Keressen minket

Mezőgazdaság

A Zsadányi-pusztákon virágba borult a kamilla

Közzétéve:

Zsadány, Békés megye északi részén, Hajdú-Bihar megyével határosan, a Sebes-Körös bal partján fekszik. A Holt-Körös, vagy mondhatjuk anya Körösnek is éppen-éppen a falu alatt kunkorodik, amely ma már nem szállít akkora vízmennyiséget, mégis jelentős szerepet tölt be a Begécsi halastavak életében. A Holt-Körös aztán lent, Zsadány után, Bölcsi-puszta alatt, régies nevén Bölchy-pusztánál találkozik a Toprongyos-Korhánnyal. Ma is sok az ér és a régi öregek szerint a források miatt, a mélyben levő sós rétegből a vízzel só került fel a felszínre, ahol aztán szikes legelők, foltok alakulnak ki. S ha az ember próbálkozik is el-elhódítani egy-egy földdarabot, a természet mégis időszakonként meg-megmutatja magát, hogy bizony itt is, ott is, valaha legelők voltak: virágba borul a kamilla.

Most érdemes gyűjteni a kamillát Fotó: Agro Jager News

Április második felétől díszlik a kamilla. Először a legelőkön, majd a termesztett táblákon lehet megfigyelni és gyűjteni. A kamilla, vagy orvosi székfű, döntően a Nagyalföld vadvirágai között szerepel és kifejezetten a Tisza-mentén, valamint a Körösök-völgyében fordul elő. Vadontermő gyógynövényünket  a növényorvosok a búza gyomnövényeként tartották sokáig számon, de a gyomirtószeres kezelés miatt ma már csak az elhanyagolt táblákban ütheti fel a fejét. Így a termesztett területekről kiszorult. Jellemzően, a szikes legelők színpompás gyógyfüve, mégis a belvíz miatt kipusztuló kultúrnövény után kalászosokban és főleg lucernásokban szokott előbukkanni.

A kamilla magjai 10-15 évig is megtartják csírázóképességüket. Virágzáskor kifejezetten fény- és meleg igényes gyógynövényünk. Hatóanyagait, drogját, ma már jól ismerjük. Virágzata akár 1,2% illóolajat is adhat, amely lepárolva kék színű. Ezt a kamazulén adja, amely kitűnő gyulladáscsökkentő hatással bír, de mégis a legfontosabb hatóanyaga, a matricin. Találhatók még benne flavonoidok és más pektinszerű nyálkaanyagok is.

Zsadány alatt Fancsika puszta határában Fotó: Agro Jager News

A Herbária adatai alapján a zsadányi puszták szomszédságában Komádiban, Zsákán, Csökmőn, Darvason, Mezősason Vésztőn is meglehetősen sok kamillát gyűjtöttek korábban.

A gyűjtés ideális időpontja akkor érkezik el, amikor a csöves virágok sárgák és a sugárvirágok már vízszintesen állnak. Nagy mennyiségben kamillafésűvel – ahogy Zsadányban hívják: “szíkfűszedővel” – lehet gyűjteni. Régen szokás volt, hogy a gyűjtők szedőjüket a határban elrejtették, amit még mostanság is meg-megmernek esetenként tenni, de ha valaki rálelne és elvinné azt nagy bűnnek számít ma is – mesélte nagy mosolyogva, ujját a magasba tartva, a Zsadányban csak „Pelyhecskének” emlegetett erdő-mezőjáró ember, aki még azoknak az egyike, akik minden zegzugát ismerik a zsadányi határnak.

Szilágyi ági nagyszüleim a gazdálkodás mellett a háború előtt és az után is, míg lehetett gyógynövényt vásároltak fel innen a környékből. Tőlük örököltem a „Fűves” előtagot, amit az évtizedek után további előtaggal toldottak meg: Így lettem én „Kis Fűves”. Édesapám tőlük tanulta, én pedig őtőle, hogy a tiszta, száraz, szellős, meleg padláson kiterítve is igen gyorsan meg lehet szárítani. Mozgatni azonban nem szabad! Így ezzel a módszerrel, otthon saját magunknak is meg tudjuk szárítani a kamillát.

A kamilla egyéves, de gyakran ősszel is ki kell, majd áttelel. Magja akár 10-15 évig is csírázóképes

A gyógynövények gyűjtésének, termelésének és felhasználásának reneszánszát éljük. Befektetők, feldolgozók épülnek Magyarországon, míg a helyi gyűjtések, felvásárlások lelassultak. A mezőgazdaság ebben a szűk szektorában azonban sokkal több lehetőség és potenciál rejtőzik. Csak a kamillában a magyar nemesítők korábban már két fajtát is ki tudtak szelektálni, amelyek a kamilla széles változatai között igen jó drogot adtak. Ez a régi Budakalászi 2 és a Soroksári 40 fajták voltak. A mezőgazdaság fejlesztésében, növekedésében fontos célkitűzés lenne ebben a szűk keresztmetszetben is, hogy az értékes drogot adó kiváló magyar minőségű gyógynövények, ne alapanyagként, alapanyag áron hagyják el az országot.

Agro Jager News

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom