Keressen minket

Horgászat

Tapasztalatok a Látóképi – víztározóról

Print Friendly, PDF & Email

A Látókép – víztározó Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút 95-ös km szelvényénél, Debrecentől 11 km-re, a Hajdúsági löszhát szívében található Hortobágy irányába. Látókép szó állítólag művészektől ered, akik a Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep mellett festették meg a Hajdúság jellegzetes tájképét.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Látókép – víztározó Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút 95-ös km szelvényénél, Debrecentől 11 km-re, a Hajdúsági löszhát szívében található Hortobágy irányába. Látókép szó állítólag művészektől ered, akik a Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep mellett festették meg a Hajdúság jellegzetes tájképét.

Kecskés János és egy látóképi ponty (Kép: Kecskés János)

A Látóképi – víztározót mesterségesen alakították ki még 1982-ben azért, hogy segítse a helyi növénytermesztőket az öntözésben. A valaha itt folyt folyómeder helyén, völgyzárógátat hoztak létre, majd a Keleti-főcsatornából duzzasztásos módszerrel vizet hoztak ide a szakemberek. Ennek köszönhetően született meg a Hajdú-Bihar megyében ismert horgásztó.

Látóképen kisebb-nagyobb halakat is lehet fogni, minden csak szerencse és tudás kérdése (Kép: Kecskés János)

Kecskés János, helyi horgász már gyerekkorában is itt szeretett volna horgászni. Először azonban tapasztalatokra volt szüksége. Gyerekként, unokatestvérével a Nagyhegyes közeli tavakra jártak ki nyaranta pecázni úszós készséggel. A kezdeti siker kis halakban mutatkozott, ami újból és újból lázba hozta a hajdúsági kishorgászokat. Jani tisztán emlékszik arra, amikor 10 évesen kijelentette, ha egyszer nagy lesz, akkor a Látóképi tavon szeretne horgászni. Kívánsága jó pár évvel később teljesült.

Igazán különleges érzés ekkora halakat horogra csalni (Kép: Kecskés János)

Éppen a tó mellett kapott munkát, mint gépész. A növénytermesztési ágazatban eltöltött évek során volt lehetősége a tavat is megfigyelni, amikor a lineár öntöző berendezést üzemeltették. 1999-től kezdve Jani a szabadidejében folyamatosan a tavon horgászott. Az eltöltött évek alatt viszonylag kiismerte ezt a 60 hektáros vadvizet, de a mai napig érik meglepetések. A tó átlagos mélysége 2-2,5 méter, a legmélyebb részek 4,5-5,5 métert elérik. Csapadékbőség során akár helyenként 6 méter mély is lehet a víz.

Miért jó itt horgászni, számodra miért különleges?

Itt, a Hajdúság szívében, a helyiek és a nagyszámú vendég azért szeret itt horgászni, mert rend van, szép rendezett a környezet, a helyi közösség szabálykövető, amit erősít a halőrök jelenléte is.

Harangi István, Jani egyik jóbarátja (Kép: Kecskés János)

Az itteni emberek segítőkészek, aki újként érkezik, számíthat segítségre, csak kérdezni-e kell. Gyerekkoromban nekem is segítettek mások, én is szeretném továbbadni ezt a tudást fiatalabbaknak. Amiért számomra különleges ez a hely, az a halállománya. Itt mindent meg lehet találni – lehet valaki éppen rablóhalakba szerelmes, vagy busahorgász, vagy szürkeharcsa-specialista. 1982-óta eltelt években a halállomány rendkívüli mértékben felszaporodott, amit telepítésekkel is fokoznak. Van egy kíméleti terület is a tavon, aminek a mérete három hektár. Ide horgász még a lábát sem teheti be, a halőrök mellett, mi helyiek is tiszteletben tartjuk ezt a védett vízivilágot.

 

Ferenczi Józsefnek is mindene a bojlizás Látóképen (Kép: Kecskés János)

Látókép jó hírneve, a halállománya mellett, a számos horgászversenyben is mérhető. Hazánk egyik horgászvilágbajnoka szerint, az ország legjobb három finomszerelékes tavába tartozik. A növénytermesztés vízfelhasználása miatt a vízcseréje a tónak óriási. A tiszai víz a Keleti Főcsatornából jön, Balmazújvároson keresztül, ahol szivattyúkkal megemelik a vizet, majd azt követően gravitációs úton érkezik meg hozzánk. A tóban lévő víz egy része itt, másik része Ebes, Nagyhegyesen hasznosul, az ország legkiválóbb talajain. Éppen emiatt a tó ökoszisztémája is egyedülálló, mivel folyami rákok, kagylók, giliszták nagy számban élnek a mederben, amit előszeretettel fogyaszt számos halfaj. Az óriási víztömeg mozgása miatt olyan mintha tiszai halat ennénk, rendkívül jóízű az itteni hal.

