Keressen minket

Vadászat

Medve végzett egy kocogó férfival az egyik népszerű romániai üdülőhely közelében

Print Friendly, PDF & Email

Egyre nagyobb kockázatot jelent a hegyvidéki túrázás, sportolás vagy akár csak az egyszerű munkavégzés a medvék miatt: most egy kocogni induló férfi testedzése végződött tragédiával.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Egyre nagyobb kockázatot jelent a hegyvidéki túrázás, sportolás vagy akár csak az egyszerű munkavégzés a medvék miatt: most egy kocogni induló férfi testedzése végződött tragédiával.

Szép dolog a futás de nem ott, ahol medvék is élnek. Brassótól délre a prahovai megyei üdülőhely közelében embert ölt egy medve (Kép: Főtér.hu)

Az eset a népszerű Prahova megyei üdülőhely, Azuga mellett történt. Az azugai illetőségű, 39 éves férfi még vasárnap indult el kocogni az erdőbe. Aztán nem tért haza.

A családja hétfőig várt, aztán az édesapja hétfőn reggel értesítette a rendőrséget, hogy eltűnt a fia. A hatóságok nagy erőkkel, több tucatnyi emberrel és keresőkutyákkal eredtek a nyomába, de egész nap hiába keresték. Végül aztán hétfőn este rábukkantak a holttestére.

A férfi keresésében résztvevő hegyimentők és a Prahova megyei rendőrség egybehangzó közlése szerint a test állapotából arra lehet következtetni, hogy egy nagyvad – minden bizonnyal medve – támadta meg, és végzett vele. A holttestet a megyei igazságügyi orvostani intézetbe szállították, hogy a boncolás is megerősítse a feltételezést.

A beszámolók szerint a megyében idén ez már a negyedik medvetámadás. Az utóbbi időben egyre több beszámoló érkezik arról, hogy a medvék emberekre támadnak.  Máramaros megyében is súlyosan megsebesített egy férfit a nagyvad, és Hargita megyében is történt hasonló incidens a közelmúltban.

Az egyik legismertebb eset a predeáli sípályán történt, ahol egy medve egy síelő nyomába eredt. Aki nem esett pánikba, ehelyett higgadtan végigfilmezte az üldözést.

Forrás: Főtér

Vadászat

Vadász, outdoor és horgász ruházat az EWIDENT-től – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az EWIDENT ruházati márkát 1989-ben alapították Szlovákiában. Mára egy tradicionális családi, termelő és kereskedelmi céggé fejlődött, amelynek alapjait egy házaspár tette le: Kuzma István és felesége Kuzma Mária. A kis garázsboltból mára egy 200 üzletet ellátó vállalat épült fel. A ruházati termékeket gyártó cég portfóliójában feltűntek a vadász, az outdoor és a horgászok számára készített ruhák is, de a lovaglás szerelmeseinek gyártanak speciális igényű termékeket. Kuzma Norbert és Kuzma Szabolcs cégvezetőkkel beszélgettünk, akik szüleik nyomdokaiba lépve vezetik az EWIDENT ruházati céget.

A Kuzma házaspár, akik 1989-ben megalapítottákaz EWIDENT márkát Szlovákiában. Mára 200 üzletet látnak el ruházattal.

Pár szóban mesélnél arról, hogyan kezdődött, hogyan tették le a szüleitek az első alapkövet?

Édesapám 1989-ben választás elé került, hogy folytatja a Rimaszombaton, Szlovákiában, itt a Felvidéken azt a munkát, amit addig végzett, tehát a helyi takarékszövetkezet elnök-helyetteseként a mezőgazdaságban marad, vagy vált. A szövetkezetnél úgy érezték, meg tudják oldani a rendszerváltoztatás körüli megannyi kérdést és apám nem ellenkezett, úgy döntött elindulnak édesanyámmal egy új út felé. Addigi munkáját felhagyva soha nem felejtem el, hogy 12 évesen magával vitt és mentünk Bécsbe, hogy elhozzuk a cég első TOYOTA márkájú kézi kötőgépét. Az autóval kiállt az utcára és a garázsban elkezdődött a munka. Magától különösen, de mással szemben is magas követelményeket várt el. Ez alól sem a bátyám, sem én nem voltunk kivétel. Ilyen volt a habitusa és édesanyámmal össze tudtak fogni. Hezitáltak az elején, hogy pékséget nyitnak vagy kötödét, de szerencsére, ezt választották és megalapították az Ewidentet. Így kezdődött el egy hosszú út, amelybe mára a bátyámmal, Szabolccsal mi is csatlakoztunk.

Édesapájukkal, balról Kuzma Szabolcs, míg jobbról Kuzma Norbert. Mindent ekkkor indult el.

Emlékszel az első időkre?

Persze, már az általános iskola vége felé jártam mentem középiskolába, a testvérem négy évvel idősebb volt és édesapám mindig törte a fejét, merre menjenek tovább és kereste, hogy melyik fonal lehet a jobb? Milyen márkák jönnek és azokat, hol, merre lehet beszerezni? Ugyanis mi szövetet is készítünk és úgy folytatódik a munka tovább a szabászattal, majd jött a varrás. Ez a koncepció ma is érvényes. Édesapám által lefektetett alapok miatt tudunk olyan egyedi és speciális anyagokat, szöveteket készíteni itt Rimaszombaton, amelyek képesek kiszolgálni például a vadászok, vagy a horgászok igényeit. Az első gép után jött a második, a harmadik és tovább és tovább, mert az első eladások után többet és többet akartak a kereskedők, mi pedig követtük a piac igényeit. A ruhapiac, a divatipar mindig újabb és újabb kérésekkel érkezik, amelyeket nekünk teljesíteni kell.

Mit jelentett ez a mindennapokban?

Elmentek és árultak. Rengeteget utaztak és a minőséget, már akkor is szerették a vevők. Francia, német és mindenféle minőségi fonalat összevásárolt apám. A garázsból először az autó szorult ki, majd a kötöde és lassan felépült a varroda is. A bátyám négy évvel idősebb volt, mint én, előbb ő, majd én is követtem az egyetemen. Mind a ketten ugyanazt tanultuk. Közgazdaságot, majd ő is és én is mezőgazdaságot Nyitrán, az egyetemen. A mezőgazdaság azért megmaradt a családnak, apánk után mi is értünk hozzá, de úgy alakult és persze úgy alakította, hogy a koránál fogva a testvérem, majd őt követve, én is megérkeztem a céghez. Mondanom sem kell, hogy nem kellett bemutatni a céget, a munkavállalókat, hiszen az első TOYOTA géptől ismertük a történetünket.

Vadászok számára készített ruházat Szlovákiából. Kiemelt figyelmet szentelnek a minőségre! A webáruházat a képre kattintva lehet elérni!

Hogy éltétek meg?

Mindent tudtunk a cégről. Tudtuk, milyen nehéz volt a kezdés, de láttuk azt is, hogy a kétezres évek elején tényleg nem volt egyszerű talpon maradni. Sokszor úgy éreztük, nemhogy könnyebb lenne, hanem azt, hogy egyre nehezebb és nehezebb idők jönnek. Ott voltunk Csehországban, itt voltunk Magyarországon és természetesen Szlovákiában, de az eladóink, a boltok sorra dőltek be. A trend Szlovákiát is elérte, de nem engedtük és kitartottuk. Határozott elképzelése volt a családnak, hogy a belefektetett másfél évtizedet nem engedjük el és a visszalépés helyett nyitni kezdtünk, fejlesztettünk.

Mit jelentett ez?

Az internet egyre jobban terjedt. Akkor még nem volt mindenki ebben egyértelmű, de úgy éreztük, hogy az értékesítési csatornákat ki kell szélesíteni és az internet nyújtotta ezt az új irányt. Jártuk a nagyvilágot, hogy milyen új és újabb fonalak, igények, termékek jelentek meg, mi érdekli a vevőket. Elindultunk keletebbre és kiderült, hogy Romániában, Szucsáva és térségében még mindig vannak olyan nagy cégek, akik nálunk, vagy Magyarországon már régen bezártak. Minőségi fonalakat készítenek és nyugodtan mondhatom, hogy ma már, ahol jó fonalat készítenek, árulnak, mi tudunk róla. Állandóan figyeljük, hogy milyenek az új trendek és mi érdekli a vásárlókat.

