Keressen minket

Horgászat

Hogyan váltsuk ki az E-területi horgászjegyünket?

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által 2021. évtől a HORINFO rendszerben forgalmazott E-területi jegyek a következő módokon válthatók ki:

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által 2021. évtől a HORINFO rendszerben forgalmazott E-területi jegyek a következő módokon válthatók ki:

Elektronikusan is megvásárolható az E-területi horgászjegy (Ábra: KHESZ)

 1. Online (a HORINFO saját profilon keresztül kizárólag egyénileg, kizárólag bankkártyás fizetéssel)
 2. Központi ügyviteli irodánkban, nyitva tartási időben (5600 Békéscsaba, Bajza u . 11. – a HORINFO rendszeren keresztül kizárólag helyben történő fizetéssel, vagy előzetes egyeztetés alapján SZÉP-kártyás fizetéssel)
 3. Tagegyesületeinknél és értékesítési pontjainkon (a HORINFO rendszeren keresztül kizárólag helyben történő fizetéssel)

Alábbi Tagegyesületeinknél van mód SZÉP-kártyás fizetésre:

 • Békési Horgász Egyesület (Békés)
 • Sarkadi Éden Horgászegyesület (Sarkad)
 • Kedvenc Sporthorgász Egyesület (Orosháza)
 • Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület (Orosháza)
 • Blinker Horgász Egyesület (Orosháza)

Figyelem! Az online területi jegy vásárlás kizárólag tárgyávere érvényes egységes állami horgászokmány (állami horgászjegy) kiváltása után lehetséges, amely bármelyik horgászegyesületnél megtehető.

E-területi jegy vásárlás lépésről-lépésre

1. lépés

A HORINFO rendszerbe történő belépéshez kérjük kattintson az alábbi linkre, majd a “Bejelentkezés” ikonra:

https://horgaszjegy.hu/

2. lépés

Jelentkezzen be saját felhasználói fiókjába

 • Amennyiben a horgászkártya regisztrációkor nem adott meg, vagy nem volt saját elektronikus levélcíme (e-mail), ebben az esetben a “Belépésnél” az első (E-mail cím) sorba a rendszer által generált felhasználó nevet (Pl.: kissnandor815) kell megadni. A második (Jelszó) sorba pedig a (korábban még) adókártyával regisztráltaknál az adóazonosító jelet kell beírni,
 • az email címmel és adószámmal regisztráltak esetében, az első “Belépésnél” a jelszóhoz az adószám írandó be,
 • a később, már adóazonosító jel megadása nélkül regisztráltaknak esetében a “Belépésnél” a generált felhasználó nevet (Pl.: kissnandor815), a jelszóhoz a vezetéknevüket (nagy kezdőbetűvel) és a születési évüket kell beírni. Például: Kiss1965

3. lépés

Kattintson a Jegyek és fogási napló menüpontra.

4. lépés

Kattintson a Területi jegy vásárlás menüpontra.

5. lépés

A vízterületeket tartalmazó listában keresse meg a kívánt vízterületet vagy területi jegy típust. (Javasoljuk, hogy a kívánt területi jegy gyors megtalálásához, használja a keresőt, mert a rendszer különböző vízkezelők több száz területi jegyét tárolja. A KHESZ területi jegyei a rendszerben a „KHESZ” előtaggal kezdődnek, kivéve a Fás-tóra szóló területi jegyet.)

6. lépés

Amennyiben megtalálta a keresett területi jegy típust, kattintással válassza ki. (Amennyiben nem igazodik el a területi jegyek listájában, kérjük honlapunkon tájékozódjon az adott területi jegyeinkről)

7. lépés

A kiválasztott területi jegy megvásárlását a „Jegyvásárlás” gombra való kattintással indíthatja el.

8. lépés

Válassza ki a jogcímet, majd kattintson a területi jegy árát feltűntető gombra. (Figyelem! A felnőtt kedvezményezett 1-es típusú jogcím szerinti KHESZ egybotos területi jegyeket kizárólag a hölgyhorgászok választhatják.)

9. lépés

Kattintson a vásárlás összesített összege alatti Fizetés gombra.

10. lépés

Adja meg a bankkártyás vásárláshoz szükséges adatokat, majd kattintson a fizetés gombra.

