Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

A vágócsirke termelői ára 19 százalékkal csökkent egy év alatt

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a baromfihús kereskedelméről

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 4 százalékkal 72 ezer tonnára nőtt 2024 első négy hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 4 százalékkal 49 ezer tonnára, a pulykahúsé 28 százalékkal csaknem 9 ezer tonnára emelkedett. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia és Bulgária voltak. Magyarország baromfihúsimportja 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a csirkehús beszállítása 29 százalékkal 17 ezer tonnára esett vissza, míg a pulykahúsé 44 százalékkal 1,6 ezer tonnára bővült. A legtöbb baromfihús Lengyelországból érkezett.

Fotó: Pixabay

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 244,3 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2024 első négy hónapjában, 18,8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 130,4 ezer tonnát (+13,1 százalék), a vágópulyka 17,7 ezer tonnát (+4,7 százalék) tett ki.

Az Európai Bizottság adatai szerint 267 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2024 első huszonöt hetében, ami 2 százalékos csökkenést jelent az előző évihez viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 19,1 százalékkal 412,8 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 15,8 százalékkal 594,3 forint/kilogrammra csökkent 2024 első huszonöt hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1725,4 forint/kilogramm (–13,7 százalék), a csontos csirkemellé 1115,6 forint/kilogramm (–20,1 százalék), a csirkemell (összesen) ára 1696,7 forint/kilogramm (–14,1 százalék) volt a megfigyelt periódusban.

Forrás: AKI

Mezőgazdaság

Csökkent a vágósertés termelői ára

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a vágósertés termelői áráról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,01 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 májusában, ami 19,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (9,62 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 7,4 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.

Fotó: Pixabay

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,2 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 májusában, ami 8 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 26. hetében átlagosan 12,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától. A németországi szerződéses ár, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,2 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,06, a Tican 1,68 és a Danish Crown 1,58 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 26. héten.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 864 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 25. hetében, 7,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hetének átlagárához képest.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Budapesten és Pest vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

Print Friendly, PDF & Email

Budapesten és Pest vármegyében is jelentősen megnövekedett az erdőtüzek kockázata

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt jelentősen megnövekedett az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok 2024.07.09-től Budapesten és Pest vármegyében is kihirdetik a tűzveszélyes időszakot. Emellett fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád – Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Fotó: Pixabay

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett vármegyékben nem volt olyan mértékű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintet. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, továbbá magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye. E magas kockázatú állományok részben sűrűn lakott területek közelében találhatóak meg.

Az elkövetkező napokban az előrejelzések szerint nagyon magas átlaghőmérséklet és napsütéses óraszámok várhatóak. Ezenfelül a lokálisan kissé szeles időjárás tovább szárítja a felszíni és a korona biomasszát.

A fokozott tűzkockázat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. július 9-től elrendeli a tűzgyújtási tilalmat Budapesten és Pest vármegyében is. A hatóságok a korábban kihirdetett tűzveszélyes időszakot fenntartják Bács-Kiskun, Csongrád – Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

A Nébih óvatosságra inti a lakosságot: a cigarettacsikkeket ne hajítsák ki a gépkocsiból, mert azok az útmentén lévő növényzetet felgyújthatják. Fontos, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, ugyanis a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.
A tűzgyújtási tilalom során a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében szintén tilos a tűzgyújtás. A korlátozás alatt a tűzgyújtás ugyancsak nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n szerezhetnek információkat.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

MÁK: Egyeztetésre fel!

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár elkezdte kiküldeni a 2024. évi egységes kérelemhez kapcsolódó első körös egyeztető leveleket.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár a mai nappal elkezdi előkészíteni és ügyfélkapura kiküldeni a 2024. évi egységes kérelemhez kapcsolódó első körös egyeztető leveleket.

Fotó: Wikipédia

Ezen egyeztető döntéseket azon kedvezményezettek kapják, akik kérelmében

  • túligénylés vizsgálat során megállapításra került, hogy az adott referenciaterület mérete kisebb, mint az adott területre benyújtott igénylések méretének összege. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
  • a berajzolt táblák tolerancia feletti egymásra fednek. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
  • az extenzív/intenzív gyümölcs támogatásra jelölt táblák vonatkozásában az előző évi adatok alapján feltételezhetőleg fennálló szabálytalanság került detektálásra. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
  • az évelő szálas fehérjenövényekkel kapcsolatosan az előző évi adatok alapján feltételezhetőleg fennálló szabálytalanság kerül jelzésre. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
  • a termeléshez kötött növénytermesztés támogatás jogcímekkel kapcsolatos minősített szaporítóanyag igazolásokra vonatkozó adatszolgáltatás vált szükségessé. Az adatmegadás az előlegfizetés feltétele, ezért a határidő legkésőbb 2024. szeptember 30.
  • a nem védett nem termelő tájképi elemek/egyéb tájképi elemek arányának táblaszintű vizsgálata során a nem termelő tájképi elem vagy elemek, illetve egyéb tájképi elemek együttes területe – ide nem értve a védett tájképi elemet, igényléstől/jelöléstől függetlenül – a tábla legfeljebb 50%-át foglalhatja el. A tábla kijavítása vagy a támogatási igény visszavonása szükséges. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.

A tényleges vetés dátumát a vetéstől számított 15 napon belül kell bejelenteni.

  • betervezett, ám még tényleges vetési dátummal nem rendelkező másodvetés található, melyeket a kedvezményezett 2024. június 30-ig betervezett, de a tényleges megvalósítását még nem jelentette;
  • betervezett, de a tervezési adatok sorában tényleges megvalósítási dátummal nem rendelkező, Agro-Ökológiai Programot (továbbiakban: AÖP) érintő agrotechnikai művelet található, melyeket az kedvezményezett 2024. június 30-ig tervezett megvalósítani;

Az AÖP jogcím keretében a 2024. január 1. és 2024. december 31. napja között elvégzett készítmény kijuttatások fogadhatók el.

Olyan esetben is kaphat a kedvezményezett tájékoztatást, ha egy adott agrotechnikai művelet tervezett elvégzésének dátuma és a tényleges elvégzés dátuma nem egy sorban került berögzítésre. Ezen esetben új bejelentésre nincs szükség!

A tényleges tevékenység dátumát a tevékenység elvégzésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni.

Az egyeztetési kötelezettségének kizárólag a „W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024” elektronikus nyomtatvány kitöltésével és annak ügyfélkapun történő benyújtásával lehet eleget tenni, egyéb dokumentumot a Kincstár nem vehet figyelembe.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom