Keressen minket

Vadászat

Az októberi dámbikám

Dékány Ferenc élménybeszámolója:

Közzétéve:

Dékány Ferenc dámszarvasbikát hozott terítékre. Élményeiről beszámolt lapunknak: 

Fotó: Dékány Ferenc – AJN

Ma, egy igen hosszú èjszakàs szolgàlat utàn, kimentem egy kicsit kitisztìtani a fejem. Mèg sötètben ültem fel a lesre,ahol hallgattam az eső ès erdő talàlkozàsàt. A lővilág első pillanatában három nyúl kergetőzèsèt figyelhettem, majd amikor màr vilàgosabb lett, egy dàmbikàra lettem figyelmes, ami èpp àtvàlt a fűvesen. A fiatal bika büszkèn dobàlta magàt ès billegtette nemrègiben felrakott dìszèt. Nèhàny percig gyönyörködtem benne, majd bevàltott az erdőbe.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Ezután a tàjban gyönyörködhettem. Ahogy az eső esett, az erdőből a pàra szàllt fel ès a természet harmònába került. Majd, màr teljesen világosban, ismét èszrevettem a magyar erdők koronàs hercegèt, egy újabb dàmbikàt. Eme remek vad erőtől duzzadva, hatàrozottan ment keresztbe a fűvesen, az egyik erdőből a màsikba. Làttam, ez màr egy jobb bika, így a puskàt felvettem, majd a távcsövön keresztül nèztem már a vadat.

Fotó: Dékány Ferenc – AJN

Első pillantra, őszintén megmondva, (lehet kapzsin is), azt gondoltam, hogy ez sem olyan komoly bika, mint amire vàgyok. Ekkor nyilallt belèm az àltalam sokszor mondott monològom: ” a jó legnagyobb ellesège, a mèg jobb”, illetve, hogy  a falon minden trófeàt elnèzve, mindig az elejtès körülmènyei jutnak eszembe. Ès hàt kìvànhat vadàszember ennèl szebb vadàszatot? Szerintem nem nagyon. Így a szálkeresztet a vad lapockàjàra helyeztem, majd elengedtem a lövèst, amit nagyon jó becsapòdàs követett. A bika, a korábbi erőtől duzzadó jàràsa, egy sokkal erőtlenebb halàlvàgtàba csapott àt, ami nem is tartott  sokàig.

Fotó: Dékány Ferenc – AJN

A lövèst követő néhány perces várakozás után, utam az elejtett vadamhoz vezetett. Odaèrve, kalapom megemelve, tudatosult ismét bennem, amikor vadàsz ès az elejtett vad egy helyen van, ott kèt èletùt talàlkozik, mely következtében a vad az egyetlen, a legfèltettebb kincsèt adja nekünk, az èletèt.

U.i.: Nem a világ legnagyobb dàmbikàjàt ejtettem el, de ennél szebb vadászatot keveset kìvànhattam volna. Tisztelet a vadnak.

Írta: Dékány Ferenc

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Vadászat

Dámbikavadászat a KEFAG Zrt-nél

Szerencsés napokat tudhat maga mögött egy külföldi vendégvadász

Published

on

Szerencsés napokat tudhat maga mögött külföldi vendégvadászunk; három, nem mindennapi dámtrófeával térhet haza a KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületéről.Az elsőként terítékre került kapitális dámbikáról már pár napja beszámoltunk.

Fotó: KEFAG Zrt.

Még aznap, az esti kimenetel során sikeres lövést adott le egy abnormális agancsú öreg bikára, amelynek trófeátömege meghaladja a 3,5 kg-ot.

Fotó: KEFAG Zrt.

Vendégünk céltudatos és kitartó volt, amelynek szombat reggel meg is lett az eredménye: egy ugyancsak kapitális agancsú, érett dámbika, 5,5 kg feletti trófeával!

Fotó: KEFAG Zrt.

Kísérője minden esetben Vér István fővadász volt.

Forrás: KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Tovább olvasom

Vadászat

Trófeaszemle 2024

A hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét a Zalaerdő Zrt.

Published

on

A Zalaerdő Zrt. – a hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét, immár a huszonharmadikat.

Fotó: Zalaerdő Zrt.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató, Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője és Gróf Jácint, a Zalaerdő Zrt,. vadgazdálkodási osztályvezetője köszöntötte.

Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjében kitért az elmúlt hónapok viszontagságos időjárására. A nyári szárazság és a szeptemberben Európa-szerte tomboló viharos esőzések mind-mind befolyásolták az idei vadászati szezon eredményeit.

Ez utóbbi okán több vadászvendég nem érkezett meg a szeptemberi szarvasnászra.

Kovács Ferenc főosztályvezető megköszönte minden illetékesnek az eddigi kemény munkát, majd felhívta a figyelmet, hogy az állományszabályozás ideje még csak ezután jön. Kérte, hogy minden érintett a mennyiségi helyett a minőségi gazdálkodásra törekedjen, ami jó korszerkezetű, megfelelő ivarösszetételű állomány kialakítását jelenti.

Gróf Jácint osztályvezető ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 170 gímbika esett 2024 szeptemberében, ezek közül 101 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 22 darab, 47 darab ezüst- és 47 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 54 darab. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,04 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,21 kilogramm.

A három legmagasabb pontszámú trófea ismérveit az alábbi táblázat mutatja:

Súly (kg) CIC pontszám Kísérő vadász Elejtés helye
1. 11,35 229,92 Kovács Tamás Lenti-Olgamajor
2. 10,10 229,51 Kósa György Bánokszentgyörgy-Márki
3. 13,22 228,81 Sohár Dezső Lenti-Olgamajor

A bőgési időszakot összefoglaló trófeakatalógus hamarosan nyomdába kerül.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Közleményt adott ki a NÉBIH

Published

on

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Fotó: NÉBIH

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzeteket és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is szeretné kérni az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy  az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenzával kapcsolatban  további információkat olvashatnak  a Nébih  tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom