Keressen minket

Mezőgazdaság

Hogyan használjuk az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot

Print Friendly, PDF & Email

Egy halandó számára az ÁNYK egy végtelenül bonyolult programnak tűnhet, egy kicsit az is – mert informatikusok alkották meg. Abban az esetben viszont,  ha megértjük ezt a rendkívül hasznos logikai alapon felépülő programot, megszerethetjük. Az ÁNYK olyan mint a hagymamodell, lépésről lépésre kell vele haladni.

Éppen ezért egy gyakorlati felhasználási protokolt készítettünk egy gyakorlati példát végig járva a növénytermesztők és  vállalkozások számára azért, hogy 2022. január 31-én – akár segítség nélkül – is sikerüljön a gazdálkodási napló feltöltése.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Egy halandó számára az ÁNYK egy végtelenül bonyolult programnak tűnhet, egy kicsit az is – mert informatikusok alkották meg. Abban az esetben viszont,  ha megértjük ezt a rendkívül hasznos, logikai alapon felépülő programot, akár meg is szerethetjük. Az ÁNYK olyan mint a hagymamodell, lépésről lépésre kell vele haladni, és csak akkor érhetünk el közös sikereket…

Cikkünk egy konkrét példán keresztül mutatja be az ÁNYK használatát a telepítéstől egészen a feltöltésig.

Az általános nyomtatványkitöltő program használata nem lehetetlen, még halandó végfelhasználók számára sem.. (Ábra: Agrojagernews)

Hogyan használjuk az általános nyomtatványkitöltő programot, azaz az ÁNYK-t ?

2021. január 31-e volt a határidő növénytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők, vállalkozások számára arra, hogy beküldjék a Nébih részére a gazdálkodási naplót. Ez a feladat még az Agrojager szerkesztőin is majdnem kifogott, de emlékezve az előző évek próbálkozásaira sikerült a “memóriából” újra ezt határidő előtt megtenni, nem kis nehézségek árán…

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Éppen ezért egy gyakorlati felhasználási protokolt készítettünk, egy gyakorlati példát végig járva a növénytermesztők és  vállalkozások számára azért, hogy 2022. január 31-én – akár segítség nélkül – is sikerüljön a gazdálkodási napló feltöltése. A Nébih készített egy segédletet, amely lépésről lépésre megmondja, mit, hogyan tegyünk. Ez itt érhető el:

A segédlet tanulmányozása során úgy éreztük, hogy az nem elég aprólékos és könnyen nehézségekbe ütközhet a végfelhasználó…

Elsőként le kell tölteni a Java Runtime Environment-nevű programot, amit ezen linken tudunk elérni, ha eddig még nem volt a számítógépünkün.

Értelemszerűen telepítsük a Java-nevű programot (Ábra: Arojagernews)

Innentől már egyszerű a helyzetünk. Írjuk be a keresőnkbe azt hogy NAV ÁNYK, és kattintsünk a NAV honlapjára. Ezt látjuk magunk előtt:

Ha már a gépünkön van a Java, azt követően az ábrán látható telepítési sorrendet tartsuk meg (Ábra: Agrojagernews)

Elsőként kattintsunk az 1. ábrán lévő – ÁNYK Aberjava. jar letöltésére.

Értelemszerűen telepítjük ezt a programot is (Ábra: Agrojagernews)

Majd ezt követően telepítsük a nyomtatványkitöltő programot is.

ÁNYK telepítésee (Ábra: Agrojagernews)

ÁNYK asztali ikonja (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően az ÁNYK asztali alkalmazását láthatjuk magunk előtt. Kattintsunk rá. Két program egymás után fog megnyílni, aggodalomra semmi ok. Végezetül ezt fogjuk látni:

Telepítéás követően az ÁNYK (Ábra: Agrojagernews)

Az ÁNYK majdnem kész, de még le kell töltenünk a keretprogramot – azt amelyet szeretnénk feltölteni a hatóságnak. Ez lehet a gazdálkodási napló, a nitrát adatlap vagy a permetezési napló.

