Keressen minket

Mezőgazdaság

Készülnek már a borok, telnek a hordók Tokaj-Hegyalján

Print Friendly, PDF & Email

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken. Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – tájékoztatott a boon.hu internetes hírportál.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken. Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – tájékoztatott a boon.hu internetes hírportál.

A tokajira még várni kell de a száraz borok már érnek. (Fotó: Google térképes szolgáltatása)

A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. Amikor tavasszal beszéltünk Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével, azt hallhattuk, hogy a minőségi borok értékesítése szinte megállt. Egyik felől ez azért volt gond, mert nem volt bevétel, másik felől pedig azért, mert nem ürültek a pincék, és félő volt, hogy az idei bort nem lesz majd hol tárolni. Molnár Péter most úgy fogalmazott, hogy most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket. A külföldi értékesítés egy kicsit más. Borvidéki szinten úgy tapasztalják, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.

Forrás: NAIK AKI PÁIR

Például a legtöbb ázsiai piac elkezdett regenerálódni. A hegyközségi tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Japánból, Kínából, Koreából és Tajvanról újra vannak rendelések, és ez jót jelent a borvidék pincészeteinek. A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett.

Forrás: NAIK AKI PÁIR

A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára. Molnár Péter kifejtette, hogy ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Bíznak benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni. Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, ami nagyon jót tett a szőlő fejlődésének. Molnár Péter úgy fogalmazott, hogy érés szempontjából klasszikus évjáratnak számít az idei. Ezt az is jelenti, hogy nem kezdett el túl korán érni a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében, valamint október elején szedték le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és részben az első erjedésen is túl vannak. A szakember szerint az újborok jó ízképet mutatnak, jó egyensúllyal, szép savakkal, kellő gyümölcsösséggel. Molnár Péter szerint mindezek alapján jó borokra lehet számítani ebben az évben. Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától. A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.

Forrás: Boon.hu

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom