Véget ért a harcsa november 15-től február 28-ig tartó szigorú védelme a Tisza-tavon. Március 1-től újra szabad harcsára horgászni, bizonyos szabályok betartása mellett.

Március 1-től újra szabad harcsára horgászni a Tisza-tavon (Kép: sporthorgász.eu)

A Tisza-tó horgászrendje a következőképpen rendelkezik a harcsa horgászatáról:“5. Március hónapban csalihallal (élő és élettelen állapotban egyaránt), haldarabbal, műcsalival és vertikális módszerrel horgászni a Tisza-tó teljes területén tilos.”

Március elsejétől tehát véget ér az a szigorú védelem, ami a Tisza-tó vermelő harcsáit óvja. Mivel azonban ugyanettől a naptól kezdődik a süllő, a kősüllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi időszaka, a csukáé pedig már február 15. óta tart, a harcsázás kizárólag olyan módszerekkel engedélyezett, amelyek kizárják ezen halfajok példányainak megfogását. A műcsalik, élő és élettelen kishalcsali, a haldarabok, valamint a vertikális módszer használata tehát tilos, azonban a harcsahorgászok számára így is marad lehetőség a csalizásra. A horgásznyelv által gyűjtőnéven “puhatestűként” emlegetett csalikkal szabályosan lehet próbálkozni a harcsafogással: a különféle giliszták, nadály, lópióca, kagylók, lótücsök nagyon eredményes harcsacsalik. A leleményes harcsahorgászok a kereskedelemben kapható, a horgon jól tartó “tenger gyümölcseit” (polip, tintahal, garnélák) is sikerrel alkalmazzák.

A kora tavaszi felmelegedő vizekben a kitartó és elszánt harcsahorgászoknak jó esélyük van a téli tartózkodási helyükről elvándorló, táplálék után járó harcsákat horogra keríteni, azonban felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy március elsejétől egészen június 15-éig tilos a kijelölt szaporodó kíméleti területeken horgászni, illetve tartózkodni. Ezen kíméleti területekről részletesebben is tájékozódhatnak a Tisza-tó 2021-es horgászrendjéből, amely az alábbi linken olvasható.

Forrás: sporthorgász.eu