Keressen minket

Horgászat

Hogyan kerülhet a szákba 60 kilónyi busa? – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Garai Roland barátnőjével június elején a Hárosi-öbölbe ment busára horgászni. A Duna jobb partján, Budatétény területén található vízterület rendkívül kedvelt célpontja a horgászoknak: az öbölbe a Dunáról ívni és telelni is bejárnak a halak. Az 1911 óta alulról nyitott holtágat, a folyótól a Háros-sziget választja el, amely természetvédelmi terület.

Sok év kitartó munkája meghozta a várva várt sikert. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

A fővárosi-, és környéki horgászok előszeretettel járnak ide, többek közt busákra horgászni, az öböl azonban rendkívül nehéz vízterületnek számít. Sok az akadó, változatosak a mederviszonyok, és a kidőlt fák is nehezítik a horgászatot. „Sok év kell ahhoz, mire elég tapasztalatot szerez itt valaki.” – mesélte lapunknak Roland, aki már több éve jár ide horgászni, éves szinten körülbelül 20-25 alkalommal, mivel a munkája mellett kevés ideje van. A busákkal körülbelül három-négy éve kezdett el intenzíven foglalkozni. A Kínából betelepített invazív halfaj egyre nagyobb számban él a hazai vizekben, megjelenésük az őshonos halakra nézve káros, mert algákat fogyasztanak, szilárd táplálékot nem vesznek fel. Méreteik egészen elképesztőek lehetnek, hiszen a busa gyorsan nő, épp ezért egy bizonyos méret után nincs természetes ellensége, – a horgászokat kivéve.

Fárasztás közben (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

A busa horgászata öt évvel ezelőtt még kiforratlan volt, kevés etetőanyag volt jelen a piacon és kész praktikákhoz sem lehetett úgy hozzájutni, mint most. Roland a busákra több éve céltudatosan horgászott, de eddig nem sikerült egyet sem fognia, bár akasztások voltak az előző években. A kezdetekkor minden etetőanyagot kipróbált, ám sok hibát elkövetett. A kezdő busahorgászok talán egyik legnagyobb hibája a nem megfelelő állagúra kevert etetőanyag használata, mely, ha túl híg, a vízbe érve azonnal elterül, majd elveszik a hullámok között. A másik véglet pedig, ha túl tapadós, így nem felhőzik, tehát nem csal oda busát. Így hiába várjuk a kapást, nem lesz. Az egyik legfontosabb szabály az, hogy a busának el kell azt hinnie, hogy egy lebegő planktonfelhőt talált meg. A pettyes busát inkább állati eredetű, fehérjében gazdag etetőanyaggal lehet megfogni, míg a fehér busa inkább a növényi alapú etetőanyagot preferálja. Rolandnak több egyéni próbálkozása volt hagyományos etetőanyagokkal, illetve konyhai anyagokkal: puffasztott rizst darált le, majd kukoricaliszttel keverte össze, sőt, kipróbálta a színezett kenyérmorzsát is. Egy-két kapást ért el így, de az átütő siker elmaradt. Pár éve került legközelebb a busa megfogásához, igaz véletlenül, ekkor pergetés közben akasztott egyet, amely aztán csónakostul vontatta, majd leakadt.

A pettyes busát közel fél órás fárasztás után sikerült megszákolnia Rolandnak. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

Amit lehetett kipróbált, mind az etetőanyag, mind módszer tekintetében annak érdekében, hogy szabályosan meg tudja fogni őket. A Hárosi-öbölben a busák valamiért kifejezetten kerülik az úszós készségeket, így elsősorban fenéken próbálkozott.

Majd 2022-ben sikerült tökéletesre csiszolnia az évek alatt kifejlesztett technikát, amivel megtört a jég. Pünkösd hétfőn barátnőjével, Lucával ismét busahorgászatra indultak. Az etetőanyag is összeállt, amelyet Roland a következőképpen készített el. „Nagyon fontos a recept követése, mert ha rossz sorrendben keverjük az alapanyagokat, akkor az egész etetőanyagunk összeállhat.” – figyelmeztetett.

Fogjunk egy nagyobb vödröt, amibe tegyünk körülbelül 3 kilogramm kukoricalisztet, ehhez öntsünk folyamatos keverés mellett körülbelül 1 liter vizet, és a boltban található legolcsóbb tejből körülbelül 0,7 litert. Akkor jó, ha ezen a ponton enyhén túlnedvesített állagot kapunk. Az alapanyagokat érdemes takarmányboltokban megvásárolni, amivel sokat lehet spórolni. Roland korábbi hibáiból tanulva egy akkumulátoros fúrót és egy keverőszárat használt, hogy gyorsítsa a folyamatot. A legfontosabb, hogy az etetőanyag egységes, homogén állagú, és ne darabos legyen. Miután majdnem elkészültünk, a kész etetőanyagra hintsünk tejport, keverjük el és ezt ismételjük. Akkor jó az etetőanyag, ha a végeredmény száraz, egy nyomással összeálló, de könnyedént bontható lesz. Ehhez a kukoricaliszt, tejpor arányának körülbelül 2:1 arányban kell lennie. Miután összeállt az etetőanyag, Roland egy olyan helyet választott ki, ahol egy nagy törés van a mederben, a busák ugyanis ezen az „úton” szeretnek járni. A parttól alig 10 méterre körülbelül 1 kilogramm etetőanyagot juttatott be. Ha megtörténik az alapetetés, ezt már csak fent kell tartani, ezért 20 percenként érdemes kivenni a szereléket, és újból bedobni. A horogra tűzött techno pufik teljes előkehosszban meglebegtették a fenekező készségek horgait, így várva az etetőanyag felhőben táplálkozó halakra. Az etetőanyag miatt érdemes nagyméretű, bordás etetőkosarat használni.

Fotó: Garai Roland – Agro Jager News

Az előke hossza a busa horgászatánál nagyon fontos részlet, amin nagyon sok múlhat. Többen 6-8 centiméter hosszúságú előkét javasolnak, de ezzel Rolandnak eddig nem sikerült halat fognia. Az optimális méret szerinte körülbelül 20 centiméter – bár ez függ a célhalak méretétől –, de 25-30 centiméter hosszúságú előkével is volt korábban kapása. Érdemes minden hosszúságú előkeszereléket kipróbálni, hiszen minden horgásznak más-más a szerencséje. A horogválasztás is fontos, Roland egy angol gyártó széles öblű, 4-es méretű horgát használja. A busa rendkívül erőteljes halfaj, csontos a szája, ezért ha kapás van, nem szabad finomkodni, máskülönben a horog kipattan a szájából. Roland minden más halfajnál egyébként szakáll nélküli horgot használ, ez a módszer azonban megköveteli a hagyományos, szakállas horgok használatát.

A fehér és pettyes busa eltér egymástól, ugyanis a pettyes busa szája „felső állású”, magasabban áll, mint a fehér busának. Azaz, ha a fenekén horgászunk, a meder felett kell lebegnie a csalinak, máskülönben nem képes felvenni azt.

Rolandnak a techno pufik közül a három kicsi pufi vált be. Azért érdemesebb kisebbet használni, mert ez kevésbé takarja ki a horog hegyét, így az akadás biztosabb. A horognak tűhegyesnek kell lennie, amit előtte érdemes élesíteni. Roland két feeder-horgászbotja 3,6 méter hosszú, körülbelül 130 gramm dobósúlyúak, két hatezres orsóval. Mivel ez a két halfaj rendkívül erőteljes, ezért fő zsinórként 25-ös fonott zsinórt használ, illetve előkeként 18-as fonott zsinórral horgászik. A busákra éjjel és nappal is lehet horgászni, a mostani halakat dél és este hat óra között fogta ki.

Garai Roland barátnőjével hatalmas busákat fogott a Hárosi-öbölben. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

Az első hal kapása meglepően visszafogott, már-már „maszatolós” volt. A busákra rendkívül nagy erő jellemző, ezért a bot mellett kell folyamatosan ülni, mert nem egy horgász vesztette így el a teljes felszerelését. Az első, 24 kilogrammos hal a bevágást követően erőteljesen elindult a túlpart irányába, és nem igazán lehetett megállítani. Zsinór volt bőven, így idővel a hal magát fárasztotta. A busákra nem jellemző, hogy akadókba úsznak a kapást követően, de ez a hal mindent megtett, hogy megmeneküljön, és többször az akadók felé indult. Egy nagy harcsát is felzavart az egyikben, mert óriási hullámok indultak el a fárasztás közben, nem kis riadalmat okozva a többi hal között. A közel egy órás fárasztás után a busa lassan megadta magát, miközben Luca előkészítette a szákot, így végül könnyen a partra került a hatalmas hal. Újbóli bedobást követően öt percen belül ismét kapás volt. Ezúttal a busákra jellemző, heves mozdulattal rántotta magával a botot, csak a bottartó villája állította meg a víz felé repülő felszerelést. A szintén közel egy órás fárasztás során a busa bejutott az egyik akadóba, de a csónak segítségével sikerült gyorsan kiszabadítani, így folytatódhatott a fárasztás. A második hal a mérlegeléskor 22 kilogrammot nyomott. A nap végén sikerült még egy „kisebb”, vélhetően fehér busa – pettyes busa hibridet megakasztani. Ez a 13 kilogrammos hal is rendesen küzdött, közel fél órás fárasztás után sikerült megszákolni. Mivel ezek a halak invazív fajoknak számítanak, visszaengedésük szabályellenes, így az egyébként sporthorgász Roland a törvényi előírásoknak megfelelően hazavitte a közel 60 kilogrammos zsákmányt. Ehhez külön logisztika kellett, amit most nem kis küzdelem árán megtanultak. „A nagyobb busák szinte szálkamentesek és rendkívül finom a húsuk, emellett a sok antioxidáns miatt igen egészséges is. A busa horgászatával és fogyasztásával tehát egyszerre tehetünk szívességet saját magunknak, és a természetnek egyaránt!” – zárta beszámolóját Garai Roland busahorgász az Agro Jager News-nak.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Garai Roland

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom