Keressen minket

Vadászat

Megérkezett a KONUS céltávcsöve: az Armada

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A FROMMER Fegyverbolt az ópusztaszeri vadásznapon impozáns távcsőkínálattal érkezett és nagyon sokan kezükbe vették, belenéztek a mind a céltávcsövekbe, mind pedig a keresőtávcsövekbe. Aki vadászik, jól tudja, hogy mit jelent egy jó távcső. Annak lövésállónak kell lennie, a szürkületben az utolsó pillanatban kiálló vadat még látni szeretnénk és a nyári, ingujjas vadászatok után, bírnia kell a hőmérséklet különbségeket, a párát. S ki ne járt volna úgy, hogy odakoppan valahová a távcső? A kiállítás után, a FROMMER Fegyverbolt Szenes Iván téri üzletében, a cég kereskedelemi vezetőjével, Albert Attilával beszélgettünk. Anti Fog System, új tubusba épített parallaxis kerék és más újdonságok amit, a KONUS Armadája képvisel..

Megérkezett a KONUS új céltávcsőve az Armada. Balról Albert Attila, a Frommer Fegyverbolt kereskedelmi vezetője az 56 mm-es Armadával, míg jobbról Erdeiné Fehér Gyöngyi fegyverkereskedő az 50 mm-es céltávcsövet tartja.

Alapvetően nagyon sokan érdeklődtek a KONUS után és ezért is települt ki a fegyverbolt: próbálják ki, vegyék kézbe ezeket a termékeket. A vadászok gyakran extrém körülmények közé keverednek és ha vigyáznak is a felszerelésükre, előbb vagy utóbb mindig valami baleset éri, csak-csak megkarcolódik, megütődik, pára, netán közvetlen víz éri.

Ópusztaszeren jobbról Albert Judit, a FROMMER Fegyverbolt ügyvezetője és Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

A Franchi, amely 155 éve hadi fegyverek, hadi golyós puskák gyártásával alapozta meg a cég jövőjét, felbecsülhetetlen szakmai tapasztalatra tett szert. A cég úgy döntött, hogy a golyós fegyverei mellé a szintén olasz, 1979-ben alapított, KONUS céltávcsöveket és szerelékeket ajánlja.

Ebben az évben a FROMMER Fegyverbolt ellátogatott a nürnbergi IWA-ra és a KONUS termékek közvetlenül Olaszországból kerülnek a Szenes Iván téri üzletünkbe. A kiállítás alatt találkoztunk a KONUS tulajdonosával is Elisa Albertivel és a cég magyarországi KONUS képviselőjével, Ettore Morandival is egyeztettünk.

Nürnbergen, az IWA-n a KONUS tulajdonosa, Elisa Alberti fogadta a FROMMER Fegyverbolt képviseletét. Balról Tibori Ádám fegyvermester, Albert Attila a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi vezetője és Ettore Morandi.

Ahogy a Franchi fegyverek esetében láthatjuk, ugyanaz az olasz precizitás jellemző nemcsak a márka képviseletében, hanem a minőségében is. Úgy gondoljuk, hogy önmagában jelzés az, hogy kézről kézre jártak a KONUS termékek Ópusztaszeren.

Egy 730 grammos, egy 73 dekagrammos távcsőről beszélünk. A KONUS Armadája ezzel a számmal nem a legkisebb távcső és a tárgylencséjének 56 mm-es átmérője az a nagyság, ami képes arra, hogy a szürkületi perceket meghosszabbítsa.

A KONUS Armadája. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

A céltávcső 50 mm változata most 188 200 Ft-ért már elvihető és olyan technikai újdonságokat építettek bele, amellyel ár-érték arányban a világpiacon is verhetetlenek.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A KONUS Armadáját messziről meg lehet ismerni, mert a hagyományos, a lencsét követő tubus itt picit más s hiszen a tárgylencse fölé, mint a szemafor lámpája kissé árnyékot vet.

Az Armada tárgylencséje. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

A távcső egyébként, víz- és ütésálló és forradalmi a parallaxis rendszere. A KONUS távcsövek esetében különféle megoldásokat építettek be, ezek közül az egyik a tubusba épített parallaxis kerék.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni illetve a FROMMER Fegyverbolt Szenes Iván téri üzletében is megvásárolható.

A tubusba épített parallaxis kerék

A parallaxis egy olyan feltétel, ami akkor lép fel, ha a távcsövön megfigyelt kép nincs pontosan fókuszban a célkereszt síkján. A parallaxis megfigyelhető/észrevehető, mint egy szemmel látható mozgás a cél és a célkereszt között, amikor a lövész elmozdítja a fejét, a kép kikerül a fókuszból.

Szabadalmaztatott technológiák sora a KONUS Armadájában. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

Általában a sztenderd (standard) távcsövek 100 yard-on (91,44 méter) parallaxis mentesek, de a legtöbb modellt felszerelte a KONUS-t egy kerékkel, ami lehetővé teszi a parallaxis automatikus korrekcióját 100 yard-tól (91,44 méter) a végtelenig. Az ARMADA-n új pozícióba került és könnyebben el lehet érni. A távcső tubusába építették és a kesztyű viselése alatt is könnyedén állítható.

Piros színre váltott szálkereszt. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

Albert Attila összegzése a KONUS Armadájáról:

A szálkereszt vékony, magas nagyításon is jól látható. Színezése kék és piros világítással festhető. Rákerült és a KONUS újra visszahozta az anti-dőlés szintbuborékot az ARMADA-ra. Ki kell emelni, hogy a védőgáz miatt belülről természetesen páramentes, de egy szabadalmaztatott technológia miatt kivülről is páramentes az ARMADA – ellátták az „Anti Fog Systemmel” – így nem kell törölgetni vadászat közben.

Kék színre állított szálkereszt a KONUS Armadájában. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

Két év garanciával bír – fontos, hogy a tubust ne roppantsuk meg, hiszen akkor ezt nem érvényesíthetjük. Albert Attila a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi vezetője kiemelte, hogy az üzletben is felszerelik a távcsöveket (korábban itt írtunk a műhely technikai felszereltségéről).

A KONUS Armadája, a 4-16×50-es már 188 200 Ft-tól elérhető. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M/Agro Jager News

Albert Attila kiemelte, hogy ezek a távcsövek 6000 Joule erőig képesek elviselni a lőszerek okozta erőhatásokat és aki a Franchi vagy más az üzletben vásárolt fegyver mellé KONUS céltávcsövet vásárol, a felszerelését ajándékba kapják a vásárlók.

A KONUS Armada kisebbik verziója, a 4-16×50-es céltávcső pedig már 188 200 Ft-ért elérhető Budapesten, a Szenes Iván téren.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

 

 

 

Vadászat

Vadásznapot tartottak Békés vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békésszentandráson

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szeptember 16-án, szombaton, Békésszentandráson. A szervezők többféle programmal, illetve főzőversennyel is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Fotó: OMVK

Az ünnepélyes megnyitón Sinka Imre polgármester a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Békésszentandrás adhat otthont az idei eseménynek. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, a vadászat egy olyan értékteremtő gazdálkodás, amelyre jellemző Békés vármegye hagyomány, érték, közösség mottója.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Dankó Béla országgyűlési képviselő a vadászathoz kötődő személyes élményeit osztotta meg, és a települést érintő fejlesztésekről beszélt, köztük megemlítve a rendezvénynek helyet adó közösségi tér megújítását.Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány szavai szerint a Békés vármegyei vadászközösség jogszerűen teszi a dolgát, és mint kifejtette azon vannak, hogy ez így is maradjon.

Ehhez pedig minden segítséget megadnak.Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke szerint a horgászok és a vadászok összetartó közösséget alkotnak, és mint elárulta a vármegyében összesen 33 ezren hódolnak e két tevékenységnek.

A megnyitóbeszédeket zárva Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, idén negyedik alkalommal rendeztek vadász- és horgásznapot, ahová ünnepelni jöttek, egyben felhívta a figyelmet néhány változásra a vadászatok kapcsán.

Fotó: OMVK

Hrabovszki János kifejtette: november 1-től a hangtompító engedélyezett vadászati eszköz lesz, amennyiben megfelel a követelményeknek. Nem tiltják az éjszakai célzóeszközöket, de csak a naplemente után, sötétben is vadászható fajok esetében. Ezen célszóeszközök használatához azonban külön kérelem és hatósági engedély szükséges. Szintén november 1-től az eddigi 18 éves kor helyett 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni, illetve a hivatásos vadászok 4000 hektárnál nagyobb területen is elláthatnak szolgálatot.

Elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási szakembereknek.

Fotó: OMVK

A köszöntőbeszédek után, többféle rangos vadászati kitüntetést és elismerést adtak át az arra érdemeseknek. Nimród Érdeméremben részesült Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, valamint Köböl András, a Nagykamarási Vadásztársaság tagja, és Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja. Ugyanezen elismerést vehette át Dankó Béla a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Fotó: OMVK

Ezután a Vadászkamarai Érdemérem átadása következett, melyet Bottáné Tisza Zsuzsanna Anikó a vármegyei vadászkamara Dianák Szakosztály bizottsági tagja, dr. Muntyán János a Kaszaperi-Végegyházi Földtulajdonosok Vadásztársaság tagja, illetve Durkó János a Gyula Bérkilövő Vadásztársaság tagja vehetett át.

A Békés vármegye Vadgazdálkodásért Érdemérmet a Wenckheim család kapta, melyet Wenckheim László vett át. Ugyanezen kitüntetést érdemelte ki Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Fotó: OMVK

Dr. Takács Árpád főispán kitüntetését Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József János, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke érdemelte ki.

Ezt követte a rendőrségi állomány elismerése. Az eseményen Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy számára adtak át dicséretet és jutalmat.

A kitüntetések átadását követően az új vadászok avatásával folytatódott az esemény.

A nap további részében pedig zenés, szórakoztató programok, és szakmai bemutatók váltották egymást. Többek között solymász-, íjász- és kutyabemutató is volt, valamint Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is látogathatták az érdeklődők. Trófeákból és preparátumokból összeállított kiállítás is nyílt, a Kynológiai szakbizottság bemutatóját pedig szintén megtekinthették a látogatók.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A hangtalan motorosok

Print Friendly, PDF & Email

Az erdészek a rendőrök közös akcióban a fatolvajok és orvvadászok ellen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Készenléti Rendőrség (KR) Mélységi Ellenőrzési Osztályának elektromos motorjait az ország különböző pontjain vetik be. A zajtalan terep-, illetve közúti motorok nagy segítséget jelentenek mind a határon szolgálatot teljesítőknek, mind a vidéki kollégáknak. Legutóbb a Veszprém vármegyei Döbröntén vetették be őket.

Fotó: Rendőrség

Nincs olyan terep, ami kifogna a KR elektromos krosszmotorjain. Ezt egy erdészeti ellenőrzés során testközelből is megtapasztalhattuk, hiszen a csendes motorkerékpárnak semmi nem jelentett akadályt, sem kavics, sem sár, sem fadarab, sem avar, de még egy félméteres gázló sem. A motor úgy ment át rajta, mint kés a vajon.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A KR Mélységi Ellenőrzési Osztályán összesen hat elektromos motor segíti a szolgálatot. Ezek közül kettő közúti, míg négy terepmotor. Ahogy arról Szepesi István törzszászlós, csoportparancsnok tájékoztatott, a nagyobb akkupakkal rendelkező közúti motorok kialakításukból kifolyólag kimondottan műutas szolgálatra alkalmasak. Egy töltéssel akár 250 km-t is elmennek, így városi szolgálatra kiválóak. Míg a kisebb akkupakkal rendelkező zéró elektromos motorokat terepen, földutakon használják, leginkább felderítésre, kutatásra. Egy töltéssel mintegy 130 km-t lehet megtenni, de persze ez függ a terepviszonyoktól is.

Fotó: Rendőrség

Mindkét motor előnye, hogy nagyon csendes, környezettudatos, hiszen nincsen károsanyag-kibocsátása, és a fenntartása is sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű motornak. Egy hagyományos motorhoz képest azonban más a nyomatéka. Ahogy a törzszászlós hangsúlyozza, a krosszmotorok terepjáró képessége vetekszik a normál belső égésű motorokéval. Számítógépének többfajta menetfunkciója létezik, ugyanúgy, mint egy automata váltós autónak. Van városi és sportváltozat is.

Fotó: Rendőrség

A motorokkal már a határon is láttak el szolgálatot, de rendszeresen igénylik őket a vármegyei rendőr-főkapitányságok is különböző akciókhoz. Döbröntére is így kaptak felkérést. Ide egy elektromos terepmotorral és egy elektromos közúti motorkerékpárral érkeztek, és a társhatóságokkal közös szolgálatot látnak el. Erdésszel, polgárőrrel és a helyi körzeti megbízottal indulnak a bakonyi erdőbe, illetve a közeli üdülőtelepre, ahol rendszeres az illegális kvadozás és a krosszmotorozás. A cél nem más, mint a jogsértések megakadályozása, a szabályszegők kiszűrése.

Fotó: Rendőrség

Azt már Fercsák Balázs alezredestől, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjétől tudtuk meg, hogy a főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a megyében található erdők, természetvédelmi területek védelmére. Ennek keretében rendszeres ellenőrzéseket végeznek az erdészeti szakszemélyzettel e térségekben. Ezekhez szokták igénybe venni havi rendszerességgel a KR Mélységi Ellenőrzési Osztálya munkatársainak támogatását, akik elektromos krosszmotorokkal hatékonyan vesznek részt ezeken az ellenőrzéseken, akciókon. Az alezredes elmondta, a motoros KR-es kollégáknak – amellett, hogy nagy szerepük van az egyes tettenérések során – visszatartó erejük is van.

Fotó: Rendőrség

A zajtalan és gyorsan közlekedő járművek megjelenését Szabó András, a Bakonyi Erdő Zrt. Pápai Erdészet kerületvezető erdésze is üdvözli. Mint elmondta, náluk, az erdőkben a legnagyobb problémát az engedély nélküli krosszmotorosok jelentik. Egyrészt megsértik az erdőtörvényt, másrészt komoly balesetveszélyt is jelentenek a túrázókra, illetve az ott munkát végző fakitermelőkre, vadászokra. A szeptemberi időszakban a motorozás különösen veszélyes, hiszen most zajlik a gímszarvasbőgés, vagyis a szarvasnász, és jelentős vadászati nyomás van a területen. Az erdészek a rendőrséggel közösen lépnek fel védszolgálatok kialakításával a különböző jogsértések ellen, amibe a fentieken túl még beletartozik a falopás és az orvvadászat is, bár ezek – köszönhetően a rendszeresen ellenőrzésnek – nem jellemzőek a területen.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Szántódi sikerek…

Print Friendly, PDF & Email

A SEFAG Zrt. tapasztalatai az idei bőgésről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SEFAG Zrt:Nyár végén azt hittük, hogy nagyon jó bőgés lesz, mert augusztus 25. és 30. között már zengett az erdő, de ezt követően elhallgattak a bikák. Érdekes módon, idén augusztus utolsó hetében jobb volt a bőgés, mint szeptember első hetében.

Fotó: SEFAG Hunting Magazine Facebook oldala

Szeptember 8-án azonban robbanásszerűen beindult és kitartott egészen 20-ig, ám utána, mintha elvágták volna, a tehenekkel már fiatal bikák jártak és az öreg agancsosok eltűntek, elfeküdtek, megfáradtak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szeptemberben jómagam négy – 8,60-10,10 kilogramm közötti – koros bikát hozattam terítékre. A 8,60 kilogramm trófeatömegű példány az elejtést megelőző napon az egyik koronájából az összes ágat letörte. Előző nap még láttuk, akkor dárdát mutatott, mert egy ág még fent volt, de éjjel attól is megszabadult, talán verekedett és másnapra már csak a korona töve maradt” – Nagy Árpád a SEFAG Zrt. Szántódi vadászterületének hivatásos vadásza.

Gyertek el október 12-én Nagysallérba a trófeamustránkra és nézzétek meg személyesen is a trófeákat!

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.