Keressen minket

Vadászat

Megfojtotta a lopott őzsutát

Print Friendly, PDF & Email

Ismét orvvadászt fogtak

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Hét eljárás volt folyamatban a felcsúti M. Zoltánnal (27) szemben a Bicskei Rendőrkapitányságon, amikor ruhái átvizsgálása közben fulladozó őzsuta került elő a nadrágjából. Leragasztották a vadállat száját és orrát, amibe bele is pusztult. Ez még a zsarukat is meghökkentette, de nem lepődtek meg rajta.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

Sajnos szinte minden faluban él legalább egy problémás egyén, de az is bizonyos, hogy a fellépés ellenük erősíti a lakosok és a zsaruk közötti együttműködést. Felcsúton ez az ember M. Zoltán, és a közelmúltban rákapcsolt: főleg május óta, amikor elköltözött tőle két nő négy gyerekkel.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Besurranós lopások, autófeltörések és rongálások miatt is indult ellene eljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon. Az alkalmi munkákból éldegélő férfit a zsaruk hét ilyen ügyben azonosították, zömében szemtanúk segítségével, és további négy bűncselekménnyel is kapcsolatba hozták, amikor június 5-én éjjel egy felcsúti lakos tárcsázta a segélyhívót.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

– A bejelentő elmondta, hogy a közvilágítás fényében felismerte M. Zoltánt, amint egy zsákkal elment a portája előtt, és meg is szólította – idézte fel az elképesztő leleplezést Bötiné Kis-Fónai Ágnes főtörzsőrmester, a Bicskei Rendőrkapitányság vizsgálója. – Rákérdezett, mit visz a zsákban, mire a férfi szaporázni kezdte a lépteit. Ezt gyanúsnak gondolta, és hívta a 112-t. A járőrök a közelben voltak, és mivel sejteni lehetett, hogy a férfi az otthona felé tart, a szolgálati autóval arra kanyarodtak, és észre is vették M. Zoltánt, amint a műút szélén gyalogolt. Az igazoltatás közben rögtön feltűnt a kollégáknak, hogy a lágyékánál szokatlan alakzatban dudorodik a férfi farmernadrágja, és viselkedéséből is arra következtettek, hogy ezt az ingével és a testtartásával szeretné eltakarni. A járőrök azzal kezdték, hogy vegye ki, amit a ruhájába rejtett, és látták, egy állatról van szó. A férfi egy válságos állapotban lévő őzsutát szedett ki a nadrágjából. Az állatnak szigetelőszalaggal kötötte át, ragasztotta le a száját és az orrát, amit a rendőrök rögtön levettek róla. Alig lélegzett, és a szívverése is nagyon gyenge volt. A kollégák értesítették az állatorvosi ügyeletet és az illetékes vadásztársaságot, de szegény párán már nem lehetett segíteni. Percekkel később kimúlt. M. Zoltánt elfogták, és előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra orvvadászat és állatkínzás gyanújával.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

Nehézkes kihallgatás következett, a férfi ugyanis sajátosan viszonyult ahhoz, amit elkövetett.

– Azt magyarázta, hogy az őzsutát magára hagyva találta a nádasban. Azt gondolta, sérült lehet, és azért vitte magával, hogy segítsen rajta. Otthon akarta volna istápolni, felnevelni. Az orrát és a száját azért kötötte be, hogy sipító, síró hangját tompítsa, és ily módon hazafelé menet a felesleges feltűnést elkerülje. Úgy tűnt, nem tudja mire vélni, hogy ezzel mi a baj. Arra sem adott magyarázatot, hogy mit keresett a nádasnál éjnek évadján egy zsákkal, szigetelőszalaggal – folytatta a vizsgáló, és hozzátette, M. Zoltán először a zsákba tette az őzsutát. – Azt mondta, azért tette át a nadrágjába, mert abból indult ki, hogy az a lakos, aki az utcán rászólt, talán a rendőröket is értesíti. Úgy gondolta, ha igazoltatják, remélhetőleg csak a zsákba fognak belenézni. Mellesleg a járőröknek először azt mondta, hogy a zsák azért van nála, mert az ismerősének visz benne száraz füvet.

M. Zoltánt ismerik a bicskei nyomozók és vizsgálók.

– Amikor orvvadászat és állatkínzás gyanújával előállították a kapitányságra, hat vagyon elleni bűncselekmény és rongálás miatt jártunk el vele szemben. Ezeknél jellemzően szerszámokat lopott felcsúti ingatlanokból, és szemtanúk azonosították, az etyeki buszmegálló megrongálását pedig a térfigyelő rögzítette. A hét korábbi bűncselekményt illetően kezdetben nem jelent meg az idézésre, elő kellett állítani, aztán együttműködőbb lett, és mindet elismerte – magyarázta Jaklin Ferenc Ádám százados, a Bicskei Rendőrkapitányság vizsgálati alosztályvezetője. – Régóta ismerjük M. Zoltánt, nem szoktunk csodálkozni az indoklásain. Akármilyen meghökkentő, tőle az a magyarázat sem volt szokatlan, amit az őzsutával kapcsolatban előadott. A buszmegálló megrongálásáról például azt mondta, a mérgét akarta levezetni, ami egyre csak nőtt benne, mert amikor a padra rávert, megfájdult a keze, és ezért ugrott neki az egész megállónak. Autófeltöréssel is meggyanúsítottuk, amit szintén elismert. Erről azt állította, azért szúrta ki a BMW kerekét, mert hiába tekert törölközőt a könyökére, amikor a kocsi ablakát betörte, ez neki fájdalmat okozott, ami miatt mérges lett, és azzal vezette le a haragját, hogy az abroncsokat is megrongálta.

Az autófeltörés azon négy további bűneset egyike volt, amelyeknél a nyomozók bizonyosak voltak benne, hogy ő az elkövető.

– A többi három lopás volt. Az éj leple alatt besurrant, és gázpalackot, hangfalakat és szalonnát vitt ki felcsúti lakóházból, nyári konyhából és füstölőből – folytatta Bötiné Kis-Fónai Ágnes. – Ezeknél nem volt szemtanú, és az éjszakai kamerafelvételekből csak következtetni lehetett arra, hogy ő követte el, de ezeket is elismerte. A helyszíni kihallgatásokon azt is megmutatta, hogy csinálta. Nehezen kezelhető ember, de kollegáim nevében mondhatom, belejöttünk, hogy kell vele bánni. Ennek köszönhető, hogy mindegyik bűnügyben vallomásra bírtuk.

M. Zoltán több mint 700 ezer forintos kárt okozott a 12 bűncselekménnyel, ami csak részben térült meg. A vaskos iratmennyiséget nemrég továbbították az ügyészségre. A férfi szabadlábon védekezhet.

– Az M. Zoltánhoz köthető, beismeréssel zárult, tucatnyi bűnügy nemcsak azt igazolja, hogy a bicskei rendőrök jól végzik a munkájukat, hanem azt is, hogy a polgárok együttműködnek a rendőrséggel – összegezte Lakatos Róbert százados, a Bicskei Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Talán többről is van szó. A felcsúti szemtanúk ugyanis nemcsak azt látták, hogy valaki visz egy zsákot az utcán, avagy kisurran a kapun, hanem éjszakai fényviszonyok mellett is rögtön felismerték az elkövetőt. Ez a fajta éberség és személyismeret nagyban megkönnyíti a bűnüldözést, és rávilágít, hogy a közösség nem hagyja magát, de arra is, hogy tudják, számíthatnak ránk.

Forrás: Sz. Z. J. – Rendőrség

Vadászat

Apáról fiúra száll

Print Friendly, PDF & Email

A három generáció együtt vadászott a Nyugat-Zselicben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászat szenvedélye gyakran öröklődik apáról fiúra, így van ez hosszú évek óta visszajáró olasz vendégeink esetében is, ahol három nemzedéken ível át a natúra és a vadászat szeretete.

Fotó: SEFAG Zrt.

A három generáció idén együtt vett részt a szeptemberi vadászaton, sőt a nagyapa régi vadászbarátja is csatlakozott a társasághoz. Egy hangulatos reggeli cserkelővadászat alkalmával így került terítékre a Nyugat-Zselicben a képen látható – körübelül 8 kilogramm agancstömegű, 12-13 éves – gímbika, vendégeinket Plucsinszki Zsolt kísérte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egykor a nagyapa és vadászbarátja is a SEFAG területein vadászott, de átadták a stafétabotot a következő nemzedéknek és az elmúlt években már kísérőként vesznek részt a vadászatokon, mentorként segítve az ifjakat és a teríték mellett együtt elevenítik fel a régi vadásztörténeteket. Ki tudja, talán egyszer a kisfiút is vendégeink között köszönthetjük majd…

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom

Vadászat

Terítéken a kétezredik aranysakál

Print Friendly, PDF & Email

Horváth Mihály elejtette a kétezredik aranysakálját

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa volt úgy nekivágni az estének, hogy: „egy sakált azért jó lenne lőni” … „jobb lenne, ha felnőtt lenne” … „ itt vagy ott kellene elejteni”…, szóval, valahogy az elvárások – a kívülről jövők és a magamban felállítottak – kerekedtek ezúttal felül bennem, nem pedig az évtizedes tapasztalat.

Fotó: Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok

Amit fejben összeraktam, köddé is vált hamarosan, mert a kedvenc etetőhelyemen sikerült egy kölyöksakált elhibáznom. Nyomban szedtem a sátorfámat és fejben már indultam is hazafelé, amikor „becsippent” Gabi üzenete: „Ha megvan, szólj, kijövök koccintani!” Na, jól van! Végül is van „bé tervem”, adok még egy esély magamnak!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Januárban sakáloztunk utoljára a kis vadföldön, a hivatásosvadász kolléga pedig nemrég egy kölyöksakált is látott ott, nosza, ezt akkor még megpróbálom. Amikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és legnagyobb vadgazdálkodója.

Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom. Méltó terítéket készítettünk és a koccintás sem maradt el.

Egy kalappal Mindannyiótoknak!

 

Forrás: Horváth Mihály – Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Koronglövő verseny Takács Tibor emlékére

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt. A nevezési díjak a Fejér Megyei Hivatásos Vadászok Alapítvány számlájára folytak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér szeptember 8-án, a szarvasbőgés tradicionális kezdetén, Kisasszony napján adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 29-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A megyei vadászkamara szolidaritási céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Fontos, hogy a közösség tagjai jelezzék, ha van olyan személy a környezetükben, aki nem várt esemény, életszínvonalának romlása miatt segítségre szorul. Manapság sajnos, az emberi értékmérőkkel nem állunk túl jól, a kapcsolatok leépülnek, sokszor észre sem vesszük, hogy hol kél el a segítség. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Takács Tiborra így emlékezik: – Tibor hivatásos vadász volt, aki mindannyiunk megdöbbenésére, a Covidnak esett áldozatul.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy mennyire fontosak a minőségi kapcsolataink, hiszen ezek és a megélt élmények maradnak meg a szívünkben, lelkünkben. E földi létben akkor nőnek óriássá, amikor már nincsenek közöttünk. Az elmúlt évben rendeztük meg először a Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező alapítványi versenyt. Elmondhatom, hogy az idein is sokak szíve megdobbant a nemes ügyért.

Külön köszönjük a felajánlott támogatásokat a VADEX Mezőföldi Zrt.-nek, a Vérteserdő Zrt.-nek, a Lutra Vadászboltnak a Magyar Vadászlapnak és minden jószándékú embernek aki hozzájárult az Emlékverseny megrendezéséhez! 

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei

Vadász kategóriában: 1. Vizler István, 2. Domonkos Richárd, 3. Csákány Csaba

Sportlövő kategóriában: 1. Házi Gergely, 2. Szegedi József, 3. Maár Gyula

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.