És mi érdekli?

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az ár és a minőség. Ha jó az ár, akkor mindent el lehet adni, ha jó a minőség, akkor pedig a vevők vissza is jönnek. A zoknikon kívül mindent mi gyártunk, minden anyagot mi kötünk és minden terméket a mi varrodáink állítanak össze. Ezt a vevőink mind Szlovákiában, mind Csehországban és a visszatérő vásárlóink is tudják. Az, hogy az alapanyagtól a végtermékig, a varrást is, itt a rimaszombati emberek végzik, tette a vállalkozásunkat stabillá.

Az EWIDENT központja Rimaszombaton.

Mikor léptek be a vadászruhák a portfólióba?

Specializálódtunk és 2010-ig tartottunk a vonalat, hogy kötöttáru vadászpulóvereket, vadász mellényeket viszonteladóinkon keresztül juttattuk el a vevőkhöz egyenesen a varrodából. 2015-ben indult el a jelenleg is ismert E-shop, (Az EWIDENT E-shopját itt is elérheti!) ahol az addig csak a viszonteladóknak leszállított pulóverek, kardigánok elérhetővé váltak, közvetlenül is! Számokban, a megrendelésekből látszódott, hogy érdekli az embereket, érdekli a vadászokat. Az elején nem is gyártottunk sokat, csak éppen-éppen mutatóban volt a raktárban ilyen termék. Azonban nem tudtuk kielégíteni a megrendelőket és a végén a gyártósort át kellett állítani, hogy legyenek ilyen ruháink is készleten. Emellé pedig szélesebb kollekcióval kedveskedtünk a nálunk vásárlóknak.

Kövesd az EWIDENT-et a Facebookon. Kattints a képre!

Mit gyártotok most?

Pulóverek, galléros, kereknyakú, „V” nyakú pólók, azután nadrágok, ingek. Külön kedveskedve az erdészvevőinknek egészen speciális igényeket is teljesítünk. Vannak kötött mellények és mondanom sem kell, hogy nagyon mennek a vadászpulóverek, amelyek olyan széles választékban sorakoznak nálunk, hogy felsorolni is nehéz. Azután jöttek az outdoor termékek, a horgászok számára összeállított ruhák és a lovaglás szerelmeseinek is kedveskedünk.

Egy kötőgép, amellyel Rimaszombaton gyártják a termékeket.

A vadászok sokat vannak kint s mondhatom, hogy nem könnyű rétegesen és évszaknak, időjárásnak megfelelően öltözni. Miben vagytok mások?

Az anyagot mi kötjük és mi varrjuk össze a ruhákat. A saját márkás termék a kötéstől a szabásig nálunk különösen fontos szempont és egy fajta mértékkő. Ahogy édesapánk megkövetelte: a minőségből nem engedünk. Nem kívánunk nagy multikkal versenyezni, nem is lehet cél, mert mi minőségi árut készítünk, egyedi, kézimunkaerővel előállított termékeink vannak. Távol-Keletről nem vásárolunk semmit. A színvilággal a vadászok, az erdészek és persze a horgászok elégedettek. Most a férfi vadászruházat mellett hamarosan érkeznek a hölgyek számára készített ruhák is, mert ahogy említettem a piac és a divat, a trendek folyamatosan változnak.

Ha vadászruházat, akkor EWIDENT.

Ez újdonság, mennyire számoltok a hölgyekkel?

A hölgyekkel mindig számolunk, hiszen ők azok, akik nap, nap után kimossák, kivasalják a ruháinkat. Látják mennyire bírják a vadászatokat, a mosást. Megtapasztalják, hogy mennyire lehet kezelni ezeket az anyagokat. Számunkra nagyon fontosak és fontos a véleményük, hiszen a családok azért meg szokták beszélni, ki mire költ. A hölgyek részére most egy teljesen új kollekcióval készülünk. A vadászruházatban alapszínekkel: keki, zöld, barna színvilággal, de kézműves termékeink sorában ott lesznek az elegánsabb fazonok a vadászvonalon is, ahogy női ruházat egyébként most is szerepel a portfóliónkban. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy férfi vásárlóink számára is kedveskedjünk, hogy párjuknak, gyermekeinknek is tudjanak vásárolni.

Újdonság az EWIDENT portfóliójban. Kattints a fotóra!

Szlovákiában és mondhatom, hogy a vadászok között is a norvég mintás termékek, azért mindig is egy fajta minőséget jelentettek. Mit jelent ez az Ewident életében?

Ezek a termékek nem egy-egy szezonra készülnek. Az anyagokat sokszor 15-20 orsóból szőjük, de a vékonyabbaknak elegendő négy orsó is – például egy elegáns pulóver. Miután elkészültek a 80X200 centiméteres anyagok, azután szabjuk ki a pulóvereket. A standard méreteken túl egészen 6XL-ig! Azt hiszem ezzel nem igen tud versenyezni senki. Tudunk 100%-os gyapjú termékeket is készíteni, de a visszajelzések azt mutatják, hogy a kevert szálú ruháink a legkelendőbbek. A minőség azonban nagyon drága, de tudjuk és a vásárlóink elmondják, hogy azokra a pulóverekre, amelyekre vigyáznak, akár 10 vadászidényt is eltöltenek. Persze ezek olyan minőségben készülnek, hogy viszik a síelők is és sokan a mindennapokban is viselik. Kifejezetten jó minőségű fonalakból szőjük, majd nagy gondossággal szabjuk, varrjuk a pulóvereket.

Pólók széles választékban az EWIDENT webshopjából!

Mi a közeli és távoli jövő? Merre megy az Ewident?

A vadászati és horgászati vonal erősödik s mi kilépünk a balti államok felé, miközben Romániában, illetőleg Szlovéniában, Horvátországban most indulunk. A nyugat-balkáni terjeszkedést, a piac növekedését az Európai Unió határai jelentik, így sajnos, legnagyobb szomorúságunkra, Szerbiába egyelőre nem tudunk belépni. Az építkezés időszaka ez, sok kihívás előtt állunk, de a vadászat igényei mindenütt szinte ugyanazok. Extrém időjárási körülmények között szeretnének a szabadban lenni. Ezt várják el a horgász vásárlóink, a természetjárók és mindenki, aki szabad idejét vagy éppen a munkaidejét a természetben tölti. Mi ez Ewidentnél ezekhez a tevékenységhez nyújtunk és kínálunk olyan ruházatot, amiben nem csak megjelenésben, hanem további igényeinknek is megfelelően tölthetjük ünnep- vagy mindennapjainkat.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: A Kuzma család és az EWIDENT gyűjteménye

Tovább olvasom

Vadászat

A siroki gímbika

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hevesben, Sirok határában, Pécsi Tamás meghívásának eleget téve Dr. Fekésházy Szabolcs gímszarvasra vadászott 2023. szeptember 27-28-án. 

Az élményeiről az elejtő számolt be lapunknak:

Régi osztálytársam, Pécsi Tamás meghívására érkeztem Sirokra, aki „nagyon magas színvonalon” űzi a vadászatot, és még mindig aktív ebben a hobbijában.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az első estét Tamás vendégeként egyedül egy lucernás mellett töltöttem, mivel ő egy másik vendéget kísért, akit kötelessége volt ellátni. Innen az erdők királyának hangját csodáltam, miközben a körülöttem lévő tájat gyönyörködve figyeltem. Bár hallottam a gímbikák bőgését, sajnos egyet sem láttam. Mindenesetre ez a természetben eltöltött idő csodálatos élmény volt.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Másnap reggel Tamás jött értem, és tervei szerint a „sakáltanyára” mentünk. Addigra már feledhettem, hogy bár hallottam és láttam gímbőgést, mert most egy sokkal izgalmasabb élmény várt rám. A kocsihoz még sötétben érkeztünk, és amikor kiszálltunk, mindenfelől bőgés hallatszott. Kivártuk a hajnali világosságot, miközben izgatottan várakoztunk. A terület jól járható volt, dombok és erdők váltották egymást. Amikor Tamás meghallotta a nekem kiszemelt bikát, óvatosan elkezdtünk közelebb cserkelni hozzá. Mindig a bőgés irányába haladtunk, hogy közelebb kerüljünk. Bár a terep egyre nehezebbé vált, mivel hegynek felfelé haladtunk, Tamás többször is látta a bikát. Én azonban nem.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Végül Tamás megállt és jelezte, hogy bújjak el egy fa mögé. Természetesen azonnal így tettem, majd kézjelekkel mutatta, hogy a bika a gerinc alatt áll. Nézzem meg, és ha megfelelőnek találom, lőhetek. Felvettem a fegyvert, és izgalmamban alig találtam meg a távcsőn keresztül. Amikor végre megtaláltam és láttam az imponáló bikát, ahogyan bőg, magasba emeli fejdíszét, és nászindulóját fújja, elengedtem a Lapua Megát. A lövés jó becsapódási hangot adott, és a bika kb. 50 méter után hatalmas reccsenéssel zuhant az erdőbe, majd csend lett. Rövid ideig vártunk, majd a zaj irányába indultunk, és birtokba vettük a vadat. Tisztelettel adóztunk, fényképeztünk, majd a vad mellett leültünk és halkan beszélgettünk. Közben a többi gímbika ismételten elkezdte fújni az indulóját. Ez valóban csodálatos élmény volt. Visszafelé a kocsihoz még láttunk és cserkéltünk be más bikákat is, bár egy vadászaton csak egy királyt lehet elejteni. Mégis jó volt látni ezeket a szép állatokat a távcsőben, és eljátszani az elejtésük gondolatával. Régóta vadászok, de ilyen vadászati élményben még sosem volt részünk. KÖSZÖNÖM, Tomi! Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az esti kimenetelnél Tomi azt mondta, hogy talált egy ideális bikát számomra, és egy másik lucernás mellé fogunk kiülni. Miután felültünk és elhelyezkedtünk, elmondta, hogy a bika jobbról az erdőből szokott kilépni, több tarvaddal kísérve. A lesről jól beláthattunk a dombos, erdős, rekettyés oldalra, valamint a lucernásra. Az első bikát a domboldalon láttuk meg, egy kereső bika volt. Lőhetőnek tűnt, de sajnos nem jött elég közel a lőtávhoz, és bőgve visszament az erdőbe. Azonban nem sokkal később a többi szarvas is megkezdte a mozgását, és egymás után négy fiatal bika érkezett ki az erdőből a lucernásra, ritkán bőgve. Tamás egyszer csak megszólalt, és elmondta, hogy megjött a keresett bika a tarvadakkal együtt. Azonban messze volt tőlünk, a felső legelőn, ezért vártunk, hátha lejönnek hozzánk. Két kisebb bika lejött, de a várt bika sajnos nem. Türelmesen vártunk, de sajnos nem jött le. Azonban alig telt el öt perc, amikor balról hirtelen egy bőgést hallottunk, ami nem várt irányból érkezett. Tizenkét tarvad és egy bika sorakozott fel az erdőből, és lefelé indultak a dombon. Tamás és én is megnéztük a távcsőben a bikát, egy örökös nyolcasnak tűnt, jégághiányos felül tűzött középággal.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Tomi mondta, hogy ha tetszik, lőhetek. Gyorsan helyet cseréltünk, és a bika közben bőgött, miközben terelgette a tarvadakat. A céltávcsőn keresztül figyeltem, amint a bika kb. 130 méterre megállt, kihúzta magát, és ismét bőgni kezdett. Ekkor elengedtem a lövést. A bika jól jelzett, és a lövés jól hallatszott. Futni kezdett, de a jobb első lábát nem használta, majd kb. 70 méter után egy kicsit megreccsent, majd mozdulatlanná vált. Tomi azt mondta, hogy jó helyen találtam el, valószínűleg szívlövést adtam le (a zsigerléskor is ezt láthattuk), de nem értette, miért áll még mindig. Én azt mondtam, hogy azért ismét lőttem, és még egy lövést adtam le, amelynek szintén jó becsapódási hangja volt, és a bika ismét jól jelezte a találatot. A bika ismét elindult, de kb. 50 méter után felbukott, majd mozdulatlanná vált. Egy cigarettaszünet után elindultunk, hogy birtokba vegyük, majd következett a tiszteletadás, fényképezés és zsigerelés, végül pedig a vadászati élmény megbeszélése. Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Sajnálom, hogy reggel nem készíthettünk terítéket, mert egy barátom telefonált, és sürgette, hogy siessek haza, mert egy nagy bikát sebzett, és szüksége volt a segítségemre. Ennek köszönhetően nem készült terítékfotó, de legalább az elejtés helyszínén készült néhány fénykép, ahol a vadat felállítottuk.

Írta és fényképezte: Dr. Fekésházy Szabolcs

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot tartottak Békés vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békésszentandráson

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szeptember 16-án, szombaton, Békésszentandráson. A szervezők többféle programmal, illetve főzőversennyel is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Fotó: OMVK

Az ünnepélyes megnyitón Sinka Imre polgármester a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Békésszentandrás adhat otthont az idei eseménynek. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, a vadászat egy olyan értékteremtő gazdálkodás, amelyre jellemző Békés vármegye hagyomány, érték, közösség mottója.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Dankó Béla országgyűlési képviselő a vadászathoz kötődő személyes élményeit osztotta meg, és a települést érintő fejlesztésekről beszélt, köztük megemlítve a rendezvénynek helyet adó közösségi tér megújítását.Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány szavai szerint a Békés vármegyei vadászközösség jogszerűen teszi a dolgát, és mint kifejtette azon vannak, hogy ez így is maradjon.

Ehhez pedig minden segítséget megadnak.Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke szerint a horgászok és a vadászok összetartó közösséget alkotnak, és mint elárulta a vármegyében összesen 33 ezren hódolnak e két tevékenységnek.

A megnyitóbeszédeket zárva Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, idén negyedik alkalommal rendeztek vadász- és horgásznapot, ahová ünnepelni jöttek, egyben felhívta a figyelmet néhány változásra a vadászatok kapcsán.

Fotó: OMVK

Hrabovszki János kifejtette: november 1-től a hangtompító engedélyezett vadászati eszköz lesz, amennyiben megfelel a követelményeknek. Nem tiltják az éjszakai célzóeszközöket, de csak a naplemente után, sötétben is vadászható fajok esetében. Ezen célszóeszközök használatához azonban külön kérelem és hatósági engedély szükséges. Szintén november 1-től az eddigi 18 éves kor helyett 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni, illetve a hivatásos vadászok 4000 hektárnál nagyobb területen is elláthatnak szolgálatot.

Elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási szakembereknek.

Fotó: OMVK

A köszöntőbeszédek után, többféle rangos vadászati kitüntetést és elismerést adtak át az arra érdemeseknek. Nimród Érdeméremben részesült Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, valamint Köböl András, a Nagykamarási Vadásztársaság tagja, és Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja. Ugyanezen elismerést vehette át Dankó Béla a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Fotó: OMVK

Ezután a Vadászkamarai Érdemérem átadása következett, melyet Bottáné Tisza Zsuzsanna Anikó a vármegyei vadászkamara Dianák Szakosztály bizottsági tagja, dr. Muntyán János a Kaszaperi-Végegyházi Földtulajdonosok Vadásztársaság tagja, illetve Durkó János a Gyula Bérkilövő Vadásztársaság tagja vehetett át.

A Békés vármegye Vadgazdálkodásért Érdemérmet a Wenckheim család kapta, melyet Wenckheim László vett át. Ugyanezen kitüntetést érdemelte ki Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Fotó: OMVK

Dr. Takács Árpád főispán kitüntetését Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József János, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke érdemelte ki.

Ezt követte a rendőrségi állomány elismerése. Az eseményen Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy számára adtak át dicséretet és jutalmat.

A kitüntetések átadását követően az új vadászok avatásával folytatódott az esemény.

A nap további részében pedig zenés, szórakoztató programok, és szakmai bemutatók váltották egymást. Többek között solymász-, íjász- és kutyabemutató is volt, valamint Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is látogathatták az érdeklődők. Trófeákból és preparátumokból összeállított kiállítás is nyílt, a Kynológiai szakbizottság bemutatóját pedig szintén megtekinthették a látogatók.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.