Keressen minket

Vadászat

Új székházat adott át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara Nyíregyházán

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete június 5-én, Nyíregyházán tartotta új székházának őzbak trófeamustrával egybekötött megnyitóját – közölte a Nimród Vadászújság.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete június 5-én, Nyíregyházán tartotta új székházának őzbak trófeamustrával egybekötött megnyitóját – közölte a Nimród Vadászújság.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei rendezvényen közel 500 trófeát mutattak be a helyi vadásztársaságok (Kép: Nimród Vadászújság – Méhes Dóra)

Az új központ maximálisan eleget tesz a 21. század elvárásainak. A megyeszékhelyen az oktatási feltételek megteremtése mellett vadászkönyvtárat, lézeres- és légpuskalőteret is kialakítottak. A rendezvényen megközelítőleg 500 őzbakagancsot is megmutattak, amelyet 40 vadásztársaság biztosított.

Az új intézményben oktatási feltételek megteremtése mellett vadászkönyvtárat is létesítettek (Kép: Nimród Vadászújság – Méhes Dóra)

A megnyitó alkalmával a – megyei vadászkamara, a kormányhivatal és a megyei rendőr főkapitányság által 2019-ben beindított – Vadgeo interaktív alkalmazáshoz csatlakozott a Magyar Közút Zrt., valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága. Az együttműködési megállapodás aláírásának köszönhetően, a vadbaleseteket interaktív térképen tüntetik fel, melyet minden érintett fél lát, így rugalmasabb és gyorsabb a szükséges eljárás lebonyolítása.

A 21. század elvárásainak maximálisan megfelel az új intézmény (Kép: Nimród Vadászújság – Méhes Dóra)

Dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója a rendezvényen bejelentette, hogy egymás kölcsönös segítése, valamint a vadász, és az erdész szakma egységes fellépése érdekében, együttműködést fognak aláírni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászkamarával – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Plavecz János megyei kamarai elnök.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala– Dr. Szilágyi Gergely

Vadászat

KITEKINTŐ: Szerbia – Fenyvesi István Belgrádban tartott előadást

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Vadásztársaságok és a szakigazgatás számára fejlesztett vadgazdálkodási statisztikai programjával mutatkozott be Belgrádban, a Szerbiában élő Fenyvesi István. Az alapvégzettségét tekintve a programozó informatikus, de szabadidejében vadászó szakember az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy a fővárosban, Szerbia legnagyobb vadászati, horgászati és hajózási kiállításán számolhatott be a fejlesztésekről.

Fenyvesi Istvánnal a nagyközönség két éve, az újvidéki könyvvásáron találkozhatott először, ahol Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője egy standon gyűjtötte össze a tudományos szakembereket. Fenyvesi István elmondta, hogy az adatok feldolgozásának szükségességére és az eredmények statisztikai feldolgozására először a Szenttamási Vadásztársaság elnökeként figyelt fel.

Fenyvesi István Belgrádban. Fotó: Agro Jager News

1981-től informatikai mérnök és szenvedélyes vadász. A legnagyobb problémát abban látja, hogy nincs adatszinten rögzítve, egy-egy vadászterületen belül, az elejtett vad mennyisége és annak minősége. Ez egy-egy év vonatkozásában, s egy-egy terület életében nem is jelentős, de évtizedes léptékben, úgy, hogy a társaságok vezetősége, munkásai, beosztottai cserélődnek és az információ elveszik, már jelentős veszteség.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A cél tehát az, hogy modernizáljuk a napi munkát és ne csak társasági, hanem régiós, és országos viszonylatban is átlátható adatsorokat kapjunk. Ebbe a munkába csatlakozott be Ristic professzor, aki az Újvidéki Egyetem vadászati professzoraként a trófeaelbírálásról adott ki szakkönyvet Szerbiában. Fenyvesi István ehhez csatlakozva adatbázist épített és mai nyelvezettel élve, megvalósították az interdiszciplináris kutatásokat.

Konkrétan egy trófea elbírálási alapot alkottak. Az adatokat összegyűjtve, a vad elejtésének helyétől kezdve egységesen kezelik. Ezeket az adatokat a szerbiai hiteles törvényes szabályzattal összehangban kitöltik.

Belgrád: Balról Fenyvesi István barátai társaságában. Fotó: Agro Jager News

Ezek után az adatbázisba beviszik a további mérési adatokat, amely automatikusan kitölti és kiszámolja a trófeák pontjait.

Ezzel a programmal nem kell számolni. Amikor tervezik az évi vagy a tízéves stratégia tervet, a vadászatra jogosultak, akkor ebben a táblázatban azonnal látható, hogy melyik határrészekben, milyen eredményeket értek el.

Az egységesítés miatt körzetek szerint is látni lehet, hogy miként alakul az őz állománya és terítékadatai.

Ez a tervezésre kifejezetten jó hatással bír és valós adatokkal dolgoznak. Jó lehetősége a programnak, hogy fényképeket is lehet csatolni. Ma muflonra, szarvasra, vaddisznóra és őzre készítették el a programokat.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Könnyű használni, az adatok átláthatóak.

Fenyvesi István kiemelte, hogy Belgrádban különleges élménynek számított előadást tartani. Nagy megtiszteltetés, abból az aspektusból pedig különösen, hogy olyan, a vadgazdálkodásban – Szerbia szerte – elismert szakember támogatta és használja kutatásaiban a programot, mint Prof. Dr. Zoran Ristic.

Fenyvesi István előadása közben. Fotó: Agro Jager News

Szerbiában a vadászok és a lakosság is rajong a vadászatért. Sokat tesz érte a kormány, összefognak a vadászok, Vajdaságtól egészen Szerbia magashegyi vadászterületéig. A vadászok Szerbiában összetartanak és nagyon sokan ismerik egymást. Gyorsan tájékozódnak és gyorsan terjednek a hírek. Összetartó közösség, akik nemcsak vadászni szeretnek, hanem tesznek is a vadért. Ehhez a munkához lehet segítség ez a program, hogy régiós, avagy ágazati szinten is átlátható lehessen a gyakorlati munka, a gyakorlati eredmény, hiszen a hivatásos vadászok munkáit, eredményeit pontosan ellenőrizni és felügyelni kell. A gyakorlati munka irányítását a mérnökökre, a vadgazdamérnökökre kell bízni, akik meghatározzák a hosszú távú stratégiai irányokat. Ehhez a széles ismeretek mellett pontos adatsorokat kell biztosítani. Ebben a munkában lehet segítség ez a program – tájékoztatta Belgrádból az Agro Jager Newst Fenyvesi István.

Írta:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Vadászat

12 tanács a vadelütések elkerülése érdekében

Print Friendly, PDF & Email

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a vadelütések megelőzése érdekében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki a vadelütések megelőzése érdekében:

Fotó: Rendőrség

1. Lassíts❗ A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/óra sebességgel mész, jóval több időd lesz reagálni egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.
2. Kapcsold be a biztonsági övet❗ Már nem lesz rá időd, mielőtt a fékre taposol.
3. Kapcsold fel a távolsági fényszórót❗ Így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort!
4. Tudj róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat❗ A sebesség csökkentése segíthet.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

5. Tarts nagyobb követési távolságot❗ Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
6. Folyamatosan figyeld az út két oldalát is❗ Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
7. Ha vadat látsz, lassíts❗ A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
8. Ha egy őzet vagy szarvast látottál, számíts többre is❗ Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
9. Dudálj, ha vadállat van az úttesten❗ A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázz azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

10. Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak, ezért legyél ezeken a területeken is nagyon körültekintő❗
11. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezz, adj hangjelzést, de ne rántsd félre a kormányt, még ha így el is ütöd az állatot❗ Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
12. Ha elpusztult vadállatot látsz az úton, hívd a 112 segélyhívó számot❗ Ne próbáld meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vidd magaddal, az lopásnak számít!

Forrás: Rendőrség
Tovább olvasom

Vadászat

A három abnormális és az öreg hatos Orgoványon

Print Friendly, PDF & Email

Máté Balázs hivatásos vadász élménybeszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024 .04.13-án reggel az orgoványi vadásztársaság területén elkezdtük az idei évi őzbakvadászatot. Máté Balázs hivatásos vadász kísérte az aznapi első vendéget, aki tagtársunk, Heródek Zoltán testvére, Heródek Imre volt.

Heródek Imre születésnapi bakja. Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Így mesélt róla:

Azon a reggelen ismert bakra mentünk ki, ami rendszeresen tartotta a helyét. Ezen a reggelen azonban nem találtuk a megfigyelt helyen, így haladtunk tovább a területen, mivel több, rendellenes agancsú bakot is számon tartottunk a területen.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Végül is nem találkoztunk egyik kiszemelt bakkal sem, így félig-meddig el is engedtük a reggeli vadászatot. Egy utolsó esélyt adva még magunknak visszamentünk arra a helyre, ahol reggel kezdtük a vadászatot. Megérkezve a reggeli kezdés helyszínére és észleltünk egy sutát, ami gidájával legelészett a vetésen. Hirtelen felállt a keresett bak is.

 

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Mivel egy nagyon nyitott területről volt szó, gyors gondolkodás után a cserkelés mellett döntöttünk. Ez utólag jó döntésnek bizonyult. Kb. 150 méter körül lehettünk a kiszemelt bakhoz, amikor a lőbotot felállítottam a vendégnek. „Ha jó a pozíció, lőjjön!” – mondtam. Ebben a pillanatban azonban a bak vissza lefeküdt a másik két tarvaddal együtt. Ekkor döntöttünk úgy, hogy közelebb cserkeltünk hozzájuk, mivel a nagy takarás miatt, nem ítéltem biztonságosnak a lövést. 70-80 méterre járhattunk mikor felállt az egyik tarvad.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

A lőbotot leraktam és mondtam Imrének „Figyeljen mert a bak fel fog állni”. Körülbelül fél perc várakozás után fel is állt a vad, melyet egy lapockalövés helyben is marasztalt. Megszokott, kötelező „cigarettaszünetet” megtartva elindultunk a bak felkereséséhez, ami megint csak nem bizonyult egyszerűnek a nagy vetésnek köszönhetően. Végül megtalálva a bakot, birtokba vette a vendég. Ezután terítéket készítettünk és elindultunk a vadászházhoz. A vendég nagyon örült, mivel 50. születésnapjára kapta az őzbakot. Élete első abnormális őzbakját lőtte meg. A bak korát 4-5 évesre becsüljük, melynek súlya 300-320 gramm körül várható. Pontos súlyát és korát a bírálat után tudjuk megmondani.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

A vadásztatást kora délután folytattam tovább, amikor is a vendég, tagtársunk Heródek Zoltán volt. Nagyon bíztam benne, hogy hasonló sikerrel jár, mint reggel a testvére. A területre kiérve nagyon gyenge őzmozgást tapasztaltunk. Nagyon sokáig őzet sem láttunk, majd este 7 óra után megélénkült a határ. Az első bak, egy öreg hatos bak volt, amit a beállt helyen meg is találtunk. Vendégem, Zoli egy jól irányzott lapockalövéssel sikeresen terítékre is hozta, 147 méter távolságról. A területen haladva tovább, megpillantottam egy másik őzbakot is. Gyors bírálat után a vendégemnek mondtam: „Jó osztott szárú bak. Elejted-e? Vendégem kiszáll a kocsiból és pontos lapockalövéssel terítékre is hozta, kb.180 méter távolságról. Terítéket elkészítve fényképeket készítettünk, majd elindultunk befele a vadászházhoz.

Osztott szárú bak korát 5-6 évesre becsüljük 350-380 grammra pedig a súlyát.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

14-én reggel újabb vendéget kísértem őzbakra, aki szintén tagtársunk, Baski Gábor volt. Aznap reggel egy általam ismert öreg, abnormális bakra néztünk rá. A területre kiérve tapasztaltuk, hogy a kiszemelt őzbak, egy fiatal barkás bakkal feküdt a magas fűben. Másodperc töredék része alatt a bak felkelt és egy többhektáros nádasba váltott be. A bak beváltás helyszínére érve, megpillantottuk a kiszemelt őzbakot kb. 80 méterre. Gyors bírálat után. – felismerve a bakot -, Gábornak engedélyt adtam az elejtésre, melyet egy nyaktőlövéssel szépen terítékre is hozott. A teríték elkészítése után fotók készültek a bakról. Bak korát 6-7 évesre,  súlyát pedig 330-350 grammra becsüljük.

Baksi Gábor által elejtett őzbak. Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Végeredményként a négy elejtett bakból három abnormális aganccsal rendelkezett. A terület borítottsága miatt, hivatásos vadászként aggályosnak tartottam a vadászat sikerét, ezért örültem nagyon az eredménynek. Úgy gondolom, jól kezdtük a vadászidényt.

 

Írta és fényképezte:  Máté Balázs hivatásos vadász

 

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom