Keressen minket

Vadászat

Interaktív természetrajzi tárlat

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Nagy kudu, gepárd, fehérfarkú gnú, kafferbivaly, jávorantilop, dámszarvas és medve is látható a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a Vadvilág című időszakos természetrajzi kiállításon.

A keddi megnyitón számos érdeklődő tekintette meg a hazai és afrikai fajokat ismertető természetrajzi tárlatot, amely a Nagy-Küküllő Vadász- és Horgászegyesület, valamint a Szalon és Gordon Vadásztársulat tagjainak segítéségével valósult meg.

A tárlat ötletgazdája azonban nem egy vadász, hanem Miklós Zoltán múzeumigazgató kislánya volt, aki „dinós” kiállítást javasolt. Azonban az udvarhelyszéki vadászok nem „dinókra” vadásznak, ezért mégis a vadvilág lett a tárlat témája – árulta el a megnyitón az intézmény vezetője.

Bár a tárlat nem feltétlenül egy múzeumi kiállítás, mégis hiánypótló, ugyanis megszólítja a fiatalabb generációt, ugyanakkor egy olyan szakcsoport igényeit is figyelembe veszi, amelyekre az elmúlt időszakban nem volt lehetőség összpontosítani. A kiállítás anyaga nemcsak trófeákból, hanem interaktív, múzeumpedagógiai elemekből is áll. A gyerekek nemcsak megtekinthetik az állatokat, hanem rövid szöveges leírásokból tanulhatnak a kiállított példányokról, emellett játékos találóskérdések és egy 3D-s kukucskáló is izgalmasabbá teszi számukra a látogatást.

A kiállítást Pálfalvi Pál nyugalmazott pedagógus, természetkutató méltatta, aki felhívta a figyelmet a természetjárás, a múzeumlátogatás és a könyvek fontosságára. A tárlat kurátora Szappanyos Tünde. Szaktanácsadók: Onucsán Miklós vadőr, Szép András vadász, Gothárd Ferenc halász.

A tárlaton megtekinthető trófeákat és preparált állatokat László János, Fancsali István, Balázs Sándor, Zsombori László és fia, Csongor, Bak Sándor, Gothárd Ferenc, Bodor Béla, Jakab Attila, Kovács-Bencze János, Péter András, Kiss Antal, Gál Albert, Pál Ágoston és Mátyás István kölcsönözte.

A kiállítás április 13-áig tekinthető meg. A múzeumigazgató felhívta a figyelmet, hogy március 15-étől a nyári nyitvatartás lesz érvényes az intézményben: keddtől péntekig délelőtt kilenc és délután hat óra között, hétvégén pedig délelőtt tíz és délután hat óra között látogatható a múzeum.

kronika.ro

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.