Keressen minket

Vadászat

Országos Vadásznap 2023 – ÖSSZEFOGLALÓ

Print Friendly, PDF & Email

Tatabánya mellett található Csákányospusztán szervezték meg az Országos Vadásznapot.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: Idén Komárom-Esztergom vármegyében, a Tatabánya mellett található Csákányospusztán került sor az egyik legnagyobb országos vadászati rendezvényre. Az augusztus 26-án megtartott eseményt a Vadászkamara vármegyei Területi Szervezete hozta tető alá, és mások mellett szervezetünk kiemelt partnerei – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Groupama Biztosító és az OTP Bank Nyrt. – is támogatták.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Az eseménynek hagyományosan két kiemelt funkciója van. Az egyik a laikusok felé történő nyitás, tevékenységünk bemutatása és népszerűsítése, a másik pedig a vadászok közösségének összefogása és lehetőség biztosítása a találkozásra, baráti beszélgetésekre. Ahogy a korábbi Országos Vadásznapok, az idei is teljesítette ezeket a célokat. Az érdeklődő civilek számos program közül választhattak, megismerkedhettek úgy a vadászkutyázás alapjaival, mint a hagyományos vadászati módokkal, a vadászkürtöléssel vagy éppen a vadhívással és a szarvasbőgéssel. Az zene iránt fogékonyak megcsodálhatták azt a kapitális vadászkürtöt is, amelyet a vármegyei vadászkamarai Területi Szervezet egy helikonból – kör alakban hajlított tubából – alakíttatott át: ez a hangszer volt az esemény jelképe. Mindemellett vásárfiát is vihettek haza a látogatók, hiszen számos kiállító kínálta portékáit – sok esetben kézműves termékeket és használati tárgyakat.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Az ünnepélyes megnyitó az egész eseményen közreműködő Hangvadász Kürtegyüttes szignáljaival vette kezdetét. A vadásznapot Csákai László református lelkipásztor áldotta meg, kiemelve a természet közelségének jótékony, nyugtató hatását és ennek fontosságát a mai zaklatott világban.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

A köszöntőbeszédek sorát Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya város polgármestere nyitotta. Mint elmondta, laikusként is érti és nagyra értékeli a vadgazdálkodást, a vadászatot, mint ahogy azt is, hogy a közösség egyik legfontosabb rendezvényére a megyeszékhely mellett került sor.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédében immár hagyományosan összefoglalta az ágazat aktualitásait.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Volt is mit, hiszen a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.) Országgyűlés által júniusban megszavazott módosítása számos kardinális – pozitív – változást hozott a szakmának. A teljesség igénye nélkül:

  • Vadelütések esetében nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.
  • Vadkár-ügyekben előzetes bizonyítási eljárás lefolytatását a károsult kérésére csak a jegyző vagy a bíróság rendelhet el, a közjegyző most már nem.
  • Megvalósult az „ifjúsági vadászat”: november 1-jét követően a 18 helyett már 16 éves kortól le lehet tenni a vadászvizsgát, majd vadászjegyet is válthat az illető. A nagykorúság előtt a fiatal átengedett sörétes és a 0.22-es kalibercsaládba tartozó golyós lőfegyverrel, megfelelő felügyelet mellett, kizárólag egyéni vadászaton vehet részt, saját fegyvert nem tarthat.
  • A Vtv. végrehajtási rendeletének rövidesen várható módosítását követően, bizonyos körülmények mellett lehetővé válik az éjszakai célzást lehetővé tévő berendezések és az elektronikus hívóeszközök használata. November 1-jétől általánosan engedélyezett lesz a hangtompító használata is minden vadász számára. (Mindezen eszközökkel foglalkozott a Vadászkamara éves szakmai konferenciáján az Országos Vadásznapot megelőző napon. Az összes előadás videofelvétele rövidesen elérhető lesz honlapunkon.)
  • Nem csak magyarországi állandó lakcím, hanem magyar állampolgárság megléte esetén is lehetőség lesz vadászvizsga letételére és vadászjegy váltására – ez a határon túl vagy külföldön élő polgártársaink számára jelenthet könnyebbséget.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében köszönetet mondott a vadgazdálkodást működtető vadászoknak, amiért tevőlegesen hozzájárulnak a teremtett világ egyensúlyának megőrzéséhez. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezt a laikusok is lássák és megértsék.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Megjegyezte: sokan ellenszenvvel viseltetnek a vadászok, a vadászat iránt, így különösen fontos, hogy ne történjenek visszásságok az ágazaton belül. Nagyon komoly eredményként értékelte, hogy a vadászok segítségével a vaddisznóállomány intenzív csökkentése révén sikerült megállítani hazánkban az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését, ugyanakkor továbbra is indokolt az óvatosság, hiszen Horvátországban a házisertés állományban is megjelent nemrégiben a betegség. A szaktárca a további védekezésben is számít a vadászokra, hogy a déli határon át ne jusson be a vírus hazánkba.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Dr. Kovács Zoltán, a Nimród Vadászújság főszerkesztője köszöntőjében szólt arról, hogy az általa vezetett havilap feladata nemcsak a vadászok 70 000-es közösségének naprakész tájékoztatása, de a 2021-es „Egy a Természettel” vadászati világkiállítás örökségét is tovább viszi. E missziója keretében támogat kulturális és szakmai kezdeményezéseket, felületet biztosít a különböző vélemények ütköztetésére.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Erre a tevékenységre példa a Nimród Fórum programsorozat, amely során minden hónapban más-más vármegyében – összefogva a Vadászkamara Területi Szervezetével – időszerű témákat vesznek górcső alá az adott terület szakemberei. Mindezen túl pedig a szerkesztőség azt is kiemelt feladatának tekinti, hogy méltóképp ápolja a magyar vadászat kiemelkedő személyiségeinek kultuszát. Ami a jövőbeli terveket illeti, a Nimród szorosabb kapcsolatot kíván kialakítani a legnagyobb külföldi vadászati lapokkal.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Bencsik János országgyűlési képviselő beszédében szintén elismerően szólt ágazatunkról, egyben azt is kérte: a vadgazdálkodó szervezetek és azok képviselői lehetőségeikhez mérten tegyenek meg mindent a vad által okozott károk megelőzéséért és a lakosság megfelelő tájékoztatásáért.

Fotó: Mohácsy Viktor – OMVK

Végezetül dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke lépett a színpadra, hogy megnyissa az eseményt. Az aktuális jogszabályváltozásokat különösen nagy horderejűnek nevezte, a Vadgazdálkodási törvény 2017-es, nagy módosításához hasonlította és köszönetét fejezte ki értük a kormányzatnak és személy szerint dr. Semjén Zsoltnak. Ugyancsak köszönetet mondott dr. Kovács Zoltánnak, amiért a Világkiállításhoz kapcsolódóan a nemzetközi eseményt szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft. több mint 500 millió forinttal támogatta a Vadászkamara „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúsági programját. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az érdekképviseleti szervezet országos vezetője külön megköszönte a vadásznap megszervezését Szalai Árpádnak, a Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei Területi Szervezete elnökének.

Forrás: OMVK

Fotó: Mohácsy Viktor

Vadászat

Apáról fiúra száll

Print Friendly, PDF & Email

A három generáció együtt vadászott a Nyugat-Zselicben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászat szenvedélye gyakran öröklődik apáról fiúra, így van ez hosszú évek óta visszajáró olasz vendégeink esetében is, ahol három nemzedéken ível át a natúra és a vadászat szeretete.

Fotó: SEFAG Zrt.

