Keressen minket

Vadászat

Összefogtak a vadászok az aranysakál miatt

Print Friendly, PDF & Email

Bács-Kiskun vármegyei vadászok összefogtak az aranysakál miatt

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Bács-Kiskun vármegye délnyugati részén, Bajától alig pár kilométerre, délre  fekszik Bátmonostor.  A településtől alig pár kilométerre kanyarog, Európa második leghosszabb folyója, a Duna.  Itt, a Duna-Tisza közén gazdálkodik a bátmonostori Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság, megközelítőleg 3200 ezer hektáron – kezdte beszámolóját Juhász Tamás.

Fotó: bátmonostori Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A terület rendkívül sokszínű, kiváló élőhelyet nyújt számos fajnak. A Duna közelsége miatt jelentős a a mocsaras, lápos területek aránya. Egyes helyek, az ember számára, egész évben járhatatlanok. A sakálnak olyan védett területei ezek, ahol szinte mindig megtalálhatóak.

Körülbelül 11 évvel ezelőtt tűnt fel újból az egykor őshonos aranysakál, amely mindig jelen volt a területen. Délről, Szerbiából mindig jöttek-mentek a vándorló egyedek. Az évekig védett státuszt élvező faj azonban megvetette a “lábát” Magyarország déli megyéiben, olyannyira, hogy a területileg illetékes vadgazdálkodók lassan tehetetlenek. Az állomány nagysága nem ismert. Vannak időszakok, hogy a falkák csöndesek, egyáltalán nem vonyítanak. Olyan is előfordul, hogy egy nagyobb családból csak egy egyed töri meg a csendet.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az aranysakál vadászok körében Bátmonostor jól ismert. Hazánk egyik legnagyobb aranysakálját itt hozta terítékre Oszlánszki Attila. A pár évvel ezelőtt felépített ideiglenes határzár miatt az aranysakál migrációs útvonalai megszűntek, a helyi állomány “beszorult” Magyarország területére. A kerítés építése előtt megfigyelhető volt a sakálfalkák vándorlása. Időnként felbukkantak, majd tovább álltak. A kerítés megépítése előtt kezelhetőbb volt a Bács-Kiskun vármegyei sakálpopuláció.

Senki nem látta előre, mit okoz ez a faj a hazai faunában. A helyi vadászok először örültek a megjelenésének.

A védett státuszt kihasználva a toportyán megerősödött. Állománya évről-évre nagyobb lettek. Miután vadászható faj lett, kevesen vadásztak rá. Az elmúlt években azonban világossá vált, hogy az egerek, pockok mellett, az apróvadat és a csülkösvadat sem kíméli. A rágcsálókkal is táplálkozó ragadozófaj nálánál jóval nagyobb zsákmányállatokat  is pusztíthatja, a legfiatalabb, legsebezhetőbb korosztályt is támadja.

Fotó: bátmonostori Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A bátmonostori vadászok problémája nem egyedi, a falkák egyik területről  a szomszédos vadgazdálkodók területére is átjárnak.

Jelentősen romlott a helyzet Bátmonostor és annak környékén, miután Németh Sándor rendkívül ügyes csapdázó, szakmát váltott, és abbahagyta a munkáját. Két év alatt körülbelül 250 ragadozót fogott, aminek legalább a fele az aranysakálok közül került ki. Miután elment, egy vákumhatás alakult ki Bátmonostoron. A környékben élő aranysakálok azonnal elfoglalták az új  revírt. Szempillantás alatt a helyi sakálállomány megduplázódott. A faj egyre magabiztosabbá vált, hamar felismerte, hogy nincs természetes ellensége. Egyes helyeken már bármelyik napszakban megfigyelhető.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Juhász Tamás barátjával  Pál Jánossal, a nagybaracskai Kriskó Miklós vadásztársaság  vadászmesterèvel sokszor beszéltek személyesen és telefonon is, az aranysakálokról. A kommunikáció a környékbeli vadásztársaságokkal is egyre erősödött. Az aranysakál térnyerése összekovácsolta a mindig jó kapcsolatban lévő szomszédos vadásztársaságokat. Az alulról szerveződő együttműködés egyre nagyobb szintekre is eljutott. Minden társaság beszélt egymással külön-külön is. Ezután nyolc vadásztársaság vezetője megállapodott abban, hogy közösen leülnek és megoldást keresnek a problémára.

Bátmonostoron találkozott egymással a Vaskúti Kossuth-, Garai Nimród-, Jóbarátok-, Dunafalva Nagybaracskai Kriskó Miklós-, Dávod Délvidék-, Bátmonostori Széchenyi Zsigmond-, és a Mélykút Vadásztársaságok vadgazdálkodói. Az információmegosztás olyan szinten indult el, amire eddig még nem volt példa a tájegységben. A helyi szakemberek meghallgatták egymás tanácsait, megfigyeléseit.

Fotó: bátmonostori Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Nyilvánvaló tény, hogy a sakál olyan szinten csökkenti a hasznos vad állományát is, ami kezelhetetlenné vált. Ha most nem történik érdemi előrelépés, az elkövetkező években, évtizedekben nem lesz vadászat a sakál miatt. Bátmonostoron évekkel ezelőtt 100 darab őzet is láttak egyes helyeken, most maximum négyet-ötöt. A vad folyamatosan idegeskedik. Az apróvad állománya jelentősen lecsökkentek.

A több órára nyúlt egyeztetésen konkrét tervekben állapodtak meg a helyi vadgazdálkodók. Minden résztvevő elfogadta a közös döntést, hogy az aranysakál vadászatát, gyérítését, a vadászati törvény adta feltételek mellett fokozzák.

A helybéli vadásztársaságok egymást segítve,  rotációban, vadászcsoportokat alakítottak. Közösen, együtt vadásznak az aranysakálokra, az összefogásban résztvevő vadásztársaságok területén. A munka dandárját a szakszemélyzet végzi, a tagok közreműködésével. Legnagyobb kihívást az üzemanyag és a gépjárművek költségei jelentették. Ezt a ráfordítást mindenki magának finanszírozza.

Ez éveken keresztül leküzdhetetlen akadályt jelentett, amikor a sakálok a szomszédos területről vonyítottak, bár a hivatásos vadászok amikor csak lehetett szóltak egymásnak. Azokon a területrészeken, ahol intenzívebben vadásztak a sakálra, óvatosabbá vált, időszakosan átköltöztek a szomszédos vadászterületekre.  Az összefogással most folyamatos nyomás alatt tarthatják a rendkívül gyorsan szaporodó nádifarkast. Nemrégen kunszentmártoni vadászok tíz sakálkölyköt találtak egy halastó közeli vacokban, amiről az Agrojager is beszámolt.

Ezenfelül új csapdákat is vásároltak. A sakál csapdázása is rendkívül nehéz, azonban már számos módszer bevált a megyében. A különböző csali sokszor a kulcs. Valaki kacsafejre, marhanyelvre esküszik, mások a füstölt szalámit tartják a legjobb csaléteknek. Próbaképpen digitális eszközöket is vásároltak, ami csak akkor szól, ha elsült a csapda. Ezáltal nagymértékben csökkenhethetik a vadőrök üzemanyag költségeit és az idő ráfordításukat.

A ragadozóvadászok emellett saját költségen új sípokat is vásároltak, amivel különböző prédahangokat utánoznak. A toportyán vadászata az egyik legnehezebb. Számos olyan egyéni megfigyelés és egyéni képesség is kell hozzá a tárgyi eszközök mellett, amit egyedül szinte lehetetlen megtanulni. Hazánk legügyesebb aranysakálvadászait is meghívták, a tudástranszfer gyorsítása miatt.

A kezdeményezés már számszerűsíthető, mivel márciustól 12 darab sakált hoztak terítékre. További cél, hogy az együttműködés minél szélesebb körben ismertté váljon. A megye további vadgazdálkodói is csatlakozhatnak az összefogáshoz, ha egyedül nem képesek kezelni a sakál nyomását – zárta beszámolóját Juhász Tamás.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók: Bátmonostori Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom