Keressen minket

Mezőgazdaság

Nemzetközi kitekintés a 2022/2023-as csemegeszőlő szezonra

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A 2022/23-as szezonban a csemegeszőlő globális termelése az előrejelzések szerint 4,5%-kal (1,2 millió tonnával) 27,4 millió tonnára nő. A kedvező termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és Törökországban, ellensúlyozva a chilei és indiai veszteségeket. Chile világelső csemegeszőlő exportőr pozícióját várhatóan 2023-ban Peru fogja átvenni. A magasabb globális kínálat ellenére a globális behozatal várhatóan enyhén 3,5 millió tonnára csökken az EU és Kína várható keresletcsökkenése miatt.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

Peru

Peru termelése a várakozások szerint éves szinten 7%-kal, 53 ezer tonnával nő, és a 2022/2023-as szezonban eléri a 766 ezer tonnát a 2022/2023-as szezonban. A kedvező időjárási viszonyok, a bőséges vízellátás és a csemegeszőlő iránti növekvő kereslet a növekedés motorja és a termőterületek bővülése. A decemberi második export előrejelzés alapján a perui csemegeszőlő kivitel 73 millió láda (8,2 kg) lenne a 2021-2022-es szezon 64,4 millió (8,2 kg) ládájával szemben.  A 2022. szeptember eleji első előrejelzéshez képest a növekedés 2%, 585 ezer tonnára emelkedik, ami éves szinten 8%-os növekedést jelent. Az idei szezonban elsősorban az olyan fajtákra összpontosítanak, mint az Allison, Sweet Globe, Crimson és Sweet Celebration. Az Amerikai Egyesült Államok, az EU és Mexikó bővülő piaci jelenléte volt a perui exportnövekedés katalizátora. A 2022/2023-as szezonban az ország folytatja az exportpiacok bővítésére irányuló erőfeszítéseit, beleértve Japánt is, amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb piaca.

Chile

A tavalyi fellendülést követően a chilei csemegeszőlő termelés várhatóan 56 ezer tonnával 737 ezer tonnára csökken, mivel az ország lassú csökkenő termelési pályára állt. A chilei termelőknek az elmúlt tíz évben számos kihívással kellett szembenézniük, többek között a kártékony árvizekkel, fagyokkal és aszályokkal. Ezek a kihívások nemcsak a csemegeszőlő termelést csökkentették, hanem a termőterület csökkenését is eredményezték, mivel a termelők egyes területeken jövedelmezőbb növényekre tértek át, beleértve a legjelentősebb termőterületeket is. Valparaisóban, Chile vezető csemegeszőlő termelőterületén a dió és a citrusfélék váltották fel a csemegeszőlő területének egy részét, míg a második legnagyobb termelői régióban, O’Higginsben a dió és a cseresznye vette át a terület egy részét.

A chilei ASOEX (Chilei Exportőrök Szövetsége) csemegeszőlő bizottságának negyedik előrejelzésében 1,2%-os növekedést mutat az ágazat által tavaly decemberben közzétett harmadik előrejelzéshez képest. A bizottság 67,7 millió láda (8,2 kg), 555 483 tonna mennyiségre számít. Meg kell jegyezni, hogy bár az új becslés magasabb a decemberi előrejelzésnél, az előző szezonhoz (2021-2022) képest 8,9%-os csökkenést mutat. Ez a csökkenés elsősorban a fajtaátalakulással magyarázható.

Az új fajták 36,7 ládát, míg a hagyományos fajták, köztük a Red Globe 31 millió ládát tesz ki az exportban. Az új előrejelzés továbbra is azt mutatja, hogy az kivitel több mint 50%-át az új fajták adják, különösen a fehér és a piros fajták. Az új fehér fajták száma meghaladja a 13 millió ládát, a kék fajtáké a 4 milliót, a piros fajtáké pedig a 18 millió ládát. Az új fehér fajták közül kiemelkedik az Arra 15, a Timpson, a Sweet Globe, az Autumncrisp, a Blanc Seedless és a Cotton Candy. A kék fajták közül kiemelkedik a Sweet Favors, a Sable Seedless, a Sweet Sapphire, a Maylen és a Midnight Beauty. Az új piros fajták közül a következők emelkednek ki: Timco, Allison, Sweet Celebration, Scarlotta Seedless, Arra 29, Jack Salute, Candy Hearts és Ralli Seedless.

