Szeptember van. Vegyes érzelmekkel teltek a gazdák, mert ugyan a betakarításhoz igen kedvező az idő, de azoknak, akik lucernát és vörösherét vetettek már árnyaltabb a kedvük. Jelentős eső már hetek óta nem hullott, s az őszi káposztarepce sincs jobb helyzetben. Több helyen már lehetne vágni a kukoricát is, de még a felvásárlók nem fogadják. Az október 5-től induló őszi kalászosok vetésideje hamarosan munkacsúcsot eredményez, amikor is közel egy millió hektáron indulnak meg a vetőgépek, hogy földbe kerüljön a 2021-es gabona.

Ebédszünet

 

Sok helyen küszködtek a termelők, mert az átlagosnál nagyobb költséggel lehetett magágyat készíteni a lucernának és a vörösherének is, ahogyan a repcetermelők is erről számoltak be. Poros és nehéz körülmények között készítették el a gazdák a magágyat, azonban eddig jelentős mennyiségű csapadék nem érkezett. A szeptember eleji esők, csak éppen ahhoz voltak elegendőek, hogy megpattanjanak a magvak, de a további fejlődéshez sürgősen csapadékra van szükség. A gazdák másik része viszont kivárt és csak az esőt követően vetett, de számukra mindössze annyival kedvezőbb a helyzet, hogy a száraz, poros magágyban várják a nedvességet a magok. A talajkímélő, a nedvesség megőrző művelés egyre jobban a fókuszba kerül. Ennek ellenére azonban a rendkívül száraz körülmények miatt több helyen a régi, bevált technikákat vették elő. „Elővettük a nagy IH tárcsákat és behajtott szárnyakkal 18 cm-es mélységben tudtuk szétverni a rögöket” – mesélték.

Ökrös Sándor gépésze Pesti László – “Pesti Úr” – vörösherét vet

A napraforgó-betakarítás a vége felé jár és országszerte azt vizsgálják a gazdák, hogy annak ellenére, hogy a tenyészidőben volt csapadék, miért lett kevesebb a napraforgótermés a megszokottakhoz képest. Békésben megyében akadt olyan gazda, aki átlagosan 2,2 t/ha eredménnyel zárt. Jó területeken, ahol 4 tonnás átlag felett termelnek, ott idén pedig csak 3,1-3,2 tonnával számolnak hektáronként. Ahogy egy észak-békési mezőgazdasági gépszolgáltató fogalmazott az Agro Jager News-nak: „Idén sok termelőnek csalódást fog okozni a napraforgó!”

Napraforgó tarlón a körösújfalui Rába Steigerek

Több termelő már nedvességet is mért a kukoricájában, jó paraméterek mellett vágható is lenne, de sajnos pillanatnyilag a napraforgó betakarítás miatt nem fogadják a magtárak. A piacvezető kukoricamárkák már 10 éve is gyors vízleadású, szellős csuhéjú hibridjei már valóban törhetőek lennének.

Güttler hengerrel zárják a vöröshere vetést

A betakarítással párhuzamban szeptember végén már az őszi gabonák magágykészítése is napirenden szerepel. Nagyobb termelők már a csávázógépeket készítik elő, illetve az új vetőmag előállításhoz szükséges szaporítóanyagot már megrendelték, kiszállították. A meleg azonban költséges talajelőkészítést ígér, amely nem csak a gázolajfogyasztást fogja megnövelni, hanem a gépek kopása is jelentősebb. Szerencsés körülmény, hogy magyar kutatók már régen bebizonyították, hogy a gabona alá nem kell szántani.

Rába Steiger dupla kerekekkel

Ennek ellenére az október 5-től induló őszi kalászosok vetésideje hamarosan munkacsúcsot eredményez, amikor is közel egy millió hektáron indulnak meg a vetőgépek, hogy földbe kerüljön a 2021-es gabona. A meleg idő miatt azonban a növényvédősök arra is készülnek, hogy az árok szegélyekből, ruderális területekről a levéltetvek nagyobb létszáma vírus fertőzést válthat ki. Emiatt érdemesebb az őszi árpát is inkább a búza vetésidejének az elejére időzíteni.

Dr. Szilágyi Péter
Fotó: Dr. Szilágyi Gergely