Bár a víz hőmérséklete még csak 4,8 Celsius fok Tiszafürednél, hamarosan eljön a csuka ívásának fő időszaka. A csuka a legkorábban ívó halfajunk, a tél végén, februárban elkezdődhet már az ívása, amint a víz hőmérséklete eléri a 7 Celsius fokot.

A csukát (Esox lucius) fajlagos tilalom védi február 1-től március 31-ig. Legkisebb kifogható mérete a tilalom követően legalább 40 cm (Kép: Pixabay)

A leggyakrabban február végén, március elején következik be az ikrarakás, néhány napos felmelegedést követően, jellemzően szélcsendes, napos reggeleken és délelőttökön, de elhúzódhat akár áprilisig is. A hímek már az ívást megelőzően aktívan keresik a jóval nagyobb testű ikrásokat a szélvizekben, és ha sikerrel járnak, akkor nem tágítanak a közelükből, általában csoportosan kísérgetik a nőstényt. Ívási aljzat tekintetében a sekélyebb területeken található növényi részeket keresik: elárasztott füves területeket, megmaradt hínárszálakat, sásos, zsombékos, ritkásabb nádas, gyékényes részeket. Az ívás csoportosan történik, a pontyokénál jóval diszkrétebb, de azért észlelhető loccsanásokkal tarkított, visszafogott kergetőzés során, viszonylag nagy területen szórják el az ikrások az ikráikat a növényszálak közt, amelyeket a tejesek azonnal megtermékenyítenek. A nagyméretű ikrák erősen ragadósak, amire nagy szükség is van, mivel a korai időpont, az alacsony vízhőmérséklet miatt az ikrák fejlődése igen elhúzódik, átlagban két hét telik el a lárvák kikeléséig. Az ikrák túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a növényszálakra biztosan tapadjanak, hiszen a lehulló, az iszapba süllyedő ikrák sorsa megpecsételődik.

Forrás: sporthorgasz.eu