Egyesült Államok

A 2022/23-as szezonban az amerikai csemegeszőlő-termelés az előrejelzések szerint 24 ezer tonnával 850 ezer tonnára emelkedik, miután három egymást követő évben csökkent a termelés. A megnövekedett előrejelzés csak enyhe fellendülést jelentene az Egyesült Államok csemegeszőlő-termelésében, mivel az aszályok és a fagyok akadályozzák a legerőteljesebben a fellendülést. A kaliforniai csemegeszőlő-termelők továbbra is munkaerő- és vízellátottsági problémákkal küzdenek, amelyek a 2021/22-es szezonban a termelés csökkenésének kulcstényezői voltak. A víz- és munkaerő-problémák mellett Kaliforniában 2022-ben viharos termesztési szezon volt az intenzív hőség miatt, ami kihívást jelentő termesztési feltételekhez és magasabb nyersanyag árakhoz vezetett, ami alacsonyabb nyereséget eredményezett. Az USDA 2022. augusztusi jelentése szerint az Egyesült Államok csemegeszőlő exportja a tavalyi évhez képest 255 ezer tonna marad az előrejelzések szerint, a legfontosabb piacokra irányuló tartós szállítmányok mellett. A behozatal az előrejelzések szerint 32 ezer tonnával 745 ezer tonnára emelkedik, mivel a nagyobb perui és chilei kínálat az előrejelzések szerint május-április környékén – a 2022/23-as szezon kezdetén – növeli a behozatalt.

EU

Az EU termelése az előrejelzések szerint 14%-kal, 1,6 millióra emelkedik a következő időszakban. Ez főként az Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában termőre forduló új magnélküli fajtákkal telepített ültetvényeknek tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére az EU exportja az előrejelzések szerint 13 000 tonnával 160 000 tonnára csökken, mivel a magas fuvardíjak és szállítási költségek az EU-n belüli kereskedelmet fokozzák. A behozatal az előrejelzések szerint 77 000 tonnával 520 000 tonnára csökken mivel csökken a kereslet.

Dél-Afrika

A dél-afrikai csemegeszőlő-ágazat a 2022/2023-as szezonban exportra ellenőrzött mennyiségei körülbelül 8,1%-kal csökkennek az első (2022. október végén közzétett) előrejelzéshez képest. Várhatóan a teljes termésmennyiség körülbelül 15,1%-kal lesz alacsonyabb a 2021/2022-es szezonban mért adatoknál. A jelenlegi prognózis alapján körülbelül 66 millió láda (4,5 kg) kerül exportra.

Mexikó

Az előrejelzések szerint Mexikó éves szinten 8%-kal csökkenti a csemegeszőlő-ültetvények területét, mivel a gazdák nehezen jutnak finanszírozáshoz az új csemegeszőlőfajtákra való átálláshoz és a hatékony felhasználást szolgáló technológia beépítéséhez. Az aszály és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák kezelése érdekében a vízszabályozás kritikus kihívássá vált a mexikói termelők számára. A ráfordítási költségek is növekedtek. Ezért a gazdák fontolóra veszik a jövedelmezőbb kertészeti kultúrákra, például paradicsomra, paprikára, tökre, spárgára és görögdinnyére való átállás lehetőségét. Emiatt a 2022/2023-as gazdasági évre vonatkozó mexikói termelési előrejelzés 347 ezer tonna, ami 3%-kal alacsonyabb az előző évinél. A mexikói csemegeszőlő export azonban az előrejelzés szerint az előző évhez képest változatlanul 196 ezer tonna marad, mind a termelés, mind a fogyasztás alacsonyabbra prognosztizált. Mexikó csemegeszőlő-termelésének nagy részét az USA-ba exportálják (99%), kis mennyiséget Japánba (1%).

Kína

Kína termelése várhatóan 620 ezerrel 12,6 millió tonnára nő, mivel a jó termesztési feltételek javítják a terméshozamot és a minőséget. A csemegeszőlő ültetvények területe várhatóan nem változik, miközben a termelés egy része a hagyományos csemegeszőlő termő területekről a déli tartományokba helyeződnek át. A nagyobb kínálat miatt az export várhatóan fellendül, 24 ezer tonnával 375 ezer tonnára, különösen Vietnamba és Thaiföldre. Az előrejelzések szerint az import tovább csökken, 11 ezer tonnával 170 ezer tonnára, mivel a jobb termelési gyakorlatok, az újabb fajták és a termesztési technológiák bevezetése növeli a termelést és javítja a minőséget, csökkentve ezzel az importkeresletet.

Törökország

Törökország termelése az előrejelzések szerint a tavalyi fagykárokat követően helyreáll, és a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően 20%-kal 2,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export a negyedik egymást követő évben növekedni fog, mivel a nagyobb kínálat és a folyamatos tengerentúli kereslet várhatóan 270 ezer tonnás rekord közeli exportra emeli a kivitelt.

