Keressen minket

Mezőgazdaság

Hogyan használjuk az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot

Print Friendly, PDF & Email

Egy halandó számára az ÁNYK egy végtelenül bonyolult programnak tűnhet, egy kicsit az is – mert informatikusok alkották meg. Abban az esetben viszont,  ha megértjük ezt a rendkívül hasznos logikai alapon felépülő programot, megszerethetjük. Az ÁNYK olyan mint a hagymamodell, lépésről lépésre kell vele haladni.

Éppen ezért egy gyakorlati felhasználási protokolt készítettünk egy gyakorlati példát végig járva a növénytermesztők és  vállalkozások számára azért, hogy 2022. január 31-én – akár segítség nélkül – is sikerüljön a gazdálkodási napló feltöltése.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Egy halandó számára az ÁNYK egy végtelenül bonyolult programnak tűnhet, egy kicsit az is – mert informatikusok alkották meg. Abban az esetben viszont,  ha megértjük ezt a rendkívül hasznos, logikai alapon felépülő programot, akár meg is szerethetjük. Az ÁNYK olyan mint a hagymamodell, lépésről lépésre kell vele haladni, és csak akkor érhetünk el közös sikereket…

Cikkünk egy konkrét példán keresztül mutatja be az ÁNYK használatát a telepítéstől egészen a feltöltésig.

Az általános nyomtatványkitöltő program használata nem lehetetlen, még halandó végfelhasználók számára sem.. (Ábra: Agrojagernews)

Hogyan használjuk az általános nyomtatványkitöltő programot, azaz az ÁNYK-t ?

2021. január 31-e volt a határidő növénytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők, vállalkozások számára arra, hogy beküldjék a Nébih részére a gazdálkodási naplót. Ez a feladat még az Agrojager szerkesztőin is majdnem kifogott, de emlékezve az előző évek próbálkozásaira sikerült a “memóriából” újra ezt határidő előtt megtenni, nem kis nehézségek árán…

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Éppen ezért egy gyakorlati felhasználási protokolt készítettünk, egy gyakorlati példát végig járva a növénytermesztők és  vállalkozások számára azért, hogy 2022. január 31-én – akár segítség nélkül – is sikerüljön a gazdálkodási napló feltöltése. A Nébih készített egy segédletet, amely lépésről lépésre megmondja, mit, hogyan tegyünk. Ez itt érhető el:

A segédlet tanulmányozása során úgy éreztük, hogy az nem elég aprólékos és könnyen nehézségekbe ütközhet a végfelhasználó…

Elsőként le kell tölteni a Java Runtime Environment-nevű programot, amit ezen linken tudunk elérni, ha eddig még nem volt a számítógépünkün.

Értelemszerűen telepítsük a Java-nevű programot (Ábra: Arojagernews)

Innentől már egyszerű a helyzetünk. Írjuk be a keresőnkbe azt hogy NAV ÁNYK, és kattintsünk a NAV honlapjára. Ezt látjuk magunk előtt:

Ha már a gépünkön van a Java, azt követően az ábrán látható telepítési sorrendet tartsuk meg (Ábra: Agrojagernews)

Elsőként kattintsunk az 1. ábrán lévő – ÁNYK Aberjava. jar letöltésére.

Értelemszerűen telepítjük ezt a programot is (Ábra: Agrojagernews)

Majd ezt követően telepítsük a nyomtatványkitöltő programot is.

ÁNYK telepítésee (Ábra: Agrojagernews)

ÁNYK asztali ikonja (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően az ÁNYK asztali alkalmazását láthatjuk magunk előtt. Kattintsunk rá. Két program egymás után fog megnyílni, aggodalomra semmi ok. Végezetül ezt fogjuk látni:

Telepítéás követően az ÁNYK (Ábra: Agrojagernews)

Az ÁNYK majdnem kész, de még le kell töltenünk a keretprogramot – azt amelyet szeretnénk feltölteni a hatóságnak. Ez lehet a gazdálkodási napló, a nitrát adatlap vagy a permetezési napló.

A példában a gazdálkodási napló feltöltését mutatjuk be. A  gazdálkodási napló webcímen ezt látjuk a honlap közepén, ami szükséges lesz a kitöltéshez:

Nébih által feltöltött gazdálkodási napló nyomtatvány (Ábra: Agrojagernews)

Telepítsük le a segédletet és a nyomtatványt. Kattintsunk a mentésre és telepítsük a két keretprogramot. Ezeket fogjuk látni a telepítés során:

Dokumentáció telepítése (Ábra: Agrojagernews)

Nyomtatvány telepítése (Ábra: Agrojagernews)

Értelemszerűen telepítjük egymás után a két programot..

Ezt követően már egyszerű a helyzetünk. Az ÁNYK megnyitva a következőt kell tennünk.

Adatok/Új nyomtatvány és kezdhetjük is lassan a tényleges munkát (Ábra: Agrojagernews)

Adatok/Új nyomtatvány megnyitása. Ha erre rákattintunk látni fogjuk a gazdálkodási napló általános nyomtatvány kitöltő programot (MGSZH-GN3) alul, rákkattintunk, majd a megnyitásra.

Ábra: Agrojagernews

A digitális gazdálkodási napló az ÁNYK-ban. A telepítéstől idáig eljutni sem egyszerű feladat, de innentől már könnyű (Ábra: Agrojagernews)

És megnyílik az oldal, amit értelemszerűen a saját adatainkkal fel tudunk tölteni. A fent látható füleket (GN01, GN02 stb.) egyesével megtudjuk nézni, és bele is tudunk írni.

Ha kitöltöttük az ellenőrzésre kattintva automatikusan látja a program a hibáinkat, amit korrigálni tudunk.

A munka legszebb pillanata a beküldés amit a következő képpen lehet megtenni:

és a beküldés (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően ki tudjuk választani az ügyfélkapus hitelesítést. A név és a hozzátartozó jelszót követően el tudjuk küldeni a gazdálkodási napló bevallásunkat… A hitelesítés, titkosítás követően menteni is tudjuk a gazdálkodási naplónkat. Amit az ÁNYK szeret egy kicsit még megnehezíteni, mert nehezen található meg a fájl, amit elküldtünk, de a végső cél sikerült – vagyis a beküldés…

Ha már jobban ismerjük az ÁNYK-t és felhasználói készségeink is jobbak, akkor egyéb különböző hasznos általános nyomtatvány kitöltő programot tudunk hozzátenni a saját ÁNYK programunkhoz.

Ilyen hasznos, általános nyomtatvány kitöltő program lehet például a billentyűkombinációk, vagy a KAÜ bejelentkezés. A lehetőségek száma jelentős, érdemes megnézni. Mivel nem egyszerű halandó számára írták a programot, ezért csak az általunk használt részeket érdemes letölteni.

Abban az esetben ha egyéb adózási bevallást szeretnénk megtenni, például a NAV-hoz, a logika ugyanaz. Ha fent van az ÁNYK a számítógépünkön, és tudjuk is hogy mit szeretnénk csinálni, akkor a NAV honlapján lévő nyomtatványkeresőben ki tudjuk választani a kívánt általános nyomtatvány kitöltő programot..

Hol találjuk meg a számítógépünkön a már beküldött .frm.enyk kiterjesztésű nyomtatványokat?

Erre szerencsére több megoldás létezik. Kezdjük a legegyszerűbbel:

Hol találjuk meg a már beküldött .frm.ányk kiterjesztésű fájlokat ? (Ábra: Agro Jager News)

Attól függően, hogy mi hova telepítettük az ÁNYK-t, a Rendszer (C:), Felhasználók/ User/Aberjava mappában találjuk meg a “mentesek” és a “naplo”-nevű mappákat. A már beküldött fájlokat a mentesekben tudjuk elérni. Ha a beküldött nyomtatványokból PDF fájlt készítettünk, akkor azt a naplo-nevű mappában találhatjuk meg. (Ezt is bemutatjuk a cikkünkben).

Ha megtaláltuk a korábban beküldött nyomtatványt, azt hogyen lehet megnyitni?

Kizárólag az ÁNYK program segítségével. Nyissuk meg az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot. Ezután: Nyomtatvány megnyitása, majd válasszuk ki a “.frm.ányk” fájlunkat és nyissuk meg.

Már beküldött nyomtatvány megnyitása. (Ábra: Agro Jager News)

A már beküldött fájlok megnyitása többféleképpen megoldható. A másik megoldás:  Nyissuk meg az ÁNYK-t, majd: Nyomtatvány megnyitása

Ábra: Agro Jager News

Az alábbi ablakot látjuk magunk előtt. Nem kell megijedni, számos lehetőség közül választhatunk:

Korábban beküldött nyomtatványok kezelése… (Ábra: Agro Jager News)

Különböző szűrést tudunk bekapcsolni, mint például: név, adószám, nyomtatvány neve, annak státusza, stb. A szűrés segítségével itt gyakorlatilag mindent egyben láthatunk. Ez igen hasznos lehet. Előfordulhat olyan is eset, hogy a korábban beküldött nyomtatványt újból kéri tőlünk valamelyik hatóság.

Hogyan lehet a már beküldött nyomtatványt kinyomtatni, és PDF fájlokat készíteni?

Kövessük a következő parancsot: Adatok/Nyomtatvány megnyitása. Keressük meg az elküldött nyomtatványt a fenti példa alapján. Miután kiválasztottuk a megfelelő nyomtatványt, kattintsunk rá, és magunk előtt láthatjuk újból.  A következőképpen járjunk el: Jobb alsó sarokban válasszuk a “megnyitás csak olvasásra” parancsot, majd a jobb alsó sarokban a kattintsunk a “megnyitásra“. Miután megnyílik a beküldött nyomtatvány a következőképpen járjunk el:

A már beküldött fájl nyomtatása, pdf fájl készítése. (Ábra: Agro Jager News)

Kattintsunk az Adatok/Nyomtatvány kinyomtatása parancsra. Ezt látjuk ezután:

A lehetőségek száma végtelen. Számos opció közül választhatunk. A nyomtatványból akár PDF fájlt is készíthetünk, illetve ki is tudjuk nyomtatni a számunkra releváns lapokat. (Ábra: Agro Jager News)

A jelen gyakorlati példa során PDF fájlt kértünk az ÁNYK-tól. A következő kérdés ugrik fel a számítógépünkön:

A válasz természetesen igen. (Ábra: Agro Jager News)

Ha az igen-t választjuk, akkor magunk előtt láthatjuk a beküldött nyomtatványunkat pdf kiterjesztésben. A PDF jól kezelhető fájlítpus. (Számos előnye van, ami itt érhető el.) Ha megszületett a PDF fájlunk ne felejtsük el azt, hol találhatjuk meg a számítógépünkön:

A mentett PDF fájl az aberjava/ naplo – almappában érhető el. (Ábra: Agro Jager News)

Hogyan törölhetjük az ÁNYK programot (ha véletlen nem működik, és újra akarjuk telepíteni) ?

Végezetül olyan is előfordulhat, hogy az ÁNYK megmakacsolja magát és nem indul el, érthetetlen okból természetesen. Ilyenkor megint nem egyszerű a program eltávolítása, mert hagyományos módokon ez nem fog műküdni. Start/beállítások/programok eltávolításában nem találjuk meg a programot. Ha a főikonra jobb gombbal a mappa megnyitását választjuk ott találunk egy uninstall ikont, amivel megint nem fog történni semmi.

Akkor mi a megoldás?

A számítógépünkön keressük meg az Aberjava mappát, és azt egyszerűen töröljünk ki. Ezt követően az ÁNYK ikonja is magától eltűnik.

Hogyan töröljük az ÁNYK-t (Kép: Agro Jager News)

Ha evvel meg vagyunk akkor értelemszerűen a fent leírt protokollt végig járva újra megkaphatjuk a “meggyógyult” munkaképes ÁNYK programunkat.

A fenti példa alapján a megfelelő keretprogramot letöltve  és telepítve (ami számunkra szükséges) már bármit megtudunk oldani egyedül, segítség nélkül!

Jó munkát kívánunk!

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News

 

Mezőgazdaság

Az EU-ban 10 százalékkal több napraforgótermés várható idén

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a várható európai napraforgótermésről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Oil World 57,9 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2023/2024. gazdasági évben, ez 4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A globális kibocsátás 2 millió tonnával múlhatja alul az 59,9 millió tonnára jelzett felhasználást, így a zárókészlet 4 millió tonna körül alakulhat a 2023/2024. évi szezon végén.

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

A Tallage szerint az Európai Unióban az egy évvel korábbit kissé meghaladó területet, 4,9 millió hektárt foglalhat el a napraforgómag az idén. A közép-európai tagországokban az enyhe márciusi időjárás kedvezett a vetés előkészítésének. Az EU-ban a napraforgótermés az egy évvel korábbit 10 százalékkal haladhatja meg 2024-ben, 10,7 millió tonna lehet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 145,8 ezer forint/tonnáért (–16 százalék), a nagy olajtartalmút (LO) 138,3 ezer forint/tonnáért (–18 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 140,6 ezer forint/tonna (–17 százalék) volt.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 7. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Print Friendly, PDF & Email

Több állattartó telepen igazolták a madárinfluenza vírus jelenlétét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 000 példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, a Pusztaföldváron a mintegy 1 500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd településen lévő, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és  megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból.
A hatóság időközben Tótkomlós településen további két ‒ egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó ‒ telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

Valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében sor került a megfigyelési körzet kiterjesztésére.

A fenti esetek is alátámasztják, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor (újra) megjelenhet. Az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke a járvány megállítása. A Nébih ennek érdekében továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.
A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A sertés termelői ára 8 százalékkal emelkedett

Print Friendly, PDF & Email

A KSH adatokat közölt a sertéságazatról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 60 százalékkal nőtt (3,2 ezer tonna) 2024 januárjában a 2023. januári mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az élősertés-behozatala 5 százalékkal 6,3 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 34 százalékkal emelkedett (13 ezer tonna), értéke 38 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 14 százalékkal (14 ezer tonna) bővült, értéke 29 százalékkal volt nagyobb. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

A hazai termelésből származó vágósertésa) heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 860 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 márciusában, 8 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1,8 százalékkal volt alacsonyabb 2024 márciusában 2023 azonos hónapjához képest.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 7. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom