár 600 algériai dinár (DA) kilogrammonként, míg szezonban 350 DA, ez utóbbival párhuzamosan a fogyasztói ár 500 DA (1 € hivatalos árfolyamon 130-135 DA).

[1] a kétszínű (sárga-piros) ’Napoleon’-t kifejezetten lekvárkészítésre keresik

Cikk forrása: Somogyi Norbert. A cikk 2020. szeptember 16-án jelent meg a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Kar honlapján

Képek megnevezése

  1. kép: Cseresznye Tlemcen-ben
  2. kép: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar logója
  3. Nyugat-Algériai Tlemcen

Képek forrása:

  1. kép: Somogyi Norbert
  2. kép: www.mgk.u-szeged.hu
  3. kép: Google térképes szolgáltatása
Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Kutatók állítottak össze kérdőívet a méhészetért

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kutatást indított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a hazai méhészet ökológiai és gazdasági fenntarthatóságáért. A kutatást a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetéből Prof. Dr. Szűcs István egyetemi tanár vezeti, amelyben Feketéné Ferenczi Alíz doktorandusz egy online kérdőívet dolgozott ki, amellyel modellezik a magyar méhészet helyzetét. A kutatás operatív munkájába a kar Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet adjunktusa, Bauerné Dr. Gáthy Andrea is részt vesz. A kutatók – a kitöltők anonimitása mellett – a méhészek véleményére kíváncsiak, hogy milyen technikai és technológiai színvonalon, milyen területen dolgoznak a méhekkel.

Kajszibarack virágon nektárt gyűjtő méh Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Magyarország napjainkban is, egyes vetőmagágazatokban, a világ legfontosabb államai között szerepel. Ehhez az ágazat szereplői, a kedvező talaj-, és klimatikus viszonyok mellett, bizonyos kultúrákban, a méhészetnek is kiemelkedő szerep jut, ha úgy vesszük, stratégiai jelentősége megkerülhetetlen a vetőmagtáblák beporzásában.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Mindezek mellett látni kell azt is, hogy a méz, mint élelmiszer, egyben a legfontosabb bevételi forrása a méhészeknek. A debreceni egyetem kutatói a kérdőívben arra is szeretnének válaszokat kapni, hogy valójában mennyien lehetnek a csak hobbi méhészek, de az igen részletes kérdéssor arra is keresi a válaszokat, hogy milyen betegségekkel vagy éppen milyen eszközökkel, milyen területeken dolgoznak a magyarországi méhészek?

Forrás: Debreceni Egyetem GTK

Az alábbi kérdőív kitöltésével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar munkatársai minél több méhészt szeretnénk elérni, hogy megismerjék helyzetüket, véleményüket és ezáltal a kutatás eredményei a méhészeti ágazat érdekeit szolgálhassák.

Kérjük, járuljanak hozzá egy kitöltéssel a kutatás sikerességéhez!

A kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe! A kérdőív kitöltése névtelenül történik!

A kérdőív elérhetősége:

http://mehecske.magano.hu/index.php/773531?lang=hu

 

Köszönettel:

Feketéné Ferenczi Aliz
PhD hallgató
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Prof. Dr. Szűcs István
egyetemi tanár
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Bauerné Dr. Gáthy Andrea
andjunktus
Debreceni Egyetem GTK, Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet

 

Tovább olvasom

Tudomány

Új rektor a Nyíregyházi Egyetem élén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Február 15-én Novák Katalin köztársasági elnök államtitkári és rektori kinevezéseket adott át a Sándor-palotában. Szabó György egyetemi docenst a Nyíregyházi Egyetem rektori feladatainak ellátásával bízta meg a köztársasági elnök.

Fotó: Sándor Palota

A Nyíregyházi Egyetem új rektora a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett, de azt is mondhatnánk, több évtized után hazatért, hiszen demecseri származású.

Főbb kutatási területei: térinformatikai rendszerek adatnyerési és adatfeltöltési módszerei, tervezése, továbbá a háromdimenziós városmodellek, az analitikus-digitális fotogrammetriai adatgyűjtési technológiák.

 

Forrás: SzabolcsiHír

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Véget vetnek a kakas csibék ipari mészárlásának

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Neokohn: Izraeli tudósok úgy programozzák a tyúkokat, hogy csak nőstény csibéket hordozó tojásokat tojjanak.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay 

Forrás: www.neokohn.hu

A génszerkesztési technológiát a Volcani Központ tudósai fejlesztették ki, akik szerint ez a technológia megállíthatja az évente világszerte 7 milliárd nem kívánt hím csibe „pusztító” elpusztítását.

A drámai áttörés megállíthatja az évente világszerte mintegy hétmilliárd nem kívánt hím csibe elpusztítását, miután izraeli tudósok olyan tyúkok garmadáját hozták létre, amelyeket mind Golda néven emlegetnek, és amelyek

a világon elsőként tojnak olyan tojásokat, amelyekből kizárólag nőstények születnek – közölték a fejlesztők kedden.

A technológiát hét éve fejlesztik, Dr. Yuval Cinnamon embriológiai szakértő vezette az Izraeli Mezőgazdasági Kutatási Szervezet – Volcani Központ csapatát, a Poultry by Huminnal együttműködve.

„A világ tojótojás-piacának mérete a becslések szerint mintegy 7 milliárd tojótyúk, és minden egyes tyúk mellett egy hím csibét selejteznek ki. A világ étkezési tojástermelését évente több mint kétbillió tojásra – több mint 80 millió tonnára – becsülik” – mondta Cinnamon a The Times of Israelnek.

„Nagyon örülünk, hogy életképes megoldást tudunk nyújtani… a világ állattenyésztési iparának legpusztítóbb állatjóléti problémájára, az állatok és az emberiség javára” – mondta.

A tojótyúkoktól született hím csibék gondozása többe kerül, mint amennyiért valaha is eladhatóak lennének húsként, mivel nem tudnak versenyezni a húscsirkékkel, vagy „brojlerekkel”, amelyek egy másik tyúktól születnek. A brojlerek jellemzően nagyobb, izmosabb fajták, amelyeket azért választanak, mert nagyon gyorsan és nagyra nőnek. Bár tojást is tojnak, a brojler tyúkok sokkal ritkábban tojnak, mint a tojótyúk fajták. A tojótyúkok („tojótyúkok”) soványabbak és kisebbek.

A tudósok fejlesztése potenciálisan majdnem a felére csökkentheti a keltetés költségeit, és megszüntetheti a jelenleg a hím csibék kiválogatásához és ártalmatlanításához szükséges beruházást, olyan visszataszító módszerekkel, amelyek a megfojtástól és az elgázosítástól kezdve az élve történő darálásig terjednek.

A technológiát tavaly jelentették be az első Golda csibék kikelésével. A fajta a Golda nevet a tyúkok színéről kapta, nem pedig Izrael néhai miniszterelnökéről, Golda Meirről, bár a szóvivő szerint ez szerencsés véletlen egybeesés.

Azóta a csibék felnőtt tyúkokká nőttek, és saját tojást tojtak, a technológia pedig bizonyítottan működik.

A kakasok a Z kromoszómát hordozzák, míg a tyúkok a hímeknél a Z, a nőstényeknél pedig a W kromoszómát. A két Z párosítása hím csibe születéséhez vezet. Ha az anya a W kromoszómát adja az apa Z kromoszómájához, akkor nőstény csibe születik. A kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet genetikailag szerkeszteni a tyúk Z kromoszómáját, hogy a hím embriót hordozó tojások fejlődése már korai stádiumban leálljon, és ne kikeljen ki.

Golda tojásai termékeny tojások, amelyekből csak nőstények kelnek ki, és ezek a nőstény csibék aztán felcseperedésük után étkezési tojásokat raknak.

Az így születő nőstény csibék genetikailag semmilyen módon nem módosítottak, mivel az anyától a nem módosított W kromoszómát, az apától pedig az érintetlen Z kromoszómát örökölték.

A Huminn cég közleménye szerint az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatója megvizsgálta a technológiát, és megerősítette, hogy mind a Golda vonalból származó tojótyúkok, mind az általuk tojó tojások mindenféle szabályozási változás nélkül értékesíthetők.

Cinnamon hozzátette, hogy az amerikai FDA is értékeli a kutatást, és reméli, hogy az, valamint az izraeli mezőgazdasági minisztérium is követni fogja a példáját.

A fejleményre azért került sor, mert a tojás iránti kereslet 2020 és 2035 között várhatóan 50%-kal nő világszerte. A Golda tyúkokat baromfitenyésztő központokban fogják tartani, míg utódaikat a gazdáknak adják el, hogy megtermékenyítetlen étkezési tojásokat termeljenek belőlük.

Yaarit Wainberg, a Poultry by Huminn vezérigazgatója hozzátette:

„Az elmúlt években világszerte szemtanúi lehettünk az állatjólétre vonatkozó tudatosság változásának, másrészt azonban nem találtak gyakorlati megoldásokat a hímivarú csibék leölésének szerencsétlen gyakorlatának a megszüntetésére. Büszkék és izgatottak vagyunk, hogy a világon elsőként kínálunk hatékony megoldást, amely jelentősen hozzájárul a teljes értéklánchoz – mindezt izraeli tudományra és innovációra alapozva.”

A Huminn és a Volcani Központ szóvivője kifejtette, hogy a laboratóriumban a teljes sterilitás fenntartásának szükségessége miatt nem készültek fényképek az ivarérett Golda tyúkokról. Amint a fajta kereskedelmi forgalomba kerül, úgy fognak élni, mint bármely más tojótyúk.

Forrás: Neokohn

Tovább olvasom