11. lépés

A területi jegyek nyomtatva érvényesek, ezért nyomtassa ki azt. Ezt követően nyomtassa ki a KHESZ területi jegyekhez tartozó (kötelező melléklet) helyi horgászrend kivonatot (8 db A4-es méretű lap). A nyomtatott területi jegyet, kérjük tartsa magánál. Az online vásárolt területi jegy a saját felhasználói profilban bármikor elektronikusan hozzáférhető, újból kinyomtatható.

Amennyiben további segítségre van szüksége, érdeklődjön a HORINFO ügyfélszolgálatánál:

 • E-mail cím: ugyfelszolgalat@horgaszjegy.hu
 • Telefonszám: + 36 (59) 324 432 (munkanapokon 8:00-16:30-ig)

vagy  Szövetségünk központi irodájánál (5600 Békéscsaba, Bajza u. 11):

 • E-mail cím: info@khesz.hu
 • Telefonszám: +36 (30) 478-3783 (munkanapokon 8:00-16:30-ig), munkaidőn kívül +36 (30) 126-3939

Forrás: khesz.hu

Horgászat

Menyhalak a Duna váci szakaszán – Galériával

Sumandán József ha teheti,szabadidejében perget a Dunán. Emellett, ha elkezd csökkenni a levegő hőmérséklete és nincs nagyon hideg, menyhalakra is vadászik. A Duna váci szakaszán kis szerencsével megfogható ez a különleges hal, amely a hideg hatására válik aktívvá.

Sumandán József az idei első dunai menyhalával. (Fotó: Sumandán József – Agro Jager News)

Egyéni megfigyelése alapján, a Dunán, ha a hőmérséklet, kisebb mint 13 Celsius fok, már érdemes menyhalra vadászni. Mivel több éve nagyjából ugyanazon a partszakaszon horgászik, jól ismeri a sóderes részeket, ahol a menyusok előszeretettel bukkannak fel. Jó pár éve, amikor még többen jártak ki horgászni menyhalra, a horgászok 20-30 méterre ültek egymástól. Ha megjött egy menyhal raj, a folyással felfele szinte mindenkinek kapása lett. A horgászok egymást figyelmeztették, hogy készüljenek, mert jönnek a halak. Mostában azonban csak ritkán lát más horgászt, így csak magára számíthat.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Mivel minden évben sokat időt tölt a vízpart mellett, azt vette észre, hogy a menyhalak “turnusokban” bukkannak fel, azaz, két-három óránként van kapás, délután öttől egészen este tíz óráig. Utána viszont ezek a kis ragadozók elülnek.  József szerint ívás előtt a menyhalak inkább a sóderes részen figyelhetőek meg, majd az ívás követően, a kövesebb aljzaton találhatjuk meg őket, de ekkor már a rajok felbomlanak.  Nagyon hidegben, kemény mínuszok mellett, egyszer sem tudott menyhalat fogni. Az esetek döntő többségében gilisztával és fagyasztott kishallal horgászik.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Ha tud, akkor friss gébet is felkínál a horgain. Az invazív kishalat három részre vágja fel, külön-külön így tűzi fel a horogra. Kijelenthető az, ha van menyhal az adott partszakaszon, akkor szinte bármivel kifogható. A felkínált csalikat szinte mindig halolajjal szagosítja, mivel köztudott, hogy a halfajok között a menyhalnak rendkívül jó “szaglása” van. A dunai horgászok már jól bevált szerelékét alkalmazza, azaz egy kisebb tányérólom, amin az előke körülbelül 50-100 centiméter hosszú. A horog minden esetben süllőzésre alkalmas egyes horog.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Miután bedobta a szerelékét, este öt óra után, a feeder botjának a spicce megremegett. A közel egy kilós menyhal teljes hossza elérte az 50 centimétert. Bár aznap többet nem fogott, de egy szép hallal kezdte meg a 2022-es idényt. Sokan sokfélét állítanak a menyhalról. A tapasztalt horgász szerint a Duna váci szakaszán a menyhal állománya az elmúlt évek, évtized alatt stabil maradt. A csuka állománya talán évről-évre kisebb, de egyre többen fognak kisebb-nagyobb méretű szürkeharcsát. A menyhal szezonja viszont dübörög, aki csak teheti, tegye próbára a szerencséjét a magyar folyókban – zárta beszámolóját Sumandán József.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Sumandán József

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

Pergetve fogtak magyar bucót a Hármas-Körösön

2022. november első felében, Kovács Dávid a Hármas-Körös Békésszentandrási Duzzasztójánál pergetett.  A gyakorlott, rutinos pergető horgász vasárnap délelőtt érkezett a vadvízre. A vízügyi szakemberek a duzzasztót aznap kezdték ereszteni. Általában akkor jó ott horgászni, ha viszonylag nyugodtabb a víz, most azonban a sodrás és a hullámok miatt kifejezetten nehéz volt pergetni.

Fotó: Kovács Dávid

Mivel nagyon könnyű leakadni a fenéken lévő kövek miatt, nehezebb cheburaska fejekkel offset horgokat használt. A gumihalra több, kisebb süllő jelentkezett. A sporthorgász egytől egyig mindegyiket vissza is engedte. Amikor a gumihalra újabb finom kapás érkezett, először azt is süllőnek gondolta. A hal vehemensen védekezett, de valamiért nem akart feljönni az aljazatról.

Fotó: Kovács Dávid

Pár percig fárasztotta, mire felszínre hozta ez a különleges mintázatú halat. Egy pillanatra el is bizonytalanodott, mire rájött: ez egy magyar bucó lesz!

Fotó: Kovács Dávid

A kiemelés után, néhány fénykép készült a fokozottan védett halfajról. A horogszabadítást követően a bucó azonnal visszakerült a Hármas-Körösbe. Soha nem gondoltam, hogy a pergetett kecsege után egy héttel később, egy magyar bucót is sikerült megakasztanom – zárta beszámolóját Kovács Dávid.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Kovács Dávid

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Horgászat

A ponty a közös pont

A Tamási Rendőrkapitányságon a napokban két halas ügyben is befejezték a nyomozást, az orvhalászok ellen vádemelési javaslattal, míg két horgásznál bíróság elé állítással ért véget a rendőrségi eljárás.

Fotó: Rendőrség

Hivatalból indult eljárás 2022. augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen, aki 15 óra és 15 óra 30 perc közötti időben az Iregszemcse és Csehi- puszta, illetve Orkád-puszta között található, úgynevezett Orkád-1-es halastó nyugati oldalán 2 db „halászhálót” húzott ki abból a célból, hogy azt a későbbiekben kihúzza az abban elakadt halakkal együtt. Korábban már több információ is volt arra, hogy „rapsicok” járnak a vízre. Akkor nap kollégáink a tó közelében elfogtak két gyanúsan viselkedő férfit, akiket elszámoltattak, majd előállítottak a kapitányságra bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A kihúzott hálókban ugyanis összesen 11 db ponty volt, melyek közel 35 kilogrammot nyomtak, értékük meghaladta az 50.000 forintot. A lopási kár így megtérült, a még élő halakat kivágták a hálóból és visszaengedték a tóba.

Fotó: Rendőrség

Kihallgatásuk során a 24 és 27 éves iregszemcsei férfiak beismerő vallomást tettek, a fiatalabb férfi elmondta, korábban egy alkalommal halászott már hasonló módszerrel és akkor 3 db egyenként nagyjából 3 kilós pontyot fogott.  A férfiaknak a lopás mellett orvhalászat és állatkínzás miatt is felelniük kell.

Fotó: Rendőrség

Közúti igazoltatás során buktak le azok a horgászok, akik 2022. november harmadikán este a Kecsege-puszta határában lévő tavon próbáltak szerencsét. Az igazoltatás során erős halszag áradt a dobozos kocsi utasteréből, majd a raktér átvizsgálásakor egy letakart zsákból 8 darab kisebb-nagyobb ponty került elő, volt köztük egy 12 kg fölötti kapitális példány is. A halak súlya több mint 30 kilogramm volt, így a lopási kár közel 160.000 forint, mely lefoglalással részben megtérült. A halak még éltek, így azokat átmenetileg egy vizeshordóba téve, később visszavitték a tóba. A pecások elmondták, horgászbottal fogták a halakat. A történet szépséghibája, hogy a területre nem rendelkeznek horgászengedéllyel, sem napijeggyel. Állításuk szerint állami horgászjegyük van, de azt sem tartották maguknál.

Fotó: Rendőrség

Az igazoltatott 45 éves fürgedi és 62 éves ozorai férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, és bíróság elé állításuk mellett döntöttek. A Tamási Járásbíróság mindkettőjüket 1 év 8 hónapra próbára bocsátotta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom