A miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy az agráriumban 2010 óta folyamatos fejlődésről beszélhetünk. A haladáshoz pedig továbbra is meglesz a kellő erő, hiszen 2027-ig újabb óriási összeg, 5376 milliárd forint áll rendelkezésre a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv teljes forráskereteként. Ebből csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás a vidékfejlesztés céljait szolgálja. A 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást ugyanis a magyar kormány 2300 milliárd forinttal egészíti ki. Ez az összeg, a tervekben szereplő célokra történő felhasználása révén, kézzelfogható eszközt jelent a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megújításához – fűzte hozzá.

Farkas Sándor kitért arra is, hogy a jövőben olyan fejlesztéseknek a támogatására fókuszálnak, amelyeknél igazolást nyer azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, a beruházó vállalkozás tartós értékesítési vagy beszerzési kapcsolatokat tart fenn üzleti partnereivel, és érdemben lép a digitalizációs megoldások szélesebb körű használata érdekében.

A miniszterhelyettes arra biztatta a jelenlévőket, hogy éljenek bátran a pályázati lehetőségekkel és léptessék át végérvényesen a magyar mezőgazdaságot a 21. századba. Kifejtette, a Szatmári Cégcsoport által megvalósított fejlesztések összértéke meghaladja a 10,5 milliárd forintot.

A Jászságban több fontos beruházást is átadtak. A cégcsoporthoz tartozó Bobák-Farm Kft-nél például 3 új szarvasmarha istálló épült, csaknem 1000 új férőhellyel. Mérföldkő a vállalkozások életében a Jász-Föld Zrt. tejelő szarvasmarha telepének fejlesztése és a sertéstartás korszerűsítése, új terménytároló és szárító építése. A beruházásokhoz a Vidékfejlesztési Program forrásai is hozzájárultak – húzta alá Farkas Sándor.

Forrás: AM