Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

A szanazugi óriás

Print Friendly, PDF & Email

Egy sarkadi horgász nagy fogása a Fekete-Körösön

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Vajda Zoltán Békés vármegye keleti részében él, Sarkadon, nem messze a magyar-román határtól. Az egykor cukorgyáráról ismert város a horgászok előtt sem ismeretlen. Bármerre indul el egy horgász, lépten-nyomon vadvízbe botlik.

Fotó: Vajda Zoltán – Agro Jager News

Egyike azoknak, akik sok-sok év munkájával kiismerték magukat a Körösök-vidékén. Édesapjával gyerekkora óta folyamatosan együtt járnak ki horgászni. Édesapja mindig arra figyelmeztette, hogy egyedül nem szabad kimenni horgászni ezekre a folyókra. Bármi megtörténhet. Sok helyen meredek a part, mély a víz. Egyes folyók,  mint például a Sebes-Körös, vízfolyása gyors, egyes helyeken szeszélyes. Az öregek úgy tartják, hogy helyenként mély kutak is vannak a vízben.

Mivel a munkanapokon szinte mindig Budapest és annak környékén dolgozik, csak hétvégente van ideje horgászni.  Számos olyan helyet is ismer, amelyekre még évek múlva is visszatér.

Amikor csak tehetik, a Fekete-Körösön horgásznak a Sarkad és Gyula közötti folyószakaszon, Szanazugtól nem messze. Ez a folyó az Erdélyi-szigethegységből ered, a hazai szakasza megközelítőleg 134 kilométer. A Körösöket, a Tisza és mellékfolyóival egy időben, a 19. század második felében szabályozták. Szanazugnál egyesül a Fekete-, és Fehér-Körös, amiből megszületik a Kettős-Körös. A Kettős-, és  Sebes-Körös Gyomaendrőd és Körösladány között találkozik egymással, amiből létre jön a Hármas-Körös, amely végezetül Csongrádnál a Tiszába folyik.

A szabályozási munkálatok kezdete a Habsburg Birodalom idejére tehető. Az 1850-es és az 1860-as években a folyók kanyarulatait levágták, medrüket mélyítették és gátakat építettek. Az Körös-vidéken, így a Fekete-Körösön is, jelentős változtatások történtek ezekben az évtizedekben. Az árvízek így gyakorlatilag megszűntek. A szabályozás miatt ez a folyó gyakorlatilag “áll”. Ezen a vizen horgászni kifejezetten nehéz. A Fekete-Körösön pergetve jóval eredményesebb az ember, mintha békés halakra horgászna. Egy balin, egy süllő, szinte mindig akad, amihez, a szerencse mellett, sok tapasztalat is szükséges. Egyes wobblerek nagyon fogósak, de ha egy picivel nagyobbat dobunk be, nem lesz kapásunk. Kivéve, ha valamelyik éhesebb csuka vagy szürkeharcsa rá nem ver.

 

Az elmúlt időszakban egyre többször láttak busákat a vízfelszínén nagy csoportokban gyülekezni, táplálkozni. A fehér-, és pettyes busa állománya az elmúlt években drasztikusan megnövekedett. A békésszentandrási duzzasztónál szinte “mindennel” kifogható. Ott főleg a kisebb, egy- két és fél kilogrammos busa a jellemző mérettartomány. A térhódításuk egyre látványosabb, mivel csapatokban szeretnek úszni. A horgászatuk azonban jelentősen eltér a többi halfajétól. Táplálkozásuk egyedi, ezért horgászatuk teljesen más csalit és felszerelés kíván. Az elmúlt egy-két évben Zoli édesapjával kitanulta a busázás rejtelmeit. Minden évben több alkalommal célzottan busára is horgásznak.  A busa horgászata drága az etetőanyag miatt. Korábban többször készítettek saját receptúra alapján préselt etetőanyagokat. Azonban a mostani alkalommal egy jól ismert márka termékeit használták. Édesapja volt már a Dunán, a Pilismaróti öbölben is horgászni, ahol eredményesen horgászott busákra.

Május közepén, az egyik hétvégén, Zoli kiment horgászni. A sötétedés előtt már a parton várta a kapásokat. Aznap süllőt szeretett volna fogni egy öbölben. Kapása nem volt, de a víz tetején, tőle alig pár méterre, rengeteg busát látott táplálkozni. Aznap még kapása sem volt, de elhatározta, hogy megpróbál majd a következő napon busát fogni.

Másnap kora délutánra ért ki. Mindent, úgy, ahogy a korábbi években tanult, alkalmazott. Röviddel a kiérkezés után már az úszós készséget nézte, amit folyamatosan lökdöstek a halak. Sokáig bízott abban, hogy kapása is lesz, azonban ez egyelőre elmaradt. Elkezdte variálni az ereszték hosszát, mivel busákat főleg a víz tetején is látott, ezért az úszótól a horog körülbelül 20-30 centiméterre lehetett. Egyelőre ez sem vált be. Este tíz órakor eldöntötte, hogy ha nem történik semmi, körülbelül éjfélig vár, akkor hazamegy!

23:40-kor az úszója eltűnt, ekkor azonnal bevágott. Egy pillanatra érezte, a folyóvízre tervezett feeder botján, hogy egy nagyobb halat sikerült megakasztania. A bevágás után a hal a part felé indult el, pontosan Zoli felé. Eddig nem is volt semmi gond. Miután a hal érzékelte a partot, megfordult, és teljes erejéből elindult a folyó közepe felé. 40-50 méter zsinór lepergett az orsóról. Aggódott is, mi lesz, ha a hal nem akar megállni. A fék erősségét is csak annyira állította be, nehogy valami elszakadjon közben.

A halat folyamatosan fárasztotta, komótosan mindig megállítva. A hal időnként a partmenti növényzet felé indult el, ami egyszer majdnem sikerült. Utána érezhetővé vált, hogy a hal folyamatosan fárad. Körülbelül 20-25 perc elteltével újra meglátta a törzsét, az uszonyait.

Fotó: Vajda Zoltán – Agro Jager News

Amikor már a busa feladta, két kisebb gonddal szembesült. Meredek volt a part és a szák is lehetett volna egy picivel nagyobb. A kerek szákban a busa csak félig fért be, a testének egy kisebb része az ég felé állt. Amennyire csak lehetett, kímélte a halat és a szákot is, amit a tervezők teljesen más feladatra terveztek. Amikor nagy nehezen kiemelte a halat a vízből, érezte, hogy ez jóval súlyosabb, mint elsőre gondolta.

A horgászmérlege a parton kiakadt, ezért csak becsülni tudta a hal tömegét. Miután hazaért, a szobamérleg segítségével derült ki, hogy a több mint egy méter hosszúságú fehér busa tömege 30 kilogramm.

Ekkora busát még ezidáig nem sikerült megakasztani. A jövőre nézve bizakodásra ad okot, hogy ilyen kapitális példányok is  élnek a Fekete-Körösön és hasonló szép fogásokról tudunk még beszámolni – zárta beszámolóját Vajda Zoltán.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

 

 

Horgászat

Visszatért a kapitális harcsa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tüzes Attila, baráti meghívásnak eleget téve horgászott a Békés vármegyei Lökösházán. Célzottan szürkeharcsára pályázott. A 24 órás horgászat rengeteg izgalmat tartogatott, mert több, két méternél hosszabb harcsát sikerült megakasztania. 

Tüzes Attila élménybeszámolója:

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Sziasztok! Tüzes Attila vagyok. Harcsahorgász. 2020-ban készültünk Olaszországba, a  Pó folyóra, de a covid miatt nem sikerült kijutni. Mivel én már nagyon készültem a harcsa horgászatára, úgy döntöttem hogy bárhogy is alakult, horgászni fogok. Így elmentem az egyik barátom magántavára, egy kavicsbánya tóra, ahol gyors csalihalfogás után, rá is mentünk a vízre csónakból.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Nem sok idő elteltével érkezett a kapás, ami nem volt más, mint 2 méter 10 centis harcsa. Gyors fénykép és ment is vissza. Újra vízre szálltunk és kb 20-30perc múlva újabb kapás, ami 2 méter 20cm volt, kb 70kg. Szintén fénykép, videó és úszott tovább. Kb egy óra múlva még egy kapás és az is 2 méter 20cm volt, de lènyegesen vaskosabb volt az előzőnél.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Ekkor már tudtam hogy ez a kirándulás életem pecája lesz. De az igazi meglepetés másnap ért. Egy nap elteltével újra erőteljes kapás és nagy meglepetèsre ugyanazt a harcsát sikerült megfognom, ami tegnap az első volt. Hihetetlen 24 óra volt.

Írta és fényképezte: Tüzes Attila

 

Tüzes Attila harcsahorgász Facebook csoportja itt érhető el:

Tovább olvasom

Horgászat

Egy dèlutáni kuttyogatás a szèp szőke Tiszán

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter közel kétméteres harcsát fogott a Tiszában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter június elején célzottan szürkeharcsára horgászott a Tiszán. A pár óra alatt sikerült megakasztani egy közel kétméteres halat is.

Élményeiről beszámolt lapunknak a szerencsés horgász: 

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Kedden délután, az alacsony légnyomás miatt, szinte harapni lehetett a levegőt és késztetést éreztem arra, hogy lemenjek a szeretett Tiszához. Igaz, hogy sötétedésig csupán három órám maradt, de úgy gondoltam, megpróbálom.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Csónakomba szállva, célba vettem az általam ismert jó helyeket és kuttyogatni kezdtem. Három kis harcsa után sikerült megakasztanom egy termetesebb példányt, amelyet nyolc perc fárasztás után beemeltem a csónakba. A harcsa 195 cm hosszú volt, súlyát körülbelül 50 kg-ra becsültem.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Pár gyors fénykép után végül szabadon engedtem a szép szőke Tiszába, hogy másnak is hasonló élményt adhasson!

Írta és fényképezte: Májer Péter

Tovább olvasom

Horgászat

A Nagykunsági Öntöző Főcsatorna óriása

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán kapitális amurt fogott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében horgászott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán, amit 1970-ben építettek meg a vízügyi szakemberek, s melyet hat szakaszra osztottak fel. A főcsatornát azért hozták létre, hogy a Tisza vizét a Kisköre-tározóból az Alföld közepére jutassák el, amely az ország egyik legszárazabb régiója. A megvalósult beruházás hatásterülete jelenleg megközelítőleg bruttó 122 ezer hektárt,  ami a Tisza bal partja, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó által közrezárt terület szinte teljes egészét magában foglalja. 

A főcsatornát elsődlegesen azért építették meg, hogy a  növénytermesztés vízigényét biztosítsa. A mai napig számos más vízügyi funkciót is ellát, illetve a helyi horgászok egyik kedvelt vízterülete is. 

Pintér Milán élménybeszámolója:

Fotó: Pintér Milán – Agro Jager News

Nagykunsági Öntöző Főcsatornán Bárdos komám két helyet alakított ki. A helyek kicsit sem komfortosak, mellcsizma szükséges, hiszen a sűrű nádasban rejtettük el a helyet, hogy ne legyen szem előtt. Kb 3-4 hete etetünk és horgászunk, hol felváltva, hol együtt,  kisebb-nagyobb sikerrel. Etetésnek házilag készített magmixet használok, amiben tigrismogyoró, kukorica és micro magkeverék található. 01:20 perckor jött egy nagyon erős, húzós kapás.

Kiugrottam a kocsiból és egyből a gázolóruhámba bújtam, majd futottam le a botokhoz. Bevágás után, a hal folyásnak lefelé indult meg, tipikus amurra utaló jeleket adott. Könnyen tudtam húzni a parthoz, engedte vontatni magát. Ekkor még nem sejtettem, mekkora hallal is van dolgom. A parthoz érve kezdődött a hajrá. Ekkor már éreztem, nem az aprajából való és szóltam Laci barátomnak: jöjjön le. By Döme Team Feeder Master feeder botokat használok, 3,95m 50-170g dobósúlyú, ami iszonyatosan szépen dolgozott. Öröm ezekkel a botokkal pecázni. 20-25 percet küzdöttünk 4-5 neccesebb kirohanása volt, mikor azt hittem elmegy, de végül nagy küzdelemmel sikerült szákba terelni.

Egy szem Haldorádó csípős barack tigrismogyoróra érkezett, egy Haldorádó mega spéci corn szilikon kukoricával kikönnyítve, amit hajszál előkén kínáltam fel csípős barack ízesítésben. A hal fárasztása iszonyat élmény volt. Érezni, hogy a víz alatt egy ekkora hal küzd és végig az ember fejében van, ha valamit nem jól csinál, élete hala mehet el. Ez az a mámor, mikor az ember kikapcsol és mindent kizár maga körül. Abban a pillanatban csak ott van vízben, a semmi közepén, a horog végén egy hatalmas hallal és ez élmény, adrenalin az, ami függőséget okoz a horgászat felé.

Amur horgászata, tapasztalatok: Sekélyebb részeket szereti a nádfal előtt, hiszen onnan töri és csipegeti a zöldet. Nagyon csontos, kemény szája van, ezért 130 grammos ólmot használok, hogy minél jobban beforduljon a horog . Érdemes kikönnyíteni a csalit, hiszen nem minden esetben vehemens kapással érkeznek. Néha, csak meg-megcsippenti a csalit, ezért ha kikönnyített, könnyebben a szájába kerül a horoggal együtt. Az amúr horgászatához nagyobb öblű horgot használok és fluorocarbon előkét, sörétólommal lefixálva a mederhez, ezzel is minél észrevétlenebbé téve a felkínált csalit.

Írta és fényképezte: Pintér Milán

Tovább olvasom