Keressen minket

Vadászat

Sakálokkal találkozott Retkes Tamás – lefotózta

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Retkes Tamás gyerekkora óta fotózik. 1977-ben született Szekszárdon és édesapja, valamint keresztapja példája után, az élete részévé vált. Kedvenc terepe Gemenc és rendszeresen egy 15-20 kilométeres kört jár végig. Ismer minden nyiladékot, vágást s ahogy mi erdész berkekben, a régi öregektől tanultunk, bennünket is megismer az erdő. Meg nem szokja a szagodat, mondta egy régi öreg mátrai erdész, de tudja, hogy ott vagy. Retkes Tamás is így, szellemként járja a sűrűket, amikor az egyik reggel aranysakálokkal hozta össze a sors. Gyorsabb volt a figyelmes ragadozóknál, ennek a pillantát élvezhetik most az Agro Jager News olvasói.

Sakálok és gímszarvasok a Gemenci-erdőben Fotó: Retkes Tamás

Retkes Tamás kicsi korától élvezte azt, hogy egy-egy pillanatot megörökítsen, majd azt másokkal is megoszhassa. Általános iskolai ballagására egy Smena 8M típusú fényképezőgépet kapott, mellyel fotózni kezdett. Később, az első munkahelyén,  az első fizetéséből egy Kyocera Finecam L3V típusú digitális bridge gépet vásárolt. Az ezzel készült fotókat pályázatokra is elküldte, melynek eredményeként néhány fotója könyvben is megjelent. 2006-ban, az M6-os autópálya ásatásai, a nyomvonal feltárása alatt, felvették a Wosinsky Mór Megyei Múzeumhoz, fotósnak. Itt kezdte el és tanulta meg a komoly gépekkel és a stúdiófelszereléssel a nagybetűs fényképész munkát.

A muzeológus feladatok mellett ma is a legközelebb a természetfotók állnak hozzá. Legtöbbször Szekszárd környékén indul fotózni. Szálka, Gemenc, Sötétvölgy, Lengyel-Annafürdő, Óbánya, hogy néhány helyet megemlítsünk. A természetbe jár tájképeket és makrofotókat készíteni, de magát a várost, Szekszárdot is gyakran megörökíti. Kedveli az éjszakai asztrofotózást, és  360 fokos gömbpanorámákat is rendszeresen készít. Az utóbbi években belekóstolt a légifotózásba is, amit szintén nagyon élvez.

Minden évben Pünkösdkor fotókiállítást mutat be, GEMENC címmel a szülő- és lakhelyén: Szekszárdon.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

A címlapon látható fényképet Gemencben készítette, ahová 10-12 éve jár le. Engedélyét a Gemenc Zrt. adta ki és a Duna-Dráva Nemzeti Park, ahová 6-7 éve jár. A híres erdőségben mindig ugyanazokat a köröket járja, így már ismeri a nyiladékokat. Általában 15-20 kilométert tesz meg és mindig hajnalban indul a túrára. Még sötéttel kiér és egészen délig fotózik.

Aznap egy kereszteződésben ült le, ahol négy nyiladékot is belátott. Az előtte lévő nyiladékban mindig lát mozgást, több szarvasos, vaddisznós fotója is azon helyen készült. Egyszer csak mozgásra lett figyelmes és két sakált látott meg, amelyek kiváltottak az erdőből. Elkezdte fotózni “őket”, majd nem sokkal utánuk kijött a harmadik, kicsit sötétebb színű sakál is.

Sakálok és gímszarvasok a Gemenci-erdőben Fotó: Retkes Tamás

Fotóztam már korábban is sakált – mesélte, de eddig mindig egyedül volt, falkában nem találkoztunk. Érdekes módon felé tartottak, de mivel egy álcaruhában ült, így nem volt gyanús nekik mindaddig, míg már elég közel voltak és valószínűleg a szagát meg nem érezték. Ekkor megtorpantak, majd ahonnan jöttek, arra visszamentek, visszaváltottak a sűrűbe. Volt egy sejtése, hogy átmennek a baloldali nyiladékon is! Így fogta magát és átfordult arra a nyiladékra.

Várakozása beigazolódott: ki is jöttek a másik nyiladékon is és nagyon kíváncsian felé tarottak. Ebben a pillanatban jöttek ki a másik oldalról a háttérben a szarvasok. Ez már csak ráadás volt és nagy szerencse. Jókor voltam jó helyen! – mesélte a szerencsés természetfotós.

Mikor már elég közel voltak a sakálok és ismét gyanús lett számukra, megfordultak és elindultak háttal a szarvasok felé. A szarvasok pedig a nyiladék baloldaláról jöttek és jobb oldalon távoztak. Végül a sakálok pedig, ahonnan a szarvasok jöttek, arra mentek tovább, a nyiladék baloldalába, a sűrűben tűntek el.

Nagyon nagy élmény volt és levegőt is elfelejtettem venni, amíg fotóztam! Percekig ültem és néztem fel az égre! Örök élmény marad számomra és ezt már soha nem tudja elvenni tőlem senki – mesélte az Agro Jager News érdeklődésére Retkes Tamás Szekszárdról.

Retkes Tamás 2022-ben megrendezett kiállításáról itt lehet képeket megtekinteni. Ide kattitva érheti el!

Tamás a kiállítások után a fotóit rendszeresen elajándékozza. A Balassa János kórháznak már több, mint 130 db fotót adományozott, de Dr. Gonda Mária gyerekorvos várótermében is lehet fotókat látni. A váróteremben kihelyezett fotókat itt tekintheti meg!

Retkes Tamás munkája mellett hétvégente is rendszeresen fotózik és barátjával portrékat és esküvőket is fotóznak. Honalpjukat itt érheti el!

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom