Keressen minket

Vadászat

Vadász–Rendőr együttműködés

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Együttműködünk. Nemcsak papíron, nemcsak hangzatos frázisok betűi szerint, nemcsak a megállapodás aláírásának ünnepi pillanataiban, nemcsak az ilyenkor elhangzó lélekemelő beszédek gondolataiban és nemcsak a feldíszített asztaloknál, ünneplő ruhában és ragyogó arcok tömegében…

borsodi_vadasz_honlap

Hanem a hétköznapokban, a felkelő nap fényében, a tűző napon, az éjszaka sötétjében, a ködben és párában, szárazságban és esőben, sárban és sűrűben, fagyban és hóban. A mindennapokban. Amikor tényleg szükségünk van a másikra, amikor éjszaka érkezik a segítséget kérő telefonhívás, amikor családi vagy baráti eseményről hívnak el bennünket. Ilyenkor felállunk és indulunk.

– Majd jövök! – hallják szeretteink és ők is tudják, hogy mennünk kell. Mert valahol várnak ránk, valakinek segítenünk kell. Orvvadászt fogni. Közlekedési baleset helyszínét felkutatni. Erdőben eltűnt személyt keresni. Ha kell a saját gépjárműveinkkel, terepjáróinkkal, technikai eszközeinkkel segítünk, de mindig jövünk, ha kellünk…

Hát ez az EGYÜTTMŰKÖDÉS. Amikor a papírra fektetett vállalásaink, ígéreteink valóra válnak. Hiszen akkor, több éve ezt vállaltuk. Ezt ígértük.

A szürke hétköznapok közös munkája érleli megállapodásunk gyümölcsét, melyet több éve, ősszel szoktunk szüretelni, ez a Vadász-rendőr találkozó, a VaReTal. Mindenki vehet belőle, hisz mindenkit szívesen várunk, immáron hatodik éve, hagyományosan, szarvasnász derekán.

Ilyenkor rendőrök és vadászok találkoznak, családtagokkal és barátokkal kiegészülve, hogy két napon keresztül csak rólunk, rendőrökről és vadászokról szóljon minden.

Az első napon előadásokra megyünk. Meghallgatjuk egymást a kékek a zöldeket és fordítva. Beszélnek neves előadók, szakmájuk minden csínját-binját ismerő, elhivatott szakemberek, akik adni szeretnének a többieknek, elhivatottan és önzetlenül. Adni. Élményt és információt, érdekességeket és különlegességet. Viszonzatlanul, csak a jó szóért, a csillogó tekintetekért és örülve, az előadásokat követő tapsnak.

Az idei konferencia nyitó előadását dr. Németh Zsolt r. ezredes, kriminológus, „A rendőrség és a bűnözés” címmel tartotta meg, az Ózdi Rendőrkapitányság nagy tanácstermében, szavaival rendőröket és vadászokat is a hallgatóság soraiba vonzva.

Bartha Csaba, természetvédelmi őr, a Bükki Nemzeti Park színeiben a „Nagyragadozók előfordulása az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén” című előadásában a farkas, a hiúz és a barnamedve, környékünkön történt előfordulásairól rendelkezésére álló tapasztalatait ismertette, fotódokumentációkkal és egy jogszerűtlenül elejtett, kitömött farkas bemutatásával alátámasztva.

Harmadik előadóként dr. Elek Balázs, a Debreceni Ítélőtábla tanácselnök bírája, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, számos vadászati és jogi szakkönyv szerzője avatta be a hallgatókat az orvvadászat bírói gyakorlatába, az új Büntető Törvénykönyv alapján, több, már elbírált jogeset történeti tényállását és a bírói ítélkezési gyakorlatot is ismertetve, ezzel rávilágítva az „ingoványos talaj” veszélyeire. Előadását követően a VI. VARETAL előtt nem sokkal megjelent legújabb könyvét dedikálta. (A rendezvényen az összes könyv elfogyott.)

A záró előadást az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője, Rózsa Sándor tartotta, bemutatva a természetvédelmi őrszolgálat működését, a tőle már megszokott, sziporkázó stílusban.

A konferencia előtt, annak szüneteiben és végén a majd’ százfős közönség Blaumann Ödön természetfotós- és videós által a VI. VARETAL számára felajánlott vadászvideóit láthatta, egy kis erdei hangulatot hozva az ÓMI, Olvasójának (Pappné Szalka Magdolna intézményvezető által biztosított és Hornyák Attila által vezérelt eszközökkel felszerelt) patinás tánctermébe.

Így érkezett el a rendezvény második napja, az ózdi strandfürdő területére (Kálmán Imre és Kálmán Balázs által biztosított, immár hagyományosnak mondható helyszínünkre), melyen az ünnepélyes megnyitót megelőzően a Szent Hubertus tiszteletére, Baranyák Béla címzetes esperes által bemutatott szentmise fenyőgallyal díszített oltárán mondhattunk köszönetet az elmúlt évért, egyben fohászkodhattunk jövőnkért is.

Dr. Varga László r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg a VI. VARETAL második napját, ezzel utat engedve a szórakozásnak, a mindenkire igencsak ráférő kikapcsolódásnak.

Kriston Nándor, a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte a vadászok nevében a rendezvény vendégeit, megnyitójában hangsúlyozva az együttműködés, a közös gondolkodás fontosságát.

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom