Keressen minket

Mezőgazdaság

A repcemag termelői ára 11 százalékkal emelkedett

Az AKI adatokat közölt a repce piacáról:

Közzétéve:

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a repcemag és a canola globális termelése az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlhatja alul, 87,6 millió tonna lehet a 2024/2025. gazdasági évben.

A repcemag heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A felhasználás 89 millió tonnára tehető. A gazdasági év végére 8,3 millió tonna repcemag (–19 százalék) maradhat a tárolókban. A Tallage szerint az Európai Unióban 5,8 millió hektárt foglalhat el a repcemag a 2025/2026. évi szezonban. Franciaországban 1,5 százalékkal elmaradó, 1,3 millió hektáron kerülhet a földbe a vetőmag. Németországban ideálisak a vetési feltételek, az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal nagyobb, 1,1 millió tonna hektár lehet a növény által elfoglalt terület. Lengyelországban és a közép-európai tagországokban a heves esőzések kedvezőtlenül hatnak a vetési munkákra, illetve a már kikelt növényekre nézve. A kedvezőtlen időjárás miatt Romániában és Bulgáriában akár október végéig is elhúzódhat a vetés. Lengyelországban 4 százalékkal (960 ezer hektár) lehet kisebb a vetésterület, miközben Romániában 80 százalékkal (700 ezer hektár) emelkedhet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 181,2 ezer forint/tonna volt szeptember harmadik hetében, ami az egy évvel korábbit 11 százalékkal múlta felül. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag novemberi tőzsdei elszámolóára 458–480 euró/tonna tartományban alakult szeptember 16. és 27. között.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 19. szám.

Forrás: AKI

Mezőgazdaság

A takarmánykukorica termelői ára közel 40 százalékkal nőtt

Jelentősen nótt a kukorica felvásárlási ára

Published

on

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 78,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit csaknem 21 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 71,2 ezer forint/tonnáért (+15 százalék) forgott ugyanekkor. A takarmánykukorica átlagosan 76,6 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát október első hetében, ami az egy évvel korábbit 39 százalékkal múlta felül.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 215–226 dollár/tonna tartományban ingadozott szeptember 30. és október 11. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi tőzsdei elszámolóára 222–234 euró/tonna között alakult. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése változatlanul 75 ezer forint/tonna volt szeptember 30. és október 11. között, a chicagói árutőzsdén 164–170 dollár/tonna tartományban alakult a kukorica decemberi jegyzése. A párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 209–216 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 20. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Közleményt adott ki a NÉBIH

Published

on

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Fotó: NÉBIH

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzeteket és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is szeretné kérni az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy  az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenzával kapcsolatban  további információkat olvashatnak  a Nébih  tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A növényegészségügyi kockázatok csökkentéséről tárgyaltak Budapesten

Published

on

A magyar uniós elnökség támogatja azokat a törekvéseket, amelyek az Uniót veszélyeztető károsítók jelentette növényegészségügyi kockázatok meghatározására és csökkentésére irányulnak – mondta Nobilis Márton az EU-s növényegészségügyi főtisztviselők budapesti informális ülésén kedden.

Nobilis Márton, élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkár © Hungarian presidency

A munkacsoport ülése a tagállamok növényegészségügyi vezetőinek kiemelt, rendszeres rendezvénye, amelyet ezúttal Budapesten tartottak október 7. és 9. között. Az üléseken az aktuális, stratégiai jelentőségű növényegészségügyi kérdések kerülnek megvitatásra az EU termesztett és természetes növényállományának megóvása érdekében.

A kereskedelem globalizációja és az éghajlatváltozás következtében a növények egészségét új, az adott területen eddig ismeretlen károsítók veszélyeztetik – mutatott rá Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára, aki hozzátette, a nem honos károsítók száma Európában évről évre növekszik és telepszik meg olyan új területeken, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még szóba sem jöhettek volna.

© Hungarian presidency

Fontos, hogy a leghatékonyabb előírásokat érvényesítsük annak érdekében, hogy megakadályozzuk e veszélyes károsítók bejutását hazánkba és az EU területére – hangsúlyozta Nobilis Márton. Az államtitkár szerint a növényegészségügy feladata a nagy gazdasági jelentőséggel bíró idegenhonos, karanténkárosítók bekerülésének és terjedésének hatósági eszközökkel történő megakadályozása, a termesztett és természetes növényállományok védelme érdekében. Ezzel a szakterület hosszabb távon hozzájárul a növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséhez és így az Európai Zöld Megállapodás fenntarthatósági céljaihoz is.

A budapesti ülésen téma volt többek között, az elmúlt évi járványos kitörések tapasztalatainak összefoglalása, az EU nyugat-balkáni növényegészségügyi támogató projektjének ismertetése, csakúgy, mint az Európai Unió növényi károsító kategorizálásának stratégiai kérdései.

Magyar Elnökség

Tovább olvasom