India

India termelése az előrejelzések szerint kissé változatlanul 2,9 millió tonna marad, mivel szeptemberben és októberben másodszor egymás után túlzottan sok eső esett, ami késleltetett metszést és rövidebb betakarítási időszakot eredményezett. Az átlagon felüli hőmérséklettel kombinálva a gyengébb minőségű gyümölcsök nagyobb mennyisége várható. Az elégtelen hűtőlánc-infrastruktúra, valamint a hazai és külföldi kereslet is arra készteti a termelőket, hogy a csemegeszőlőt egyre inkább mazsola készítésre fordítsák, ami tovább csökkenti a friss fogyasztásra szánt készleteket. Az export várhatóan enyhén, 270 ezer tonnára csökken a csemegeszőlő csökkent rendelkezésre állása miatt.

Forrás: Csép Adrienn – NAK

Mezőgazdaság

Indul a hazai szamóca szezon!

Print Friendly, PDF & Email

Megkezdődött a hazai szamóca szezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szamóca (Fragaria x ananassa) nemesített fajtái több szempontból is a „legek” gyümölcstermő növénye. Mert, hogy ez a hivatalos neve igen kedvelt gyümölcsünknek az eper, tudományos nevén (Morus alba) elnevezéssel ellentétben. Ezek után joggal kérdezhetik a botanikában képzett fogyasztók, hogy akkor a valódi eperfa termését, hogy kell nevezni?

Fotó: Pixabay

A tájékozatlanság sajnos sokszor szül ehhez hasonló helyzeteket. Nézzük, hogy mit is értünk a „legek” alatt. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, mely hazánkban megterem így óriási az érdeklődés a gyümölcs iránt, mert a hosszú téli és tavaszi időszak után minden gyümölcskedvelő ember a friss gyümölcs zamatát szeretné a szájában érezni. Egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, szinte zöldségként termesztjük gyümölcstermő növényként, ebben is a „legekhez” tartozik. A sor tovább folytatódik azzal, hogy a legrövidebb ideig tarjuk termesztésben, csupán 1-3 évig, mert rendkívül gyorsan elöregszik, elaprósodnak a termései, ez genetikailag kódolt tulajdonsága.

legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, mely minden alkalommal tiszteletet követel, hiszen jellemzően leguggolva, vagy lehajolva tudjuk ápolni és terméseit leszedni.  Egy több hektáros tábla szinte gyümölcsmezőt mutat, a lépésnyi sor és arasznyi távolságra ültetett szamóca ültetvény képében. Szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen utántermesztehető. Az egyetlen gyümölcstermő növényünk abban is, hogy akár egy balkon ládában is termeszthető, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére. Sőt, – ötletet adva – kis területen házikertben, korszerűen egy regálon a család ellátását bőven fedezheti.

Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Talán kevesen tudják, de C-vitamin tartalma (100gr frissen szedett gyümölcs kb. 60 mg C-vitamint tartalmaz), a legmagasabb a termesztett gyümölcseink közül és ebbe beletartoznak a citrusfélék is! A C-vitamin bizonyítottan az egyik legfontosabb egészségmegőrző hatással rendelkezik.

Beszerzése házikertünkből is megoldható, azonban, ha befőzési, konzerválási terveink is vannak, akkor érdemes az erre szakosodott, jellemzően „Szedd magad” értékesítési formában működő gazdaságokat felkeresni, ahol magunk és a család tagjai szüretelhetik le a friss gyümölcsöt, nem mellesleg pedig kellemes szabadtéri, élményben gazdag tevékenység is.

Valamennyi vármegyénkben termesztik, kisebb – nagyobb volumenben, de a legnagyobb termőfelületek sorrendben, Baranya, Bács- Kiskun és Pest vármegyékre koncentrálónak. E három vármegye adja a hazai összes termésmennyiség felét. Az előző években jellemzően 600-650 ha felületen termesztettek szamócát a TERA adatok szerint. Ennél lényegesen nagyobb mennyiség is piacra találna hazánkban. Azonban az évenkénti telepítési költségek, a leszedett termések azonnali értékesítése, vagy hűtőtároló biztosítása komoly kiadásokat jelent. Az érési 4 – 6 hetes időszakban szükséges napi szintű, megbízható szedő munkaerő szükséglet, mely fáradtságos munkát jelent, kevésbé vonzó a munkavállalók körében. Döntően ez a fő probléma a hazai termesztés felfutása kapcsán. A gépesítés előrehaladása és alkalmazása, várhatóan ebben is megoldást jelenthet.