A három generáció idén együtt vett részt a szeptemberi vadászaton, sőt a nagyapa régi vadászbarátja is csatlakozott a társasághoz. Egy hangulatos reggeli cserkelővadászat alkalmával így került terítékre a Nyugat-Zselicben a képen látható – körübelül 8 kilogramm agancstömegű, 12-13 éves – gímbika, vendégeinket Plucsinszki Zsolt kísérte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egykor a nagyapa és vadászbarátja is a SEFAG területein vadászott, de átadták a stafétabotot a következő nemzedéknek és az elmúlt években már kísérőként vesznek részt a vadászatokon, mentorként segítve az ifjakat és a teríték mellett együtt elevenítik fel a régi vadásztörténeteket. Ki tudja, talán egyszer a kisfiút is vendégeink között köszönthetjük majd…

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom

Vadászat

Terítéken a kétezredik aranysakál

Print Friendly, PDF & Email

Horváth Mihály elejtette a kétezredik aranysakálját

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Furcsa volt úgy nekivágni az estének, hogy: „egy sakált azért jó lenne lőni” … „jobb lenne, ha felnőtt lenne” … „ itt vagy ott kellene elejteni”…, szóval, valahogy az elvárások – a kívülről jövők és a magamban felállítottak – kerekedtek ezúttal felül bennem, nem pedig az évtizedes tapasztalat.

Fotó: Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok

Amit fejben összeraktam, köddé is vált hamarosan, mert a kedvenc etetőhelyemen sikerült egy kölyöksakált elhibáznom. Nyomban szedtem a sátorfámat és fejben már indultam is hazafelé, amikor „becsippent” Gabi üzenete: „Ha megvan, szólj, kijövök koccintani!” Na, jól van! Végül is van „bé tervem”, adok még egy esély magamnak!

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Januárban sakáloztunk utoljára a kis vadföldön, a hivatásosvadász kolléga pedig nemrég egy kölyöksakált is látott ott, nosza, ezt akkor még megpróbálom. Amikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és legnagyobb vadgazdálkodója.

Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom. Méltó terítéket készítettünk és a koccintás sem maradt el.

Egy kalappal Mindannyiótoknak!

 

Forrás: Horváth Mihály – Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Koronglövő verseny Takács Tibor emlékére

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Második alkalommal rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a Takács Tibor Emlékversenyt. A nevezési díjak a Fejér Megyei Hivatásos Vadászok Alapítvány számlájára folytak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér szeptember 8-án, a szarvasbőgés tradicionális kezdetén, Kisasszony napján adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 29-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A megyei vadászkamara szolidaritási céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Fontos, hogy a közösség tagjai jelezzék, ha van olyan személy a környezetükben, aki nem várt esemény, életszínvonalának romlása miatt segítségre szorul. Manapság sajnos, az emberi értékmérőkkel nem állunk túl jól, a kapcsolatok leépülnek, sokszor észre sem vesszük, hogy hol kél el a segítség. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki Takács Tiborra így emlékezik: – Tibor hivatásos vadász volt, aki mindannyiunk megdöbbenésére, a Covidnak esett áldozatul.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete

Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy mennyire fontosak a minőségi kapcsolataink, hiszen ezek és a megélt élmények maradnak meg a szívünkben, lelkünkben. E földi létben akkor nőnek óriássá, amikor már nincsenek közöttünk. Az elmúlt évben rendeztük meg először a Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező alapítványi versenyt. Elmondhatom, hogy az idein is sokak szíve megdobbant a nemes ügyért.

Külön köszönjük a felajánlott támogatásokat a VADEX Mezőföldi Zrt.-nek, a Vérteserdő Zrt.-nek, a Lutra Vadászboltnak a Magyar Vadászlapnak és minden jószándékú embernek aki hozzájárult az Emlékverseny megrendezéséhez! 

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei

Vadász kategóriában: 1. Vizler István, 2. Domonkos Richárd, 3. Csákány Csaba

Sportlövő kategóriában: 1. Házi Gergely, 2. Szegedi József, 3. Maár Gyula

Forrás: OMVK

 

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.