Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Évadzáró solymászat Békéscsabán

Print Friendly, PDF & Email

Évadzáró vadászat a solymászoknál

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Solymász Egyesület 2024. január 12-14-e között Békéscsabán, a Nimród Vadásztársaság területén tartotta a 2023-24-es évadzáró solymászatát. A háromnapos rendezvényen látogatókkal együtt kb. 50 fő vett részt. Nagy örömünkre vendégül láthattuk olasz, szlovák és romániai solymászbarátainkat, akik velünk együtt vadásztak madaraikkal.

Fotó: Magyar Solymász Egyesület

A Magyar Solymász Egyesület tagja a világ legnagyobb nemzetközi solymász szervezetének az International Association for Falconry and Conservation of Birds Of Prey, (IAF) és a C.I.C. Ragadozó madár munkacsoportjának.

A vadászterület kiválasztásánál figyelembe kellett venni, hogy a középfeszültségű vezetékek halálos sérülést okozhatnak a solymászmadaraknak, így ezektől távol eső részeken lehetett a vadászatot tervezni. Szerencsére hatalmas területek, bőséges vadon élő és kihelyezett fácánok álltak rendelkezésre, valamint kérvényezték nekünk a nyúl vadászati lehetőségének meghosszabbítását is. Nagy köszönet jár a fogadó vadásztársaság részéről Karasz Vilmosnak és Vidovenyecz Lászlónak, akik minden kérésünknek eleget téve lehetővé tették, hogy nagyon jól érezzük magunkat.
A résztvevőket három csoportba osztottuk. A magasröptű madarakat repítők két külön csoportban vadásztak, összesen 18 vándorsólyommal. A sólymokkal való vadászat során nagyon fontos szerepe van a vadászkutyáknak, akik megkeresik, majd „megállják” a zsákmányul szolgáló fácánt. Ekkor a vadász elengedi sólymát, aki felmagasít akár több száz méterre is és gazdája felett tartózkodva kémleli a területet.

Fotó: Magyar Solymász Egyesület

Ekkor kiugrasztja a kutya a fácánt és a sólyom ezt észrevéve óriási sebességgel zuhanva (akár 160-200 km/h) próbálja elejteni prédáját. Sikeres pedzés esetén a vadász kicseréli a fácánt kevésbé értékes húsra, amit a madár lelkesen elfogyaszt, hiszen éhes. A sólymoktól szélsebes parabolákat és izgalmas támadásokat láttunk, valamint sebesröptű foglyokkal, érdeklődő egerész- és gatyásölyvekkel, döbbenten néző kerecsensólymokkal és riadtan menekülő énekesmadarakkal, réti fülesbaglyokkal is találkoztunk.

Fotó: Magyar Solymász Egyesület

Az alacsonyröptű kategóriába tartozó madarak külön csoportban voltak. Itt a Kecse névre hallgató szirti sas, 4 Harris-ölyv és 11 héja vadászott összesen. Ezek a madarak a felugró nyulat, felrebbenő fácánt közvetlenül kézről engedve üldözik és fogják meg. Támadásuk gyors és erőteljes. Kecsét már jól ismerjük, profi vadász, de a többi madárban sem kellett csalódnunk. Itt is vadászkutyák segítik a vad megtalálását. A madarakat jól működő jeladóvak ellátva lehet repíteni azért, hogy elvesztés esetén meg tudja keresni a gazdája. A vadászat végén a terítéken 3 db nyúl és 50 darab fácán volt, megelégedésünkre.

Fotó: Magyar Solymász Egyesület

Az első két nap időjárása tökéletes volt. A kissé fagyott talaj lehetővé tette, hogy bár terepjárókkal, de be tudjunk menni a vadászterületekre. A harmadik napon az erősen fújó szél nagyon nehezítette a madarak munkáját. A solymászok és a látogatók is fegyelmezetten, együttműködően viselkedtek. A vadászmadarak jól felkészültek voltak, szépen dolgoztak, és mindegyik épen és reméljük jóllakottan hazaért.
Szállásunk a békéscsabai Fenyves Hotelben volt, ahol jókat beszélgetve fogyasztottuk el a hideg napok végén vacsoránkat, Puskás László olaszországi versenyen nyert borával kísérve.

Fotó: Magyar Solymász Egyesület

Köszönet a szervezőknek, Stella-Baráth Ritának és Egyed Istvánnak és mindenkinek, aki munkájával, jelenlétével, jókedvével sikeressé tette az évadzáró vadászatot!

 

A cikket a Magyar Solymász Egyesület vezetőségének engedélyével közöltük.

Írta: Egyedné Molnár Krisztina – Magyar Solymász Egyesület

Fényképeket készítette: Egyedné Molnár Krisztina, Fördős Zsolt, Iacob George, Papp Attila

 

 

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom