Keressen minket

Vadászat

Fegyvertartási engedély egészségügyi meghosszabbítása – online

Print Friendly, PDF & Email

Cikkünkben lépésről-lépésre bemutatjuk a fegyvertartási engedély egészségügyi meghosszabbítását.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A sportlövészeti, vadászati, illetve önvédelmi célú lőfegyver tartásához egészségi alkalmassági vizsgálat szükséges. A lőfegyvertartási engedéllyel már rendelkezők időszakos, illetve bizonyos esetekben soron kívüli orvosi, illetve pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kötelesek megjelenni.

Miután megszereztük az alkalmassági vizsgálatról készített orvosi igazolást, azt az illetékes rendőrhatóságnak el kell küldenünk egy hónappal az egészségügyi alkalmasság lejárta előtt. Szerkesztőségünk egy gyakorlati protokollt készített, amely lépésről-lépésre mutatja be az ügyintézést.

A fegyverengedélyeket csak és kizárólag a rendőrség honlapján tudjuk intézni. (Az ÁNYK rendszeréből a fegyverengedélyek ügyintézését 2022. január 1-vel kivezették.)

 1. Miután megnyitottuk a rendőrség honalpját, kattintsunk az E-ügyintézés “fülre”

Ábra: Agro Jager News

2. Ezt követően, kattintsunk az “Új ügy indítására”

Ábra: Agro Jager News

3.  Válasszuk ki az ügyintézés típusát, azaz kattintsunk az Igazgatásrendészetre

Ábra: Agro Jager News

4. Az igazgatásrendészeten belül válasszuk ki a Polgári lőfegyver ügyintézés/Engedélykérelmeket

Ábra: Agro Jager News

5. Ezután keressük meg a “kérelem egészségi alkalmasság érvényességi ideje változásának bejegyzéséhez” (természetes személyek részére) az RI-0632-nevű nyomtatványt 

Ábra: Agro Jager News

6.  Kattinstsunk az űrlap megnyitására

Ábra: Agro Jager News

7. Ha evvel megvagyunk, akkor az ügyfélkapus azonosítás kezdődik. Írjuk be a felhasználónevünket és jelszavunkat. (Ez az alapja az egész eljárásnak. Ha nincs ilyen jogosultságunk, akkor menjünk be a legközelebbi kormányablakba, ahol elkészítik nekünk.)

Ábra: Agro Jager News

8. Ha sikerült a belépés, magunk előtt látjuk a nyomtatványt. Amit a saját adatainkkal értelemszerűen kitöltünk. Először válasszuk ki a lakóhelyünk szerinti illetékes hatóságot. (A főszámot is ki kell tölteni. Ezt a következő lépésben szemléltetjük.)

Ábra: Agro Jager News

A területileg illetékes rendőrségen megkérdeztünk mit is jelent pontosan a “főszám”, és azt hol lehet megtalálni. Ha kinyitjuk a fegyvertartási engedélyünket, akkor ezt látjuk a hatósági bejegyzés alatt (egy tetszőleges fegyvernél amely az engedélyünkben szerepel).

A Primos nyúlsíró sípot a fényképre kattintva lehet megrendelni!

A főszámot a fegyvertartási engedélyünkben  a hatósági bejegyzések oldalán látjuk, amit pirossal bekarikáztunk. A “főszám” mindig középen található meg. (Adatvédelmi okok miatt számos információt töröltünk.)

9. Mivel már bejelentkeztünk az Ügyfélkapuba, így a saját adatainkat a rendszer automatikusan kitöltötte

Ábra: Agro Jager News

10. Válasszuk ki az engedély típusát (vadász), valamint fogadjuk el a nyilatkozatokat. Enélkül a  rendszer nem enged tovább bennünket.

Ábra: Agro Jager News

Töltsük ki az elérhetőséget, és az igazolás típusát.

Ábra: Agro Jager News

A lőfegyvert tartani szándékozók két csoportba sorolhatók:

 • I. alkalmassági csoport: a lőfegyvert munkavégzési célból használók, pl. szolgálati szolgálati lőfegyvert tartók.
 • II. alkalmassági csoport: sportlövészeti, vadászati, illetve önvédelmi célú lőfegyvertartás.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Előzetes egészségi alkalmassági vizsgálat

Az előzetes egészségi alkalmassági vizsgálat az I. és a II. alkalmassági csoport esetében orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatból áll.

Az időszakos vizsgálatok rendszeressége

Az I. alkalmassági csoportba tartozók az időszakos orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton az alábbiak szerinti rendszerességgel kötelesek részt venni:

 • 40 éves kor alatt: 5 évenként orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat
 • 40 és 60 éves kor között: 2 évenként orvosi, 4 évenként pszichológiai alkalmassági vizsgálat
 • 60 éves kor felett évente orvosi, 2 évenként pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A II. alkalmassági csoportba tartozók (kivéve: sportlövészet) az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton az alábbiak szerinti rendszerességgel kötelesek részt venni:

 • 40 éves kor alatt 10 évenként
 • 40 és 60 éves kor között 5 évenként
 • 60 és 70 éves kor között 3 évenként
 • 70 éves kor felett 2 évenként

A lőfegyvert sportlövészet céljából használó személy orvosi alkalmassági vizsgálata a külön rendeletben szabályozott sportorvosi vizsgálat keretében, az ott meghatározott gyakorisággal történik.

A II. alkalmassági csoportba tartozók az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálat során bizonyos esetekben pszichológiai alkalmassági vizsgálatra utalhatók be.

10. Válasszuk ki, hogyan szeretnénk az eljárás díját rendezni, ami 3 000 forintba kerül. A bankkártyás fizetést választottuk. A véglegesítésre csak akkor kattintsunk, ha az igazolást fel is töltöttük. Ez lesz a következő lépés.

Ábra: Agro Jager News

11. Töltsük fel az igazolást pdf fájlként! (A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum.) Több módon elkészíthetjük.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Talán a legegyszerűbb megoldás, ha lefényképezzük telefonon az igazolást. Ezt üzenetben, emailben átküldjük a számítógépünkre. Ezután megnyitunk egy Microsoft word fájlt > beszúrás (fénykép) parancs, eligazítjuk az üres oldalon, hogy jól nézzen ki az igazolás majd > fájl >mentés másként > és a legördülő opciók közül válasszuk ki a pdf fájlt. A rendőrség csak a PDF kiterjesztést fogadja el. Ezt mindenképpen muszáj megcsinálnunk. Két képernyőfotót erről is csatoltunk. (A másik opció, hogy beszkenneljük az igazolást, és ott a mentésnél kiválasztjuk a PDF kiterjesztést.)

Fájl, Mentés másként (vagy nyomjuk meg az F12 billentyűt). Ezután látjuk a megfelelő fájltípust.

Keressük meg az Új feltöltést – bal alsó sarokban látjuk. Ha ez sikerül, ezt látjuk magunk előtt: 

Ábra: Agro Jager News

Ha szeretnénk, akkor a rendszer egy pdf fájlt is generálhat. Adminisztrációban lehet egyszer szükség lesz rá.

12. Jöhet a véglegesítés. 

Ábra: Agro Jager News

13. A következő ablakot látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

14. Ekkor a központi azonosítási ügynök oldalát látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

15. Aggodalomra semmi ok. A következő oldal jelenik meg:

Ábra: Agro Jager News

Tájékoztató információkat látunk magunk előtt. Minden jónak néz ki! Mikor és hogy kell fizetni? “Talán ez a legnehezebb” – ha jó a szemünk egyből  meglátjuk a megoldást. (Nekünk ez nem jött össze elsőre)

16. Kattintsunk a Fizetési kosárra:

Ábra: Agro Jager News

17. Mivel a 10. lépésben a kártyás fizetést választottuk, a következő oldalt látjuk magunk előtt. Fontos hogy a bekarikázott “OTP VPOS”-re először kattintsunk rá, máskülönben nem tudunk fizetni. Ezután kattintsunk “Összesen 3000 HUF – Fizetés most”-ra

Ábra: Agro Jager News

18. Készítsük elő a bankkártyánkat. Töltsük ki a saját adatainkkal a nyomtatványt

Ábra: Agro Jager News

19. Ha sikerül a pénzügyi tranzakció teljesítése, az oldal elszürkül. Ezt látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

20. Végezetül ez az oldal tűnik fel:

Ábra: Agro Jager News

Ha bezárjuk a “sikeres fizetés” – nevű ablakot ezt látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

20. Miután beléptünk az központi ügyfélkapus rendszerbe a “beérkező levelek” között ezt látjuk magunk előtt: 

Ábra: Agro Jager News

21. Van-e más feladatunk ezután?

Igen! Miután beküldtük az az egészségügyi alkalmasságit, a rendőrség munkatársai telefonon keresnek bennünket.