Mesélj pár szót, te mire szeretsz horgászni?

Gépészként ma már egy nagyhegyesi mezőgazdasági cégnél dolgozom. A növénytermesztésben szezonalitás van, azaz, ha vetni, betakarítani kell, szinte nincs időm. Éppen ezért most csak időnként tudok kimenni a barátaimmal horgászni, de ha kijutok, akkor azt úgy intézem, hogy legalább 1-2 nap legyen. Az elmúlt egy-két évben, egy barátomnak köszönhetően szerelmese lettem a nagypontyoknak. Kölcsönadta nekem az egyik bojlis botját– avval a feltétellel, ha megszeretem ezt a horgászati módot, használjam egészséggel és vigyázzak rá. Természetesen nem kért érte semmit. Előtte úszóztam és nem is ment rosszul a pecázás. A bojlis bot és ez az új mód, azonban új távlatokat nyitott meg előttem. A kezdeti próbálkozások után, egyre nagyobb pontyokat sikerült kifogni a Látóképi víztározóból. A saját rekordjaim sorról sorra dőltek meg. Én se értettem, mi történik, úgy jött az egyik nagy ponty után a másik. Mint minden horgászati módszer esetében, el kell azt dönteni, hogy ki melyik módot választja ki magának, arra specializálódik és tudatosan felépíti a maga technikáját, felszerelését módszereit. Én ezt választottam, a bojlizás lett a mindenem. Barátaimmal, Harangi Istvánnal, és Ferenczi Józseffel együtt járunk ki horgászni, sokszor a családjaink is itt vannak velünk. A tó méretei miatt mindenkinek van kedvenc helye, miénk a 10-es állás, ahol csónakkal és korábbi tapasztalat alapján GPS-es halradarral helyezzük ki az etetőanyagot – ami általában 20 – 24 mm közötti, különböző ízesítésű bojlit jelent. A horog mellé viszont csak 30 mm méretű bojlit kínálunk fel. A bojli nagyság növelésével szelektáljuk a pontyok méretét is, de ez nem minden esetben sikerül. Vannak kisebb testű pontyok, amik képesek a 30 mm nagyságú bojlit is probléma nélkül felvenni. A horgászat során olyan töréseket keresnek a helyi horgászok, ahol védve vannak a nagytestű ragadozóhalaktól.  Ha minden adott és esznek a halak, valamint jó csillag ragyog felettünk, már csak a szerencsén múlik, mikor, mi jön meg.

Az etetés után pedig eljön a csönd, amit mindannyian várunk a feszült munkanapokat követően. A horgászat közösségi ereje óriási. Leülünk, sütünk, főzünk, beszélgetünk és jól érezzük magunkat. Ha valaki elfárad a várakozásban, és a nagy melegtől – ami szeret beszorulni ide a tó mellé, alszik egyet. Ezért is szeretek a barátaimmal menni horgászni, mert lehetőség van egy kicsit lazítani. Az esetek nagy százalékában várakozunk, akár egy napot is, mire megjön egy igazán kapitális ponty. A parttól 200 méterre vannak kihelyezve a csalijaink, ha megszólal a kapásjelző, biztos, hogy van rajta hal, mert 200 méteren a damil képes megnyúlni.

Kecskés Jánoska is megfertőzödött a horgászat szenvedélyével (Kép: Kecskés János)

Mindent megteszünk a halak kíméletes kifogásáért. Ha kapást észlelünk, ketten a csapatból elindulnak csónakkal a hal irányába. A damilt mindig feszesen kell tartani, nehogy elveszítsük a halat. Közelebbre érve, ilyen nagy testű halakat még így is 15 percig kell fárasztani azért, hogy ki tudjuk fogni.

és Kecskés Bence is apukája nyomdokaiban jár (Kép: Kecskés János)

A helyi szabályok szerint, ha nagyobb a ponty, mint 15 kilogramm, szólni kell a halőröknek, akik csippel látják el a halat ha eddig ilyet nem kapott, amit természetesen sebkezelést, s egy-két gyors fotót követően, azonnal visszaengedünk a vízbe. Amellett, hogy sporthorgászok vagyunk, ha szükséges, otthonra viszünk haza halat a gyerekeknek is, – akik koruk miatt még spiccbottal ugyan, de szorosan a nyomdokainkban járnak. A következő generáció bontogatja a szárnyait itt mellettünk, ami nagy örömmel tölt el két kisfiú apukájaként – összegezte tapasztalatait Kecskés János.

Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom