Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Megfojtotta a lopott őzsutát

Print Friendly, PDF & Email

Ismét orvvadászt fogtak

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Hét eljárás volt folyamatban a felcsúti M. Zoltánnal (27) szemben a Bicskei Rendőrkapitányságon, amikor ruhái átvizsgálása közben fulladozó őzsuta került elő a nadrágjából. Leragasztották a vadállat száját és orrát, amibe bele is pusztult. Ez még a zsarukat is meghökkentette, de nem lepődtek meg rajta.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

Sajnos szinte minden faluban él legalább egy problémás egyén, de az is bizonyos, hogy a fellépés ellenük erősíti a lakosok és a zsaruk közötti együttműködést. Felcsúton ez az ember M. Zoltán, és a közelmúltban rákapcsolt: főleg május óta, amikor elköltözött tőle két nő négy gyerekkel.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Besurranós lopások, autófeltörések és rongálások miatt is indult ellene eljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon. Az alkalmi munkákból éldegélő férfit a zsaruk hét ilyen ügyben azonosították, zömében szemtanúk segítségével, és további négy bűncselekménnyel is kapcsolatba hozták, amikor június 5-én éjjel egy felcsúti lakos tárcsázta a segélyhívót.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

– A bejelentő elmondta, hogy a közvilágítás fényében felismerte M. Zoltánt, amint egy zsákkal elment a portája előtt, és meg is szólította – idézte fel az elképesztő leleplezést Bötiné Kis-Fónai Ágnes főtörzsőrmester, a Bicskei Rendőrkapitányság vizsgálója. – Rákérdezett, mit visz a zsákban, mire a férfi szaporázni kezdte a lépteit. Ezt gyanúsnak gondolta, és hívta a 112-t. A járőrök a közelben voltak, és mivel sejteni lehetett, hogy a férfi az otthona felé tart, a szolgálati autóval arra kanyarodtak, és észre is vették M. Zoltánt, amint a műút szélén gyalogolt. Az igazoltatás közben rögtön feltűnt a kollégáknak, hogy a lágyékánál szokatlan alakzatban dudorodik a férfi farmernadrágja, és viselkedéséből is arra következtettek, hogy ezt az ingével és a testtartásával szeretné eltakarni. A járőrök azzal kezdték, hogy vegye ki, amit a ruhájába rejtett, és látták, egy állatról van szó. A férfi egy válságos állapotban lévő őzsutát szedett ki a nadrágjából. Az állatnak szigetelőszalaggal kötötte át, ragasztotta le a száját és az orrát, amit a rendőrök rögtön levettek róla. Alig lélegzett, és a szívverése is nagyon gyenge volt. A kollégák értesítették az állatorvosi ügyeletet és az illetékes vadásztársaságot, de szegény párán már nem lehetett segíteni. Percekkel később kimúlt. M. Zoltánt elfogták, és előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra orvvadászat és állatkínzás gyanújával.

Fotó: Fülöp Máté – Rendőrség

Nehézkes kihallgatás következett, a férfi ugyanis sajátosan viszonyult ahhoz, amit elkövetett.

– Azt magyarázta, hogy az őzsutát magára hagyva találta a nádasban. Azt gondolta, sérült lehet, és azért vitte magával, hogy segítsen rajta. Otthon akarta volna istápolni, felnevelni. Az orrát és a száját azért kötötte be, hogy sipító, síró hangját tompítsa, és ily módon hazafelé menet a felesleges feltűnést elkerülje. Úgy tűnt, nem tudja mire vélni, hogy ezzel mi a baj. Arra sem adott magyarázatot, hogy mit keresett a nádasnál éjnek évadján egy zsákkal, szigetelőszalaggal – folytatta a vizsgáló, és hozzátette, M. Zoltán először a zsákba tette az őzsutát. – Azt mondta, azért tette át a nadrágjába, mert abból indult ki, hogy az a lakos, aki az utcán rászólt, talán a rendőröket is értesíti. Úgy gondolta, ha igazoltatják, remélhetőleg csak a zsákba fognak belenézni. Mellesleg a járőröknek először azt mondta, hogy a zsák azért van nála, mert az ismerősének visz benne száraz füvet.

M. Zoltánt ismerik a bicskei nyomozók és vizsgálók.

– Amikor orvvadászat és állatkínzás gyanújával előállították a kapitányságra, hat vagyon elleni bűncselekmény és rongálás miatt jártunk el vele szemben. Ezeknél jellemzően szerszámokat lopott felcsúti ingatlanokból, és szemtanúk azonosították, az etyeki buszmegálló megrongálását pedig a térfigyelő rögzítette. A hét korábbi bűncselekményt illetően kezdetben nem jelent meg az idézésre, elő kellett állítani, aztán együttműködőbb lett, és mindet elismerte – magyarázta Jaklin Ferenc Ádám százados, a Bicskei Rendőrkapitányság vizsgálati alosztályvezetője. – Régóta ismerjük M. Zoltánt, nem szoktunk csodálkozni az indoklásain. Akármilyen meghökkentő, tőle az a magyarázat sem volt szokatlan, amit az őzsutával kapcsolatban előadott. A buszmegálló megrongálásáról például azt mondta, a mérgét akarta levezetni, ami egyre csak nőtt benne, mert amikor a padra rávert, megfájdult a keze, és ezért ugrott neki az egész megállónak. Autófeltöréssel is meggyanúsítottuk, amit szintén elismert. Erről azt állította, azért szúrta ki a BMW kerekét, mert hiába tekert törölközőt a könyökére, amikor a kocsi ablakát betörte, ez neki fájdalmat okozott, ami miatt mérges lett, és azzal vezette le a haragját, hogy az abroncsokat is megrongálta.

Az autófeltörés azon négy további bűneset egyike volt, amelyeknél a nyomozók bizonyosak voltak benne, hogy ő az elkövető.

– A többi három lopás volt. Az éj leple alatt besurrant, és gázpalackot, hangfalakat és szalonnát vitt ki felcsúti lakóházból, nyári konyhából és füstölőből – folytatta Bötiné Kis-Fónai Ágnes. – Ezeknél nem volt szemtanú, és az éjszakai kamerafelvételekből csak következtetni lehetett arra, hogy ő követte el, de ezeket is elismerte. A helyszíni kihallgatásokon azt is megmutatta, hogy csinálta. Nehezen kezelhető ember, de kollegáim nevében mondhatom, belejöttünk, hogy kell vele bánni. Ennek köszönhető, hogy mindegyik bűnügyben vallomásra bírtuk.

M. Zoltán több mint 700 ezer forintos kárt okozott a 12 bűncselekménnyel, ami csak részben térült meg. A vaskos iratmennyiséget nemrég továbbították az ügyészségre. A férfi szabadlábon védekezhet.

– Az M. Zoltánhoz köthető, beismeréssel zárult, tucatnyi bűnügy nemcsak azt igazolja, hogy a bicskei rendőrök jól végzik a munkájukat, hanem azt is, hogy a polgárok együttműködnek a rendőrséggel – összegezte Lakatos Róbert százados, a Bicskei Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Talán többről is van szó. A felcsúti szemtanúk ugyanis nemcsak azt látták, hogy valaki visz egy zsákot az utcán, avagy kisurran a kapun, hanem éjszakai fényviszonyok mellett is rögtön felismerték az elkövetőt. Ez a fajta éberség és személyismeret nagyban megkönnyíti a bűnüldözést, és rávilágít, hogy a közösség nem hagyja magát, de arra is, hogy tudják, számíthatnak ránk.

Forrás: Sz. Z. J. – Rendőrség

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

ÚJDONSÁG: Már ONLINE is foglalhatsz időpontot a FROMMER fegyverműhelyébe

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol másutt, mint a fővárosban találta ki a FROMMER Fegyverbolt, hogy a fegyverjavító műhelyükbe már online is lehet időpontot foglalni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a FROMMER weboldalán megkeresni a linket és két, három kattintás után már pontos dátumon várnak bennünket. Innovatív és ügyfélbarát, hiszen a mai felgyorsult világunkban, ma már parancsoló, hogy ne kelljen várakozni. Így, ezek után a FROMMER Fegyverbolt fegyverműveséhez is bejuthatunk anélkül, hogy bárkivel telefonon kellene egyeztetni – tájékoztatta az Agro Jagert, Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER 

Nincs annál rosszabb, mikor megérkezünk egy fegyverműhelybe és előttünk ott állnak, várakoznak. Két lehetőségünk van: maradunk vagy elmegyünk. Igen ám, de ha messziről jövünk, már pedig kevesen vagyunk úgy, hogy az utca végén működik egy műhely, ezért rászánjuk az időt és a várakozás ingoványos, idegőrlő útjára lépünk. Közben meghallgatjuk a bajba jutott vadásztársat, aki szintén messziről jött s ha már útra kelt, talán ráérősebb, mint mi. Mi több, örül, hogy egyáltalán eljutott, foglalkoznak vele, mert hát erről is kell beszélni s mindent megértünk és az is lehet, hogy új barátaink lesznek. De mennünk kellene. Nagyon..

Postabontás: a FROMMER fegyverboltba újonnan érkezett FRANCHI fegyver hamarosan új gazdájához kerül. Gyári KONUS távcsővel, eredeti KONUS szerelékkel, amely mellé a svéd Aim Sport hangtompítóját szerelik fel. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Mindenki rohanna, sietne, közben meg ég a lábunk alatt a talaj, vagy várnak ránk odakint, vagy menni kell az oviba, vagy menni kell vissza dolgozni, netán a nyaralást kihasználva megszökünk a strandról, azzal a címszóval: Egy perc! Mindjárt jövök!

Persze olyan a fegyverbolt egy vadásznak, olyan egy fegyverműhely nekünk, mint maga a Kánaán és akit komolyan vesz a párja, aki körül elfogadják, hogy a vadászat egy életforma, pontosan jól tudja, hogy az egy percből hipp-hopp egy óra lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A FROMMER felszámolta a várakozást

A FROMMER Fegyverbolt weboldalára, ha rákattintunk (akár ide is!), akkor két helyen is feltüntették a fegyverműhely linkjét. A következő képen nyíllal jelöltük, ahol egyet felül, egyet pedig kicsit az oldal közepére navigálva találunk meg, ami már piros betűkkel szembetűnő! Itt a cikkben sárga nyilakkal, bekarikázva lehet megtalálni! A képre kattintva pedig betölt a weboldal.

A FROMMER weboldalán két helyen is lehet a fegyverjavító műhelybe időpontot foglalni! Fotó: Agro Jager

Mind a két esetben egy naptár ugrik fel és már válogathatunk is a számunkra megfelelő időpontok közül.

Kattintsunk rá az időpontfoglalásra – mutatom lentebb egy képen, hogy mi fogad bennünket

A képen a július 22-vel kezdődő hetet láthatjuk, ha ott kiválasztunk egy órát, akkor egy panel ugrik fel. Ezt láthatjuk ->

Naptárnézetben, órákra bontva lehet kiválasztani a számunkra kedvező időpontot. Fotó: Agro Jager

Ha a számítógépünk, laptopunk, telefonunk bejelentkezett a postafiókunkba, akkor már be is olvassa a nevünket. Ez az ablak ugrik fel ->

Felugró ablak kérdez rá az adatainkra és a problémára.

Adjuk meg a telefonszámunkat és pár sorban érdemes összefoglalni, mi a problémánk, mjad a rendszer azonnal visszajelez.

Mikor beküldjük az időpontfoglalást, a műhely visszaigazolja az időpontot és erről egy visszaigazoló e-mailt kapunk. Ezt az üzenetet kapjuk ->

A foglalást így igazolja vissza Magyarország legnagyobb fegyverboltja, a FROMMER. Fotó: Agro Jager

Albert Attila kiemelte, hogy azok, akik nem tudnak időpontot foglalni, ettől ugyanúgy le tudják adni javításra a fegyvereiket, de, ha nincs időpontjuk, akkor a fegyvermesterük nem tud azonnal foglalkozni a javításokkal.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója egy új, FERANCHI fegyvert ad át.  Fotó: Agro Jager / FROMMER 

A FROMMER Fegyverbolt online időpontfoglalása, ugyan még csak két hete üzemel, de nagyon jók a visszajelzések. A vásárlók, az ügyfelek elégedettek és a műhely javítási, karbantartási feladatai kiszámíthatóak, tervezhetőek. A mögöttünk álló két hét is megmutatta, hogy a vadászok, sportlövők körében mennyire kedvelt alkalmazás lett ez az új, innovatív időpontfoglalás, itt, a FROMMER Fegyverbolt weboldalán. Látogassanak el a honlapra, használják bátran a FROMMER Fegyverbolt legújabb fejlesztését.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok garázdálkodnak Kárpátalján

Print Friendly, PDF & Email

Farkas rabolt egy kiskutyát Ukrajnában – videóval:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A térfigyelő kamera kapta lencsevégre, ahogy egy farkas zsákmányul ejt egy kiskutyát a Perecsenyi kistérséghez tartozó Poroskő (Poroskovo) településen. Az esetről a Kárpátaljai Megyei Vadászok és Halászok Egyesülete számolt be. A felvételen jól látszik, ahogy a farkas az udvarra merészkedik, majd zsákmányul ejti a kiskutyát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az egyesület elmondása szerint a teljes körű háború óta érvényben lévő ukrajnai vadászati ​​tilalom miatt legalább négyszeresére nőtt a ragadozó állatok állománya a kárpátaljai erdőkben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A farkasok, sakálok, rókák és más állatok egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe élelem után kutatva, és ez nagyon veszélyes, mivel a ragadozók nemcsak támadhatnak, hanem számos fertőzést is hordozhatnak.

Az elmúlt két évben kárpátaljai szakemberek többször is észlelték a veszettséget és leptospirózist ragadozóállatoknál, valamint az afrikai vadsertéspestis kitörését is észlelték.

Forrás: Kárpátalja.ma

Tovább olvasom