Ha meg van az időpontunk, akkor vigyük magunkkal a fegyvertartási engedélyünket. (Az orvosi igazolást bemutatni nem volt szükséges.)

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérjünk segítséget a területileg illetékes igazgatásrendészeten dolgozó rendőröktől.

A feladatot teljesítettük egyedül!

Jó munkát kívánunk!

Írta: Dr. Szilágyi Gergely
***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Az első havas utánkeresés Figura Ákossal

Print Friendly, PDF & Email

Figura Ákost az este értesítették, hogy gímbikára tettek lövést. A nógrádi utánkereső két kutyáját indította a sebzett gímbika után.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Figura Ákost az este értesítették, hogy gímbikára tettek lövést. Selejtezés időszaka van és Nógrád hegyvidékes területein vadászok járták a sűrűket. Régi ismerős hangja szólt a vonal másik végén. Persze, hivatásos vadász barátok, régi ismerősök és a rálövés után jobbnak látták, ha szólnak és segítséget kérnek.

Az első havas gímbika Nógrádból, amelyet Tapi és Ruby munkájával sikerült terítékre hozni. Fotó: Figura Ákos / Agro Jager News

Ilyentájt sok feladata van a hivatásos vadászoknak, vadőröknek, mert nap, nap után járják a pagonyt és az etetőhöz szokott vadra is figyelnek. A nyáron begyűjtött szénának most van igazi értéke és ha abrak is jut, akkor igazán lehet kedvezni a vadnak. Haszonélvezője azonban ennek más állat is, s ha még olajos magvak ocsúja is kerül ki, arról ne is beszéljünk, hogy mennyi madár látogatja az ilyen helyeket.

Egy fiatal bikával találkoztunk – vágtak bele reggel Ákos barátai. Mindenki jónéven vette, hogy az elejtő is ott maradt és úgy határozott, hogy velük tart, de az előjelek nem kedveztek, mert reggelre 15 centiméteres hó várta őket. Az előző napon 7x65R kaliberű lőszerrel vadásztak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egymás között voltak a hivatásos vadászok és elmondták, hogy a rálövés után megnézték az elugrás helyét, meg is indultak a csapán, de előttük felállt a szarvas, miközben esélyük nem volt lövést tenni rá.

Ezek fontos pillanatok, de a hó miatt nem találták a rálövés helyét. Ákos két kutyája Ruby és Tapi tartott vele és a két kutya közül a fiatalabb találta meg a beváltás helyét. Az öreg nyugisabb, rutinosabb véreb már, de semmivel sem rosszabb az orra – folytatta Figura Ákos.

Hubert Kiskundorozsmán

Rendeld meg az Agro Jager Webshopjából Hubert legújabb kalandjait, amely Kiskundorozsma körül játszódik! Kattints a képre!

Figura Ákos az Agro Jagernek elmondta, hogy az eső sokkal több nehézséget szokott okozni, de mindig nagy megnyugvással tapasztalja, amikor a kutyák piros havat rúgnak fel a csapán. Nehéz volt megmondani, hogy milyen lövéssel ugrott el, de itt-ott találtak kenést is. Bíztam a két kutyában. Sok nehéz munkát megoldottak már és most is ügyesen felvették a csapát. Az első vért egyébként 300 méterre fedeztük fel és miközben a kutyák dolgoztak, szépen ereszkedett velünk a csapat is. Nagyon kemény terepre tévedtünk – folytatta Figura Ákos.

A hó egy lágy, esős, felázott terepre hullott. Csúszkáltunk és keresztbe rettentő sűrűkön verekedtük át magunkat. A kutyák viselkedéséből azonban láttam, hogy nem adhatjuk fel, ha ők mennek, akkor mi is!

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

800 méterre lehettünk, amikor a kutyák jeleztek és beérték a bikát, aki azonnal állítottak is. Egy fedett, szedres, akácosban voltunk. 15 méterre volt tőlünk a bika, de csak az agancsát láttuk, így lövést sem tudtunk leadni a vadra. Persze észre is vett bennünket és elugrott.

500 méteres hajsza következett, amikor is egy legelő kellős közepén állították meg újra. Mikor kiértünk az erdő szélére, 200 méterre forgatták a kutyák. Arra nem láttam esélyt, hogy közelebb kerüljünk, így megcéloztam a bikát és vártam, hogy a kutyáim egy oldalra kerüljenek és lehetőleg távolodjanak a vadtól. Ekkor dördült el az utolsó lövés…

Tapi és Ruby végül beérte a bikát. Fotó: Figura Ákos / Agro Jager News

Ezek a legnehezebb pillanatok, mert van úgy, hogy pár másodpercet kell várni, de előfordult már olyan is, hogy 5-6 percet várakoztunk. Olyan terepen vergődtünk át, hogy négykézláb harmadjára tudtunk csak felkapaszkodni. Aki nem járt még ilyen hegyvidéki terepen, el sem tudja képzelni, hogy nézünk ki, mikor nagy kerülőkkel visszajutunk az autókhoz vagy éppen elénk jönnek, mert lehetetlen nagyokat kellene kerülni.

Mindannyiunknak igen jól esett, mikor a vendégünk kijelentette, hogy most értette meg, mit is jelentenek ezek a munkakutyák, ezek a vérebek a vadászatban. Olyan, az ember számára már elveszettnek hitt vadat is terítékre lehet hozni, amikor már nincs remény s ezek a pillanatok úgy gondolom mindannyiunknak, akik nap, nap után kint vagyunk az erdőn, jól esik. Nekünk nemcsak erről szól a vadászat, hanem mikor hazaérünk, leápoljuk a kutyákat, felszerelésünket s van úgy, hogy délután már egy másik területen keresünk. A vadőrök, az erdészek nálunk összetartanak, azt hiszem e nélkül nem is működhetne ez az egész – foglalta össze gondolatait az első havas utánkeresés után az Agro Jagernek Figura Ákos.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fényképezte: Figura Ákos vérebes utánkereső

Tovább olvasom

Vadászat

VADÁSZATI KULTÚRA: Kiskunhalason tartott előadást Fricska Imre

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Fricska Imre világjáró vadász előadását hallhatta az, aki november 21-én ellátogatott Kiskunhalasra, a Művelődési Házba, ahol a Forrás-Új Tükör Klub szervezésében mutatkozhatott be a helyi, de a nagyvilágot bejárt vadász. Életéről, kalandjairól mesélt, akivel jóbarátja, Dr. Kellner Barna főorvos beszélgetett.

A Forrás-Új Tükör Klub vadászati támával várta Kiskunhalason az érdeklődőket. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Kiskunhalason élénk kulturális élet rajzolódik ki és köszönhető ez a Forrás-Új Tükör Klubnak is, akik rendszeresen szerveznek elsősorban kulturális programokat, amelyeknek rendre a Művelődési Ház ad otthont. Aki nem tud részt venni, azok pedig a helyi, városi televízióból tájékozódhatnak. Az előadások tematikája változó, de a szervezők úgy gondolták, hogy a vadászat, mint helyi kulturális érték éppen olyan fontos, mint más művészeti területek, így kerülhetett sor arra, hogy Fricska Imrét is meghívták sorozatukba.

A kiállítás egy részlete. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Ennél azonban kacifántosabban kerültem a színpadra – jegyezte meg Fricska Imre az Agro Jager News érdeklődésére. Jóbarátaimmal Hajósra látogattunk, ahol az egyik pincében odakerült mellém egy fiatalember, aki Székelyhidáról érkezett, s mi több annak a polgármestere. Beszélgettünk és az egyik jó komám közbevetette Afrikát. Meséltem, hogyne meséltem volna, hiszen tíz alkalommal jártam ott és jártam én még Oroszországban, Grönlandon. Újdonsült barátunk egyre jobban érdeklődött és megkérdezte, hogy merre lakom. Mikor kiderült, hogy Kiskunhalason, ami, ha úgy vesszük, útba esik hazafelé Székelyföldnek, akkor megkérdezte, hogy másnap megnézhetné-e a trófeákat. No, mondtam is neki, ennek aztán semmi akadálya nincsen.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Így másnap el is jött a kis családjával, vendégül láttam és abban maradtunk, hogy Béres Csabánál kiállítjuk, ott náluk Székelyföldön és hamarosan intézkedik. Napok teltek el, aztán egy kamion érkezett és két és fél hónapig láthatták Székelyföldön a trófeáimat. Még Böjthe Csaba atya gyerekei is láthatták, aminek nagyon örültem. Az egyik napon, ott kint egy kiskunhalasi vadász is megnézte, akinek a felesége odavalósi s mikor meglátta a fotómat, felkiáltott: a Fricska Imre az utcabelije! Azzal a lendülettel aztán, mikor hazajött, felvetette az ötletet, hogy legyen itthon is egy kiállítás vagy valamiféle program.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Én szerettem volna, hogy a világkiállítás program sorozatában itt „Halason” is legyen valami program, kiállítás, de sajnos nem találtunk támogatóra, de ennek ellenére, aki eljön, annak szívesen megmutatom, bemutatom a trófeáimat.

Most, a Forrás-Új Tükör Klub programján egy órás beszélgetéssel készültünk. Két kis videóval, amit magam vettem fel Namíbiában. Végül az egész este nem fért bele két órába sem. S az, hogy egyetlen egy hallgató sem hagyott ott bennünket, nagyon jól esett.

Vadászvendégek, vadászbarátok Kiskunhalason Fricska Imre előadásán. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Én, 1946. október 22-én Kiskunfélegyházán születtem. 1950-ben költöztünk Kiskunhalasra. Apám áruházvezető volt, édesanyám varrónő. Nyolcan voltunk testvérek. Az általános iskolát és a gimnáziumot is „Halason” jártuk ki (Szerk.: A környékben, Bajától Szegedi a Kiskunságban így szokták emlegetni Kiskunhalast). Műbútor asztalosnak tanultam, de nagyon köhögtem és az orvos azt javasolta, hogy ha egy lehetőségem van, váltsak. Közben felvettek vadásznak és az igen jót tett nekem. 1975-ben aztán úgy határoztam, hogy hivatásos vadász leszek és Kiskunhalason, majd Balotaszálláson dolgoztam.

Kellemes környezetben, Kiskunhalason, a Művelődési Házban lehetett találkozni Fricska Imre világjáró vadásszal. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Végül a Kiskunsági Erdészeti és Fafeldolgozó gazdasághoz kerültem és onnan jöttem el nyugdíjba is. Összesen 37 évet voltam hivatásos vadász. Nem volt könnyű szakma, de egyértelműek voltak azok az idők. Ebből a szempontból könnyebb volt, mint manapság. Határozott irányok, feladatok és következetesség jellemezte a szakmát. A politikai és más célok nem írhatták felül a szakmai kérdéseket. Nem is egyeztethető össze az a vadgazdálkodásban és az erdészetben sem. Vadőrnek lenni egy nagyon szabad életet jelentett s ha sok mindenkivel is voltunk kapcsolatban, nem voltak kötöttségeink és nyugodtan mondhatom, hogy nem mentek tönkre az idegeink. Amikor meg összejött a tagság, azt a néhány vadászatot kibírta az ember, aztán újra csend és nyugalom ereszkedett az erdőre.

“Egyedüli szakma ez és a 365 napnak olyan pici része volt, hogy megérte, hiszen utána a világon senki sem zavarta az életünket.”

A vadászat, itt vidéken, érdekli az embereket és akik tanyán, vidéken élnek tudják, értik a jelentőségét. Összetett dolog a vadászat, sok mindenre hatással lehet egy jó társaság, egy-egy jó vadőr, erdész. Ezt csináltuk mi. Most egy új kiállítás lehetősége körvonalazódik és az egyeztetések zajlanak, miszerint elképzelhető, hogy amit bemutattunk Székelyföldön, azt a füzérradványi Károlyi kastélyban újra meg lehet tekinteni.

Szegedi vadászok Kiskunhalason. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Ilyenekről és még sok minden másról is szó esett. Köszönöm a szervezőknek, a barátoknak és a családomnak, nővéreimnek a támogatást és a vadászbarátoknak, ismeretlen ismerősöknek, hogy felkerestek, ellátogattak november 21-én Kiskunhalasra – jól esett. Annyi mondhatok, hogy aki el szeretne jönni hozzám, szívesen látom, de a kisebb trófeáimmal, dikk-dikkemmel akár el is utazok és szívesen beszélgetek a fiatalokkal is. Keressenek bizalommal – zárta beszámolóját Fricska Imre.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

Fényképezte: Ocskó Imre Tamás

Tovább olvasom

Vadászat

Nagy Réka: A nagy vadkanom története

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Közel nyolc éve vadászom íjjal, és ez idő alatt meglehetősen sok izgalmas vadászélményben volt részem, amit legfőképp kitartásomnak és ennek a vadászati módnak köszönhetek. A családomban nincs vadász, így néhány baráttal szoktam ezeket az élményeket megosztani, akik átérzik a vadászíjászat minden izgalmát és nem mosolyognak meg, ha azt mondom, hogy hat órát kint ültem egy fán, nem jött semmi, viszont én mégis jól éreztem magam.

Vadkanommal. Fotó: Nagy réka / Agro Jager News

Az egyik nagy vadkanom elejtésének történetét írnám le, amiben kitérek a vadászati szokásaimra is.
Mielőtt kimegyek íjjal vadászni, szoktam tartani egy kis felkészülést otthon, amit a vadászat előtti rituálémnak nevezek. Ez abból áll, hogy bőségesen vacsorázom, majd tusfürdő nélkül lezuhanyzom, rétegesen felöltözöm olyan vadász ruhába, amit öblítő nélkül mostam ki és cseppet sem féltek, mert ha lövök valamit, akkor úgyis véres és sáros leszek. Nagy eséllyel ki is szakadhat a ruhám, mert a legtöbb vaddisznók által kedvelt hely, nem egyszerű terep, ahogy az sem, ahova épp készültem kimenni. Ezekre azért van szükség, mert annyira közel kell kerülni a vadhoz, hogy minden illatot érdemes minimálisra csökkenteni. Nyilván a szélirány a legmeghatározóbb, de esélyt sem akarok adni annak, hogy a parfüm illata miatt szagoljon ki. Ezután ellenőrzöm a teljes felszerelést is, ebbe tartozik az íjon található irányzék-világítás, az íjlámpa, a nyílvesszők és vadászhegyek állapota. Az íjam, amit akkoriban használtam, egy Bowtech Carbon Icon csigás íj, ami 55 fonterőjű. Ezt azért említeném, mert Magyarországon nagyvadra minimum 50 fonterőjű íjjal lehet csak vadászni, ami 22-23 kg-ot jelent. A vadásztáskámba teszem a legfontosabb kellékeket is, amik nem sokban különböznek a puskás vadászat során használt eszközöktől. Csigás íjhoz elengedhetetlen az elsütő használata, ami arra szolgál, hogy az ideget ennek a kis eszköznek a segítségével húzom ki. Enélkül a lövés pontatlansághoz vezethet. Viszont ezt mindig a zsebembe teszem, hogy ha a táska az autóban maradna, ez akkor is velem legyen.

Indulás előtt időt szánok arra, hogy párat lőjek az íjjal, hogy ellenőrizzem a pontosságot, illetve megvizsgáljam, hogy az utolsó vadászat vagy gyakorlás óta nem mozdult-e el valami az íjon és ezen semmiképp ne múljon a pontos találat.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

A fent említett vadkan esete 2019. szeptemberében történt. Kellemes, nyár végi nap volt. Kimentem vadászni az egyik kedvenc helyemre, ami egy erdő közeli nagy tölgyfa, egy kukorica szóróval a közelében, amit mindössze 15-20 méter távolságra helyeztünk el a fától. Erre a fára mászóles nélkül fel tudok mászni, mert sok ága van és egész magasra fel lehet ülni.

Egy ideje már „üldöztem” ezt a vadkant, vadkamerán is figyeltem a szokásait, de mindig valahogy megneszelt és elkerült.
Azon a szeptemberi estén kicsit késve érkeztem ki, mert sokáig dolgoztam, és még elő is kellett készülnöm a vadászatra, ezért már besötétedett, mire leparkoltam az erdő szélén. Az autóból csendben szálltam ki, és csak az íjam vittem, hogy gyorsabban és hangtalanabbul mászhassak fel a fára. Miközben óvatosan lopakodtam a nagy fához, elégedetten nyugtáztam, hogy a szélirány nekem kedvez, bár már az egyik irányból hallottam, hogy valami közeledik és talán a vaddisznó jöhet, ezért mindenképp gyorsabban kellett odaérnem és felmásznom, hogy beelőzzem. Sikerült csendben a fához érnem és a lehető legóvatosabban próbáltam felmászni, amit szerencsémre nem hallhatott meg, mert a fán ülve még mindig hallottam a közeledő lépteket és apró ágroppanásokat.

Lesemen. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Amint elhelyezkedek, a nyílvesszőt és az elsütőt is az íjra szoktam illeszteni, hogy ne akkor kelljen foglalkoznom ezekkel, ha már ott a vad. Erre túl sok időm most nem volt, mert egyre közelebb ért. A kezem reszketett, és egy nagyon kellemes feszült állapotba kerültem már a gondolattól is, hogy hamarosan kilép a bokrok takarásából és ez most milyen egyszerű helyzet lesz. Majd így telt el röpke 2 óra mozdulatlan várakozással és folyamatos füleléssel, mert azt hittem most már nagyon közel került és végre eljön az én időm…
A fáról történő vadászataim során azt tapasztaltam, hogy annyira nyitott és kitett a helyzetem a vadak számára, hogy csak akkor szokott esélyem lenni, ha minimálisra csökkentem a mozdulataimat és csak nézem a sötétet. Ilyenkor szoktam lenyugodni és átgondolni a napi tennivalóimat is. Legtöbbször képes vagyok 6-8 órát is kint tölteni, de sosem szoktam unatkozni. Ahogy így ültem, és néztem ki a fejemből, vettem észre, hogy óvatosan kisétált a szóróra a nagy vadkanom. Annyira csendben mozgott, hogy nem is hallottam a közeledését.Profi volt. Ahogy megláttam, a szívem hevesen kezdett verni, és a torkomban dobogott. Végreee…
Nem sokat vártam, épp csak annyit, hogy elkezdje ropogtatni a kukoricát, mert akkor nem hallja, ha pici zajjal is jár a folyamat. Óvatosan leemeltem az íjat az egyik faágról, felkapcsoltam az irányzék-világítást, majd kihúztam az íjat. Ezután a markolathoz erősített lengőkapcsolóra is rányomtam a tartó kezem mutatóujjával. Piros szűrős lámpát szoktam használni, nekem ez vált be, ezt nagyon jól állják a disznók.

Nyílvesszőm. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Nyilván ilyenkor is nagyjából csak 2-3 másodpercem van. Ahogy az irányzék legfelső pinjét a disznó tüdőjére illesztettem, már útjára is engedtem a nyílvesszőt. Ilyen esetekben tartom nagyon fontosnak, hogy a vadász, íjjal csak akkor menjen vadászni, ha már magabiztosan tud lőni és nem abban a pár másodpercben kezd el gondolkozni azon, hogyan kell célozni, hol lehet a fix pont és pontosan mit is kell csinálni. Abban a kis időben olyan feszült állapotba kerül a vadász, hogy már csak a disznóra kell figyeljen és az íj használata teljesen rutinszerű legyen.
A nyílvessző becsapódása egyértelmű találati hangot adott és a vadkan hirtelen beugrott a bokrok közé. A sűrűben zúzott, törtek az ágak és pár méter után hangosan kifújt. Ezekből a zajokból tudtam, hogy jól sikerült a lövés, viszont a szabályunk az, hogy találat után körülbelül fél órát várunk, mielőtt elkezdjük megkeresni a vadat.

Vadkanom. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Kivártam a fél órát, és addigra már a segítség is megérkezett, de én még mindig reszkettem az izgalomtól. A vaddisznómat magam szoktam keresni, ami mostanra már inkább egy izgalmas levezetése lett a vadászatnak. Élvezem is, de azért az egészséges félelem mindig bennem van.
Először megvizsgáltam a rálövés helyét, ahol a véres nyílvesszőt gyorsan meg is találtam a földön. A vesszőn található vérből láttam, hogy ez valószínűleg egy tüdő lövés lehetett és teljesen átment a disznón. Ez mutatja, hogy az íjnak milyen hatékony az átütő ereje.

Az agyar mérete 18 cm. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Ezután követni kezdtük a vérnyomokat a bokorban. Bő vér volt a földön és a bokor alsó ágain is. Gyorsan megtaláltuk a disznót, a rálövés helyétől körülbelül 15 méterre, mozdulatlanul feküdt. Ilyenkor szokott alábbhagyni a reszketésem és jön a megnyugvás.
Zsigerelés után láttuk, hogy a szívet is megvágta a penge, ami egy HELLRAZOR fix pengés hegy volt.
Nem szoktam gyűjteni a trófeákat, de ezt kifőztem otthon és eltettem emléknek.

Írta és fényképezte: Nagy Réka

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.