A példában a gazdálkodási napló feltöltését mutatjuk be. A  gazdálkodási napló webcímen ezt látjuk a honlap közepén, ami szükséges lesz a kitöltéshez:

Nébih által feltöltött gazdálkodási napló nyomtatvány (Ábra: Agrojagernews)

Telepítsük le a segédletet és a nyomtatványt. Kattintsunk a mentésre és telepítsük a két keretprogramot. Ezeket fogjuk látni a telepítés során:

Dokumentáció telepítése (Ábra: Agrojagernews)

Nyomtatvány telepítése (Ábra: Agrojagernews)

Értelemszerűen telepítjük egymás után a két programot..

Ezt követően már egyszerű a helyzetünk. Az ÁNYK megnyitva a következőt kell tennünk.

Adatok/Új nyomtatvány és kezdhetjük is lassan a tényleges munkát (Ábra: Agrojagernews)

Adatok/Új nyomtatvány megnyitása. Ha erre rákattintunk látni fogjuk a gazdálkodási napló általános nyomtatvány kitöltő programot (MGSZH-GN3) alul, rákkattintunk, majd a megnyitásra.

Ábra: Agrojagernews

A digitális gazdálkodási napló az ÁNYK-ban. A telepítéstől idáig eljutni sem egyszerű feladat, de innentől már könnyű (Ábra: Agrojagernews)

És megnyílik az oldal, amit értelemszerűen a saját adatainkkal fel tudunk tölteni. A fent látható füleket (GN01, GN02 stb.) egyesével megtudjuk nézni, és bele is tudunk írni.

Ha kitöltöttük az ellenőrzésre kattintva automatikusan látja a program a hibáinkat, amit korrigálni tudunk.

A munka legszebb pillanata a beküldés amit a következő képpen lehet megtenni:

és a beküldés (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően ki tudjuk választani az ügyfélkapus hitelesítést. A név és a hozzátartozó jelszót követően el tudjuk küldeni a gazdálkodási napló bevallásunkat… A hitelesítés, titkosítás követően menteni is tudjuk a gazdálkodási naplónkat. Amit az ÁNYK szeret egy kicsit még megnehezíteni, mert nehezen található meg a fájl, amit elküldtünk, de a végső cél sikerült – vagyis a beküldés…

Ha már jobban ismerjük az ÁNYK-t és felhasználói készségeink is jobbak, akkor egyéb különböző hasznos általános nyomtatvány kitöltő programot tudunk hozzátenni a saját ÁNYK programunkhoz.

Ilyen hasznos, általános nyomtatvány kitöltő program lehet például a billentyűkombinációk, vagy a KAÜ bejelentkezés. A lehetőségek száma jelentős, érdemes megnézni. Mivel nem egyszerű halandó számára írták a programot, ezért csak az általunk használt részeket érdemes letölteni.

Abban az esetben ha egyéb adózási bevallást szeretnénk megtenni, például a NAV-hoz, a logika ugyanaz. Ha fent van az ÁNYK a számítógépünkön, és tudjuk is hogy mit szeretnénk csinálni, akkor a NAV honlapján lévő nyomtatványkeresőben ki tudjuk választani a kívánt általános nyomtatvány kitöltő programot..

Hol találjuk meg a számítógépünkön a már beküldött .frm.enyk kiterjesztésű nyomtatványokat?

Erre szerencsére több megoldás létezik. Kezdjük a legegyszerűbbel:

Hol találjuk meg a már beküldött .frm.ányk kiterjesztésű fájlokat ? (Ábra: Agro Jager News)

Attól függően, hogy mi hova telepítettük az ÁNYK-t, a Rendszer (C:), Felhasználók/ User/Aberjava mappában találjuk meg a “mentesek” és a “naplo”-nevű mappákat. A már beküldött fájlokat a mentesekben tudjuk elérni. Ha a beküldött nyomtatványokból PDF fájlt készítettünk, akkor azt a naplo-nevű mappában találhatjuk meg. (Ezt is bemutatjuk a cikkünkben).

Ha megtaláltuk a korábban beküldött nyomtatványt, azt hogyen lehet megnyitni?

Kizárólag az ÁNYK program segítségével. Nyissuk meg az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot. Ezután: Nyomtatvány megnyitása, majd válasszuk ki a “.frm.ányk” fájlunkat és nyissuk meg.

Már beküldött nyomtatvány megnyitása. (Ábra: Agro Jager News)

A már beküldött fájlok megnyitása többféleképpen megoldható. A másik megoldás:  Nyissuk meg az ÁNYK-t, majd: Nyomtatvány megnyitása

Ábra: Agro Jager News

Az alábbi ablakot látjuk magunk előtt. Nem kell megijedni, számos lehetőség közül választhatunk:

Korábban beküldött nyomtatványok kezelése… (Ábra: Agro Jager News)

Különböző szűrést tudunk bekapcsolni, mint például: név, adószám, nyomtatvány neve, annak státusza, stb. A szűrés segítségével itt gyakorlatilag mindent egyben láthatunk. Ez igen hasznos lehet. Előfordulhat olyan is eset, hogy a korábban beküldött nyomtatványt újból kéri tőlünk valamelyik hatóság.

Hogyan lehet a már beküldött nyomtatványt kinyomtatni, és PDF fájlokat készíteni?

Kövessük a következő parancsot: Adatok/Nyomtatvány megnyitása. Keressük meg az elküldött nyomtatványt a fenti példa alapján. Miután kiválasztottuk a megfelelő nyomtatványt, kattintsunk rá, és magunk előtt láthatjuk újból.  A következőképpen járjunk el: Jobb alsó sarokban válasszuk a “megnyitás csak olvasásra” parancsot, majd a jobb alsó sarokban a kattintsunk a “megnyitásra“. Miután megnyílik a beküldött nyomtatvány a következőképpen járjunk el:

A már beküldött fájl nyomtatása, pdf fájl készítése. (Ábra: Agro Jager News)

Kattintsunk az Adatok/Nyomtatvány kinyomtatása parancsra. Ezt látjuk ezután:

A lehetőségek száma végtelen. Számos opció közül választhatunk. A nyomtatványból akár PDF fájlt is készíthetünk, illetve ki is tudjuk nyomtatni a számunkra releváns lapokat. (Ábra: Agro Jager News)

A jelen gyakorlati példa során PDF fájlt kértünk az ÁNYK-tól. A következő kérdés ugrik fel a számítógépünkön:

A válasz természetesen igen. (Ábra: Agro Jager News)

Ha az igen-t választjuk, akkor magunk előtt láthatjuk a beküldött nyomtatványunkat pdf kiterjesztésben. A PDF jól kezelhető fájlítpus. (Számos előnye van, ami itt érhető el.) Ha megszületett a PDF fájlunk ne felejtsük el azt, hol találhatjuk meg a számítógépünkön:

A mentett PDF fájl az aberjava/ naplo – almappában érhető el. (Ábra: Agro Jager News)

Hogyan törölhetjük az ÁNYK programot (ha véletlen nem működik, és újra akarjuk telepíteni) ?

Végezetül olyan is előfordulhat, hogy az ÁNYK megmakacsolja magát és nem indul el, érthetetlen okból természetesen. Ilyenkor megint nem egyszerű a program eltávolítása, mert hagyományos módokon ez nem fog műküdni. Start/beállítások/programok eltávolításában nem találjuk meg a programot. Ha a főikonra jobb gombbal a mappa megnyitását választjuk ott találunk egy uninstall ikont, amivel megint nem fog történni semmi.

Akkor mi a megoldás?

A számítógépünkön keressük meg az Aberjava mappát, és azt egyszerűen töröljünk ki. Ezt követően az ÁNYK ikonja is magától eltűnik.

Hogyan töröljük az ÁNYK-t (Kép: Agro Jager News)

Ha evvel meg vagyunk akkor értelemszerűen a fent leírt protokollt végig járva újra megkaphatjuk a “meggyógyult” munkaképes ÁNYK programunkat.

A fenti példa alapján a megfelelő keretprogramot letöltve  és telepítve (ami számunkra szükséges) már bármit megtudunk oldani egyedül, segítség nélkül!

Jó munkát kívánunk!

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News

 

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fotópályázatot hirdetett a debreceni agrárkar – május 10-én zárul

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar jelenlegi és volt hallgatói számára fotópályázatot hirdet. A legjobban sikerült fotó készítője egyebek mellett bérletet nyerhet Magyarország egyik legkedveltebb és legizgalmasabb debreceni zenei és kulturális nyári rendezvényére, a Campus Fesztiválra – tájékoztatta az Agro Jager News Debrecenből Fekete István a DE MÉK Kommunikációs Csoport vezetője.

Fotó: Agro Jager News

A pályázatra több kategóriában nyújthatják be fényképeiket a jelenlegi és volt hallgatók – mondta el Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa. Így a termesztett növények sokszínűsége, gazdasági állataink világa, az élő környezet, a vidéki Magyarország, sőt a gasztronómia éppen olyan fontos, mint a munka legszebb pillanatai. Abból az aspektusból pedig különösen, hogy ma már élelmiszertudománnyal kapcsolatos kutatásokat is végez az egyetem s végül, de nem utolsó sorban pedig várják a pályamunkákat az „élet az agráron” kategóriában, azaz az egyetemi évek alatt készült fotók is szerepelhetnek.

Fekete István kiemelte, hogy a pályázó kizárólag saját alkotásával pályázhat és maximum három fotóval nevezhetnek.

Kattints a képre és kövesd az egyetem híreit a Facebook oldalukon keresztül is!

A pályázatokat elektronikusan úton kell beküldeni. Részletek ITT!

A fotók mellé szükséges elküldeni a készítés helyét (ország, település, földrajzi megnevezés).

A pályázat beküldésének határideje május 10. A beérkező fotókból a kari vezetés előválogatást tart, majd a legjobbnak megítélt fotókat kiállítják, amelyeket a Debreceni Egyetem MÉK főépületében 2024. május 15. – 2024. május 31. lehet majd megtekinteni.

A pályázaton értékes belépőket sorsolnak ki a Campus Fesztiválra, amely Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja. Közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapott fotót benyújtott pályázó kapja. Az elektronikus közönségszavazás a hivatalos kari Facebook felületen kerül meghirdetésre.

A felületet ITT lehet elérni!

A díjátadóra ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem MÉK, B épület üvegfolyosó, 2024. június 5. 10:00-tól kerül sor.

Fotó: Agro Jager News

Díjazás

  1. helyezett: Campus Fesztivál Bérlet
  2. helyezett: Campus Fesztivál Hétvégi jegy (2 napos)
  3. helyezett: Campus Fesztivál Napijegy

Közönségdíjak: Campus Fesztivál Bérlet

Különdíjak: Élménynapok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tisztatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában, a Nagyerdei Kultúrparkban és további ajándéktárgyak.

Fotó: Agro Jager News

Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa hozzátette, hogy nem titkolt célja a pályázatnak, hogy akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódik a debreceni agrártudományi karhoz, azokat összegyűjtse és értelemszerűen összegyűjtse azokat az értékes fényképeket is, amelyek a kar történelméhez hozzátartozhatnak. Megjegyezte, hogy máris sok érdekes fénykép érkezett, amelyek agrártörténeti vonatkozása mindenképpen figyelemre méltó – tájékoztatta az Agro Jagert News Fekete István Debrecenből.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Agro Jager News

 

Tovább olvasom