A hazai szamócatermesztés néhány fajtára szorítkozik. A legfontosabb fajták a Clery és a Asia fajták, melyek tetszetős külsejűek, megfelelő termesztés mellet jó ízűek. Nem teljes érettségben szedve és elégtelen kálium ellátás esetében a gyümölcsök savas ízűek lesznek, mellyel az újbóli visszatérő vásárlókat elveszíthetjük. Így a termesztési időszakban erre fokozottan figyeljünk. Sajnos, itt is jellemző a fokozódó importnyomás a mediterráneum és harmadik országokból, ahonnan speciális igényeknek megfelelő fajták érkeznek, melyek jellemzően kényszerérettek és kemény húsállományúak, hogy a több napos szállítást kibírják.  Alacsony zamatanyagokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a kereskedelmi pulton tarthatóságot szolgálják és kevésbé a fogyasztók igényeit.

Azt is tudnunk kell, hogy a szamóca, vagy helytelenül „eper” (talán remélhetőleg a köznyelv előbb – utóbb majd helyesen használja) nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatanyagokat és beltartalmi értékeket.

Ezért fontos a hazai ellátás fokozása, és hogy vásárláskor keressük a hazai termelők szamócáit, melyek a gyümölcsön található csészelevéllel szedettek és friss zöld állapotúak.

Az érési időszak a fűtetlen fóliás termesztésben megkezdődött, a szabadföldi ültetvényekről pedig két hét múlva, időjárástól függően április végétől- május elejétől indul. A virágzás, kötődés megfelelő, remélhetőleg a késő tavaszi fagyok is elkerülik, szükség szerint fátyolfóliával takarva védekezhetünk, így szép termésre számíthatunk.

Egy fontos tényre és talán egyetlen negatív tulajdonságra fel kell hívnunk a figyelmet. Arra érzékenyeknél, akár pár szem szamóca fogyasztása is allergiás jellegű fulladásos rohamot idézhet elő, ellenszérum hiányában tragédiát okozva, aki erre érzékeny, mindenképpen tájékozódjon.

Forrás: Komma László – NAK 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2024. április 27.

Print Friendly, PDF & Email

Az aszályindex alakulása április végén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt tíz napban gyakran csapadékos időben volt részünk. Minden nap esett valahol az országban, gyakran voltak kisebb-nagyobb záporok, a múlt kedden és e hét keddről szerdára virradó éjszaka pedig országos, áztató eső öntözte a földeket.

Ábra: MET

Országszerte több esett az ilyenkor szokásosnál, az északon és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 mm közötti mennyiség hullott, de az ország többi részén is 10-25 mm-t mérhettünk.

A talajok nedvességellátottsága jelentősen javult a tíz nappal ezelőtti állapothoz képest. A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a 20-50 cm-es réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, 50-100 cm-en pedig továbbra is telítettek a talajok.

Az április első felét jellemző aszályos helyzet az Alföldön is megszűnt.

A folytatásban azonban ismét visszatér a száraz idő. Csütörtökön és pénteken még előfordulhatnak gyenge záporok, majd a jövő keddig országszerte száraz időre van kilátás, és csak a jövő hét közepétől várható ismét szórványos esők, záporok megjelenése. A talajok száradását a sok napsütés mellett napközben gyakran feltámadó élénk szél is elősegíti majd.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

„Kukába az élelmiszerpazarlással”

Print Friendly, PDF & Email

Plakáttervező pályázatot indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét.

Fotó: NÉBIH

A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

A teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8%-a az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek közt környezeti és gazdasági károkat okoz. A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként átlagosan 60 kg élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40%-a körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lehetne.

A „Kukába az élelmiszerpazarlással” című plakáttervező pályázattal a Maradék nélkül program célja, hogy még több fiatal figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlásra, mely társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben. A felhívásra olyan plakátterveket várnak, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás jelenségét, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a pályázók kreatív módon illusztrálják gondolataikat az élelmiszerpazarlásról, és üzeneteikkel másokat is inspiráljanak a tudatosabb fogyasztásra.

A verseny több korosztály számára is nyitott: általános iskolások, középiskolások és idén először a vállalkozó szellemű felnőttek pályaműveit is várják a Nébih munkatársai. Az alkotások készítéséhez bármilyen technika alkalmazható, grafikai szoftver használata is megengedett, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép.
A pályaművek beküldési határideje: 2024. június 21. A szakmai zsűri díjazottjai értékes jutalomban részesülnek, de a közönség kedvenceit és a legaktívabb iskolát is díjazzák, amit több vállalkozás is tárgynyereményekkel támogat.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom